Value
Nieuws   |   Monitoren

Deze twee AOC monitoren bieden veel pixels voor een lage prijs

Deze twee AOC monitoren bieden veel pixels voor een lage prijs
De AOC U27B3A komt in een versie zonder (A) en met (AF) hoogteverstelbare voet. Omdat AOC alleen renders aanlevert met een ingeplakt plaatje, hebben wij dat nog maar wat verder opgeleukt met generatieve AI uit Photoshop. Nadrukkelijk geen foto, dus.

De AOC U27B3A en U27B3AF lijken qua specificaties heel erg op de oudere AOC U27V4EA, wat de goedkoopste 4k-monitor op dit moment is. De nieuwe monitoren zijn een stapje duurder, maar moeten daarvoor wel een betere kleurweergave hebben met een ruimere kleurruimte.

AOC U27B3A en U27B3AF: niet zoals de eerdere B3's van AOC

De twee nieuwe monitoren in de B3-lijn van AOC zijn niet heel vergelijkbaar met de andere monitoren binnen deze lijn waar we eerder over schreven. Niet alleen is de resolutie hoger, ook is de verversingssnelheid juist lager, terwijl usb-c ontbreekt. De voornaamste overeenkomsten zijn het design en het de doelgroep: prijsbewuste kopers.

Zoals de namen doen vermoeden zijn de AOC U27B3A en de AOC U27B3AF nagenoeg dezelfde monitoren. De schermen zijn toegespitst op productief gebruik, gezien de combinatie van een hoge resolutie en een bescheiden verversingssnelheid van 60Hz. De resulterende scherpte moet vooral bij het lezen van documenten een prettige ervaring opleveren. Het verschil tussen de twee is, dat de U27B3AF in hoogte verstelbaar is. Beiden zijn iets te kantelen, maar daar houden de ergonomische functies op. Wil je meer verstelmogelijkheden, dan kan je deze schermen op een monitorarm bevestigen via de VESA-standaard. Bij de versie met hoogteverstelbare voet moet je die ook zelf vastschroeven, het is niet zoals bij wat luxere modellen een klikssysteem.

Naast de genoemde toepassing zullen deze monitoren in theorie ook nuttig werk kunnen doen voor basale beeldbewerking voor online toepassingen. Dit gezien het beloofde srgb-kleurbereik en de 10-bits kleurdiepte (zij het via dithering). Voor gamers is er voornamelijk adaptive sync als pluspunt, om fluctuaties in de framerate te ondervangen. En de meeste videokaarten zullen toch niet heel veel meer beelden per seconde afleveren op deze resolutie, zonder interpolatietrucs in elk geval.

Ten slotte vermeldenswaard is dat de voeding is ingebouwd, dus je hebt geen last van een rondslingerende adapter. De aansluitingen steken ook recht naar onderen, wat netjes wegwerken van de kabels iets zal vergemakkelijken.

Prijs en beschikbaarheid

Beide AOC B3-monitoren zijn per direct beschikbaar. De AOC U27B3AF heeft een adviesprijs van 259 euro. Was je toch al van plan een monitorarm te gaan gebruiken, dan kan je een tientje besparen en voor de AOC U27B3A gaan. Die heeft een adviesprijs van 249 euro. Hiermee zijn deze schermen scherp geprijsd, al zijn er de nodige modellen met lagere straatprijzen. AOC kennende zullen deze twee vermoedelijk in de praktijk nog wel wat goedkoper uit gaan pakken.

AOC U27B3A / U27B3AF in een oogopslag
Kleur Zwart
Afmetingen 61,4 x 40,8 ( tot 51,8 bij de F-versie) x 23,0 cm
gewicht 4,04 kg / 5,20 kg
Beeldscherm 27 inch (68,6 cm) IPS
UHD (3840x2160), 163 PPI
Snelheid 60 Hz
4 ms
Helderheid 350 nits
Contrast 1.000:1
Kleurweergave 125% sRGB
99,6% DCI-P3
107,2% AdobeRGB
8-bits+FRC (1,07 mld. kleuren)
Aansluitingen DisplayPort 1.4
HDMI 2.0 x2
3,5 mm audio
Ergonomie -5° tot 20° kantelen / 11 cm hoogte verstelbaar, -5° tot 20° kantelen
Adviesprijs € 249 / € 259