Life
Review   |   Persoonlijke verzorging

Dyson Supersonic haardroger + Flyaway opzetstuk review: met een piekfijn kapsel aan tafel

Dyson Supersonic haardroger + Flyaway opzetstuk review: met een piekfijn kapsel aan tafel
De Dyson Supersonic haardroger kreeg er recent een nieuw Flyaway opzet stuk bij. Inbegrepen bij aanschaf, maar 400 euro blijft een uitgave. Of het dat ook waard is, lees je hier.

Wat heeft een haarföhn precies met tech van doen? Behoorlijk veel, wanneer we het over de Dyson Supersonic hebben. Volgens het Britse bedrijf zijn er maar liefst 50 maanden ontwikkeling, een onderzoeksbudget van tegen de 50 miljoen euro, een team van meer dan 100 engineers en meer dan 1000 mijl aan natuurlijke haarlokken mee gemoeid geweest om dit huzarenstukje onder de haarstylingtools te ontwikkelen. Die investeringen moeten uiteraard worden terugverdiend. Dat is dan ook zichtbaar in het prijskaartje van tegen de 400 euro. Is de Supersonic dat nou allemaal waard? Dat proberen we hier tot in de puntjes uit te kammen. 

Op volle toeren

De Dyson Supersonic zit bomvol techniek (bron: Dyson).Veel van de producten die we op TechFi bespreken, bevatten de nodige printplaten, processoren en koelelementen. Voor computers ligt dat voor de hand, maar bij een haardroger sta je daar minder bij stil. Toch doet het binnenwerk van de Dyson Supersonic weinig onder voor dat van onze meer 'techie' onderwerpen. Zo beschikt deze haardroger over een digitale V9-motor, die tot wel 110.000 toeren per minuut maakt. Ook bevat hij de nodige sensoren en processors om de luchttemperatuur zeer nauwkeurig te regelen. Die wordt meer dan 40 keer per seconde (inderdaad, seconde!) gemeten en aangepast.

Dat voorkomt volgens de fabrikant beschadiging door hoge temperaturen en zorgt ervoor dat je haar zijn glans behoudt. Een glanzende, gezonde bos haar is uiteraard een mooie belofte. Kortom: de Dyson Supersonic lijkt de perfecte combinatie van haarverzorging ondersteund door slimme tech, iets wat ik graag eens haarfijn wilde uitpluizen!

Proefpersoon

Voordat we aan het testen slaan, eerst wat achtergrond. Ik heb ondertussen een aantal kapsels gehad: van een redelijk korte bob tot de megalange Rapunzel-look in mijn jongere jaren. Ook qua kleuren heb ik aardig wat geëxperimenteerd. Ik ben van nature blond en heb hier de laatste jaren allerlei variaties in aangebracht: van pasteltinten tot zeer licht asblond. Dat alles heeft ook zijn weerslag gehad op de kwaliteit van mijn haar. Dat is iets waar ik de laatste tijd veel meer aandacht aan besteed.

Mijn haar is op dit moment lang en in de originele kleur, met hier en daar wat highlights. Het komt tot halverwege mijn rug en is van nature licht golvend. Ik hou wel van een verzorgde look en kies er zelf nooit voor om m’n haar gewoon op te laten drogen. Je kent ze allemaal wel: die collega’s die ‘s ochtends met een nat bosje haar in een frommelig elastiekje op kantoor arriveren en er dan na een half uur toch toonbaar uit weten te zien. Ik hoor zeker niet bij deze groep: mijn volle bos met dik haar heeft - tot frustratie van menig kapper - een eeuwigheid nodig om te drogen. Het gevoel van nat haar vind ik ook allesbehalve prettig. Een goede föhn is voor mij dus een vereiste, en ik heb er inmiddels genoeg gebruikt (en ervaren) om te weten wat werkt, en wat niet.

