Hoe digitalisering de visumsystemen in Afrika revolutioneert (sponsored)
Elektronische reisvergunningen en visa waiver programs
In het begin van deze eeuw begonnen de eerste landen te experimenteren met elektronische reistoestemmingen. Landen zoals Australië, Amerika en Canada introduceerden digitale systemen die reizigers uit bepaalde landen de mogelijkheid gaven om hun reistoestemming online aan te vragen. Reizigers hoeven hiervoor enkel een online-formulier in te vullen en de computersystemen van de immigratiediensten controleren automatisch of de reiziger een mogelijk risico voor het land zou kunnen vormen. Dit werd geïntroduceerd in het verband van zogenaamde visa waiver programs, waardoor deze elektronische reisvergunningen alleen voor personen uit een beperkt aantal landen beschikbaar werd gemaakt. Ook de EU gaat binnenkort een vergelijkbaar systeem voor reizigers uit een aantal landen introduceren, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Amerika, Canada en Australië.
Verschil visum en ETA
Een reistoestemming die in het verband van visa waiver programs wordt verleend is streng genomen geen visum. Deze reistoestemmingen worden vaak ETA genoemd (Electronic Travel Authorization). Voor reizigers is het verschil tussen een ETA en een visum vaak verwarrend, omdat het allebei reistoestemmingen zijn die een verblijf in een bepaald land toestaan. Het grootste verschil is dat het aanvragen van een visum vaak ingewikkelder is dan het aanvragen van een ETA, omdat diepgaandere controles worden gemaakt. Een visum is echter voor meer personen beschikbaar dan een ETA.
Elektronisch visum
Vooral in de afgelopen jaren zijn veel landen ermee begonnen, hun visumsystemen te digitaliseren. Daardoor hoeven reizigers niet meer naar de ambassade om papieren formulieren in te vullen en documenten in te leveren, maar kan het visum online worden aangevraagd. Een elektronisch visum of e-visum is in dat opzicht dus vergelijkbaar met een ETA. E-visa zijn echter niet aan visa waiver programs gebonden, maar kunnen van reizigers uit een groter aantal landen worden aangevraagd. Vooral Afrikaanse landen hebben de digitalisering van hun visumsystemen omarmd. Dit geldt bijvoorbeeld voor Kenia, waar het visum sinds 2018 uitsluitend online kan worden aangevraagd.
E-visum in Afrika
Het e-visum heeft in de afgelopen jaren een ongekende groei in Afrika meegemaakt. In 2016 boden pas 17% van alle landen in Afrika een e-visum voor buitenlandse reizigers aan, maar dit percentage is gestegen tot 44% in 2021. Het e-visum is vooral in landen in het oosten van Afrika beschikbaar, zoals in Kenia en Tanzania, maar ook andere grote landen in dit werelddeel hebben een e-visum systeem ingevoerd, waaronder Egypte, Zuid-Afrika en Nigeria. De landen hopen daardoor meer toeristen, zakenreizigers en migranten aan te trekken om de economie te steunen. De verbeterde aanvraagprocedure maakt reizen namelijk beduidend eenvoudiger. Het visum Kenia kan bijvoorbeeld binnen enkele minuten vanuit thuis worden aangevraagd en wordt meestal binnen enkele dagen verstrekt. Daardoor is het e-visum voor Kenia zelfs voor reizen op korte termijn geschikt.
Voorwaarden en geldigheid van het e-visum Kenia
Om in aanmerking te komen voor het e-visum voor Kenia, moeten reizigers aan een aantal voorwaarden voldoen. Zij moeten over een geldig paspoort beschikken, alvast enkele reisplannen hebben gemaakt en het visum mag maar voor de toegestane activiteiten worden gebruikt, zoals toerisme of zakenreizen. Het visum mag gebruikt worden voor een enkele reis naar Kenia met een lengte van hoogstens 90 dagen. Dat is voor de meeste reizigers ruim voldoende. Het visum voor Kenia kan eenvoudig via een digitaal formulier worden aangevraagd.