MSI RadiX AXE6600 review: de eerste (gaming) router van MSI in lange, lange tijd
MSI komt terug in de routermarkt met niet één, maar twee modellen. Naast de MSI RadiX AXE6600 is er ook de RadiX AX6600 beschikbaar. Tekstueel is het verschil klein, die ene E tussen de AX en 6600. In de specificaties zijn er drie noemenswaardige verschillen. De AXE6600 router beschikt over de 6GHz-band, waardoor er in theorie ruimte is voor meer apparaten, die ook toegang krijgen tot een hogere internetsnelheid (mits ook de 6GHz-frequentie ondersteunen). Daarnaast heeft het model-met-E rgb-verlichting, in de vorm van MSI's Mystic Light. Ten slotte is de RadiX AX6600 iets minder duur, met een prijs van 300 euro.
MSI RadiX AXE6600: typische gamingrouter
Voor welke versie je ook gaat, je haalt qua design een typische gamingrouter in huis. Beide modellen hebben hetzelfde ontwerp, met hoeken en aflopende vlakken. De RadiX AXE6600 is behoorlijk breed en plat, en heeft zes lange externe antennes. Daardoor kun je hem minder goed uit het zicht opbergen, mocht dat belangrijk voor je zijn. Toegegeven, dit soort routers zet je het liefst op een centrale plek in huis neer, zodat het internetverkeer optimaal gebruik kan maken van de capaciteiten en er geen onnodige blokkades in de weg staan. Van het ontwerp moet je echter wel houden. De één vindt het stoer en de ander vooral overbodig; wij neigen meer naar de eerste groep mensen.
Rode verlichting? Niets aan de hand!
Het duurdere model heeft dus led-verlichting. Die zit in de antennes. De lampjes kleuren standaard rood, waardoor ik in eerste instantie dacht dat er iets aan de hand was. Rood is immers een kleur die aandacht opeist en vaak iets belangrijks probeert over te brengen. Daar was nu geen sprake van: MSI's huiskleur is nu eenmaal rood, maar voelt bij eerste gebruik wat ongelukkig gekozen. Wanneer je van quality of service-modus wisselt (meer daarover verderop), dan verandert de kleur van de rgb-verlichting mee. Met het Windows-programma MSI Center kun je ook zelf bepalen welke kleur je te zien krijgt.
Tenminste, dat zou moeten werken. Het programma zelf is wat buggy en werkte bij onze test niet goed. Na het installeren brengt de Mystic Light-optie binnen de app me naar een supportpagina (en dus niet naar de lichtbediening). Het is bovendien jammer dat deze opties verscholen zijn in het programma en niet opgenomen in de webinterface en de app. MSI maakt wel melding van de app die je voor je Windows-computer kunt downloaden, maar waarschijnlijk nemen veel mensen de moeite niet. Plus: voor macOS-gebruikers is de MSI Center niet beschikbaar. Aan de andere kant is dat ook niet echt de doelgroep van een bruut vormgegeven gamingrouter.
MSI RadiX AXE6600 versus RadiX AX6600: twee keer 5 of 5 plus 6 GHz?
Beide routers beschikken over vier ethernetpoorten met een snelheid van 1 Gbps, waarvan één dienst kan doen als wan-poort voor de internetaansluiting. Maar er is ook een aparte lan/wan-poort van 2,5 Gbps voor dat doeleinde. Hierdoor heb je de keuze of je de snelste verbinding inzet voor toegang tot internet, of voor een interne netwerkverbinding. Dat is handig, want de meeste internetaansluitingen in Nederland zullen niet sneller zijn dan 1 gigabit. Dan is het handiger om de 2,5 gigabit-verbinding te benutten om bijvoorbeeld snel data over te zetten.
Op een router in deze prijsklasse is de enkele aanwezige usb-poort wat karig. Veel luxere routers bieden om twee usb-aansluitingen, een voor externe opslag en een om een printer in een netwerkprinter te veranderen. De usb-poort op de RadiX AXE6600 is alleen geschikt om externe opslag via het netwerk beschikbaar te maken. Daarvoor heeft het ook ondersteuning voor een media, samba of ftp server.
Zoals gezegd is het grootste functionele verschil tussen de RadiX AXE6600 en de goedkopere AX6600 de beschikbare frequenties. De MSI RadiX AXE6600 is een router met WiFi 6E, waarmee hij toegang biedt tot de 6GHz-frequentie. Daarop is een theoretische snelheid haalbaar van 4804 Mbps. Daarnaast zijn er natuurlijk ook 2,4- en 5GHz-frequenties beschikbaar, met maximale snelheden van respectievelijk 574 Mbps en 1202 Mbps. Dat komt neer op in totaal 6580 Mbps, waar de 6600 in de naam van afgeleid is.
