Review   |   Camera's

Foscam BP4 review: zuinige bewakingscamera met zonne-energie

De Foscam BP4 is een beveiligingscamera met ingebouwde accu en een zonnepaneel. Daardoor kan je hem volledig draadloos gebruiken, op plekken waar niet eenvoudig stroom voorhanden is.
De Foscam BP4 is een beveiligingscamera met ingebouwde accu en een zonnepaneel. Daardoor kan je hem volledig draadloos gebruiken, op plekken waar niet eenvoudig stroom voorhanden is.

Die mogelijkheid hem zonder draden naar routers of stroomaansluitingen te gebruiken is wat de Foscam BP4 onderscheidt, zowel binnen het assortiment van deze fabrikant als van de meeste andere IP-camera's. Een wifi-verbinding is schering en inslag, maar een of andere vorm van voeding is doorgaans vereist. Accucamera's zijn niet nieuw meer, maar vaak zijn ze wel aan de prijs. Bovendien moet je ze toch om de zoveel tijd van de muur halen, om accu's te vervangen of bij te laden. De Foscam BP4 zou op zijn plek moeten blijven, dankzij het meegeleverde zonnepaneel. Daarbij kost het hele pakket bepaald niet veel: voor iets meer dan 100 euro haal je het in huis. Reden genoeg om het eens uit te proberen.

Foscam BP4: met zonnepaneel in de doos

Aan de verpakking ligt het alvast niet. De Foscam BP4 arriveert in een nette doos, met alle onderdelen keurig geordend. Daar zit ook een snelstart-handleiding bij, waarmee je het geheel – komen we zo op terug – inderdaad vrij snel aan de praat hebt. De specs zijn bovengemiddeld. Het betreft een 2K-camera met een beeldresolutie van maximaal 2560x1440, met 20 beelden per seconde. Dat is voor de meeste beveiligingstoepassingen ruim voldoende. Bovendien kun je ook schakelen naar VGA (640 x 360). Daarmee bespaar je bandbreedte en onder de streep ook energie. Dit is dan ook een camera die speciaal gemaakt is om energiezuinig te werken, en te installeren op plaatsen zonder externe stroomvoorziening.

Foscam BP4 doosinhoud

Potentieel nadeel van het bescheiden zonnepaneel is dat er gedurende een aantal uren per dag een volle zon op moet staan. Dat lukt in Nederland met enige regelmaat in de zomer, maar het is de vraag of de camera ook in de winter voldoende kan bijladen. Dat zal sterk samenhangen met hoe vaak hij aanslaat. Gericht op een drukke straat (wat overigens niet zomaar mag) zal de detectie - ook met persoonsdetectie op het apparaat - hem erg vaak activeren. Dan is bijladen vermoedelijk vroeg of laat nodig. Dat kan het eenvoudigste met een powerbank, zo adviseert Foscam ons ook.

Maar eerlijk is eerlijk, voor zo'n situatie is deze camera niet bedoeld. Een camera als de Foscam BP4 plaats je om een achtertuin of een afgelegen perceel in de gaten te houden, waar weinig tot niets gebeurt of beweegt - juist omdat áls er dan iets gaande is, je direct op de hoogte wordt gesteld. Foscam levert alles mee om hem te installeren, en juist door de ingebouwde accu en het zonnepaneel kan je deze camera gebruiken op plekken zonder eigen stroomvoorziening. Foscam meldt ons dat zolang de detectie niet heel vaak aanslaat, de accucapaciteit boven de 90 procent moet blijven; zelfs na een week zonder zon zou deze dan nog moeten werken. 

Installatie van de Foscam BP4

Het is de bedoeling dat je de installatie middels een app (beschikbaar voor zowel Android als iOS) regelt. Het is wat spijtig dat deze op een iPad geen gebruik maakt van het grotere schermoppervlak. Juist voor een beveiligings-app zou dat een toegevoegde waarde zijn. Verder blijkt de installatie grotendeels simpel.

Wel geldt, dat je als eerste stap een Foscam-account moet aanmaken. Zonder dat account krijg je het apparaat beslist niet aan de gang. Daarbij valt op dat je in de app met enige regelmaat met zachte hand geleid wordt naar een betaald abonnement. Dat is echter geen verplichting en je kunt dit paneel wegdrukken. Je loopt dan wat extra functies op het gebied van herkenningstechnologie mis, waarover verderop meer. Is het account eenmaal geregeld, dan volg je simpelweg de instructies in beeld, na een tik op Voeg camera’s toe.

De eenvoudigste weg daarvoor is om de op de camera aanwezige QR-code te scannen. Vervolgens kun je zaken als een cameranaam en -wachtwoord invoeren. Wij liepen daarbij tegen een foutmelding aan dat deze gegevens niet opgeslagen konden worden. De app afsluiten en opnieuw starten hielp: de installatie ging gewoon verder vanaf dat punt, waarna de gegevens wel werden opgeslagen. Om verbinding te maken met je wifi-netwerk moet je met de Foscam BP4 zélf een QR-code scannen, getoond door de telefoon-app. Het is dus handig om dit allemaal te doen voordat je de camera ergens hoog aan een muur hangt.

