Achtergrond   |   Televisies

De 2024 LG televisies: Chromecast voor iedereen!

De 2024 LG televisies: Chromecast voor iedereen!
Op een meerdaags evenement toonde LG dit jaar zijn nieuwe televisies voor 2024

De LG OLED G3 verbaasde vorig jaar vriend en vijand met een stevige upgrade van de piekhelderheid, dankzij een nieuw type oled-paneel. Doet LG het dit jaar nog beter en sijpelt die technologie door naar de lagere reeksen? Wat is er nog allemaal nieuw in de 2024 LG TV line-up? Het antwoord op die vragen en meer interessante weetjes lees je in dit artikel. Tijdens CES 2024 publiceerden we ook al een overzicht van de LG televisies voor 2024, dus pak dat er vooral nog even bij.

Focus op bioscoopervaring in 2024 LG TV modellen

Fabrikanten pakken graag uit met hun focus op beeldkwaliteit die zo dicht mogelijk moet aanleunen bij een bioscoopervaring. De echte intentie van de filmmaker staat centraal, zo heet het dan. Ook bij LG is dat het geval. Deze doelstelling in de praktijk brengen is niet altijd gemakkelijk. Als consument kijk je zelden in dezelfde omgeving als een filmmaker: die dat doet in een pikzwarte studio. De technische en creatieve kant samenbrengen op een manier die voordelig is voor de consument kan dan ook een uitdaging zijn.

Zo wordt er gekeken of er geen Filmmaker Mode Dark en Filmmaker Mode Bright moet zijn, om kijken in verschillende omstandigheden te accommoderen. Wat wel al beschikbaar zal zijn in de 2024 LG TV modellen, is ondersteuning voor “Dolby Vision Filmmaker Mode”.  Dat is Dolby Vision Dark, waarin alle motion processing uitstaat. Voor de echte cinefielen die uitgebreide controle willen over het beeld, zal je bij HDR10-beelden de dynamic tonemapping kunnen aanpassen. Dat kan je dan doen door zelf te kiezen vanaf waar de tonemapping effectief begint. Dat kan je instellen voor 1000, 4000 en 10000 nits content.

De LG OLED G4 wordt (weer) helderder

Vorig jaar bereikte de LG OLED G3 een aanzienlijk hogere piekhelderheid door toepassing van een zogeheten micro lens array laag op het oled-paneel. LG spreekt niet graag van MLA, omdat verbeteringen bij de helderheid het resultaat zijn van een combinatie van hardware én software. LG heeft het daarom liever over Brightness Booster Max. Die levert op de LG OLED G4 70% meer helderheid dan een B4-scherm, dat zelf ook licht verbeterd is vergeleken met de OLED B3 van vorig jaar. Over exacte cijfers wilde LG niet spreken.

Daarnaast beschikt de LG OLED G4 (en de M4, die hetzelfde paneel heeft) over een Peak Highlighter die 150% meer helderheid biedt. Dat is alleen mogelijk in een klein deel van het beeld (een zogeheten 3% venster). Dat zal volgens LG niet alleen tot meer piekwit leiden, maar ook helderdere en meer verzadigde kleuren. Belangrijk is dat deze verbeteringen dit jaar ook beschikbaar zijn op de 55, 65, 77 én (dat is nieuw)  op de 83 inch versie. Alleen dus niet op de 97 inch uitvoering.

Het toestel houdt als G-serie model uiteraard zijn One Wall Design, en wordt compleet geleverd met muurbeugel. LG biedt bovendien een 5 jaar garantie op de G4 (en de M4).

De LG OLED M4: Zero Connect

De G4 heeft een draadloos broertje, de M4. Onder de naam Zero Connect (een duidelijke knipoog naar de Samsung One Connect), maakt de M4 gebruik van een externe box waarop je alle aansluitingen vindt. Die box communiceert draadloos met de tv communiceert, voor zowel beeld, geluid als data. Het is een uit de kluiten gewassen kastje, dat je vrij kunt plaatsen. Het bevat bovenop een richtantenne, die je letterlijk in de richting van het toestel moet draaien. Deze eigen techniek van LG ondersteunt beelden met een resolutie tot 4K en een snelheid tot 144 Hz. Uiteraard moet je de tv wel nog van stroom voorzien. Wie een soundbar bij de M4 wil gebruiken, kan die aansluiten via de eARC-poort op de Zero Connect box, maar als dat door de plaatsing onpraktisch is, kan je de soundbar ook via WiFi verbinden met de tv.