De eerste indruk telt

De luxe ogende, minimalistische verpakking van de Dyson Supersonic steekt vernuftig in elkaar. Alles past precies in de doos, waarmee de ruimte goed wordt benut. Ben je een fan van het bewaren van je producten in de oorspronkelijke verpakking, dan lijkt het meer op een pittige puzzel. Het kost wat tijd om alles weer op te juiste plaats te krijgen en verpakken. Dyson levert dan ook apart een fraaie opbergdoos in diverse kleuren voor de Supersonic, maar die kregen we er voor dit artikel helaas niet bij. 

De doos bevat naast de Supersonic föhn een antislipmat om het apparaat op te leggen en verschillende opzetstukken, die we later in deze review allemaal aan de tand zullen voelen. Daarnaast is een handleiding meegeleverd. Die hebben we nauwelijks nodig gehad: het gebruik is supersimpel en wijst zichzelf. 

Dyson Supersonic doos - voorkant Dyson Supersonic doos - achterkant Dyson Supersonic - eerste blik Dyson Supersonic - een van de accessoire doosjes Dyson Supersonic - alles wat in de doos zit ...en nog een keer, omdat het kan

De Supersonic heeft maar een handvol knoppen. Allereerst uiteraard een aan-/uitschakelaar, met daaronder een knop voor een koude luchtstoot. Die functie komen we op de meeste luxe haarföhns wel tegen. Daarnaast zijn er twee knoppen op het ronde gedeelte van de droger, die door de icoontjes gemakkelijk te herkennen zijn als bediening van de luchtstroom en warmte. 

De luchtstroom kan je aanpassen in 3 verschillende sterktes, de warmte kan je instellen op vier temperatuurniveaus. Die variëren van 28 tot 100 graden Celsius. Opvallend is dat deze knoppen zich aan de achterzijde en bovenaan het ontwerp bevinden. Normaal gezien is dat vaak aan de voorzijde en ter hoogte van de handgreep, waardoor je ze gemakkelijk tijdens het föhnen kunt bereiken. Dat gaat hier niet. Het lijkt dus iets om rekening mee te houden, maar zoals later zal blijken, is dat in de praktijk eigenlijk nauwelijks nodig. 

Een gat in de droger, niet in je haar

Nog opvallender aan het ontwerp is het algehele uiterlijk van deze supersonische stylingtool. Tijdens de aankondiging in 2016 veroorzaakte de ‘föhn met het gat’ een schokgolf aan reacties. Ook ruim ruim vijf jaar later is het nog altijd een bijzondere verschijning. De vorm is ongebruikelijk en inmiddels karakteristiek voor de Dyson haardroger. De motor bevindt zich namelijk in het handvat. 

Het is even wennen, omdat het zwaartepunt anders is dan je gewend bent en je de droger dus ook net wat anders beetpakt. Dit went echter snel en bevalt goed. Je kunt heel gericht werken en merkt dat de luchtstroom heel krachtig is, terwijl het formaat van het apparaat compact is. Een ander voordeel van deze plaatsing is dat er geen haar terechtkomt in de motor, een risico dat bij reguliere modellen toch vrij groot is. Even niet opletten en je lokken komen vast te zitten in het mechaniek. 

Daarnaast is er onderaan het handvat een filter te vinden, dat makkelijk schoon te maken is. Met dit slimmigheidje zien we toch de achtergrond van de van oorsprong stofzuigerfabrikant om de hoek komen kijken: het filter is eenvoudig te reinigen en te hergebruiken. Bij veel andere haardrogers is dit voor de gewone gebruiker niet te doen. 

Dyson Supersonic Dyson Supersonic Dyson Supersonic - zijaanzicht Dyson Supersonic Dyson Supersonic - knoppen Dyson Supersonic - in de hand Dyson Supersonic - het afneembare filter Filter in beeld Filter close-up En weer verborgen. De Dyson Airwrap opbergdoos in bruin leer - voor de Supersonic is er net zo'n doos.

