ASUS RT-AX59U review: een extendable router als solist in de praktijk
De Asus RT-AX59U is dus een extendable router. Mogelijk is niet iedereen bekend met dit begrip, dat het Taiwanese merk al sinds 2017 gebruikt sinds de introductie van de ASUS RT-AC68U router. Hoewel je dit soort routers prima los kunt gebruiken, kun je zo ook gemakkelijk en snel koppelen met andere modellen die deze techniek ondersteunen. Ze hoeven hiervoor alleen maar AiMesh-technologie te ondersteunen, wat vrijwel elke Asus-router sinds 2017 doet. Door dit te doen, vergroot je de wifi-dekking in huis, vergelijkbaar met een meshnetwerk.
Wat is het voordeel van een extendable router?
Je kan je afvragen, waarom niet direct een mesh kit aan te schaffen. Die levert Asus overigens ook, onder de naam ZenWiFi. Er zijn een paar redenen waarom een extendable router interessant kan zijn. In de eerste plaats biedt het de mogelijkheid van upgraden. Zo kan je een WiFi 5 extendable router van een paar jaar geleden vervangen door een WiFi 6 (en straks WiFi 7) model, en je oude router inzetten als mesh node voor extra dekking. Zo heb je hogere snelheid op je hoofdrouter én hoger bereik, zonder dat je in één keer een complete mesh kit hoeft te vervangen. Daarbij is het handig dat je met één app alle compatibele routers kunt beheren.
Verder is het zo dat elke router die je aanschaft, een 'echte' router is en daarmee vaak meer mogelijkheden biedt dan een mesh node in een mesh kit. Zo heeft elke extendable router (minstens) vier ethernetaansluitingen, en vaak ook usb voor het verbinden van externe opslag of een printer. De mesh kastjes hebben zelden zoveel aansluitingen (behalve de allerduurste). Ook beschikken de Asus extendable routers over een eigen webinterface, die je via de browser kunt benaderen. Daarmee hebben ze meer instelmogelijkheden, wat zeker voor wat meer uitdagende netwerkvragen handig kan zijn. Denk aan het open zetten van poorten voor toegang van buiten. De meeste mesh producten werken uitsluitend via een app. Je hebt dus meer controle en instellingsmogelijkheden.
De Asus RT-AX59U is in het assortiment extendable routers bepaald niet de duurste. Hij is te koop met prijzen uiteenlopend van iets meer dan 100 euro tot ongeveer 160 euro. Even prijs vergelijken loont dus de moeite. Als zogenaamde 'AX4200' router is het een van de goedkoopste in deze klasse.
Asus RT-AX59U Extendable Router
In tegenstelling tot veel WiFi 6 routers, heeft de Asus RT-AX59U geen uitwendige antennes. In plaats daarvan zitten alle (vijf) antennes netjes verpakt in een slanke, smalle toren van 20 bij 13 bij nog geen 4 centimeter. Het apparaat is daarmee lekker onopvallend, prettig als je het niet uit het zicht kunt plaatsen. Je kunt er bovendien voor kiezen om het op te hangen, aangezien de haakjes (bij de poot) gemakkelijk afneembaar en op de zijkant te positioneren zijn.
Achterop tref je alle aansluitingen aan. Dat zijn degene die je mag verwachten van een moderne router. Zo zijn er vier ethernetpoorten die werken met een snelheid van 1 Gbps. In plaats van een aparte WAN-poort dien je wel een van deze op te offeren voor koppeling met het modem van je internetprovider - daarmee houd je drie aansluitingen over voor bijvoorbeeld een televisie, game console en een smart home hub.
Daarnaast treffen we twee usb-poorten aan, waarvan één op 5 Gbit/s en één op 480 Mbit/s werkt. Daar kan je een externe harde schijf, usb-modem of netwerkprinter aansluiten. Voorop zit een led-strip, die aangeeft wat momenteel de status van de router is.
Asus levert de RT-AX59U met een ethernetkabel en een snelstartgids, zodat je snel up and running bent.
Snel met WiFi 5, sneller met WiFi 6
De prijs van de Asus RT-AX59U is voor de geboden specificaties scherp. Er zijn goedkopere WiFi 6 routers, maar die beloven een aanmerkelijk minder hoge snelheid. Dat komt vooral door de relatief krachtige beloofde 5GHz-prestaties van de RT-AX59U. Hij belooft namelijk 574 Mbps op de 2,4GHz- en 3603 Mbps op de 5GHz-verbinding aan.
