Agon by AOC 24G2SPU review: deze instap gaming monitor levert waar voor zijn geld
AOC heeft een lange staat van dienst, maar heeft nog niet dezelfde naamsbekendheid als Samsung en LG. Onterecht, want het merk heeft niet alleen heel wat beeldschermen met een goede prijs-prestatieverhouding afgeleverd, maar ook heel wat hoogstaande gaming monitoren. De Agon by AOC 24G2SPU is een instapmodel, met op papier een flink aantal aantrekkelijke eigenschappen. Wij voelden het aan de tand.
Agon by AOC 24G2SPU: nu 165 Hz
De AOC 24G2SPU heeft een aardige voorgeschiedenis. In 2018 introduceerde het merk de baanbrekend laag geprijsde C24G1, met een contrastrijk, gebogen 144Hz-paneel. Een jaar later volgde de platte 24G2U met een eveneens 144Hz-ips-scherm. Ook dat model was zeer scherp geprijsd. Beide series (er waren ook 27 en 32 inch modellen) boden vlotte beelden en hadden een aardige set voorzieningen.
Vermoedelijk dankzij de coronapandemie en de daarmee samenhangende onderdelencrisis liet een opvolger even op zich wachten. Die werd onlangs aangekondigd in de vorm van de 24G2SPU en familie. De belangrijkste vernieuwing is 165Hz-weergave, wat sneller dus. De meerwaarde van 165 Hz versus 144 Hz, daar valt over te discussiëren. Heel veel verschil zal je in de praktijk niet merken, maar het is zo'n beetje de nieuwe ondergrens voor gaming monitoren. Logisch dus dat AOC meebeweegt.
Zoals gezegd is dit een instap monitor. Daarmee is hij bestemd voor mensen met een beperkt budget. Waar een scherm als dit ook interessant voor is, zijn opstellingen met meerdere monitoren. Voor simulatoren (flight sims, racing games) kan de wijdse blik beslist een meerwaarde zijn. Met een prijs van pakweg 240 euro per stuk kom je dan natuurlijk wel op een wat hoger bedrag uit, maar een enkel beeldscherm met 5760 pixels is lastig te vinden. Een 49-inch superwide komt dan het meeste in de buurt met 5120 beeldpunten horizontaal. Alleen vind je die niet snel voor een vergelijkbaar bedrag.
Vertrouwd voorkomen
Je zal de 24G2SPU vermoedelijk dan ook niet kopen als een upgrade, maar als je een instap gaming monitor zoekt, heeft het veel dat voor hem pleit. Om te beginnen dat paneel, op basis van ips-techniek. Dat belooft heldere kleuren, goede kijkhoeken en dus een groot aantal beelden per seconde.
Daarnaast zet AOC het op een in hoogte verstelbare voet (er is ook een iets goedkopere versie zonder). Daar zijn we sterk voorstander van, een goede zithouding is van belang. Zeker als je urenlang zit te gamen. Verder vermeldenswaard is de ingebouwde usb hub met vier aansluitingen. Eén daarvan kan je gebruiken om bijvoorbeeld een smartphone met 10 watt op te laden. Die is te herkennen aan de gele in plaats van blauwe kleur.
Nu we het toch over kleuren hebben: de AOC 24G2SPU lijkt als twee druppels water op zijn voorganger. Overwegend zwart dus, met rode accenten bij de voet, aan de onderrand en achterop. Naast in hoogte verstellen kan je het paneel ook zwenken en kantelen, en zelfs draaien naar portretmodus. Dat is erg handig bij het aansluiten van de kabels.
Voor die aansluitingen biedt het scherm meer dan genoeg opties, met twee hdmi-ingangen, displayport en zelfs vga. Analoge audio in- en uitgangen zitten er ook op, en AOC bouwt zelfs twee speakertjes in. Leuk voor systeembliepjes, niet voor gamen.
In gebruik nemen
AOC levert de monitor in onderdelen, maar in elkaar zetten is eenvoudig. Met een duimschroef zet je de V-vormige basis op de verticale drager. Vervolgens klik je die in de daarvoor bestemde uitsparing achterop het scherm. De schroevendraaier kan in de gereedschapskist blijven, zo zien we het graag.
De AOC 24G2SPU staat lekker stevig op zijn voet. De scharnieren en verstelmechnanismes voelen ook solide. Dat het een instapmodel is, zie je voornamelijk aan de plastic afwerking. Hij oogt goedkoper dan hij aanvoelt, wat ons betreft is dat de juiste afweging.
Voor het aansluiten is het handig het scherm even naar de verticale stand te draaien. Dan hoef je niet op je kop te gaan staan om de juiste stekker in te prikken. Belangrijk om te weten is dat de maximale beeldsnelheid alleen via de displayport-ingang behaald wordt. Via hdmi ben je beperkt tot 144 beelden per seconde. Geen ramp, maar je koopt hem natuurlijk niet om er niet alles uit te halen.
Hdmi is dus leuk om eventueel een console op aan te sluiten. Dan kan je in full hd spelen met 120 beelden per seconde. Een tv tuner of een streaming stick zijn andere opties.
