Life
Achtergrond   |   Persoonlijke verzorging

Dyson Flyaway in de praktijk: wat is het, wat doet het? We bezochten een evenement om dat uit te vinden

Dyson Flyaway in de praktijk: wat is het, wat doet het? We bezochten een evenement om dat uit te vinden
Haarstylist Floor Kleyne demonstreert de werking van het Dyson Flyaway opzetstuk tijdens een evenement in Amsterdam.

De Supersonic haardroger van Dyson spreekt niet alleen door zijn prijs - 400 euro - tot de verbeelding. Het is vooral het ingenieurswerk dat eraan ten grondslag ligt dat nieuwsgierig maakt. In ons geval althans, want eerlijk is eerlijk, we hebben doorgaans meer met technologie dan met haarstyling. Enige tijd geleden introduceerde Dyson een nieuw opzetstuk voor deze föhn, de Flyaway. Ook voor het maken van dat opzetstuk was de 'luchtstroomspecialist' naar eigen zeggen niet over een nacht ijs gegaan.

We besteedden er dan ook een bericht aan, maar bleven geïntrigeerd. Wat moest deze accessoire nu precies doen? Waarom heet hij Flyaway? Welk probleem lost het op? Hoe werkt dit in de praktijk? Om die vragen te beantwoorden, woonden we een evenement bij dat Dyson in Amsterdam organiseerde, inclusief productdemonstratie door haarstylist en Dyson-ambassadeur Floor Kleyne

Update: lees nu ook onze review van de Dyson Supersonic met Flyaway opzetstuk.

Flyaway: pluishaar

Om met de naam van de accessoire te beginnen: flyaway is de aanduiding voor haar dat 'wegvliegt' oftewel opzij steekt ten opzichte van de kamrichting. Het zijn korte, dunne, beschadigde en/of gebroken haren die zich niet makkelijk in het gareel laten brengen. Wie sluik of gegolfd haar heeft, ziet er dankzij flyaway haar toch al snel enigszins pluizig uit. Prima voor een 'net uit bed' look, maar dat is niet per se wat je op de werkvloer wilt uitstralen.

De klassieke manier om dit aan te pakken, zo lieten we ons vertellen op het evenement in Amsterdam, is met behulp van een ronde borstel en een sterke, geconcentreerde luchtstroom uit een haardroger. Daarvoor levert Dyson al een ander opzetstuk bij de Supersonic. Deze methode blijft echter een behoorlijke klus, waarvoor je eerder naar de salon gaat, dan dat je er zelf aan begint. Kortom, het type probleem waar Dyson ingenieurs blijkbaar voor warmlopen. Zo kregen we althans herhaaldelijk te horen: het bedrijf doet niets liever dan praktische problemen oplossen 'die anderen laten liggen'. 

Flyaway opzetstuk

Die oplossing kreeg dus uiteindelijk - na de nodige iteraties van verschillende varianten - de vorm van het Dyson Flyaway opzetstuk. Dat bevestig je magnetisch aan de Supersonic, waardoor het kan draaien ten opzichte van de föhn. Van opzij ziet het eruit als een soort haak. De bedoeling is om met de Supersonic koude lucht langs de bolling van het opzetstuk te blazen. Door dit van boven naar onderen langs steil of licht golvend haar te bewegen, worden de 'flyaway' haartjes onder de langere haren geduwd. Tegelijk zorgt een tweede luchtstroom ervoor dat die langere haren mooi in het gelid blijven. Dat kortweg de grote truc van dit ogenschijnlijk simpele stuk plastic: het produceert twee afzonderlijke luchtstromen, elk met een eigen effect op je kapsel.

Luchtstromen zijn natuurlijk waar Dyson zich sinds jaar en dag in heeft gespecialiseerd - al heeft het bedrijf ook een uitstapje naar verlichting gemaakt. Met achtereenvolgens stofzuigers, ventilatoren, luchtreinigers en sinds 2016 haarverzorgingsproducten vindt het steeds weer een een nieuwe niche waarbij lucht in beweging moet worden gebracht.

Demonstratie van de werking in een testopstelling Er zijn heel wat prototypes ontwikkeld, voordat het Flyaway opzetstuk zijn definitieve vorm kreeg.

Het maakt die luchtstromen in een laboratoriumomgeving zichtbaar met een combinatie van een rookmachine en laserlicht. Daarmee werd duidelijk dat de oospronkelijk volledig ronde flyaway warme lucht terug richting de hand van de gebruiker liet stromen. Het 'open- en afknippen' van de cilinder zorgt ervoor dat de luchtstroom volledig langs en in het haar beweegt. Dat het ook nog eens materiaal bespaart, is mooi meegenomen.

Theorie en praktijk: Flyaway demonstratie...