Verbinding: alleen 2,4 GHz

Het is noodzakelijk om tijdens de installatie je smartphone aan de 2,4 GHz-band van je wifi (thuis)netwerk te koppelen. Gebruik je 5 GHz, dan lukt het installeren beslist niet. Eigenwijs als we zijn hebben we dat even gecontroleerd. Inderdaad: als je de camera via 2,4 GHz aan je router koppelt en je telefoon hangt aan de 5 GHz-band, dan werkt de installatie niet. Allebei op 2,4 GHz werkt prima. Wanneer de camera eenmaal is toegevoegd, maakt het niet meer uit. Het gaat puur om het doorgeven van de juiste netwerkgegevens aan de camera. Is dat eenmaal gedaan, dan kan je je smartphone gewoon weer via de 5 GHz-frequentie verbinden.

Wel moet je er rekening mee houden dat de Foscam BP4 geen ethernetaansluiting heeft. Daarmee hoef je in elk geval niet in de weer met power-over-ethernet of waterdichte kabels en verbindingen.  Een voldoende sterk wifi-signaal is uiteraard wel essentieel. Wordt de afstand tussen access point en camera te groot, dan is het feest over.

Geoptimaliseerd voor energiezuinigheid

Dit alles is niet uitzonderlijk, veel beveiligingscamera's (en smart home apparaten) werken alleen op 2,4 GHz. Voordeel van de langzamere frequentie is dat deze wel meer bereik biedt. Juist voor een buiten te plaatsen camera is dat niet onbelangrijk. Foscam levert ook dual-band camera's, maar dit is een relatief goedkoop model, dat bovendien zo zuinig mogelijk moet werken.

Nog een voordeel van deze frequentie namelijk is een relatief lager energieverbruik. Bij een camera die in principe zonder externe voeding moet werken, weegt dat mee. De werking op ingebouwde accu en zonnepaneel maakt het juist geschikt voor gebruik op een plek waar niet (eenvoudig) stroomtoevoer geregeld kan worden. Enige voorwaarde is wel dat plaatsing mogelijk is op een plek waar (bij voorkeur zoveel mogelijk) zonlicht voorhanden is. De camera is IP66 stof- en waterbestendig en kan dus uitstekend buitenshuis hangen.

Wat energieverbruik betreft betekent ook dat een 2K-resolutie (nog altijd fors hoger dan full hd) eveneens minder vergt dan bij 4K. Ook de 20 beelden per seconde in plaats van 30 of 60 dragen hieraan bij. Kortom: daar is allemaal over nagedacht.

Bediening en opslag van beelden van de Foscam BP4

Je bedient de camera vanuit de Foscam app. Zo is er tweerichtingverkeer audio mogelijk, en is een sirene ingebouwd. Een passieve infrarood-sensor (PIR) detecteert bewegingen. Daarmaast kan de camera personen herkennen. Bewegingen in beeld worden netjes gemeld en gelogd. In de instellingen ken je nog geavanceerdere detectiemogelijkheden activeren, onder Detector en Intelligent Recognition. Daarvoor is een cloud-abonnement vereist: een server van Foscam draagt dan zorg voor het herkennen van bijvoorbeeld dieren of pakketten.

Foscam app persoonsdetectie

Wat de opslag van beelden betreft heb je een aantal opties, zij het wat minder dan bij veel andere Foscam camera's met vaste voedingsaansluiting. We hebben wel even geprobeerd om de BP4 in de Surveillance Station software van Synology op te nemen, maar dat is niet mogelijk. Navraag bij Foscam leert dat dit komt omdat de BP4 een batterijcamera is, die zo zuinig mogelijk moet werken. Een continue verbinding met een netwerkvideorecorder (nvr) of nas zou de accu rap leegtrekken. Ook wegschrijven via ftp kan om deze reden niet. Een microsd-kaart (tot 256 GB) is derhalve de voornaamste manier om beeld te bewaren.

De alternatieven zijn de Foscam cloud, of de Foscam VMS software. Op die laatste optie gaan we hieronder nog even in.

Foscam VMS

Foscam VMS vind je op de website van Foscam. Er zijn veries voor Windows en macOS. Wij installeerden het geheel in een virtuele Windows machine. Daarbij viel op, dat na installatie en de eerste start gevraagd werd om de firewall uit te schakelen. Dat is wel heel rigoureus, en niet echt wenselijk voor privacy- en veiligheidsgevoelige software als deze. Bij de eerste start moet ook nog een C++-library gedownload worden, waarna je aan de slag kan.

