JBL Flip 7 review: vernieuwing zit van binnen

Is de Flip van JBL de meest verkochte Bluetooth-speaker ter wereld? Omdat cijfermateriaal over de markt niet altijd transparant is en ook niet alles afdekt, is het onmogelijk om dat met zekerheid te zeggen. Dat de zes voorgaande Flip-generaties zeer goed verkochten, daar moet je niet aan twijfelen. Volgens JBL zelf gaat het om “miljoenen stuks”. Of de JBL Flip 7 vertrouwde kwaliteit biedt, dat lees je hier.
Waarom is die Flip zo populair? Wellicht omdat JBL bij de eerste Flip het concept al grotendeels juist had. Toch lijkt die allereerste Flip uit 2012 inmiddels wel heel gedateerd. Het is eigenlijk de Flip 3 die het design echt verfijnde, en waar de huidige generatie nog altijd op voortbouwt. Een Flip-speaker is klein en heeft een cilindervorm, die het iets hoger maken dan een blikje frisdrank.
Daarmee is het een speaker die je makkelijk meeneemt. Tel daar een robuuste bouwkwaliteit bij op, en je hoeft je geen zorgen te maken over dat het stuk gaat als je er wat onvoorzichtig mee omgaat. Daar hoort ook een hoge mate van stof- en waterdichtheid bij. Een Flip kan een duik overleven, zeg maar.
Natuurlijk is stevigheid op zich niet genoeg. JBL heeft de diepe audiokennis van de achterliggende Harman-groep ingezet om te zorgen dat het ding luid kan spelen, ook met tracks vol beukende clubbeats. Met de Flip 7 wil JBL het succes uiteraard voortzetten. Verwacht dus zeker geen grote veranderingen ten opzichte van de voorgaande zes generaties. “Never change a winning formula”, dat geldt bij deze update meer dan ooit. Erg is dat niet, want vorige Flips deden al precies wat ze beloofden. De enige vraag die het oproept is, waarom een nieuwe?
Wat is er nieuw aan de JBL Flip 7?
Welnu, omdat er wel degelijk zaken anders zijn dan voorheen. JBL hanteert daarbij graag veel marketingtermen, waarbij ‘AI’ uiteraard niet kan ontbreken. Toch is het ook mogelijk concrete verbeteringen aan te wijzen. Zo kan de JBL Flip 7 luider zonder te vervormen, is de batterijduur aanzienlijk langer en heeft JBL Auracast toegevoegd. Daarmee kan de speaker een Bluetooth Auracast 'uitzending' oppikken en weergeven. Dat lijkt misschien bijzaak en zal dat wellicht voor vele Flip 7-eigenaars blijven, maar vereist wel een grote aanpassing aan de onderliggende techniek. Die komt ook tot uitdrukking in de aparte Auracast-knop die op de speaker prijkt.
Ten slotte bengelt er aan de JBL Flip 7 een IP68-label. Dat is nóg waterdichter dan de Flip 6, die op IP67 kon bogen. Zand, stof en water: het moet de nieuwe speaker weinig deren. Wel moeten we hierbij steevast opmerken, dat campingongelukjes met bier, frisdrank of zeewater toch iets anders zijn dan onderdompeling in een bak kraanwater.
Design van de JBL Flip 7: nu ook in keizerlijk paars
De Flip speakers zijn van oudsher niet alleen functioneel, maar ook modieus. Een nieuwe editie gaat dan ook gepaard met nieuwe kleuren. Bij de JBL Flip 7 is dat niet anders: een deel van de vernieuwingen heeft met het uiterlijk te maken. Dat blijft in grote lijnen hetzelfde, maar er zijn wel wat nieuwe kleurkeuzes. Ook voorziet JBL in een slim mechanisme zodat je een beugel of een karabijnhaak aan de Flip 7 kunt hangen. Beide zitten mee in de doos.