Op het evenement kregen we een demonstratie van zowel de werking in de praktijk als het theoretische principe waarop het Dyson Flyaway opzetstuk is gebaseerd, het Coandă effect. Dat beschrijft hoe een luchtstroom langs een gebold oppervlak beweegt. Een simpele manier om het in de werking te zien, is een brandend kaarsje achter een glas te plaatsen. Blaas vervolgens tegen het glas, en de kaars zal uitgaan, ook al staat het glas in de weg. De luchtstroom van je adem 'plakt' als het ware aan het glas en komt erachter weer samen.

Professioneel haarstylist Floor Kleyne zorgde met twee modellen voor de praktijkdemonstratie. Daarin werd meteen treffend duidelijk dat de Flyaway vooral een nabehandeling biedt. In het eerste voorbeeld om krullend haar, dat met een stijltang (uiteraard ook afkomstig van Dyson) ontkruld is, te ontdoen van het ontsierende effect van 'flyaway' haren. In het tweede geval om juist steil haar dat is voorzien van een slag (wederom met behulp van de Dyson Corrale), de finishing touch te geven met behulp van de Supersonic met flyaway opstuk.

Dyson Flyaway demonstratie: krullend haar eerst steil maken met een stijltang Dyson Flyaway demonstratie: vervolgens behandelen met de Supersonic met Flyaway opzetstuk Dyson Flyaway demonstratie: losse haartjes worden weggewerkt Dyson Flyaway demonstratie: ook bij golvend haar effectief Voor... ... en na Floor Kleyne diende zelf ook nog even als model Close-up is het verschil links en rechts duidelijk zichtbaar

Bij de aanwezigen rees meteen ook de vraag of de flyaway ook geschikt is voor krullend haar, met een ontkennend antwoord. Zoals Kleyne stelde, heeft krullend haar zelfs enige baat bij pluizig haar, omdat het voor meer volume zorgt. Dat lijkt ons toch net iets te gemakkelijk gedacht, want ook bezitters van een bos krullen zullen het prettig vinden als er geen haartje verkeerd steekt. Hoe dan ook is het flyaway opzetstuk zo ontworpen, dat het - zoals we ook in de praktijk zagen - erg goed werkt met (semi-)steil haar, maar niets aan kan met sterk krullend haar. Tenzij je dus eerst de stijltang ter hand neemt.

...en zelf aan de slag

Als afsluiting van het evenement konden de aanwezigen - voor zover in bezit van voldoende lang haar - zelf aan de slag met de Supersonic met flyaway, ondersteund door een aantal aanwezige stylisten en Floor Kleyne. Daarbij werd duidelijk dat alleen koude lucht niet voor elke soort haar volstaat - voor ruwer en dikker haar is enige warmte toch nodig voor het gewenste effect, zo leerden we. Opvallend is dat de luchtstroom echt pas voelbaar is aan het uiteinde van het gebogen deel van het flyaway opzetstuk. Overigens is de maximale blaaskracht vereist voor een effectieve werking.

Zelf aan de slag met Dyson Supersonic met Flyaway opzetstuk

Verder vergt de Supersonic enige gewenning als je van een standaard haardroger komt. De balans is anders en hoewel hij niet zwaar is, weegt het apparaat toch wat meer dan een instapföhn van een paar tientjes. De diverse accessoires doen wat denken aan opzetstukken voor een stofzuiger, wat gezien de herkomst niet zo vreemd is. Sommige opzetstukken - zoals de Flyaway - bevestig je magnetisch, andere steken 'in' de Supersonic, voor meer stevigheid.

Het Flyaway opzetstuk is vrij groot, waardoor je de föhn zelf vrij ver van je hoofd moet houden. Daarbij is het belangrijk het opzetstuk in de lengte van boven naar beneden langs het haar te bewegen. Doe je dat zelf, dan vergt het wat oefening. Belangrijk is om het haar niet aan de onderkant vast te houden in een poging de Flyaway te helpen: het opzetstuk moet het werk doen. Het is handig dat dit dankzij de magnetische bevestiging traploos kan draaien, zodat je het in de juiste hoek kan zetten. Een spiegel is daarbij geen overbodige luxe.

Fraaier en glanzender haar zonder flyaway, dankzij Flyaway

Desalniettemin, ook voor ons als niet-haarstylisten was het effect goed zichtbaar. Na de behandeling met Flyaway oogt het haar fraaier en glanzender. Daarbij moeten we wel opmerken, dat minder pluis ook minder volume betekent, dus eerst opföhnen en dan de flyaways aanpakken, is het devies. Voor dat eerste doeleinde is het brede kamopzetstuk heel geschikt, in geval van steil haar. Voor krulhaar is er een diffuser-opzetstuk, maar zoals gezegd kan je daarna weinig uithalen met de Flyaway. Dit opzetstuk wordt, naast vier andere, nu standaard meegeleverd bij aanschaf. Wie eerder al een Supersonic kocht, kan het voor 30 euro bestellen bij Dyson.

Dyson Supersonic met alle meegeleverde accessoires