USB-sticks zijn ook handig in tijden van breedband (en soms zelfs sneller)
Je kan je afvragen waarom je zou nadenken over usb sticks, maar vroeg of laat loop je er tegenaan dat je toch zo'n ding nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je mobiele abonnement toch grenzen heeft qua dataverbruik. Of omdat de gratis versie van WeTransfer niet meer dan 2 gigabyte per keer kan versturen. Of omdat je de opnamefunctie van je tv wilt gebruiken en geen dure ssd aan een kabeltje aan je toestel wilt hangen. Of gewoon omdat de bandbreedte van de trein Amsterdam-Utrecht een stuk hoger is met een stick van 128 GB op zak dan wanneer je die hoeveelheid data via zelfs een relatief luxe 200 mbit/s verbinding moet versturen (reken zelf maar na).
Waarom het loont om niet de goedkoopste USB-stick te gebruiken
Als je dan een flash drive gaat gebruiken, neem dan bij voorkeur een exemplaar dat een beetje degelijk is. Dat is waar veel mensen de fout in gaan. Die gebruiken een stickje dat ze ooit gratis kregen bij een beursbezoek of als relatiegeschenk. Dat zijn zelden de snelste. Zelfs als je ze krijgt van een expert, zeg een maker van usb sticks, dan zal het nog niet het vlotste model zijn. Die mensen willen ook nog wat verdienen. Ook gebruiken die sticks niet per se de beste kwaliteit flashgeheugen chips, waardoor ze nogal eens de geest willen geven. Bijvoorbeeld nét nadat je de foto's van je trouwfeest er 'even' op had gezet om ruimte vrij te maken op je laptop. Wanneer het ook gebeurt, een kapotte usb-stick komt nooit uit. Kortom, wil je een goede, snelle en betrouwbare stick, dan raden we je aan om er eentje te kopen te kopen.
USB sticks: niet duur, zolang je prijzen vergelijkt
Gelukkig zijn usb drives de laatste jaren zeer betaalbaar geworden, net als alle opslag op basis van flashgeheugen. Ook kwalitatief goede exemplaren hebben een prijskaartje dat voor de meeste mensen geen obstakel zal zijn. Wel valt sterk aan te raden prijzen te vergelijken: het prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste winkel kan zomaar een factor twee uitmaken. Zeker bij hogere capaciteiten scheelt dat veel. Goede prijsvergelijkers zijn o.a.
Tweakers,
Hardware Info en
Kieskeurig.
Waarom een USB-stick (g)een goed alternatief is voor een SSD
Veel oudere en goedkopere laptops hebben niet heel veel opslagruimte. Je kan dan overwegen om die (relatief) goedkoop van meer opslag te voorzien door een compact usb-stickje in een van de usb-poorten te plaatsen. Net als de ssd die je tegenwoordig standaard in een laptop aantreft als opslag, maakt een geheugenstick gebruik van flashgeheugen. Toch zijn de twee niet hetzelfde. Een ssd heeft speciale onderdelen aan boord, die er onder andere voor zorgen dat het geheugen zeer zorgvuldig en gelijkmatig wordt benut. Dat vergroot de levensduur aanzienlijk. Daarnaast kan een ssd dankzij die onderdelen informatie ook veel sneller wegschrijven en ophalen.
Een usb-stick (en ook geheugenkaartjes) hebben die onderdelen
niet. Daardoor gaan ze minder lang mee, wanneer ze intensief gebruikt worden. Dat betekent dat usb-sticks en geheugenkaarten niet geschikt zijn om heel vaak nieuwe informatie op te zetten. Schrijf en wis je zeer frequent data, dan kan je dat beter op een ssd doen (of desnoods een harde schijf). Dat geldt ook voor het installeren en draaien van programma's: beter doe je dat niet op een usb-stick.
Om simpelweg relatief meer statische informatie op te slaan - foto's, video's, documenten, etc. kan je prima een usb drive of geheugenkaart gebruiken. Ook dan blijft het verstandig backups te maken en zo'n stick of kaartje na verloop van tijd te vervangen door een vers exemplaar.