De 2024 LG TV OLED B4 haalt de C4 bijna in

De B4 heeft een flinke upgrade gekregen. Niet alleen beschikt hij nu over vier HDMI 2.1-poorten met 48Gbps bandbreedte (in plaats van twee), met de nieuwe Alpha 8-processor komt hij qua prestaties heel dicht bij de C-reeks.

2024 LG TV OLED B4

De C-reeks onderscheidt zich nog met de Alpha 9-processor met Brightness Booster, en is dus helderder dan de B4. Ook de 42- en 48-inch modellen zouden op dat vlak wat vooruitgegaan zijn. Daarnaast biedt de LG OLED C4 een 144Hz verversingssnelheid (net als de M4 en G4). Dat klinkt leuk, maar is eigenlijk alleen belangrijk voor PC-gamers. LG beseft dat en levert de C4 uit de doos in 120Hz-mode. Wie 144Hz wenst, kan dat activeren via het Game Dashboard.

De 2024 LG TV OLED C4 42 inch krijgt ook een wat hogere helderheid.

Alle 2024 LG OLED TV modellen zijn daarnaast ook compatibel met zowel Nvidia G-Sync als AMD FreeSync. In het Game Dashboard kan je nu ook een persoonlijk game genre instellen, en ALLM eventueel uitschakelen zodat je aan meer instellingen kan.

De A-reeks (met een 60Hz refreshrate) is verdwenen.

Nieuwe processoren in de 2024 LG TV line-up: Alpha 11, 9 en 8

De OLED G4 en M4 zijn uitgerust met een nieuwe Alpha 11-processor. Daarmee nemen ze meer afstand van de C4, die de Alpha 9 gebruikt. Vorig jaar gebruikten beide series nog dezelfde processor. Genre en scène analyse, AI superresolutie en ruisonderdrukking, en OLED dynamic tonemapping pro zijn features die we al kenden van vorig jaar. De Alpha 11 voegt daar Object Enhancing en AI Director Processing aan toe.

De Alpha processoren konden al gezichten, lichamen en voor-en achtergrond onderscheiden. De Alpha 11 kan nu elke voorwerp herkennen dat de regisseur naar voor wil brengen. Het doet dat door diepte, kleur en licht te observeren en scherpte en contrast bij te sturen om het onderwerp te accentueren. AI Director processing maakt gebruik van kleurtheorie en AI om te bepalen wat de algemene emotie is die het beeld evoceert, om die vervolgens wat te versterken. In welke mate je die aanpassingen wenst, hangt uiteraard van je smaak af. Je kan het ook uitschakelen.

Ook voor geluid biedt de Alpha 11 wat nieuws. Deze kan audio upscalen naar 11.1.2 virtuele kanalen. Dankzij Voice Remastering kan hij de dialogen isoleren uit een soundtrack en die versterken.

Verder valt vooral de flinke upgrade op van wat vroeger de Alpha 7 was. Die kreeg zoveel verbeteringen, dat hij een promotie kreeg naar Alpha 8 (gebruikt op de B4). Het enige verschil met de Alpha 9 (gebruikt op de C4) is dat deze laatste de Brightness Booster biedt.

QNED in de 2024 LG TV line-up

De QNED-modellen, oftewel LG's aanduiding voor LCD TV's met quantum dot filter, worden niet vergeten. Het mag duidelijk zijn dat LG nog steeds erg de nadruk legt op OLED. Dat merk je bijvoorbeeld aan het feit dat de miniLED QNED9X-reeks niet breed in de kijker gezet wordt. Volgens LG overlapt de prijs met de B4 en is een upgrade naar OLED dan logischer. De QNED85 gebruikt de Alpha 8-processor en zal ook beschikbaar zijn in een enorme 98 inch-versie.

2024 LG TV QNED TV

webOS 2024: vijf jaar lang upgrades

Het is al jaren een pijnpunt dat heel wat smart tv-systemen nauwelijks of niet evolueren. Enkel Google TV garandeert nieuwe versies. Bij de andere merken zit je vast aan de versie die erop staat bij aankoop, en kan je enkel rekenen op bugfixes en een occasionele extra feature. Vergeleken met de situatie op smartphones, waar je regelmatig nieuwe versies krijgt, is dat toch vreemd. Vooral omdat een tv gemiddeld gezien nog steeds zeven jaar meegaat.

LG brengt daar nu verandering in, onder de naam webOS Re:New. Vanaf 2024 garandeert het vijf jaar lang upgrades, naar vier nieuwe versies. Er is nog meer goed nieuws. Heb je een toestel uit 2022 of 2023, dan vallen die ook onder de nieuwe aanpak en krijgen dus vijf jaar updates (te starten vanaf het introductiejaar). Voor 2022 gaat het wel enkel om de OLED-modellen gaan en de QNED 8K.

