Nieuws   |   PC Componenten

Dit is de toekomst van zelfbouw PC's als het aan ASUS ligt

Dit is de toekomst van zelfbouw PC's als het aan ASUS ligt
Met het ASUS BTF concept kan je zeer strakke systemen bouwen - als het ooit op de markt komt.

Desktop pc's mogen een klein onderdeel van de totale computermarkt zijn, het blijft een interessante niche. Die is bovendien in absolute aantallen zeker de moeite waard voor de paar overgebleven makers van moederborden en videokaarten. Daarvan is Asus zonder meer de grootste, dus wanneer dit merk met een nieuw idee komt, is het zinvol daarbij stil te staan. Het 'BTF' concept spreekt tot de verbeelding van systeembouwers, al is de vraag of Asus over de eigen schaduw kan springen en de concurrentie mee kan (en wil) krijgen. Op Gamescom konden we de TUF Gaming B760M-BTF WIFI D4, een TUF Gaming Z790 concept moederbord en een concept RTX 4070 videokaart zien - inclusief hoe een systeem op deze basis eruit zou kunnen zien.

ASUS BTF concept: weg met kabels - en connectors

Liefhebbers, die zelf een pc in elkaar zetten, kennen de uitdaging: alle kabels netjes wegwerken. Moderne pc-behuizingen bieden daarvoor aardig wat trucs, waaronder ruimte achter het moederbord. Maar er blijft van alles in zicht, dat je op zijn best met tie-wraps in het gareel kan krijgen. Daarbij moet je denken aan de voedingaansluiting van het moederbord en sowieso alle kabels die naar het moederbord lopen. Maar ook de voeding voor de videokaart, een tegenwoordig stevige kabelboom. 

ASUS BTF concept Z790 moederbord met speciale voedingsconnector voor de videokaart

Met het Asus BTF concept ('Back To (the) Future') wil het bedrijf laten zien dat het ook anders kan. Eerder toonde de Taiwanese fabrikant al een moederbord met alle aansluitingen op de achterkant; inmiddels zijn er daar twee van. Bijzonder aan het concept Z790 bord, is dat het een geschikte videokaart van stroom kan voorzien middels een extra aansluiting op het bord zelf. Die maakt een aparte kabel richting videokaart overbodig. Uitdaging: de betreffende connector is alleen in de serverwereld in gebruik, en consumentenvideokaarten met de vereiste aansluiting zijn er nog niet.  Dus moest Asus er zelf een maken, in de vorm van genoemde concept-kaart op basis van de Nvidia GeForce RTX 4070. 

ASUS BTF concept RTX 4070 videokaart

Het tweede opmerkelijke aspect aan de Asus BTF concept moederborden, is dat alle aansluitingen voor opslag, behuizing en voeding aan de achterkant zitten. Het maakt een zeer strakke 'look' mogelijk. Zet een Asus BTF systeem in een kast met een mooi groot venster, en alle aandacht gaat naar de videokaart en processor(koeling). Mooi meegenomen voor Asus is natuurlijk dat ook het moederbord niet verscholen gaat achter allerlei kabels.

Uitdagingen voor succes

Mooi als het Asus BTF concept is, zijn er fikse uitdagingen. De zelfbouw-pc is succesvol omdat hij gebaseerd is op standaarden. Niet in de laatste plaats de inmiddels stokoude ATX-standaard, die nog altijd door Intel wordt beheerd. Deze standaard definieert zaken als moederbordformaten, voedingsspecificaties en de locatie van diverse aansluitingen. Daardoor past in principe elke atx-voeding en elk atx-moederbord in elke atx-behuizing, terwijl je je geen zorgen hoeft te maken of de videokaart wel op de juiste plek belandt. Er zijn wel wat aandachtspunten, maar grosso modo past het gewoon. 

Zoals gezegd is ATX wel stokoud. Het stamt uit een tijd dat er nog allerlei insteekkaarten nodig waren, voor netwerk, geluid en opslag, naast de videokaart. Tegenwoordig zit dat allemaal geïntegreerd op het moederbord. Bovendien waren videokaarten toen ATX werd bedacht een heel stuk kleiner, lichter en koeler. Een ideale opvolger van ATX zou minder ruimte reserveren voor zaken die toch niemand nodig heeft. En een steviger, veiliger systeem bieden voor het monteren van videokaarten. Bovenal zou het een betere luchtdoorstroming mogelijk maken.

ASUS BTF concept moederbord achterkant: alle connectors zitten hier

Het Asus BTF concept doet een paar van die zaken wel, maar veel ook niet. Het is toch vooral ATX met anders geplaatste aansluitingen. Daardoor zijn wél geschikte behuizingen nodig, maar hele grote aanpassingen hoeven fabrikanten daarvan niet te maken. Ook voor de voeding verandert er niet veel. Dat zal acceptatie van potentiële partners vereenvoudigen. De grote vraag is of Asus die partners meekrijgt. In onze optiek is een voorwaarde voor succes van het Asus BTF concept, dat ook concurrenten hierop kunnen inspelen. De kans dat Asus dat toelaat is, gezien de geschiedenis van het bedrijf, niet groot. Eerder zal het streven zijn om een zoveel mogelijk 'Asus branded' pc te verkopen. Daarmee zou Asus BTF voornamelijk een middel zijn voor vendor lock-in - en dat zou jammer zijn.

Vooralsnog is niets bekend over of en wanneer deze producten daadwerkelijk verkocht gaan worden.