De nieuwe, compacte netwerkswitches van D-Link zijn alleszins betaalbaar
Gigabit netwerk, het leek ooit heel wat. Inmiddels is deze verbinding via koperen kabels links en rechts ingehaald door draadloos netwerk. WiFi 6 en helemaal WiFi 6E beloven én behalen hogere snelheden - en dan moet WiFi 7 nog komen. Je kan je afvragen waarom je überhaupt nog kabels zou gebruiken. Kenners weten: vanwege de stabiliteit en storingsvrijheid. 'Het werkt gewoon' is een groot goed. Wie een sneller dan gigabitnetwerk wil aanleggen, moet wel dieper in de buidel tasten. Met de D-Link DMS-105 en DMS-108 2,5 gigabit switches komt die drempel weer wat lager te liggen.
D-Link DMS-105 en DMS-108: lekker kleine 2,5 gigabit switches
Toegegeven, D-Link is niet de eerste met betaalbare netwerkswitches op hogere snelheid. TP-Link heeft bijvoorbeeld de 5-poorts TL-SG105-M2, een redelijk uit de kluiten gewassen, maar niet heel dure switch met 2,5 gigabit poorten. En dat is zeker niet de enige. Wat het huidige aanbod gemeen heeft, is dat formaat: de switches zitten vaak nog in flinke kastjes, een stuk breder dan vergelijkbare modellen met evenveel gigabit aansluitingen.
Dat is waar de D-Link DMS-105 en de D-Link DMS-108 zich onderscheiden. Ze zijn nauwelijks breder dan het rijtje 2,5 gigabit-aansluitingen dat ze bevatten. Dat zijn er - de naam zegt het al - vijf op de DMS-105 en acht op de DMS-108. Daarmee is het makkelijker ze een plekje te geven in een tv-meubel of in de meterkast.
De beide kastjes zijn niet voorzien van een ventilator, waardoor ze geruisloos hun werk kunnen doen. Ook belooft D-Link een laag stroomverbruik. Ondersteuning voor quality-of-service en 'IGMP Snooping' moet ervoor zorgen dat dataverkeer optimaal door de schakelkastjes verloopt.
Waarom 2,5 gigabit?
Je kan je afvragen: waarom 2,5 gigabit? De 'echte' volgende stap na 1 gigabit is 10 gigabit. De hiervoor vereiste apparatuur is behoorlijk duur gebleken en gebleven, al bestaat die al een tijd. Als tussenstap zien we de afgelopen jaren steeds meer producten met een 2,5 gigabit aansluiting. Bijvoorbeeld routers (zoals de onlangs door ons geteste MSI RadiX AXE6600), maar ook steeds meer moederborden voor zelfbouw-pc's hebben zo'n snellere aansluiting. Verbind je apparatuur via die interface, dan kan je pakweg 2,5 keer zo snel data uitwisselen als met een traditionele gigabit-verbinding.
En dat is nodig ook, want andere verbindingen worden steeds sneller. Zo kunnen moderne pci-express ssd's al meer dan 7 gigabyte per seconde aanleveren. En zoals gezegd kunnen ook draadloze netwerken steeds sneller data verwerken. Voor het deel van het verkeer dat dan via bedraad netwerk loopt, is 1 luttele gigabit (pakweg 100 MB/s) dan opeens een flinke flessenhals. Die wordt met 2,5 Gbit/s toch wat minder nauw.
Voor de meeste gebruikers zal dit een zorg zijn, maar wie het hele huis geautomatiseerd heeft, een networked attached storage apparaat heeft staan voor de vakantiefoto's en video's - en/of een mediabibliotheek om lokaal films en muziek in hoge kwaliteit te streamen: die gebruiker zit te springen om snellere bekabelde verbindingen. Maar dan wel een beetje betaalbaar: zie daar 2,5 gigabit netwerkswitches.
Prijs en beschikbaarheid D-Link DMS-105 en DMS-108
De D-Link DMS-105 en DMS-108 zijn per direct verkrijgbaar. De 5-poorts uitvoering krijgt een adviesprijs van 145 euro, de 8-poorts variant moet 210 euro gaan kosten.