Qua kleuren blijven de klassiekers aanwezig. Een JBL in het zwart, wit of camo? Dat kan nog altijd. Donkerblauw was er de vorige keer ook bij. De opties roze en rood zijn bij de Flip 7 wat levendiger. Dat woord is ook zeer toepasselijk voor de nieuwe, dieppaarse editie. Bij deze (en sommige andere versies) valt de subtiele oranje omlijning van het logo meer op.
Overigens zijn de zeven kleuropties precies dezelfde als bij de nieuwe JBL Charge 6. Die grotere broer van de Flip 7 heeft een iets bollere, en omvangrijkere behuizing. De reden daarvoor zit in de naam: de Charge heeft een grotere accu, die je ook kan gebruiken om je smartphone op te laden.
Solide speaker
De JBL Flip 7 straalt stevigheid uit, onder meer dankzij dikke rubberen uiteinden. Hierdoor kun je de speaker rechtop zetten én worden schokken van een val schijnbaar goed opgevangen. De grote passieve radiators die meebewegen op baslijnen blijven van de partij. Het grote logo is er ook, niet van een uitroepteken maar symbool voor een hoorn(speaker) - de technologie die JBL decennia geleden op de kaart zette. Liggend blijft de JBL-speaker op z'n plaats dankzij een rubber randje. Anders zou deze kleine cilinder gewoon wegrollen.
De speaker zelf is grotendeels bedekt in een kunststof met een zeker textielgevoel. Het is 100 procent hergebruikt plastic, zegt JBL, dat vloeistoffen moeilijk absorbeert. Vlekken zouden dus niet snel een probleem mogen zijn. Het zijn eerder die rubberen uiteinden die sneller sleet zullen tonen.
De JBL-speaker voelt bijna massief aan; de bouwkwaliteit komt heel betrouwbaar over. Keerzijde is wel dat deze kleine Bluetooth-luidspreker circa 560 gram weegt. Dat is wel wat, zeker als je hem met de nieuwe karabijnhaak-optie aan bijvoorbeeld je riem zou hangen. Het wisselen tussen de band of karabijnhaak doe je overigens door een knopje in te drukken en de gewenste accessoire vast te klikken. Het lijkt wat kwetsbaar, maar zelfs als er maximaal aan het ding werd gesleurd, liet het niet los.
Overigens is de Flip 7 marginaal hoger en dikker dan de Flip 6. Het gaat om millimeters, dus dat zie je hooguit als je naast elkaar zet. Ook het gewicht is 10 gram hoger, maar ook dat merk je vermoedelijk niet.
Lossless spelen via een kabel
Een ander nieuwtje in de laatste serie JBL Bluetooth-speakers en -hoofdtelefoons is een nieuwe kabelmodus. Het is wat niche, maar als je wilt kan je de JBL Flip 7 met een usb-kabel aansluiten op een laptop of smartphone. Voordeel hiervan is dat je dan muziek verliesvrij oftewel lossless kan afspelen.
Dit in tegenstelling tot streamen via Bluetooth, waar JBL verkiest in te zetten op de lossy AAC en LDAC-codecs. AptX Lossless staat niet op het menu. Lossless via de kabel vereist wel een firmware-update, die tijdens het testen nog niet beschikbaar was (maar wel vermeld werd in de Q&A-pagina’s van JBL).
Een feestje bouwen met de JBL Flip 7 en Auracast
In het verleden kon je via de JBL Portable app meerdere JBL-speakers verbinden, om zo een enorm audiosysteem te creëren. Dat kan nog steeds, maar werkt nu op basis van Auracast. Zie daar die Auracast-knop (met een gestileerde A in een driehoek). Druk deze in en doe dit op elke JBL Bluetooth-speaker met een gelijkaardige knop, en je verbindt de nieuwe luidspreker met de oorspronkelijke. De JBL Portable app erbij halen is dus niet meer nodig. Het kan wel, want de PartyTogether-functie verschijnt hier ook.