Bediening en menu: liever niet aankomen
Als er een ding is waarbij je merkt dat de AOC 24G2SPU een goedkoper model is, dan is het bij de bediening. Waar een beetje monitor tegenwoordig wel een handig pookje heeft om door het menu te lopen, moet dat bij dit scherm nog met irritante knopjes in de onderrand. Irritant omdat ze zo verzonken zijn, dat je ze bijna niet kunt indrukken. Ook irritant omdat je op de tast maar moet hopen dat je de juiste hebt. De legenda die erboven in de schermrand is gestanst, is moeilijk afleesbaar.
Het menu zelf is het bekende van AOC, een horizontale balk onderin, waarin de diverse onderdelen als een soort tabbladen zijn gerangschikt. Het oogt fraaier dan de soms heel basale menuutjes van sommige beeldschermen, maar heel handig of overzichtelijk is het eigenlijk niet.
Je moet er helaas minstens een keer in zijn, want standaard levert AOC de 24G2SPU zonder dat overdrive geactiveerd is. Dat is de functie waarmee de pixels (nog) sneller van kleur kunnen veranderen. Voor gaming is die essentieel. Welke stand je moet hebben, daar komen we verderop op terug.
Afgezien hiervan zijn er weinig echt belangrijke functies in het menu. Er zijn zes presets voor game types, waarvan je er drie zelf mag inrichten. Met Shadow Control kan je donkere delen van het scherm laten opichten. Er is een mogelijkheid het aantal beelden per seconde in beeld te brengen, en je kan een vizier op het scherm projecteren. Handig voor shooters waar die optie ontbreekt. Het zijn allemaal standaardzaken, die je op elke gaming monitor zal aantreffen.
AOC 24G2SPU in gebruik
We hebben de AOC 24G2SPU een dagje als hoofdbeeldscherm gebruikt. Dat betekende een flinke stap achteruit qua werkruimte, want doorgaans geven we de voorkeur aan qhd- of hogere resoluties. In deze prijsklasse is het óf meer pixels, óf een hogere beeldsnelheid. Allebei kost gewoon meer.
Voor gewoon gebruik - beetje websurfen, Office, social media - voldoet het scherm prima. De extra aansluitmogelijkheden zijn prettig, met één usb-kabel naar je pc sluit je meteen muis, toetsenbord en webcam aan, bijvoorbeeld. Maar de nadruk ligt natuurlijk op gaming.
Opvallend is dat de gaming presets maar spaarzaam gebruik maken van overdrive, en standaard staat die functie zelfs uit. Overdrive zorgt ervoor dat pixels sneller van kleur kunnen veranderen. In een snelle shooter is het ook echt wel nodig, want zonder zien we wel enige ghosting tijdens een paar potjes Overwatch. De FPS preset van het scherm zet overdrive op 'weak', maar wij zouden 'medium' of zelfs 'strong' adviseren. Ook omdat dit nauwelijks voor zichtbare overdrive artefacten zorgt. Dat zijn witte of zwarte contouren rond bewegende objecten in een game.
Standaard staat het scherm op een instelling van 50 voor 'Shadow Control'. Dat levert een goed testresultaat op (zie onder) maar in sommige games (waaronder Overwatch) oogt het wat flets. Dan is stand 40 beter. Je kan weer verhogen als je in heel duistere games merkt dat je je tegenstanders niet meer ziet. De 'Game Color' instelling op stand 10 zouden we vanaf blijven. Zet je 'm hoger, dan worden de kleuren onnatuurlijk verzadigd, en lager grauw en flets (op 0 kijk je in zwart-wit, wat wel weer grappig is).
Onder de streep zijn we heel tevreden: de ghosting mag, zeker in deze klasse, geen naam hebben. De kleuren zijn levendig en verzadigd, en met een beetje bijstellen lekker contrastrijk. Hier is prima op te gamen.
Testresultaten Agon by AOC 24G2SPU
De testresultaten van de AOC 24G2SPU bevestigen het beeld dat we zagen bij het gamen. Het merendeel van de transities handelt het paneel vlot genoeg af, maar af en toe houdt het de beeldsnelheid niet bij. De beste overdrive stand voor displayport en 165 Hz is strong, de hoogste stand. Daarop lopen met name de fall-tijden (van licht naar donker) gemiddeld 2 milliseconden achter op de gewenste snelheid. Met incidenteel een flinke uitschieter, die je gaat zien als ghosting. Via hdmi op 144 Hz presteert het paneel duidelijk beter. Het zou ons niet verbazen als het paneel overeenkomt met dat van de voorloper, en alleen de aansturing is veranderd, maar dat is gissen.
Voor de prijsklasse is het een prima resultaat, en je hebt de keuze of je voor iets meer beelden per seconde en iets meer ghosting gaat, of iets minder van beide. Wij zouden zeggen, 144 Hz is dan de betere optie, maar voor beide valt wat te zeggen.
