Externe bijdrage   |   Camera's

Alles wat je moet weten om thuis beveiligingscamera’s te installeren (sponsored)

Alles wat je moet weten om thuis beveiligingscamera’s te installeren (sponsored)

Als je op vakantie gaat vind je het misschien een prettig idee dat je vanaf je bestemming af en toe toch nog een beetje je huis in de gaten kunt houden. Een beveiligingscamera is dan een goede oplossing. Tegenwoordig zijn deze namelijk verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, waardoor er altijd wel een model is dat aansluit bij jouw wensen en behoeftes. Daarbij kunnen de meeste beveiligingscamera’s voor je huis gemakkelijk worden aangesloten op je mobiele telefoon, waardoor je niet veel hoeft te investeren in extra apparatuur en je de beelden altijd gemakkelijk kunt bekijken. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten om thuis beveiligingscamera’s te installeren.

1.Controleer de regels

Wettelijk gezien is het niet overal zomaar toegestaan om beveiligingscamera’s te installeren. Heb je bijvoorbeeld een Hoofddorp rent appartment zoals die van Rentola, waarbij je een gang deelt met de buren? Dit is namelijk een type huurwoning dat in Hoofddorp vaak voorkomt. Daarbij zijn er in Hoofddorp nog veel andere huurwoningen waarbij je dicht bij andere woningen en gebouwen woont, net als in andere grote steden. Dan is het waarschijnlijk niet toegestaan om de camera zo te plaatsen dat ook de voordeur van andere bewoners in beeld in. Dit is namelijk een schending van hun privacy. Lees dus eerst goed het contract van je huurwoning na of ga bij de vereniging van eigenaren na wat er bij jou in de buurt over beveiligingscamera’s is afgesproken.

2.Denk goed na over de plaatsing

De plek waar een camera hangt is ontzettend belangrijk. Je wil buiten namelijk dat een beveiligingscamera niet te veel in het zicht hangt, maar ook dichtbij genoeg is om eventueel een gezicht goed in beeld te krijgen. Voordat je overgaat tot het definitieve bevestigen van de camera, kun je het beste eerst een aantal testrondes doen. Laat iemand op verschillende manieren door het beeld lopen en bekijk op welke plek je het beste resultaat hebt. Houd daarbij ook rekening met hoe druk het is op een plek. Als je in een drukke straat woont wil je de camera zo richten dat je alleen de mensen in beeld krijgt die bij jou voor de deur staan, anders word je iedere keer opgeschrikt door een loos alarm.

CP Hoofddorp Rent Apartment 02.jpg

 

3.Beveilig de beelden goed

Afhankelijk van welke beveiligingscamera’s je hebt aangeschaft, worden de beelden opgeslagen op de cloud. Zorg ervoor dat de toegang tot de app van de camera goed beveiligd is, zo voorkom je dat anderen met je kunnen meekijken. In de meeste gevallen worden de camera’s uitgerust met een standaard wachtwoord. Je doet er dan goed aan om deze meteen aan te passen en zelf een sterk wachtwoord in te stellen. Deel het wachtwoord met zo min mogelijk andere mensen en vergeet ook niet dat de aanbieder van de beveiligingscamera’s nooit om jouw wachtwoord zal vragen.

4.Meld je camera aan bij de politie

Steeds meer mensen in Nederland maken gebruik van een beveiligingscamera en dat kan ook een positieve invloed hebben op de openbare orde. Vul bij het installeren van een camera dus altijd het aanmeldformulier in. Hierop moet je de volgende informatie verstrekken:

  1. Het aantal camera’s dat je hebt geïnstalleerd
  2. Of de camera’s opnamen maken
  3. Hoe lang je eventuele opnamen bewaart
  4. Of er delen van openbare ruimtes en wegen in beeld zijn

Op het moment dat je je camera registreert kan de politie natuurlijk niet meekijken met jouw beelden, maar bijvoorbeeld wel je hulp inschakelen als er bij jou in de straat iets is voorgevallen. Het is een relatief kleine moeite, maar je kunt er een grote invloed mee hebben.

CP Hoofddorp Rent Apartment 03.jpg

5.Neem extra maatregelen

Een beveiligingscamera alleen is lang niet altijd genoeg om ongewenste gasten ook echt buiten de deur te houden. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een aantal extra dummy camera’s op te hangen. Deze zijn niet aangesloten en werken dus niet, maar wekken wel de suggestie dat jij je huis extra goed beveiligd hebt. Je koopt deze dummy’s al vanaf een paar euro. Daarnaast kun je er ook nog voor kiezen om stickers op je raam te plakken waarmee je aangeeft dat je camera’s hebt hangen. De kans is dan groot dat inbrekers worden afgeschrikt en ervoor kiezen om hun geluk ergens anders te beproeven.

6.Kies voor de juiste instellingen

Veel beveiligingscamera’s hebben de optie om bijvoorbeeld een bewegingssensor aan te zetten. Deze zorgt ervoor dat de camera meebeweegt als er beweging wordt gedetecteerd. Dit is een handige functie als je camera staat gericht op je oprit, maar niet direct als je camera juist aan een drukke weg hangt. Pas de instellingen daarom altijd aan op de omstandigheden waaronder de camera moet presteren. Denk daarbij ook aan een kattenluikje waar veel beweging is. Duurdere modellen hebben vaak iets meer opties dan de goedkope opties. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de bewegingssensor alleen actief is na 8 uur ’s avonds of alleen in het weekend. Hoe meer gepersonaliseerd je instellingen zijn, hoe meer plezier je van je beveiligingscamera zal hebben.