Workshop/How to   |   Smartphones

Gasrekening omlaag? Aan slag om tochtplekken te vinden met de FLIR-camera van de Cat S62 Pro smartphone

Gasrekening omlaag? Aan slag om tochtplekken te vinden met de FLIR-camera van de Cat S62 Pro smartphone
Met de FLIR-camera van de Cat S62 Pro is zeer goed in beeld te krijgen waar tocht je huis binnenkomt. Meer tocht = harder stoken = hogere kosten. Weg met die tocht dus!

Zit je net lekker voor de buis, voel je een onaangename luchtstroom achterin je nek. Kan je verwoed om je heen kijken en met een brandend kaarsje door de kamer sluipen, maar soms is het echt lastig de vinger erachter te krijgen: waar zit de tocht? Bewoners van oudere huizen zijn er maar al te goed mee bekend. Een hogere energierekening hoort er bijna bij, bij zo'n huis. De prijsverhoging van gas is dit jaar wel dé aanleiding toch iets aan isolatie te gaan doen. Tochtplekken vinden is dan een prima start. Met een forward looking infrared camera, oftewel flir, is dat heel eenvoudig. Zo'n apparaat kan je kopen (duur), huren, maar je kan ook een smartphone kopen waar ie in zit. Wij gingen met zo'n Cat S62 Pro aan de slag.

Even voorstellen: Cat S62 Pro

Cat S62 ProDe Cat S62 Pro is het huidige topmodel van deze leverancier. Je hebt 'm voor 649 euro. Cat is onderdeel van Caterpillar, bekend van hele grote machines voor zaken als grondverzet en andere dingen die op bouwplaatsen en in de landbouw gebeuren. Het is dan ook logisch dat Cat gespecialiseerd is in zogenaamde rugged smartphones, toestellen die tegen een stootje kunnen.

Dat geldt zeker ook voor de Cat S62 Pro. Dit toestel is stof- en waterdicht volgens de IP69-norm. Dat betekent volledig stofdicht en bestand tegen een bad in 1,5 meter diep water. Het kan een val van 1,8 meter hoogte op een stalen ondergrond overleven. Ook moet het nog steeds werken met temperatuurverschillen van -25 tot 55 graden Celsius. Het beeldscherm is beschermd door Corning Gorilla Glass 6 en te bedienen met natte vingers en zelfs met handschoenen.

Duurzame keuze?

Het zal je niet verbazen dat de Cat S62 Pro wat groter en zwaarder is dan een standaard smartphone. Hij weeg net geen 250 gram en is net geen 12 millimeter dik. Een stevig apparaat dus, waar ook een dito accu in schuilgaat. Bij intensief gebruik gaat die probleemloos een dag mee, maar de Cat S62 Pro heeft ook een opmerkelijk lange standby-tijd. De ingebouwde 8-core processor is dan ook een middenmoter. Best vlot, maar hij zal geen wereldrecords qua rekenkracht vestigen.

Kortom, geen toestel dat je koopt om haantje de voorste te zijn op het gebied van snelheid of design. Wel een die je met een gerust hart kan meenemen naar de bouwplaats, de akker of bijvoorbeeld een wildwater outdoorvakantie. Een smartphone die lang kan meegaan, niet alleen op een acculading, maar ook qua levensduur. Het is een andere keuze dan met het nieuwste, dunste of meest luxe toestel rond te lopen. Nu de meeste smartphones op elkaar lijken en snel genoeg zijn om niet na een jaar of twee alweer 'te langzaam' te zijn, is het een keuze waar zeker wat voor te zeggen valt. Alleen al vanuit oogpunt van duurzaamheid.

De FLIR

Naast de duurzaamheid is de flir-camera het onderscheidende kenmerk van de Cat S62 Pro. Deze FLIR Thermal Lepton 3.5 levert beelden met een resolutie van 160x120 pixels met ViviDIR. De camera schaalt die op naar 640x480 voor 'pure' flir-beelden, en 1440x1080 voor met foto's gecombineerde beelden.

Op die opnames zijn warmteverschillen zichtbaar gemaakt. Dat kan op meerdere manieren, maar de simpelste is met verschillende kleuren. Warm is rood, koud is blauw, met diverse kleuren daar tussenin. Maar er zijn ook filters voor een 'nachtzicht'-weergave (in groentintent), een waarbij alleen de koudste delen van het beeld een kleurtje krijgen of juist alleen de warmste, en nog een paar andere. De camera kan temperaturen van -20 tot 400 graden Celsius registreren.

Met behulp van een techniek die MSX heet (Multi-Spectral Dynamic Imaging) kan de Cat S62 Pro het beeld van deze warmtecamera combineren met de contrastmeting van de 'gewone' camera. Dat resulteert in een soort lijnweergave van waar je naar kijkt, in plaats van alleen gekleurde vlakken. Met alphablending is het ook mogelijk om echt het camerabeeld en het infraroodbeeld te combineren. Welke van de twee nuttiger is, hangt af van wat je wilt bereiken. Wil je puur temperatuurverschillen in kaart brengen, dan is MSX zonder meer de betere keuze. Wil je meer laten zien van wat je fotografeert, dan kan alphablending daar handig voor zijn. Hieronder zie je hetzelfde object met alleen flir-beeld, MSX, alphablending en het 'warmste' kleurfilter. 