Introductiejaar TV Jaar nieuwe webOS versie
2022 2024 webOS 23 (rollout is gestart)
  2025 webOS 24
  2026 webOS 25
  2027 webOS 26
2023 2025 webOS 24
  2026 webOS 25
  2027 webOS 26
  2028 webOS 27
2024 2026 webOS 25
  2027 webOS 26
  2028 webOS 27
  2029 webOS 28

 

Zoals in de tabel te zien is, zullen de oudere toestellen steevast wel een jaar achterlopen. De vertraging is er volgens LG nodig om er zeker van te zijn dat alle kleine problemen uit de nieuwe versie verdwenen ,zijn alvorens deze uit te rollen. LG vertelde ons dat dat mogelijk geen volledig jaar zal duren. Het kan dus zijn dat upgrades al eind dit jaar beginnen. Afwachten dus. We hadden liever snellere upgrades gezien, maar we juichen de nieuwe aanpak in elk geval toe.

webOS 2024 nieuwigheden: Chromecast

Smart tv-platformen hebben ondertussen een zekere volwassenehid bereikt, dus grote veranderingen zijn eerder uitzonderlijk. LG heeft de layout van webOS 2024 licht aangepast. Zo zijn de “Quick cards” tegels wat kleiner geworden. Daardoor is er ook weer ruimte onderaan het Home-scherm voor aanbevelingen. De belangrijkste nieuwigheid in webOS 2024 is echter ondersteuning voor Chromecast. Daarmee bedient LG nu naast Apple-gebruikers (die al Airplay ondersteuning hadden) ook de Android-gebruikers.

Goed nieuws is dat ook de 2022 én 2023-modellen Chromecast krijgen, al zal je daar voor een 2022-model nog op moeten wachten tot volgend jaar. Naar verluidt gaat het bij de 2022 modellen ook alleen om de OLED en QNED modellen. Wie een iPhone heeft en zijn video’s in Dolby Vision maakt, zal die nu ook via Airplay in Dolby Vision naar de LG tv kunnen sturen.

Op de G4 en M4 zal je met Multiview met vier verschillende beelden kunnen tonen. De andere modellen bieden nog steeds Multiview voor twee bronnen.

Prijzen

Hieronder zie je de adviesprijzen voor de 2024 LG TV line-up.

Series Modelname RRP*
OLED wireless OLED97M49LA.AEU  € 27,999.00
  OLED83M49LA.AEU  € 7,499.00
  OLED77M49LA.AEU  € 5,499.00
  OLED65M49LA.AEU  € 4,299.00
  OLED97G45LWL.AEU(2024)  € 24,999.00
OLED Evo Max OLED83G45LWL.AEU(2024)  € 6,799.00
  OLED77G45LWL.AEU(2024)  € 4,699.00
  OLED65G45LWL.AEU(2024)  € 3,399.00
  OLED55G45LWL.AEU(2024)  € 2,399.00
OLED Evo OLED83C44LA.AEU(2024)  € 5,499.00
  OLED77C46LA.AEU(2024)  € 3,799.00
  OLED65C46LA.AEU(2024)  € 2,599.00
  OLED55C46LA.AEU(2024)  € 1,899.00
  OLED48C46LA.AEU(2024)  € 1,549.00
  OLED42C45LA.AEU(2024)  € 1,449.00
OLED OLED77B42LA.AEU(2024)  € 2,899.00
  OLED65B42LA.AEU(2024)  € 1,899.00
  OLED55B42LA.AEU(2024)  € 1,499.00
QNED 98QNED85T6A.AEUQ  € 5,499.00
  86QNED86T6A.AEU(2024)  € 3,199.00
  75QNED87T6B.AEU(2024)  € 2,199.00
  65QNED87T6B.AEU(2024)  € 1,499.00
  55QNED87T6B.AEU(2024)  € 1,199.00
  50QNED87T6B.AEU(2024)  € 1,049.00
NANO 75NANO82T6B.AEU(2024)  € 1,299.00
  65NANO82T6B.AEU(2024)  € 899.00
  55NANO82T6B.AEU(2024)  € 799.00
  50NANO82T6B.AEU(2024)  € 699.00
  43NANO82T6B.AEU(2024)  € 569.00
     
Soundbar Model  RRP*
  DS95TR  € 1,499
  DSG10TY  € 799
  DSC9S  € 799
  DS70TY  € 429
  DS40T  € 229
  SPT8-S.AEUSLLK  € 179