Tweede Facecam webcam van Elgato legt de lat een stukje hoger
Het was een van de eerste reviews op TechFi, de Elgato Facecam. Destijds waren we behoorlijk gecharmeerd van deze onconventionele webcam met een stevige prijs. De Elgato Facecam Pro belooft dezelfde beeldkwaliteit, maar dan in de overtreffende trap. Met een 4K ultra hd-sensor, optie voor handmatige focus en een krachtige beeldverwerking moet deze webcam nog beter beeld bieden. Zelfs als je hem gebruik voor 1080p opnames, aldus de makers.
Elgato Facecam Pro
Net als het nu lager gepositioneerde model is de Elgato Facecam Pro boven alles gericht op streamers: mensen die hun brood verdienen met het maken van online video. Het bedrijf belooft dan ook ongeëvenaarde beeldkwaliteit, ook in lastige lichtomstandigheden. Om dat mogelijk te maken gebruikt het net als in de eerder geïntroduceerde webcam een Sony Starvis sensor. Die zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in netwerkcamera's voor bijvoorbeeld beveiligingsdoeleinden. Met een groot formaat en dito pixels moeten ze ook bij weinig licht een omgeving scherp in beeld kunnen brengen.
Elgato combineert deze sensor met een lichtsterke groothoek lens. Die heeft een focusafstand van 10 cm tot oneindig. Opvallend is dat hij zowel kan werken met autofocus als handmatige focus. Dat laatste zie je eigenlijk zelden op webcams. Autofocus is handig om scherp in beeld te blijven als je beweegt, maar heeft vaak als nadeel dat het scherpstellen eventjes duurt. Dit zogenaamde 'focus hunting' kan je bij de Elgato Facecam Pro voorkomen door een vaste afstand in te stellen.
De derde ingrediënt naast sensor en optiek is zoals altijd de beeldverwerking. Elgato gebruikt een niet nader genoemde, maar naar eigen zeggen 'high-performance image signal processor'. Deze verzorgt het converteren van het geregistreerde beeld naar een formaat dat geschikt is voor streaming. Dat moet hij met een zeer lage latency, oftewel vertraging, doen. Deze chip regelt ook aanpassingen aan de lichtgevoeligheid, ruisonderdrukking en andere verbeteringen die voor een gelikt plaatje moeten zorgen. Interessant is de mogelijkheid om ook 1080p met 60 beelden per seconde te registreren. Daarbij moet het eindresultaat dankzij downsampling meer beeldinformatie bevatten dan bij registratie met een 'native' 1080p sensor zoals in de Elgato Facecam.
Software: Camera hub
De Facecam Pro werkt net als de Facecam met Elgato's eigen Camera hub software. Hierin kan je instellingen aanpassen zoals de kijkhoek, belichting en witbalans. Ook kan je hierin 'pan, tilt en zoom' effecten instellen. Doorgaans heeft een camera hiervoor een gemotoriseerde ophanging. In het geval van de de Facecam Pro lijkt het erop dat de camera een uitsnede van de sensor gebruikt om de gebruiker te volgen.
Volgens Elgato gaat dat zonder dat er lelijke pixels in beeld komen - de beeldbewerkingssensor moet die wegwerken. Daarnaast werkt de camera ook samen met Nvidia's GeForce RTX videokaarten met Nvidia Broadcast. Daarmee kan je effecten op basis van kunstmatige intelligentie toepassen, zoals het vervangen van je achtergrond of toepassen van achtergrondvervaging.
Elgato levert de Facecam Pro met een clip voor bevestiging aan de monitor. Daarin is ook een schroefdraad aanwezig voor gebruik in combinatie met een statief.
Prijs en beschikbaarheid Elgato Facecam Pro
De Elgato Facecam Pro is nu te koop voor een adviesprijs van 349,99 euro. De Elgato Facecam kost inmiddels 159,99 euro, een flink stuk minder dan de 199,99 euro bij introductie.
Elgato Facecam Pro in een oogopslag | |
Afmetingen | 11,6 x 3,8 x 7,9 cm |
Gewicht | 240 g |
Lens | Elgato Premium Autofocus Lens Center-weighted & Spot metering Focusafstand: 10 cm - ∞ Diafragma: f/2.0 Brandpuntsafstand: 21 mm (35 mm equiv.) Beeldhoek: 90° |
Sensor | Sony Starvis CMOS Ondersteunde resoluties: 2160p60 / 2160p30 1080p60 / 1080p30 720p60 / 720p60 |
Bijzonderheden | Beeldbewerking met: H.264 / MJPEG encoding Demosaicing Black level compensation Defect correction Color correction White balance measurement and adjustment Exposure weighting and measurement Gain and shutter control Adaptive noise reduction Lens shading correction Lens chromatic aberration correction Tone curve mapping Sharpening Flicker compensation Color space conversion Focus weighting and measurement Auto focus control Contrast enhancement Saturation enhancement Scaling |
Adviesprijs | € 349,99 |