Nieuws   |   Laptops

Dit zijn de nieuwe ASUS Zenbook laptops voor 2023

Dit zijn de nieuwe ASUS Zenbook laptops voor 2023
De ASUS Zenbook Pro 16X OLED UX7602 moet krachtig genoeg zijn voor videobewerken en 3D renderingen toepassingen.

De Asus Zenbook laptops mogen ooit begonnen zijn als een 'me too' interpretatie van de MacBook Air, de lijn is die oorsprong allang ontstegen. Met een geheel eigen uiterlijk en vol luxe techniek spreken ook de 2023 Asus Zenbook modellen weer tot de verbeelding. Vorig jaar voorzag de fabrikant alle Zenbooks al van oled-schermen, met de aankondigingen op de CES van dit jaar zet het die lijn voor met nog betere schermen en natuurlijk de nieuwste processors en videokaarten.

2023 ASUS Zenbook Pro 16X OLED: bijzondere processor

De Asus Zenbook Pro 16X OLED is alleen al opvallend door een onderdeel dat je niet ziet. De processor in het binnenwerk van deze laptop ontwikkelde de fabrikant in samenwerking met Intel. Deze Core i9-13905H heeft een unieke constructie, waarbij het werkgeheugen dichtbij de processor op een aparte module is geplaatst. Deze Supernova System-on-Module technologie maakt een 38% kleiner moederbord mogelijk. En dat creëerde weer ruimte voor een krachtiger videokaart. De nabijheid van processor en geheugen maakt bovendien een zeer hoge geheugensnelheid mogelijk, van 7500 MHz (standaard ddr5-geheugen werkt op 4800 MHz).

ASUS Intel System-on-ModuleDoor toepassing van vloeibaar metaal tussen de processor, videokaart en de koeling bewerkstelligde Asus bovendien een daling van de temperatuur met 7 graden. Die winst stak het direct in een hoger vermogen voor deze onderdelen. Hierdoor heeft de Asus Zenbook Pro 16X OLED (UX7602BZ) een totale tdp van 155 watt. Dat vertaalt zich in een grote hoeveelheid rekenkracht, zeker gezien de bescheiden afmetingen van deze laptop. Asus noemt als voorbeeld een 8,9x snellere verwerking van 3D rendering, vergeleken met het voorgaande model.

De Zenbook Pro 16X OLED heeft, zoals de naam al aangeeft, een oled-beeldscherm. Het is een exemplaar met 3200x2000 pixels en een beeldsnelheid van 120 Hz (net zoals we zagen in de Acer Swift Go 16). Net als bij de voorganger beweegt het toetsenbord van deze laptop in een hoek omhoog. Dat moet typen comfortabeler maken én zorgen voor betere koeling. Het touchpad werkt met haptische feedback: in plaats van fysiek indrukken, geeft een trilmotor het gevoel dat hoort bij een muisklik.

2023 ASUS Zenbook Pro 14 OLED

De compactere tegenhanger van de grote Zenbook Pro is de Asus Zenbook Pro 14 OLED. Inderdaad, zonder X in de naam. Dit model weegt 1,65 kilo en heeft eveneens een 120 Hz oled-beeldscherm. Onder de motorkap plaatst Asus een 13e generatie Intel Core-H processor en een videokaart uit de nieuwe Nvidia RTX 40-serie. 

In het zeer grote touchpad is een Asus Dialpad sectie verwerkt, voor het bedienen van creatieve toepassingen. Het toetsenbord is uiteraard verlicht, maar komt niet omhoog zoals bij de grote broer. Qua aansluitingen biedt de Zenbook Pro 14 OLED onder meer Thunderbolt 4 en hdmi 2.1. De accu heeft een capaciteit van 76 wattuur.

2023 ASUS Zenbook 14X OLED

De 'gewone' Asus Zenbook 14X van 2023 is ook flink anders dan het eerdere model. In plaats van geanodiseerd aluminium is de metalen body van de laptop nu voorzien van een bijzondere keramiek-achtige coating. Die moet vingerafdrukbestendig zijn en zeer goed bestand tegen krassen. Bovendien moet het er ook nog eens fraaier uitzien én beter voor het milieu zijn. De Zenbook 14 (UX304) komt beschikbaar in twee kleuren, Inkwell Gray en Sandstone Beige

Naast deze afwerking zijn er meer verschillen. Het nieuwe model heeft een iets grotere schermdiagonaal van 14,5 inch (36,8 cm) in plaats van 14 inch (35,6 cm). Het heeft nu een verversingssnelheid van 120 Hz in plaats van 90 Hz. Bovendien heeft Asus een aparte videokaart voor de aansturing in het chassis weten te plaatsen, een GeForce RTX 3060. Het model van vorig jaar had alleen geïntegreerde graphics van de Intel-processor. Ten slotte is ook de webcam opgewaardeerd, van een simpel hd-model naar eentjes met full hd-resolutie en infraroodsensor voor gezichtsherkenning.

Ook in de Zenbook 14X OLED van 2023 is een Core H-serie processor aanwezig, die vergezeld kan gaan van tot 32 gigabyte werkgeheugen en tot 1 terabyte ssd. De accu is nu een 70 wattuur exemplaar, wat gezien de krachtiger componenten geen overbodige luxe lijkt.

Prijzen en beschikbaarheid

Alle op de CES 2023 aangekondigde Zenbooks worden in het eerste kwartaal van 2023 in de Benelux verwacht, zo vernemen we. Prijzen zijn op dit moment nog niet bekend.