Waar je dus goed mee rekening moet houden, is dat het 5GHz-netwerk van de MSI RadiX AXE6600 op een niet bijzonder snelle 1202 Mbps blijft steken. De goedkopere variant biedt twee frequentiebanden op 5 GHz aan, waarbij de tweede dezelfde snelheid belooft als de 6GHz-band op de duurdere versie: 4804 Mbps. Aangezien veel mensen nog geen apparaten met WiFi 6E en 6 GHz hebben, is dat misschien een compromis dat ze niet willen maken. Je loopt namelijk die razendsnelle band mis wanneer je geen moderne apparaten in huis hebt staan. Het is een beetje een dilemma: de AX6600 koop je voor hoge prestaties nú, de AXE6600 wellicht vooral voor hogere prestaties in de toekomst.
Naast WiFi 6E is de RadiX AXE6600 uiteraard compatibel met eerdere wifi-standaarden. Zaken als WPA3-beveiliging en mu-mimo behoren tot de uitrusting, zoals je mag verwachten van een moderne router. Mu-mimo staat voor multi-user multiple-input-multiple-output en zorgt ervoor dat het apparaat meerdere apparaten tegelijk via meerdere radio's kan bedienen.
Hoge snelheid (op kortere afstanden)
De 6GHz-band heeft nu nog als groot voordeel dat deze frequentie weinig gebruikt wordt. Daardoor is er minder kans op storing en kunnen geschikte apparaten merkbaar snellere verbindingen onderhouden. Het nadeel van zowel de 6- als de 5GHz-frequentie is dat de snelheid sneller afneemt, als apparaten verder van de router staan. De 2,4 GHz-band biedt veel minder bandbreedte, maar wel meer bereik. Bij 5 en 6 GHz moet je je apparaten dichter bij de router houden om te genieten van de beloofde snelheid. Bovendien kan een enkele muur al roet in het eten gooien. In onze testomgeving, viel de verbinding met de router in de slaapkamer – twee muren verwijderd van de router – constant weg.
Het huis waarin we de MSI RadiX AXE6600 getest hebben, is ongeveer zestig vierkant meter groot en gelijkvloers. Die oppervlakte zou, zeker voor zo’n prijzige router, geen probleem moeten zijn. Afgezien van de verbindingsproblemen functioneert de router zoals je zou verwachten. De verbinding op kortere afstand is stabiel en relatief snel. Zeker bij moderne apparaten. Websites laden snel, apps werken prima – over het algemeen zijn we tevreden over het dagelijkse gebruik.
Problemen met VPN
Echter, tijdens het testen kwam ik ook een specifiek probleem met mijn SurfShark vpn-client tegen. Gmail blijft langer laden en WhatsApp ontvangt berichten later dan gebruikelijk. Soms zit er meer dan vijf minuten tussen het versturen en ontvangen; dat is zeer onwenselijk. Bovendien geven sommige apps geregeld een foutmelding met betrekking tot de verbinding, terwijl websites er langer over doen om te laden.
Dat is gedrag dat ik niet zie met mijn reguliere router. Zodra ik mijn vpn uitschakel, werkt alles veel sneller en verdwijnen de problemen als sneeuw voor de zon. Uiteraard is dit een n=1 probleem: we weten niet of deze problemen zich ook voordoen met andere vpn-verbindingen. En als je geen vpn gebruikt, heb je er geen last van. Gebruik van vpn's is echter niet ongebruikelijk - hier ligt toch een taak voor het kwaliteitsteam van MSI.
Aanvankelijk zorgde de vpn voor nog een probleem: ik kon op mijn smartphone de router niet bereiken. Niet via de app en niet via de webinterface. Terwijl dat op de pc wel goed ging. Daar stond de vpn toen niet aan. Pas toen ik de dienst op mijn smartphone uitschakelde, kon ik inloggen via de routerapp. De router biedt geen optie aan die inloggen op afstand mogelijk maakt, wat een extra obstakel opwierp. Iedere keer wanneer ik iets wilde checken of aanpassen, moest ik de VPN uitschakelen of achter de laptop zitten. Bij de recent geteste Asus-router had ik hier geen last van.
MSI RadiX AXE6600: ingebruik nemen, webinterface en mobiele app
Maar goed, toen de vpn eenmaal uitstond, was de installatie zo gepiept. Je zet de MSI RadiX AXE6600 neer, downloadt de app en scant de qr-code achterop het apparaat voor een toegankelijke installatie. Je volgt een aantal stappen op en voor je het weet zit je in de interface. Dit proces hoeft niet langer dan een paar minuten te duren, mits alles natuurlijk in één keer goed gaat. Nogmaals: zonder SurfShark in deze ontzettend specifieke situatie, is er niets aan de hand.