Kleurweergave, helderheid en contrast
Kijken we naar de kleurafstelling, dan is die uit de doos lang niet slecht. De gemiddelde kleurfout valt onder de met het blote oog detecteerbare waarde, maar er zijn wel wat uitschieters. De kleuren zijn licht oververzadigd en dat is voor games helemaal niet verkeerd. Het scherm blijkt een flink deel van de P3-kleurruimte te kunnen weergeven, wat gezien de prijs meer is dan je zou verwachten. Afgezien van net wat te grote afwijkingen voor puur rood en blauw is het een opmerkelijk goed resultaat. De kleurtemperatuur is iets aan de warme kant, maar acceptabel. Dat geldt ook voor de verder piekfijn gekalibreerde srgb-modus. Die is meer dan goed genoeg voor beeldbewerking - ware het niet dat de helderheid gefixeerd is op een oogverblindende 360 nits.
Bij een vriendelijker helderheid van 250 nits zijn helderheid en contrast uitstekend, met een voor ips behoorlijk lage zwartwaarde. Dat zorgt voor een bovengemiddeld (voor deze beeldtechniek) contrast. De uniformiteit blijft wat achter, vooral aan de rechterkant van het paneel (en dan met name rechtsboven) neemt de helderheid flink af vergeleken met het midden. Aan de andere kant, uniformiteit kan per exemplaar verschillen. En met het blote oog zal je de gemeten afwijking niet snel zien.
Conclusie
De Agon by AOC 24G2SPU is een uitstekende keuze als je een betaalbare instap gaming monitor zoekt. Hij zit degelijk in elkaar, en voelt steviger dan het plastic voorkomen doet denken. Met een flinke hoeveelheid aansluitingen kan je hem niet alleen voor meerdere apparaten gebruiken, maar ook met een enkele kabel direct je randapparatuur verbinden. Dat is handig.
In gebruik heeft hij geen noemenswaardige gebreken. De bediening is niet heel gebruiksvriendelijk, maar er valt mee te werken voor de essentiële instellingen. Veel zal je daar vermoedelijk niet mee doen. De srgb-modus is weliswaar perfect afgesteld qua kleurweergave, maar te helder om in de meeste ruimtes prettig te gebruiken. De standaard-modus voldoet prima, zeker voor het voornaamste gebruiksdoel: gamen.
Daarin bevalt de 24G2SPU gewoon goed. De 165 beelden per seconde haalt hij het merendeel van de tijd zonder ghosting, we zien het meer in de meetresultaten dan in de praktijk. We zouden in overweging geven om hem met 144 Hz te gebruiken, als je een minimum aan ghosting of overdrive artefacten wilt zien. Dan doet hij het nog net even beter. Voor zijn prijs is de Agon by AOC 24G2SPU zonder meer een aanrader.
Agon by AOC 24G2SPU
Agon by AOC AG24G2SPU in een oogopslag | |
Afmetingen | 53,9 x 37,5-50,5 x 22,7 cm |
Gewicht | 4,41 kg |
Beeldscherm | 23,8 inch (60,5 cm) IPS 1920 x 1080 beeldpunten |
Snelheid | 165 Hz (DisplayPort) 144 Hz (HDMI) 48-165 Hz VRR (Freesync Premium, G-sync compatible) 4 ms GtG |
Kleurweergave | 126% sRGB 89% AdobeRGB 8-bits kleuren (16,7 mln.) |
Helderheid | 300 nits |
Contrast | 1000:1 |
Aansluitingen | 2x HDMI 1.4 1x DisplayPort 1.2 VGA USB hub (4x SuperSpeed 5 USB) 3,5 mm audio in/uit 2x 2W luidsprekers Voeding (intern) |
Ergonomie | 13 cm hoogte verstelbaar -4° - 21,5° kantelen -30° - 30° zwenken Portretmodus (90° draaien) |
Bijzonderheden | Ficker-free Low blue light modus VESA 100x100 mm bevestiging Game presets Shadow control Crosshair overlay Frame counter overlay |
Testresultaten | RGB 10 responstijden: 165 Hz OD strong: Gem. 6,22 ms Beste 1,7 ms Slechtste 12,9 ms 60% < 6,06 ms (1000/165) 144 Hz OD strong: Gem. 5,85 ms Beste 1,7 ms Slechtste 12,3 ms 66,7% < 6,94 ms (1000/144) Kleurweergave: Kleurbereik (dekking / volume): 98,9% / 131,6% sRGB 79% / 90,7% AdobeRGB 91,1% / 93,2% DCI-P3 Standaardmodus vs sRGB: Gem. DeltaE 2,17 Max. DeltaE 5,47 Kleurtemperatuur 6193 K Gem. DeltaE grijstinten 0,45 Standaardmodus vs P3: Gem. DeltaE 1,4 Max. DeltaE 6,01 Kleurtemperatuur 6208 K Gem. DeltaE grijstintent 0,5 sRGB-modus vs sRGB: Gem. DeltaE 0,83 Max. DeltaE 2,18 Kleurtemperatuur 6217 K Gem. DeltaE grijstinten 0,71 Helderheid vast op 362 nits Helderheid, contrast, uniformiteit: Max. helderheid 392 nits Min. helderheid 97 nits Uniformiteit: redelijk |
Adviesprijs | € 239 |
Koop | Bol.com |