Met Bluetooth- en partyspeakers zullen meer mensen AOC leren kennen
Je zou het een goed bewaard geheim kunnen noemen: AOC. Het bedrijf bestaat al sinds 1934, ooit in de Verenigde Staten opgericht als Admiral Overseas Corporation. Toch kennen weinig mensen het. Ook als maker van computermonitoren, waar het bedrijf de laatste decennia op focusde, is het niet het bekendste merk - ook al claimde het recent de nummer 1 positie in gaming monitoren. Nu gaat het bedrijf een nieuwe markt verkennen, met draadloze speakers. De eerste modellen zijn de prozaïsch betitelde AOC O1, AOC O2 en AOC O3. Twee Bluetooth speakers en een heuse partyspeaker. Alle moeten voor een aanzienlijk deel uit hergebruikte materialen zijn opgetrokken, zo vernemen we.
AOC O1 en AOC O2: twee druppels water
De AOC O1 en AOC O2 lijken als twee druppels water op elkaar, als je puur naar de afbeeldingen kijkt. De O2 is groter dan de O1, en heeft dan ook een optioneel hengsel om hem aan de schouder mee te dragen. De AOC O1 houdt het bij een optioneel polsbandje. Beide modellen zullen verkrijgbaar zijn in wit, zwart en blauw.
Veel technische details zijn nog niet bekend. Uit de video's bij het persbericht is op te maken dat de AOC O1 twee midrange woofers bevat en een tweeter. De AOC O2 voegt daar twee passieve radiatoren aan toe voor extra laagweergave, en lijkt op het eerste oog grotere midrange drivers te hebben. Dat zou gezien het formaat ook logisch zijn.
Beide speakers hebben een knop voor 'party link' en een aparte knop met een symbool dat lijkt te duiden op koppeling voor stereoweergave. Party link zou inhouden dat er tot 100 AOC O-speakers met elkaar gecombineerd kunnen worden, aldus het persbericht. Daarnaast ontwaren we een Bluetooth-knop en een power-knop. Op de speakers zijn verder volume en een afspelen/pauzerenknop aanwezig, voor het rechtstreeks bedienen van je muziek. Dat zijn allemaal geen uitzonderlijke zaken.
AOC O3: partyspeaker
De AOC O3 is een heel ander verhaal. Het is een - afgaande op de in januari al gedeelde lifestyel foto's - een flink apparaat. Grappig zijn de uitsparingen aan de bovenzijde, die bestemd lijken om blikjes of flesjes in te plaatsen. Ook is er een handvat om de speaker enigszins verplaatsbaar te maken.
Getuige het spaarzame beschikbare materiaal zitten er drie forse woofers in en in elk geval twee tweeters. Die zijn rondom het apparaat ingebouwd, zodat het alle kanten op kan afstralen. Voor de bediening zijn tiptoetsen aanwezig in de bovenrand, met daaronder rgb-ledverlichting voor een feestelijk accent.
De AOC O3 lijkt ook bestemd voor karaoke: er zijn twee volumeknoppen voor aan te sluiten microfoons, en knoppen voor een 'vocal fader' en een 'voice changer'. Ook is er een knop voor toevoegen van een echo-effect. Net als bij de O1 en de O2 is er een knop die bestemd lijkt om een koppeling met een tweede O3 speaker te maken, voor stereoweergave. Welke aansluitingen achter het luikje op de achterzijde verscholen gaan, houdt de maker nog geheim.
TP Vision, geen TPV Technologies
Een saillant detail is de maker achter het merk. AOC monitoren zijn afkomstig van TPV Technologies. De AOC speakers worden echter geproduceert door TP Vision, dat ook Philips televisies en sinds een tijdje Philips audioproducten produceert. TP Vision is ook weer onderdeel van TPV Technologies, maar het is wel weer een andere tak van het bedrijf.
Wat de betekenis voor de producten zelf zal zijn, is afwachten. Afgezien van een hoop afbeeldingen laten de makers weinig los over de producten. Ook over prijzen is nog niets bekend. In juli 2023 moeten de speakers te koop zijn, rechtstreeks online. Zoals het persbericht enigszins cryptisch stelt: "in lijn met de koopgewoonten en voorkeuren van de doelgroep".