Life
Review   |   Persoonlijke verzorging

Dyson Supersonic + Flyaway opzetstuk in de praktijk

Haarfijn gebruik

Dyson Supersonic luchtstroom (bron: Dyson)Er zitten zoals eerder verteld een viertal verschillende warmtestanden op deze föhn. Grote kans echter dat je de Supersonic altijd op de meest krachtige blaas- en warmtestand gebruik, juist omdat de temperatuur automatisch wordt aangepast en dus al vrij koel is. Daarnaast hebben we nog de beschikking over de knop voor een koude lucht stoot, wat zeker van toegevoegde waarde is om een bepaalde lok te fixeren, maar ik in de praktijk niet al te vaak gebruikt heb. 

Die temperatuurregeling maakt in de praktijk een groot verschil. Over het algemeen ervaarde ik de luchtstroom van de Supersonic eerder als koel dan als warm. Dat is tijdens het gebruik van andere vergelijkbare luxere haardrogers nogal eens anders. Hebben we niet allemaal al eens onze hoofdhuid gebrand door de warme lucht, thuis of bij de kapper? Een voordeel van die relatief koele lucht is dat je na een frisse douche niet alsnog volledig bezweet raakt door het gebruik van je haardroger. 

Dyson Supersonic

Voldoende warm? Ja!

Die koele lucht deed me eerst ook wat twijfelen: zal mijn haar wel drogen, en blijft het vervolgens goed in model? Het antwoord daarop is: ja. De Dyson Supersonic is een stuk vlotter dan mijn reguliere föhn. Waar ik er na een wasbeurt met conditioner (wat vaak voor lastiger te drogen haar zorgt) met mijn eigen föhn er al snel meer dan een half uur over doe mijn haar grotendeels te drogen, blaas ik er met de Supersonic in een tiental minuten het meeste vocht af. Een uitkomst, zeker wanneer je ‘s avonds laat na een warm bad je haar nog moet drogen. Daar keek ik door de lange tijd die ervoor nodig was vaak tegenop, maar overslaan was echt geen optie. (Wanneer ik weer eens probeer, volgt de spijt in de ochtend wanneer mijn haar met geen mogelijkheid meer in model te brengen is.)

Die luxe went snel. Het was pas bij een bezoek aan een kapper dat ik me realiseerde hoe snel deze haardroger is, maar nog belangrijker: hoe soepel en shiny het resultaat is. Tijdens het kappersbezoek werd mijn haar gedroogd met een andere föhn, om het daarna in model te gaan brengen. Niet alleen duurde dit door mijn flinke bos met dik haar lang, m’n haar zag er ook pluizig en droog uit en had zeker de afwerking nodig. (Voor de kapper in kwestie uiteraard een mooi moment om een extra behandeling aan te bevelen.) Wanneer ik mijn haar droog met de Dyson gaat het sneller, maar is ook het resultaat na alleen föhnen glad en verzorgd. 

Tot in de puntjes

Dat brengt ons op de resultaten in detail. Die bespreek ik hieronder aan de hand van de verschillende opzetstukken die Dyson meelevert. De één voegt net wat meer toevoegt dan de ander:

Dyson Supersonic opzetstuk met brede tanden (‘de kam’)

Dyson Supersonic opzetstuk met brede tandenDit is een van mijn favorieten gebleken. In de instructievideo’s gebruikt men dit opzetstuk o.a. om krullend of kroezend haar steil te föhnen, om het daarna af te werken met een stijltang. Mijn haar is van nature wat golvend, maar een stuk steiler dan de voorbeelden die ik zag. Omdat ik graag een stijltang gebruik, besloot ik dit opzetstuk zowel te proberen in combinatie met een stijltang, in combinatie met het Flyaway opzetstuk en solo. 