Daarbij is het goed om te weten dat de eerstgenoemde frequentie beschikt over 2x2 mu-mimo en de tweede over 3x3 mu-mimo. Multi-user multiple-input-multiple-output zorgt ervoor dat het apparaat meerdere apparaten tegelijk via meerdere radio's kan bedienen. De meeste 'client'-apparaten, dus laptops, smartphones en wat dies meer zij, hebben een 2x2 mimo-configuratie. De hoogste snelheid zal je met de RT-59U halen in combinatie met andere 3x3 mu-mimo apparaten - zoals een andere extendable router.
Er zijn uiteraard nog veel snellere (en duurdere) routers. In het totaalaanbod van de markt is deze Asus RT-AX59U een midrange model. We verwachten dan ook niet de hoogste netwerksnelheden. Desondanks stelt het apparaat zeker niet teleur. Hier in huis hebben we een internetabonnement van 400 Mbps, en die snelheid konden we met de RT-AX59U volledig benutten.
Alle genoemde snelheden hebben betrekking op WiFi 6-verbindingen. Hoewel steeds meer apparaten die standaard ondersteunen (en WiFi 7 al z’n opwachting maakt), heb je waarschijnlijk veel apparaten in huis die nog werken met WiFi 5. Die zullen maximaal 2600 Mbit/s behalen, verdeeld over de verschillende antennes. Dat is nog altijd niet verkeerd gezien de prijs van de router. Naarmate je meer apparatuur met WiFi 6 in huis haalt, zal je meer voordeel hebben bij deze WiFi 6 router. In die zin ben je er goed mee voorbereid op de toekomst.
Installeren, app en webinterface van de ASUS RT-AX59U
Het ingebruik nemen van de Asus RT-AX59U is een fluitje van een cent. Je haalt de router en de kabels uit de doos, sluit hem aan op je modem (dat je eventueel in de bridge-modus kunt zetten) en na een paar seconden wachten kun je het apparaat installeren. Dat doe je via de gratis beschikbare Asus Router app (Android of iOS). Na het openen van deze app volg je simpelweg de stappen op die in beeld staan. Je maakt een account aan, selecteert de router, verzint een pakkende naam voor het netwerk en vult een krachtig wachtwoord in. De setup hoeft niet meer dan een paar minuten te duren; ook wie niet heel technisch onderlegd is, moet dit lukken.
Over het algemeen is de Asus app overzichtelijk en toegankelijk. Onderop treffen we vijf tabbladen aan. Zo zie je snel een overzicht van de netwerkactiviteit, welke apparaten er met je netwerk verbonden zijn en kan de app helpen bij het instellen van specifieke en belangrijke functies (zoals ouderlijk toezicht, netwerkbeperking en meer).
Daarnaast hebben nog een uitgebreide tab vol met nagenoeg alle instellingen die de Asus RT-AX59U te bieden heeft. Dit is verreweg het minst overzichtelijke onderdeel binnen de Asus Router-app, aangezien de fabrikant simpelweg alle opties onder elkaar aanbiedt. Die opties zijn grotendeels dezelfde als je ook op luxere Asus routers aantreft. Qua functionaliteit krijg je veel waar voor je geld, maar je zal wat moeite moeten doen om er optimaal gebruik van te maken.
Minder toegankelijk als je de diepte in gaat
De termen die Asus gekozen heeft voor de vele functies zijn namelijk niet altijd even duidelijk. Daardoor moet je soms lang zoeken naar bepaalde opties. Dat is vervelend, maar niet uitzonderlijk - sterker, het is iets waar routers om bekend staan. Niet voor niets geven veel mesh kits helemaal geen toegang meer tot geavanceerde functies.
Toch kunnen die best handig zijn. Als je de moeite neemt om de functies van de Asus RT-AX59U na te lopen, zie je in elk geval dat de makers bij elk daarvan netjes uitleggen wat ze doen. Belangrijke om naar te kijken zijn AiProtection (waarmee alle op de router aangesloten apparaten beschermd worden tegen malware, virussen en intrusies) en Quality of Service (waarmee je bepaalde typen netwerkverkeer voorrang kan geven boven andere, zoals streaming of gaming).
