Nieuws   |   Smartphones

Oppo brengt swappen naar de smartphone: oude techniek in modern jasje

Oppo brengt swappen naar de smartphone: oude techniek in modern jasje
De Oppo A74 5G is een van de toestellen die vanaf de laatste software update ook gebruik kan maken van een virtuele RAM-uitbreiding.

Je kan allerlei kritiek hebben op Android, maar dat het niet efficiënt met werkgeheugen omspringt, zouden we niet snel noemen. Daarbij helpt het dat smartphonefabrikanten al jaren meer van dat soort geheugen in toestellen stoppen dan strikt nodig, zeker in de topmodellen. We herinneren ons nog wel modellen die meer geheugen hadden, dan de toenmalige Android-versie mee overweg kon.

Toch komt Oppo nu met een oplossing voor een gebrek aan werkgeheugen. Let wel, het gaat hier over tijdelijke opslag, die door de smartphone benut wordt om even informatie in te stallen die snel beschikbaar moet zijn. Niet om vaste opslag dus. Oppo gaat deze oplossing/functie bieden op onder meer de Find X3 Lite, A74 4G & 5G en de A54 5G. Eerder kwam het bedrijf al met deze technologie voor onder meer de Reno 5.

Swappen!

Wat behelst de oplossing van Oppo? Heel simpel: het toewijzen van een stukje 'vaste' opslag voor gebruik als tijdelijk geheugen. Ook wel virtueel geheugen genoemd. Dat kennen we sinds jaar en dag van de wereld van desktop pc's en laptops. Mensen die lang genoeg Windows hebben gebruikt, herkennen een term als 'swapspace': de ruimte die Windows reserveert op de harde schijf om te gebruiken, als het werkgeheugen 'vol' zit.

Wie zich dat herinnert, weet vermoedelijk ook wel dat er geen enkel scenario is waarin je hier als gebruiker blij van werd. Zodra een programma niet meer gebruik kon maken van het relatief snelle tijdelijke werkgeheugen op basis van chips, en moest overschakelen naar de krakend langzame harde schijf, kon je achterover leunen na elke handelen. "Aan het swappen" was synoniem voor: heel langzaam geworden.

Anders op een smartphone

Natuurlijk ga je dat anno 2021 niet meer zo meemaken. Om te beginnen zijn harde schijven inmiddels naar het museum verbannen in huis-tuin-en-keuken pc's - en in smartphones zitten ze al helemaal niet. Het daarin gebruikt flashgeheugen is hoe dan ook veel sneller dan die magnetische opslag ooit was. Wel is het veel langzamer, dan de chips en technologie die gebruikt worden voor werkgeheugen (ram).

Hoe het in de praktijk gaat uitpakken, moet blijken. Om te beginnen heb je er dus een geschikte Oppo smartphone voor nodig. Daarnaast ook de juiste softwareversie. Volgens Oppo 'de laatste' op moment van schrijven, zullen we aannemen.

Zo werkt het

Je kan deze ram-uitbreidingsfunctie, zoals Oppo het noemt, na het installeren van de laatste software-update vinden in het instellingenmenu onder ‘’Info over telefoon’’. Daar kan je de hoeveelheid virtuele ram selecteren die moet worden toegevoegd. Eenmaal ingeschakeld, wordt de geselecteerde opslagruimte na het opnieuw opstarten van de Oppo smartphone geconverteerd naar virtueel ramgeheugen.