Pro
Nieuws   |   Monitoren

AOC kondigt vier P2-monitoren met USB-C aan - ze verschillen vooral op details

AOC kondigt vier P2-monitoren met USB-C aan - ze verschillen vooral op details

De vier nieuwe AOC monitoren zijn alle onderdeel van de P2-serie. Die is bestemd voor zogenaamde zakelijke gebruikers: mensen die achter een beeldscherm hun geld verdienen. Nog altijd een forse doelgroep dus. Ook voor thuiswerkers lijken dit alle heel aardige opties. De verschillen tussen de AOC U32P2CA, U27P2CA, Q32P2CA en Q27P2CA zitten in de details - en niet alleen bij de namen.

Quad HD en Ultra HD: veel pixels of heel veel pixels

Zoals te zien aan die naamgeving, gaat het om twee modellen met een diagonaal van 27-inch (68,6 cm) en twee met een van 32-inch (81,3 cm). Beide opties zijn er met ultra hd-resolutie (3840x2160 pixels) en quad hd (2560x1440 pixels). De combinatie van 27-inch en uhd is wat ons betreft niet zonder beeldschaling bruikbaar. Je moet dan Windows (of MacOS) minimaal instellen op 125%, waardoor je effectief 3072x1728 pixels overhoudt. Ga je voor 150% schaling, dan kom je feitelijk uit op de qhd-resolutie, en kan je je afvragen of je de extra pixels wel nodig hebt.

Eén reden om toch voor de hogere resolutie te gaan, is dat die extra pixels wel degelijk benut worden om kleurovergangen nauwkeuriger te tonen. Aan de andere kant is 'native' qhd op een qhd-monitor in de regel scherper dan op een uhd-scherm. Het is dus maar wat je belangrijker vindt. Bij het 27-inch model is het prijsverschil in elk geval bescheiden, vier tientjes.

Op 32 inch is ultra hd met wat goede wil (en goede ogen) nog wel bruikbaar in native resolutie, al moet je ook dan rekening houden met een behoorlijk hoge pixeldichtheid. Lees: kleine pictogrammen en letters. Voor wie het belangrijk vindt: de Q32P2CA heeft wat dikkere randen rond het scherm dan de U32P2CA.

AOC U27P2CA AOC U27P2CA AOC U27P2CA AOC U27P2CA AOC U32P2CA AOC Q32P2CA: iets dikkere schermranden

VA en IPS: contrast versus kijkhoeken

Een ander verschil tussen de aangekondigde AOC P2-monitoren is de beeldschermtechniek. Drie van de vier maken gebruik van ips-techniek, alleen de U32P2CA is gebaseerd op een va-paneel. Ips staat voor in-plane-switching, va voor vertical alignment. Nu je dat weer vergeten bent: ips betekent dat het beeld ook van opzij bezien er helder en kleurecht uitziet, va dat het beeld contrastrijker is, door een veel dieper zwart. 

Wil je films kijken, en/of het scherm vooral in het donker gebruiken, dan heeft de U32P2CA een streepje voor. In normaal verlichte ruimtes en als je met meer mensen naar een scherm kijkt, de andere drie.

USB-C en andere overeenkomsten

De voornaamste claim-to-fame van de nieuwe P2-modellen is de usb-c aansluiting. Die aansluiting is in steeds meer kantoren een must, met begrijpelijke reden. Via een enkele kabel kan je een P2-monitor voorzien van een beeldsignaal, terwijl het scherm dan ook de aangesloten laptop kan opladen met maximaal 65 watt. Dat is genoeg voor de meeste kantoorlaptops. Ook kan je op de monitor een externe toetsenbord en muis aansluiten, die werken dan ook gelijk via die ene usb-c-kabel. Voor laptops en desktops zonder usb-c levert AOC een verloopje naar usb type-a mee. Dan kan je in elk geval de ingebouwde usb hub gebruiken.

Verder beloven alle aangekondigde nieuwe P2-modellen een behoorlijk kleurbereik, in elk geval 100% sRGB. AOC is zo eerlijk om te vermelden dat het gaat om 'area coverage' in plaats van 'gamut coverage', de meeste fabrikanten vermelden dat niet. 'Area coverage' komt wat positiever uit de bus, met een hoger getal. Met name de Q27P2CA klinkt veelbelovend, met ook een hoge dekking van de dci-p3 kleurruimte. Wel lijken alle modellen over 8-bits kleurweergave te beschikken en dus geen 10-bits kleurnuances te kunnen weergeven.

De twee qdh-modellen hebben een verversingsfrequentie van 75 Hz, de twee uhd-exemplaren houden het bij 60 Hz. Alle bieden adaptive sync en een bescheiden 4 ms GtG responstijd - genoeg voor een incidenteel spelletje, maar duidelijk niet gericht op de veeleisende gamer.

Prijzen en beschikbaarheid

De AOC Q32P2CA gaat 349 euro kosten, de U32P2CA wordt 459 euro -fors duurder dus. Het prijsverschil bij de 27-inch modellen ligt zoals gezegd lager, de AOC Q27P2CA krijgt een prijskaartje van 359 euro, de U27P2CA komt voor 399 euro op de prijslijst.

De AOC Q32P2CA en U27P2CA zijn vanaf augustus 2021 verkrijgbaar, de AOC U32P2CA vanaf september 2021 en de AOC Q27P2CA vanaf oktober 2021.