Na een aantal pogingen raad ik aan om het haar eerst zonder opzetstuk wat droog te blazen en daarna de kam te plaatsen. Voordat ik hiermee aan de slag ga, borstel ik mijn haar nog even goed door. Dat is namelijk een nadeel van deze methode: zitten er veel knopen en klitten in je haar, dan blijft de kam hangen en is er met geen mogelijkheid doorheen te halen. Wat voorwerk is dus aan te raden. 

Vervolgens verdeel ik het haar in verschillende partities, die ik stuk voor doorkam met de Dyson. Dit geeft een glad, steil resultaat dat prima houdt. Je kunt het hierna afwerken met het Flyaway opzetstuk voor een meer ‘salonachtige look’ (waarover later meer}, maar ik kies er zelf voor om vooraf mijn stijltang met stoom te gebruiken. Deze combinatie geeft een ultiem glad resultaat, dat door weer en wind standhoudt. Daardoor hoef ik tot de volgende wasbeurt niet meer naar mijn kapsel om te kijken. Dyson Gentle Air opzetstuk

Dyson Supersonic met Gentle Air opzetstuk

Dit is een opzetstuk dat voor wat koelere lucht zorgt. Dyson beveelt het aan bij een gevoelige hoofdhuid en fijn haar. Aangezien ik de normale luchtstroom al vrij koel vind en hier verder geen last van ervaar op de hoofdhuid, geeft het mij een vergelijkbare ervaring als wanneer ik de föhn zonder opzetstuk gebruik. Mocht je een gevoelige hoofdhuid hebben of gewoon zo min mogelijk schade aan je haar toe willen brengen, is dit een mooie toevoeging. 

Dyson Supersonic met Stylingconcentrator en opzetstuk voor glad haar

Dyson StylingconcentratorDyson opzetstuk voor glad haarDeze vorm kennen we van de reguliere föhn en is er dus in twee varianten. Je kunt hiermee met meer precisie werken. Ik gebruik hierbij de grotere variant (het opzetstuk voor glad haar) om het haar glad te drogen in combinatie met een gewone borstel en de spitsere variant (de styling concentrator) voor echt model föhnen met ronde borstels. Het resultaat, zeker in combinatie met het Flyaway opzetstuk, is erg mooi en ontzettend glanzend. Het doet niet onder voor een föhnbeurt bij de kapper. Wel vind ik het lastig om dit verder indrukwekkende kapsel zo goed te doen dat het een aantal dagen, of bij vochtig weer (de r zit tenslotte alweer een tijd in de maand), mooi blijft.

Dyson DiffuserDyson Supersonic met Diffuser

Ook dit is een opzetstuk wat we kennen van de wat luxere haardroger. Je gebruikt het om slag/krul in het haar extra te definiëren. Het is een accessoire dat ik normaal gezien niet vaak gebruik, maar ik heb dat voor deze review uiteraard wel gedaan. Het doet dan precies wat het moet doen en geeft mijn van nature golvende haar meer slag en definitie, zeker wanneer je het haar ‘kneedt’ en af en toe op de diffuser legt tijdens het drogen. Leuk om erbij te hebben, en bij sterk krullend haar waarschijnlijk onmisbaar!

Dyson Supersonic met Flyaway opzetstuk

Het Flyaway opzetstuk is de nieuwste toevoeging aan de accessoires. Het maakt gebruik van het coanda-effect om langere haren aan te trekken en kortere, pluizige haren (‘Flyaway’) eronder te verbergen. We schreven er al eerder over op TechFi. De speciale techniek en luchtstroming zorgen ervoor dat losse haartjes in het gelid worden geplaatst en je dus een gladdere, meer afgewerkte look kunt creëren. Het gebruik is even oefenen, maar ook wel leuk in de praktijk. Je plaatst de föhn met het opzetstuk namelijk op de haarlok, en de lok zal dan ‘opgetild worden’. Het is belangrijk dat je hier niet bij helpt, het gaat allemaal vanzelf. Vervolgens haal je het opzetstuk langs de hele lok en krijg je een glanzend en glad resultaat. 