Een uitzondering is als je een stereopaar wil creëren, waarbij een speaker het linkse kanaal en een tweede het rechtse afspeelt. Daar heb je de app wél nog voor nodig. De stereomodus is meer voor het kritischer luisteren, bij een Auracast-feestje speelt elke speaker hetzelfde. Wat dan meer past bij het vullen van de ruimte of de tuin met muziek als je vrienden langskomen.
De multispeaker-opstelling kon ik nog niet testen, aangezien ik maar één speaker voorhanden had. Wat ik wel kon uitproberen was de Auracast-functie zelf. De nieuwe JBL Tour Pro M3-hoofdtelefoon komt namelijk met een aparte Smart Case Tx-zender. Door die via usb te verbinden met een iMac, kon ik met een enkele druk op de Auracast-knop op de Flip 7 een playlist via Apple Music beluisteren. Dat ging heel vlot, zonder dat er verder iets ingesteld of gekoppeld moest worden.
Uitgekiend audiodesign van de JBL Flip 7
Het audiodesign van de JBL-speakers is in z’n eenvoud briljant. Het verschil tussen een spotgoedkope Bluetooth-speaker en een meer premiumtoestel zoals de Flip 7 merk je vooral op vlak van geluid. Er is heel wat kennis nodig om een klein ding zoals deze speaker zo vol te laten klinken. En vooral: als het luid wordt, te zorgen dat de speaker niet begint te resoneren en alles begint te vervormen. Dat maak je bij deze Flip 7 niet gauw mee. JBL wist dergelijke problemen in het verleden te voorkomen door via digitale signaalverwerking ‘gevarenzones’ te ontwijken, bijvoorbeeld door bastonen in te perken als het te luid werd.
Nu voegt de fabrikant daar AI Sound Boost bij, wat AI-algoritmes inzet om beter te voorspellen wanneer het fout zou lopen en er vervorming zou optreden. Het praktisch resultaat is dat de Flip 7 nog meer z’n limieten kan opzoeken zonder te vervormen. De wooferversterker van de Flip 7 heeft ook wat meer vermogen dan de Flip 6: 25 watt rms versus 20 watt rms.
Je moet de Flip 7 zien als een speaker die je eerder op een kast zet of wat verder weg. Dan kan het ontwerp het best tot z’n recht komen en klinkt het kamervullend. Zit je dichtbij en parkeer je de speaker heel laag of hoog, dan merk je dat de helderheid onder een hoek snel afneemt. Zie dit eerder als een observatie dan een klacht. Het is heel typisch voor kleine speakers waarin er geen plaats is voor veel tweeters of hulpmiddelen om hoge tonen heel breed uit te stralen. Kortom, gebruik je de Flip 7 als muziekmaker die je ergens op een meter of meer van je zet, dan werkt het optimaal.
Luid? Geen probleem
Uit de doos staat de JBL Flip 7 ingesteld op JBL Signature-sound. Met deze tuning, die vrij goed in balans is als je graag een streepje extra bass erbij neemt, gaan veel mensen tevreden zijn. Flinke feestmuziek doet het sowieso goed, maar ook bij verfijndere nummers zoals 'Here is Someone' van Japanese Breakfast krijg je een mooie gitaar en volle vocals te horen. Het rustige 'My And Me' van Everything is Recorded klinkt een stukje helderder dan vroegere JBL-speakers. Dat maakt dat je meer een gedetailleerd gevoel krijgt, waardoor de fluit bij dit nummer er echt uitspringt.
De Chill-preset in de JBL Portable-app brengt gelukkig wat zachtheid als je 's avonds laat dichtbij zit te luisteren. Sowieso kun je via de Custom-optie in de app zelf op zeven frequenties de sound naar eigen smaak bijregelen. Wat hier ook speelt is dat de Flip 7 echt een buitenspeaker is, en daar ook wat op getuned is. In open lucht gaat de energie van muziek sneller verloren, waardoor er wat zaken (zoals het laag) versterkt moeten worden zodat het toch juist klinkt. In de tuin klonk de Flip 7 dan ook zeer goed.