Ondanks de ingebouwde toelichting zou het mooi zijn om meer uitleg te hebben. We kunnen ons voorstellen dat het grote aanbod de doorsnee gebruiker te veel wordt. Je moet zelf op onderzoek uitgaan en om alle mogelijkheden te ontdekken. Wat meer begeleiding zou mooi zijn. Zeker omdat de handleiding in de doos lang niet alles uitlegt. Ook op de productpagina op de site van Asus p de website vinden we geen volledige handleiding. Alleen een quick-start guide en een montagehandleiding. Dat is zonde, want zo zal lang niet iedereen alles uit dit systeem kan halen.
Iets vergelijkbaars gaat op voor de webomgeving. Het is duidelijk dat Asus met de grote hoeveelheden opties en ietwat onoverzichtelijke interface de meer veeleisende en ook ervaren gebruiker op het oog heeft. Dat is natuurlijk niet erg, maar daardoor zal de webomgeving voor minder ervaren routergebruikers overweldigend complex zijn. Gelukkig kun je het in elk geval wel in het Nederlands raadplegen, waardoor je opties als Ouderlijk toezicht, Gastnetwerk en de instellingen met betrekking tot LAN en WiFi eenvoudig kan terugvinden. Die zaken kan je echter ook prima in de app regelen.
Beveiliging via Trend Micro: voor- en nadelen
Voor de beveiliging van je netwerk biedt de Asus RT-AX59U een hele set functies, verzameld onder de naam AiProtection. Die zorgen er onder andere voor dat je thuisnetwerk beschermd wordt tegen kwaadwillende websites en tegen met virussen of andere ellende besmette apparaten (zowel buiten als binnen je netwerk, bijvoorbeeld als een gast een besmette laptop met je netwerk verbindt). Dit doet de router door het netwerkverkeer te analyseren, een taak die Asus heeft uitbesteed aan beveiligingsexperts Trend Micro. Dat is niet uitzonderlijk: Asus was hier pionier mee, maar ook TP-Link heeft zo'n samenwerking met Trend Micro, en Netgear met Bitdefender, bijvoorbeeld.
Door het verkeer op je netwerk te analyseren, kan deze samenwerking meer functies bieden. Zoals 'Adaptive QoS' en Game Boost - zaken die bestemd zijn om bepaalde vormen van netwerkverkeer voorrang te geven, zodat je geen haperingen ondervindt bij gaming of streaming.
Om hiervan gebruik te maken, moet je wel akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden van Trend Micro. Wil je dat niet, dan kun je deze functies niet gebruiken. Trend Micro verzamelt behoorlijk veel informatie. Daarbij moet je denken aan url’s, domeinnamen en IP-adressen van bezochte websites, maar ook persoonlijke informatie in e-mails en bestanden, productinformatie en apparaat-ID’s. Daar zit potentieel veel gevoelige informatie tussen.
Nu bestaat Trend Micro al meer dan 35 jaar en is een zeer gerenommeerd bedrijf op het gebied van security. Er zijn slechts twee gevallen bekend waarin het misging op het vlak van gebruikersdata (hier en hier lees je daar meer over). En zoals gezegd, meer grote routerfabrikanten besteden netwerkbeveiliging (deels) uit aan bedrijven die hier echt in gespecialiseerd zijn. Het bijhouden van kwaadwillende website en karakteristieken van malafide software is een vak apart. De keerzijde van deze functies gebruiken, is dat je er enige privacy voor moet opgeven. In welke mate je dat de moeite waard vind, moet je zelf bepalen.
Netwerkprestaties en wifi-bereik van de ASUS RT-AX59U
Hoewel de Asus RT-AX59U ook in een mesh-netwerk dienst kan doen, beschikten wij over een enkel apparaat. We hebben het dan ook als zodanig getest. Over het algemeen heeft ook een enkele RT-AX59U een prima bereik. Het huis waarin we het product testen is gelijkvloers en net geen zestig vierkante meter groot.
In de woon- en eetkamer (die ongeveer de helft van het oppervlakte beslaan) is er perfect bereik - dat is dan ook waar de router staat opgesteld. Ga je naar de keuken, met een enkele muur ertussen), dan wordt de verbinding al iets zwakker. Gaan we naar de slaapkamer, met nog een tweede muur tussen de router en bijvoorbeeld een smartphone, dan is de verbinding minder stabiel. Sterker, die valt soms zelfs weg. Even een YouTube-video kijken in bed zit er dus helaas niet in bij ons gebruiksscenario.