Dyson Flyaway opzetstukZie je het verschil? Absoluut. Zeker in combinatie met een stijltang, ‘de kam’ of het opzetstuk voor glad haar. Mijn haar heeft hiermee zelfs zonder stylingproducten een schitterende glans en die typische ‘gladde look’. Ik merk wel dat ik dit opzetstuk niet altijd gebruik. Het is toch wat arbeidsintensief wanneer je al het haar meepakt. Daardoor vind ik het effect, hoe fraai ook, niet altijd de moeite waard. Daarnaast föhn je je haar door deze techniek te gebruiken makkelijk wat naar buiten/binnen krullend (dus met ‘flicks’). Dit vind ik vaak mooi, maar er zijn ook dagen dat ik voor een kaarsrecht kapsel ga. Dan vind ik het jammer wanneer m’n lokken niet meer helemaal recht zijn na gebruik van het opzetstuk. In dat geval is het aan te raden de onderkant over te slaan.

Ik heb het Flyaway accessoire ook gebruikt na een gewone föhnbeurt. Dit zorgt absoluut voor een glad/afgewerkt resultaat, maar is niet zo weersbestendig als mijn stijltang-look. Het Flyaway opzetstuk vervangt wat mij betreft niet mijn stijltang, maar het is wel een geweldige aanvulling.

Dyson Supersonic Flyaway demo (credit: David Stegenga fotografie) Dyson Supersonic Flyaway demo - het coanda effect is hier goed zichtbaar (credit: David Stegenga fotografie)

Conclusie 

De Dyson Supersonic is een veelzijdige alleskunner, die je al snel niet meer wilt missen. Het grootste nadeel? De prijs. Daar valt over te discussiëren. Is ‘ie duur, waarschijnlijk de duurste haardroger in de markt? Ja. Is het dat geld waard? Dat ligt er natuurlijk aan wat je belangrijk vindt. Wil je gewoon je haar drogen en maken tijd en kwaliteit van het resultaat je weinig uit? Dan kan je ook voor een paar tientjes klaar zijn en heel wat centen in je zak houden. 

Ik merk zelf echter, dat het gebruik van de juiste stylingproducten ook weer tijd en geld bespaart. In vergelijking met mijn vorige föhn, bespaar ik met de Supersonic meer dan de helft van de tijd per droogbeurt. En waar ik eerder wekelijks een bezoekje aan de kapper bracht om mijn haar te laten föhnen, doe ik dat tegenwoordig liever zelf. Met een, al zeg ik het zelf, prima vergelijkbaar resultaat. Een professionele styling kost al snel een euro of 25. Dat is 1/16de van de aanschafwaarde van de Dyson. Daarnaast merk ik dat mijn haar gezonder en glanzender is, waardoor het tussendoor minder onderhoud nodig heeft in de vorm van knipbeurten, maskers etc. Het zal per persoon verschillen, maar ik durf de stelling wel aan dat de Dyson zich terugverdient.

De bouwkwaliteit van de Supersonic geeft niet de indruk dat het een investering voor de korte termijn is. De meegeleverde opzetstukken bieden je bovendien de mogelijkheid om thuis in korte tijd ieder kapsel te creëren dat je maar wilt: van perfecte krullen (mocht je die van nature hebben), een casual slag, ‘geföhnde coupe’ of supersteile lokken. Kortom, wil je alle kanten op kunnen en is gezond haar en je vrije tijd je lief? Dan is de Supersonic wat ons betreft de investering waard.

Dyson Supersonic in een oogopslag
Vermogen 1600 watt
Luchttoevoer 41 liter per seconde
Afmetingen 24,5 x 7,8 x 9,7 cm
Gewicht 618 gram
Snoerlengte 2,8 meter
Accessoires Opzetstukken voor:
Glad haar
Stylingconcentrator
Diffuser
Gentle Air 
Flyaway
Adviesprijs € 399