Nieuws   |   Laptops

Alle Asus Zenbooks van 2022 krijgen een OLED-scherm - en een design update

Alle Asus Zenbooks van 2022 krijgen een OLED-scherm - en een design update
Asus voorziet zijn 2022 Zenbook laptops van een OLED-scherm

Asus introduceerde het Zenbook merk tien jaar geleden, in het kader van Intels Ultrabook initiatief. Daarmee wilde de processorfabrikant destijds de laptopmakers een impuls geven om verder te kijken dan specificaties en prijs. Beïnvloed door Steve Jobs, die een MacBook Air uit een envelop toverde, moesten ook Windows laptops dun en mooi worden. Tien jaar later onderscheiden Zenbooks zich nog altijd met een eigen designtaal. Die krijgt nu een opfrisbeurt. Belangrijkste daarbij is dat alle 2022 Zenbook laptops een oled-scherm krijgen. Maar, dat is niet de enige verandering.

Zo verdwijnen de kenmerkende concentrische cirkels van het deksel. Die waren op vrijwel alle Zenbooks sinds 2011 aanwezig, maar maken nu plaats voor het nieuwe Asus monogram, een gestileerde hoofdletter A die uit meerdere driehoeken is opgebouwd. Op sommige Zenbooks is die terug te zien als geometrische lijnen in het deksel, op andere als een kleinere monogram.

Alle Zenbooks krijgen OLED

Asus zet vol in op oled als schermtechniek voor de Zenbooks. Volgens het bedrijf heeft deze techniek de beste beeldkwaliteit van dit moment. We zijn geneigd het daarmee eens te zijn, mini-led schermen zijn in opkomst als alternatief, maar onder de streep vinden we momenteel oled de betere optie voor laptops. Dankzij de oled-schermen kan Asus zeer dunne randen beloven, met modellen met 90% schermoppervlak binnen het deksel.

Daarnaast is er het karakteristieke hoge contrast van oled. Asus heeft het over '1.000.000:1', maar feitelijk is het contrast van oled oneindig hoog. Dan is er een groot kleurbereik van 100% dci-p3, met ook accurate kleurweergave bij lage helderheid. Dat is een zwak punt van ips, de meest gebruikte schermtechniek van dit moment. Ten slotte biedt oled zeer lage responstijden, van 0,2 ms. Prettig voor wie ook gamet op de Zenbook.

Asus Zenbook 14 OLED Asus Zenbook 14 OLED Het OLED-scherm dat Asus monteert, heeft uitstekende specificaties.

Ook aandacht voor geluid

Naast beeld is er ook aandacht voor geluid. Alle 2022 Zenbooks krijgen Dolby Atmos ondersteuning, wat neerkomt op algoritmes voor geluidsverbetering. Dat doet Asus in samenwerking met Harman Kardon, dat alle speakers van de diverse modellen tunet voor optimale weergave binnen de beperkingen van het betreffende model. Een dunnere laptop heeft nu eenmaal minder ruimte voor speakers en klankkast dan een dikkere.

Dolby Atmos maakt ook goed 3d-positionering met hoofdtelefoons en headsets mogelijk, wat voor gaming een meerwaarde is. Met de software Smart Amp functie belooft Asus tot 3,5 keer hoger volume met dezelfde speakers, zonder vervorming.

Typecomfort met ErgoSense

Asus lijkt de aanval in te zetten op Lenovo, dat met de toetsenborden op met name de ThinkPad laptops een uitstekende reputte heeft opgebouwd. Asus brengt een aantal zaken samen onder de naam ErgoSense. Alle Zenbooks met deze voorziening beloven een hartsafstand tussen toetsen (van midden van de ene toets naar het midden van de naastliggende) van 19,05 millimeter. Dat is identiek aan desktop toetsenborden en moet het typegemak vergroten. Ook zijn alle toetsen voorzien van een inkeping van 0,2 millimeter, zodat je makkelijker op de tast het midden van de toets vindt. Daarnaast belooft Asus een behoorlijk grote travel, oftewel de afstand dat je een toets kan indrukken, van 1,4 millimeter. 

ErgoSense is ook een kwalificatie voor het touchpad. Dat is 'ultra smooth' oftewel superglad, en voorzien van een coating om vingerafdrukken tegen te gaan.  

Webcam optimalisaties (en over-optimalisaties)

De webcam was lange tijd het ondergeschoven kindje op laptops, maar dankzij corona en verplicht werken op afstand is het belang van een fatsoenlijke camera voor meer mensen duidelijk geworden. Asus voorziet sommige Zenbooks van een dubbel uitgevoerde camera. Een met infrarood-filter voor Windows Hello gezichtsherkenning en een zonder, voor een betere beeldkwaliteit. Door beide te combineren kan het bedrijf ook zaken als aanwezigheidsdetectie implementeren. Zit je niet meer achter je laptop, dan kan die automatisch vergrendelen. Die functie kennen we van zakelijke laptops, maar Asus brengt het nu dus naar de Zenbook consumentenlijn.

Naast deze hardware voorzieningen, belooft Asus de nodige technieken om het webcamgebruik te veraangenamen. Zo noemt het 3D noise reduction om het beeld te verfraaien, belichtingsoptimalisatie, achtergrond vervagen (ongeacht de software die je gebruikt), en motion en eye tracking.

Met motion tracking houdt de camera je centraal in beeld - denkelijk ten koste van enige resolutie, maar dat moeten we in de praktijk gaan zien. Eye tracking klonk ons ronduit griezelig in de oren, en zag er ook zo uit op de korte demonstratievideo. Deze softwarefunctie kan analyseren of je naar het scherm kijkt of bijvoorbeeld opzij of naar beneden. In het laatste geval, past deze het beeld zo aan, dat het lijkt alsof je naar het scherm en de camera kijkt. Ook wanneer je dat dus niet doet. Wat ons betreft een optimalisatieslag of drie te ver.

Easy login with fingerprint and/or camera

Alle Zenbooks van 2022 zullen een vorm van biometrische authenticatie hebben. Daardoor hoef je in principe nooit meer een wachtwoord of pin in te toetsen. Totdat Microsoft - heel verstandig - besluit om op gezette tijden daar toch even om te vragen. Hoe dan ook, je kan op elke Zenbook inloggen met een vingerafdruk (de scanner zit veelal in de aan/uit-knop, wat ons betreft de juiste keuze) of met gezichtsherkenning, of allebei.

My Asus app

De laatste vernieuwing op alle Zenbooks betreft de uitgebreidere versie van de My Asus app. Daarmee kan je je laptop beheren, van de diverse hardwarefuncties - zoals aanpassen van de werking van functietoetsen - tot het draaien van updates en ander onderhoud.