Op het eerste gezicht levert MSI een prettige software-omgeving. Dat geldt voor zowel de app als de webinterface. Je ziet meteen staan hoe het zit met het gebruik van het netwerk (binnen de app) en via de grafiek die het verkeer analyseert (in de webinterface). Ook krijg je toegang tot de verschillende quality of service-opties die MSI aanbiedt. Met een druk op de knop (ook op de router) wissel je van modus. Je kunt kiezen uit AI automatisch (dan handelt het systeem op basis van kunstmatige intelligentie), gaming, streaming en thuiswerken. Daarnaast heb je met de optie Traditionele QoS veel meer zeggenschap over de verbindingen en geprioriteerde toepassingen en taken.
Verder komt meteen in beeld te staan hoeveel apparaten nu verbinding hebben met het ingestelde netwerk. In de webinterface bekijk je ook in één oogopslag hoe het zit met het systeemgebruik, en hoeveel procent van het geheugen, de processor en netwerkprocessor belast worden. Je krijgt dus behoorlijk snel een overzicht te zien van de gezondheid en het gebruik van de MSI RadiX AXE6600 (en AX6600). Tevens kun je met een druk op de knop wifi uitschakelen voor een specifiek apparaat.
Het kan overigens zijn dat je sommige opties van de webinterface niet aantreft binnen de app. Het gaat om een aantal kleine dingen, maar de app is hierdoor geen volledige vervanger van de webinterface. Dat is jammer. Wil je dus iets regelen binnen de instellingen van de router, dan kun je dat het beste vanachter een computer doen.
Een schat aan instellingen - met uitleg
Duik je wat dieper binnen de instellingen van de MSI RadiX AXE6600, dan komt er een schat aan instellingen en informatie voorbij. Voor de doorsnee gebruiker kan dit overdadig zijn, maar MSI doet wel een goede poging om een hoop functies uit te leggen. Toch denken we, kijkend naar de termen en het taalgebruik, niet dat veel mensen zonder voorkennis hier daadwerkelijk chocolade van kunnen maken. Voor mensen die er meer van afweten, is de uitleg mogelijk niet nodig.
Desondanks is het positief om te zien dat MSI al die zaken uitlegt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Asus. Net zoals bij diens routers krijg je alleen een quick start guide in de doos en voor de rest moet je het maar uitzoeken. Met de geleverde uitleg zul je waarschijnlijk nog steeds veel googlen, maar je hebt in elk geval een veel beter vertrekpunt.
Gaming opties van de MSI RadiX AXE6600: toch wat karig
De optie voor gaming heet Game Turbo Booster. Deze functie heeft een prominente plek gekregen in de software-omgevingen van de RadiX AXE6600 en kan het gameverkeer voorrang geven op het netwerk. Gamedownloads zijn dan sneller, maar verder merkte ik geen verschil qua stabiliteit of gebrek daaraan. Verder doet deze functie geen dingen die vergelijkbare QoS-diensten niet aanbieden. Daardoor voelt het wat karig aan: Je verwacht toch wat meer van een gamingrouter. Zeker in deze prijsklasse.
Goed om te zien is dat je binnen de wifi-instellingen kunt kiezen voor aparte netwerken (op basis van de banden) of een slim netwerk. Dan bepaalt het apparaat zelf met welke frequentie het verbinding maakt. Soms wil je dit handmatig kunnen instellen, om verlies van verbinding te voorkomen. Diezelfde opties zijn er overigens voor het gastnetwerk. Je kunt daarvoor zelfs instellen hoe lang een apparaat de verbinding behoudt en of je de client wil isoleren van de andere apparaten van het netwerk. Dat kan zo’n netwerk best veilig maken voor gebruikers van het standaard netwerk.
De opties met betrekking tot ouderlijk toezicht zijn breed, maar ondoorzichtig. Als je die wil inschakelen, kun je filteren op inhoudscategorieën als volwassen, gokken, geweld en illegale praktijken, maar helaas legt MSI niet uit wat precies de parameters zijn. Je kunt die zaken ook niet verder definiëren of aanpassen. Daardoor is moeilijk te bepalen of ze effectief zijn. Tot slot nog een kritische noot over de vertalingen binnen de MSI-omgevingen. Soms kom je lelijk vertaalde woorden en kromme zinnen tegen (zoals ook te zien in de screenshots bij dit artikel). Dat doet toch wat af van een premium router van deze prijs.