Cat S62 Pro - FLIR-beeld Cat S62 Pro - MSX Cat S62 Pro - alphablending Cat S62 Pro - 'alleen warmste' Cat S62 Pro - FLIR app

Tochtplekken vinden - en lekkende warmte

Deze eigenschappen maken de Cat S62 Pro een heel handig gereedschap om tochtplekken te vinden en zo je gasrekening te verlagen. Met de gecombineerde camerabeelden kan je precies zien waar koude lucht het huis binnenkomt. Omgekeerd kan je buiten ook goed zien waar veel warmte naar buiten straalt. Met die kennis kan je aan de slag met bijvoorbeeld tochtstrip om binnendringende kou te stoppen. En met bijvoorbeeld aluminiumfolie om warmte van radiatoren niet de gevel in te stralen, maar te laten weerkaatsen terug de leefruimte in. Beide zijn relatief goedkope middelen, maar ze zorgen er wel voor dat je minder hoeft te stoken om de warmte op peil te houden. En minder stoken betekent: minder betalen. 

In gebruik is de flir-camera van de Cat S62 Pro niet heel ingewikkeld, al heeft hij een hoop instelmogelijkheden. Naast de genoemde keuze tussen MSX en alphablending (en 'gewoon' warmtebeeld, maar dat is door de relatief lage resolutie minder nuttig), zijn er dus de eveneens al genoemde weergavemodi. Ook kan je tal van meetpunten aanbrengen, om precies te zien wat de temperatuur op een specifieke plek is. Maar je komt er vlot uit, en zo niet, dan biedt de maker een flink aantal video's waarin een en ander wordt uitgelegd. Die zijn te vinden via de flir-camera app.

Tocht vinden met FLIR bij de tuindeur - voor isolatie onder Tocht vinden bij de tuindeur - na isolatie onder Tocht bij voordeur Tocht bij voordeur

Praktische tips voor tochtplekken vinden

We zijn huize TechFi met de Cat S62 Pro met flir app in de aanslag doorgestruind om tochtplekken te vinden. Niet zonder resultaat. Zowel bij voordeur als bij de tuindeuren in de huiskamer was duidelijk zichtbaar dat koude lucht het huis binnenkwam. Met tochtstrips was dat flink te reduceren. Ook zaken we enig warmteverlies bij radiatoren tegen buitenmuren. Niet alleen in het huis, maar ook in het schuurtje in de tuin. Het aluminium radiatorfolie is gelijk maar besteld, maar daar wilden we dit artikel niet op laten wachten.

Bij gebruik viel het een en ander op. Voor het vinden van tochtplekken is de standaard kleurenmodus aardig, maar je moet met één ding rekening houden. Het koudste deel van het beeld is altijd diepdonkerblauw en het warmste helgeel. Dat is zo als het koudste deel 3 graden is en het warmste 25, maar ook als het koudste 12 graden is en het warmste 15. Wat dus extreem lijkt, hoeft dat niet per se te zijn. Om die reden zijn de 'toon warmste' en 'toon koudste' standen heel handig. Die geven een beeld in grijstinten, waarop alleen de warmste dan wel koudste delen in kleur (rood, respectievelijk blauw) zijn aangegeven.

Gebruik verder de meetpunten, zodat je zeker weet waar je naar kijkt. Daarnaast loont het de moeite de juiste weersomstandigheden af te wachten. Het effect van tocht is het meest zichtbaar als de wind lekker pal op de kieren staat. Verder is gebruik van de MSX-stand aan te raden, die geeft in onze ervaring het vaakst het duidelijkste beeld.

Conclusie

De FLIR-camera van de Cat S62 Pro is erg handig voor het opsporen van verbeterpunten voor de huisisolatie. Of het nu gaat om tegenhouden van binnenkomende koude lucht, of weglekkende warmte. Wat ons betreft een reden om deze 'rugged' smartphone te overwegen boven andere, vergelijkbare modellen. De prijs is aan de stevige kant, maar ook niet zo gek hoog. FLIR levert zelf ook een camera-accessoire (met usb-c of Lightning stekker). Eentje met dezelfde eigenschappen als die van de Cat S62 Pro kost 409 euro. Oftewel, voor 240 euro heb je er een complete, zeer stevige smartphone bij. Met alle mogelijkheden die dat biedt.

We kunnen ons voorstellen dat je een Cat S62 Pro als gezins- of familie-investering ziet. Met een paar beter geïsoleerde woningen is de aanschafprijs zo terugverdiend. Zeker met de gasprijzen van nu. En maal je niet om het dunste, hipste design, maar wil je vooral een telefoon die het nog doet als je 'm op de vloer laat stuiteren of in bad laat vallen, dan is het allicht een toestel voor dagelijks gebruik. De warmtecamera is altijd handig (en leuk) om bij de hand te hebben.

Cat S62 Pro in een oogopslag
Beeldscherm 5,7 inch (14,5 cm) IPS LCD, 18:9
1080x2160 pixels
Werkt met natte vingers en handschoenen
Afmetingen 15,9 x 7,7 x 1,2 cm
Gewicht 248 gram
Camera's

Achter:
12 MP f/1.8
160x120 pixel Lepton 3.5 FLIR, 
1440x1080 HD output met VividIR

Voor:
8 MP

Video:

tot 4K UHD 30 fps

Processor Qualcomm Snapdragon 660
2 GHz octacore
Werkgeheugen 6 GB
Opslag 128 GB
uitbreidbaar met microSD tot 256 GB
Accu 4000 mAh
Draadloos 4G, WiFi 5, Bluetooth 5, NFC, GPS/Glonass/BeiDou/Galileo
Aansluitingen USB-C 2.0
Rugged IP68, IP69
Waterdicht tot 1,5 m voor 35 min.
Valbestendig tot 1,8 m op staal
Werkt tussen -25 en 55 °C
Bestand tegen categorie 4 trillingen
Adviesprijs € 649