Indrukwekkend, de snelheid en strakke beats bij 'Perfect Stranger' en 'Drums of Death' van FKA twigs. Zeker als je rekening houdt met het formaat. Komt het dankzij die AI Sound Boost? Je kunt de Flip 7 in elk geval veel luider zetten dan wat nog binnenshuis in een modale woonkamer aangenaam is. Voor buiten of in een heel grote ruimte heb je natuurlijk wat power nodig. Daar is het handig dat deze JBL veel decibels uit z'n mouw kan schudden. Het verbluffende is dat een hoog volumeniveau niet alles gecomprimeerd doet klinken. Op een bepaald moment is er maar zoveel mogelijk met een kleine tweeter en wooferopstelling (pakweg een grote Authentics 300 klinkt sowieso 'grootser') maar JBL haalt hier toch het onderste uit de kan.
Langer spelen, met een prijs
Streamend vanaf een Samsung Galaxy S24 Ultra, deed de Flip 7 het goed zowel qua afstand (tien meter haal je makkelijk) als stabiliteit. Wel handig als je 'em in de keuken of terras gebruikt om wat radio als achtergrond op te zetten, of een podcast tijdens het koken. Stemmen komen er prima uit, met volheid en voldoende detail, dus even een interview meepikken gaat prima. Paradoxaal genoeg is de Vocal-preset wel net te nasaal, ik vond de JBL Signature-setting voor podcasts veel beter.
Er is nu ook een Playtime Boost-functie, die de speelduur van 14 naar 16 uur brengt. Daarbij houdt JBL een slag om de arm houdt door te stellen dat "het afhangt van volumeniveau en content". Zo moet je altijd wel autonomiecijfers lezen, want een playlist van drum 'n' bass-tracks aan een hoog niveau verbruikt meer dan zacht gespeelde singer-songwritermateriaal.
Verder lijkt Playtime Boost een no-brainer om in te schakelen, toch? Toch niet. Deze functie heeft namelijk ook nadelen. Zo kan je de equalizer niet meer gebruiken, en als je het volume opendraait is de bass-extensie toch beperker. Luist je op een normaal luisterniveau? Schakel het maar in voor nog langer luisterplezier.
Conclusie
De JBL Flip 7 is uiteraard 'gewoon' een nieuwe iteratie van een bestaand concept. Spectaculair veranderd is de nieuwe Bluetooth-speaker van JBL eerlijk gezegd niet. Toch brengt hij meer dan alleen een andere mix van kleuren en de gimmick-optie om een karabijnhaak te bevestigen.
Op geluidsvlak presteert het op het ongelooflijke af voor een speaker van dit formaat, met een evenwichtigere weergave dan de meeste Bluetooth-speakers bieden. Dit maakt de JBL Flip 7 een veel universelere speaker dan je zou denken. Ja, een feestje bouwen lukt zeker, helemaal als je via Auracast meerdere speakers koppelt. Maar hij is eigenlijk bijzonderder, omdat je hem ook prima voor achtergrondmuziek bij een etentje kan gebruiken, of om een podcast op te beluisteren.
JBL Flip 7
JBL Flip 7 in een oogopslag | |
Kleuren | Pink, Blue, Red, White, Squad, Black, Purple |
Afmetingen | 18,3 x 6,95 x 7,2 cm |
Gewicht | 560 gram |
Speakers | 4,5 x 8 cm woofer (25 W RMS) 1,6 cm tweeter (10W RMS) 2x passieve radiator |
Frequentierespons | 60 Hz - 20.000 Hz |
Signaal-ruis- verhouding |
> 80 dB |
Accu | Li-ion Polymeer 17,28 Wh (equiv. aan 3,6V / 4800 mAh) 2,5 uur opladen 14 uur afspelen (16 uur met PlayBoost) |
Aansluitingen | USB-C Bluetooth 5.4 met A2DP 1.4, AVRCP 1.6 |
Adviesprijs | € 149,99 |