Ter land, ter zee en in de lucht

Het compacte formaat en de vorm zorgen er ook voor dat de Supersonic héél handig mee te nemen is. Mijn reguliere föhn neemt door zijn vorm veel kofferruimte in beslag, waardoor ik er vaak noodgedwongen voor kies om ‘m thuis te laten. Eenmaal aangekomen bij de plaats van bestemming heb ik daar dan al snel spijt van. Hoe vaak kom je niet zo’n op de muur gemonteerde droger tegen in je hotel, waar met moeite een zuchtje wind - laten we het geheel in vakantiemodus een ‘zeebriesje’ noemen - uitkomt? Dat de Dyson Supersonic met zijn handzame formaat makkelijk mee te nemen is, is wat mij betreft dan ook een héél groot pluspunt. Daar komt bij dat hij een zeer lang snoer heeft, waardoor je ook bij wat minder stopcontacten dan thuis comfortabel (voor die ene spiegel in de ruimte) aan de slag kunt. Nóg een groot pluspunt!

Dat lange snoer van 2,8 meter is gemaakt van stevig materiaal en zorgt ervoor dat je gemakkelijk rond kunt lopen (of dansen, mocht je muziek luisteren) en niet vlak naast een stopcontact hoeft te staan. Nadeel is wel dat het koord minder makkelijk op te bergen is. Het even om het handvat heenrollen is eigenlijk geen optie. 

Bij het eerste gebruik zul je verbaasd zijn over de blaaskracht van deze ringvormige droger. De tornado aan lucht die uit de Dyson komt maakt gelukkig weinig herrie. Uiteraard is het goed hoorbaar, maar tijdens het drogen muziek luisteren op een aardig volume is prima te doen.

It's the material, girl

Het materiaal van de Supersonic voelt verder stevig aan. Het komt luxe en solide over, zonder te zwaar te zijn. Je kunt gemakkelijk een aantal minuten föhnen zonder dat je een lamme arm krijgt. Het ontwerp, waarbij het zwaartepunt met de motor in het handvat zit in plaats van de traditionele blaasmond, draagt daar ook aan bij. De kleurstelling van ons testexemplaar is Fuchsia, met een donkergrijs handvat. De donkere metalen basiskleur oogt subtiel, ingetogen en chique. De fuchsia accenten maken een vrolijk verschil.

Andere kleuren die we tegenkomen op de Dyson website zijn Zwart/Nikkel, Pruisisch Blauw/Koper, Nikkel/Koper & Roze. De roze variant is zeer opvallend te noemen, de andere kleuren zijn in lijn met chique metal-look. De kleuren passen goed bij het materiaal dat wordt gebruikt en luxer aandoet dan het standaard plastic dat je vaak tegenkomt. Een extreem voorbeeld daarvan is een bijzondere uitvoering verguld met 23,75K goud

Verschillende uitvoeringen van de Dyson Supersonic

De opzetstukken zijn van een stevig plastic dat bij de rest van het ontwerp past. Het magnetische bevestigingsprincipe van de meeste van die opzetstukken werkt als een zonnetje en behoeft geen enkele uitleg of krachtinspanning tijdens het aanbrengen. Heel fijn is dat ze 360 graden te roteren zijn. Je zet dus makkelijk bijvoorbeeld de blaasmond in een andere richting, afhankelijk van je houding. Ze zijn daarnaast dubbellaags, waardoor ze niet warm worden tijdens het drogen. Je kunt ze dus ook weer gemakkelijk, zonder je vingers te branden, verwijderen. Dat is iets wat bij veel andere drogers absoluut niet mogelijk is. 

Dyson Supersonic met opzetstuk voor glad haar Dyson Supersonic met opzetstuk 'Stylingconcentrator' Dyson Supersonic met diffuser Dyson Supersonic met diffuser Dyson Supersonic met opzetstuk met brede tanden Het opzetstuk met brede tanden is het enige dat niet magnetisch vastklikt. Dyson Supersonic met Gentle Air (opzetstuk voor zachte luchtstroom) Dyson Supersonic met Flyaway opzetstuk