MSI RadiX AXE6600 - beperkte privacy risico's met GT Booster
Voordat je gebruik kunt maken van de functies voor ouderlijk toezicht of andere quality of service-opties, dien je akkoord te gaan met het privacybeleid van een extern bedrijf. Asus maakt gebruik van de diensten van Trend Micro, terwijl MSI samenwerkt met GT Booster. We zijn even door dat beleid heengegaan en zagen op het eerste gezicht toch wat zorgwekkende dingen. GT Booster verzamelt namelijk een sloot aan informatie en slaat die in het buitenland op. Dat zou bij gebruik in Nederland strijdig zijn met de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming, de Nederlandse uitwerking van de Europese GDPR-richtlijn) en risicovol voor je persoonlijke privacy.
Update 19 juli 2023: MSI liet ons echter weten dat bij gebruik van de AI QoS engine in de EU slechts twee soorten data worden verzameld: apparaat data en verbindingsdata. De eerste zijn nodig om de licentie voor GT Booster te verifiëren, de tweede om het type applicatie vast te stellen op basis van een IP database. Het staat wat cryptisch omschreven in het privacy-beleid van GT Booster, maar je vindt het in een paragraaf onder '5. International Data Transfers'.
Of je de verschillende QoS-modi echt nodig hebt, is de vraag. Ik heb de router met en zonder QoS gebruikt en kom tot de conclusie dat ik weinig tot geen verschil merk. Ja, soms downloadt een game sneller, maar over het algemeen functioneert de router prima zonder. Dit is overigens ook afhankelijk van je situatie. Bij een zeer intensief gebruikt netwerk, waarbij meerdere gezinsleden downloaden, streamen en gamen, zal het meer impact hebben. Als je zo'n druk huis woont en zeker wilt weten dat je favoriete serie niet gaat haperen, kan QoS soelaas bieden. In dat geval volstaat de AI-optie meestal wel.
Zoals gezegd is dat niet uitzonderlijk, maar TrendMicro levert in ruil voor die data ook bescherming tegen virussen en malware voor alle op het thuisnetwerk aangesloten apparatuur. Dat is niet het geval bij GT Booster. Deze functionaliteit is niet aanwezig op de RadiX AXE6600.
Conclusie
De MSI RadiX AXE6600 presenteert zich als gamingrouter, maar is dat eigenlijk vooral in de designtaal. Hoekige vlakken en rgb-verlichting is nu eenmaal 'gaming'. In de functionaliteit zien we het niet echt terug. Die is zeker doeltreffend, maar wijkt weinig af van wat we aantreffen op andere - ook reguliere - routers. Zaken als QoS in een app en webinterface zijn eerder regel dan uitzondering, de mogelijkheid game-verkeer te prioriteren maakt daar standaard onderdeel van uit. Wellicht gaat MSI nog echte gaming functies toevoegen met firmware updates, maar dat is nog maar de vraag. Het bedrijf is nog maar net terug in de routermarkt.
Voor nu brengt MSI met de RadiX AXE6600 voornamelijk een prijzige, exotisch vormgegeven standaardrouter in het luxere segment op de markt. Het is bij lange na niet de duurste WiFi 6E-router van dit moment, maar zeker ook niet de goedkoopste. Bovendien zijn er goedkopere opties met betere specificaties, zoals een hogere snelheid op de 5GHz-frequentie. Dat is een beetje een pijnpunt bij de RadiX AXE6600: op alle apparatuur die geen 6 GHz ondersteunt, is hij weinig sneller dan een instaprouter. Wat dat betreft is de AX6600 wellicht aantrekkelijker, zij het minder op de toekomst voorbereid.
Daarnaast ondersteunt het apparaat geen uitbreiding via mesh wifi en levert MSI geen antivirus of antimalware functionaliteit.
Kortom, de MSI RadiX AXE6600 is een interessant apparaat, vooral omdat het van MSI komt, dat lange tijd geen routers heeft gemaakt. De uitvoering laat nog wat te wensen over. Gezien de op handen zijnde introductie van WiFi 7 zijn we vooral benieuwd naar de opvolger van deze router.
MSI RadiX AXE6600 in een oogopslag | |
Afmetingen | 33,8 x 22,4 x 19,8 cm |
Gewicht | 1,13 kg |
WiFi | WiFi 6 (802.11axe), AXE6600: 2,4 GHz: 2x2 tot 576 Mbps 5 GHz: 2x2 tot 1201 Mbps 6 GHz: 4x4 tot 4804 Mbps |
Aansluitingen | 1x 2,5 Gbps WAN/LAN 1x 1 Gbps WAN/LAN 3x 1 Gbps LAN 1x USB 3.0 (5 Gbps) |
Beveiliging | WPA 1/2/3 |
Processor | 1,8 GHz quad-core |
Geheugen | 256 MB flashopslag 512 MB DDR4 werkgeheugen |
QOS | AI QoS, Traditionele QoS, Bandbreedte beperking, real-time verkeer monitoring |
USB | Media server, Samba server, FTP server |
Adviesprijs | € 359,99 |
Koop |