Daarmee presteert de Asus RT-AX59U niet per se slechter dan soortgelijke routers of routers die iets duurder zijn, dus dit ligt geheel in de lijn der verwachting. Het is precies in dit soort situaties dat de AiMesh functie zijn nut kan bewijzen. Merk je dat je in bepaalde kamers minder goed bereik hebt, dan kan een tweede router soelaas bieden. Het daarmee gecreëerde mesh-netwerk zal sneller en stabieler zijn dan gebruik van bijvoorbeeld een repeater. Helaas konden we AiMesh niet testen, omdat Asus één apparaat opstuurde. Maar gezien onze eerdere ervaring met mesh-netwerken durven we de stelling wel aan dat dit een prima oplossing zal zijn voor dekkingsproblemen.
Je kunt het netwerk opdelen in in twee aparte netwerken (voor 2,4 en 5 GHz) of kunt samenvoegen tot één netwerk. Wanneer je voor dat laatste kiest (je activeert dan Smart Connect binnen de app), dan maakt het apparaat in kwestie automatisch verbinding met het beste netwerk. Ben je in de buurt en ondersteunt je smartphone bijvoorbeeld WiFi 6 op 5 GHz, dan selecteert het die optie. En anders schakelt het automatisch over op 2,4 GHz. Verder vermeldenswaard is ondersteuning voor de moderne beveiligingsstandaard wpa3.
Conclusie
Wanneer je op zoek bent naar een betaalbare router die goed presteert en veel instelmogelijkheden en functies biedt, zit je met de Asus RT-AX59U goed. Zeker voor bescheiden appartementen is deze router afdoende, mits je uiteraard qua snelheid niet het onderste uit de kan wilt. Wie groter woont, kan allicht met een tweede 'extendable router' voor meer dekking zorgen, al konden we dat niet testen. Het is prettig dat de router een fraai en onopvallend ontwerp heeft, zonder alle kanten uitstekende antennes.
Het is vermeldenswaard dat de functionaliteit nagenoeg identiek is aan die van duurdere Asus-routers. Die onderscheiden zich vooral op het vlak van snelheid, bereik en aantal apparaten dat ze tegelijk aan kunnen. Ook zullen die (nog) meer aansluitmogelijkheden bieden. Met de Asus RT-AX59U ben je verder in de basis goed toegerust voor de toekomst. Niet alleen met WiFi 6, maar ook met wpa3-versleuteling.
Op het vlak van gebruiksvriendelijkheid is het een enerzijds/anderzijds verhaal. Veel van de belangrijkste functies zijn eenvoudig en snel toegankelijk in de app en de webinterface. Wil je méér, dan wordt het al snel complex en biedt Asus relatief weinig houvast. Ook al is er een summiere toelichting op de vele functies in de app, een uitgebreide documentatie ontbreekt. Daardoor haal je wellicht niet alles uit de RT-AX59U wat erin zit.
Daarnaast is het belangrijk te weten dat voor veel van de beveiligingsfuncties, maar ook voor een aantal zaken op het gebied van netwerkoptimalisatie, je akkoord moet gaan met gegevensverzameling door een derde bedrijf (Trend Micro). Dat zal niet iedereen aanspreken. Wil je dit niet, dan is de functieomvang van de RT-AX59U wel beperkter.
ASUS RT-AX59U
ASUS RT-59U in een oogopslag | |
Afmetingen | 20x13x4 cm (HxBxD) |
Gewicht | 476 g |
WiFi | WiFi 6, AX4200 2,4 GHz: tot 576 Mbit/s 5 GHz: tot 3603 Mbit/s (WiFi 6) 5 GHz: tot 2600 Mbit/s (WiFi 5) WPA2/WPA3 versleuteling |
Antennes | Intern, 5 |
MU-MIMO | 2,4 GHz: 2x2 5 GHz: 3x3 |
Aansluitingen | 4x RJ45 (1x WAN, 3x LAN) 1x USB-A 5 Gbit/s 1x USB-A 480 Mbit/s |
Bijzonderheden | AiMesh AiProtection Gastnetwerk Instant Guard VPN Ouderlijk toezicht QoS VPN client, VPN server |
Processor | 2 Ghz quad-core |
Geheugen | 128 MB flash-opslag 512 MB RAM |
Adviesprijs | € 139 |
Koop | Bol.com |