Zoals je wellicht nog weet, stel je tijdens de setup een camera-wachtwoord in. Daarmee kan je echter niet via VMS op de camera inloggen. De software meldt dat dit niet werkt voor ‘low power devices’. Met de Foscam-account werkt het wel en kan je het beeld van de camera bekijken en deze bedienen.

Ook in deze software krijg je na het inloggen de vraag of je wilt upgraden naar de betaalde features. Dat zijn dus zaken als voertuigdetectie, dierdetectie, detectie van mensen (het onderscheid met de ingebouwde persoonsdetectie is niet direct duidelijk) en pakketdetectie. Die zouden (in theorie, Foscam VMS doet dit niet) ook door je pc of Mac uitgevoerd kunnen worden, zij het niet continu - tenzij je je computer altijd aan laat staan. Dat is met de huidige energieprijzen geen goed idee: dan is een cloud-abonnement vermoedelijk voordeliger. Mocht je dat willen: tijdens de installatie van de software kregen we een aanbieding om deze features voor maar liefst 1095 dagen (!) gratis te gebruiken.

Beeldkwaliteit van de Foscam BP4

Het beeld van de Foscam BP4 is prima, al zijn er her en der wat compressie-artefacten zichtbaar. Niets echter dat voorkomt dat een persoon herkenbaar in beeld komt, verre van. De combinatie van sensor en lens is goed lichtgevoelig. Wanneer het donker wordt staat onzichtbare infrarood-verlichting klaar. Een 20-voudige digitale(!) zoom is eveneens beschikbaar, maar dat leidt – vanzelfsprekend – bij te ver inzoomen tot een verre van optimale beeldkwaliteit.

We keken ook naar de prestaties in het donker. Zoals elke IP-camera is de Foscam BP4 voorzien van een IR-schijnwerpertje. Zolang je geen al te grote afstanden – een paar meter – overbrugt, werkt dat prima voor scherpe zwart-wit beelden. Wil je eens een keer in kleur kijken tijdens de nachtelijke uren, dan kan dat met een witte led-schijnwerper. Daarbij valt de camera natuurlijk een stuk meer op. Die schijnwerper is er dan ook primair om bij onraad ongenode gasten af te schrikken. Dat geldt ook voor de ingebouwde sirene, met een volume van 110 dB.

Conclusie

Gezien z’n relatief lage prijs krijg je met de Foscam BP4 veel camera voor je geld. Het grote voordeel van deze camera is dat er geen aparte stroomvoorziening nodig is. Of de ingebouwde accu en het inbegrepen zonnepaneel volstaan, hangt af van hoe je hem inzet. Zolang de detectie niet continu aanslaat, moet het volstaan. Zelfs lange perioden zonder zon moet hij dan kunnen overbruggen. Heeft de camera wel veel te doen, dan is bijladen mogelijk nodig. Ook een extreem lange periode zonder zon kan daar wellicht voor zorgen, maar gelukkig zijn die zelfs in Nederland uitzonderlijk.

Het geregistreerde beeld is van prima kwaliteit. In de meeste scenario’s is de resolutie ruimschoots voldoende en aanzienlijk scherper dan het standaard full hd van veel beveiligingscamera's. De keuze voor alleen 2,4 GHz als wifi-band is in dit geval begrijpelijk. Wel moet je daardoor even goed opletten bij de installatie. Zoals gezegd is dat niet uitzonderlijk in deze productcategorie. Het tweerichting audioverkeer is mooi meegenomen. 

De voornaamste beperking van de BP4 is dat hij beelden eigenlijk alleen intern of in de Foscam cloud kan opslaan. Een continue verbinding met een nas of nvr is niet mogelijk, en ook met Foscam VMS moet je daarmee uitkijken: het trekt de accu snel leeg. Wil je een accucamera met zonnepaneel die op meer manieren - bijvoorbeeld naar een speciale hub - beeld kan wegschrijven, dan moet je (beduidend) meer investeren. Met zijn schijnwerper en sirene is de BP4 dan ook vooral bedoeld om af te schrikken, en niet per se vast te leggen wat er gebeurt. Zolang je dat in gedachten houdt, is het een erg scherpe deal voor de vraagprijs.

Goede Deal April 2025

Foscam BP4

Foscam BP4 in een oogopslag
Afmetingen Camera:
6,7 x 6,7 x 20,3 cm (H/BxD)
Gewicht 690 g
Montage opties Wand
Camera Sensor:
4 MP CMOS 

Lens:
3,3 mm brandpuntsafstand
f/2.0 diafragma
104° kijkhoek (diagonaal)

Video:
2K QHD (2560x1440),  20 bps
tot 20x digitale zoom
Nachtzicht IR leds (8 m bereik)
Nachtzicht in kleur (10 m bereik)
Verlichting 2x spotlights
Audio Microfoon, speaker
110 dB sirene
Detectie Beweging, personen (instelbare zones)
Verbinding Wifi 4
Voeding 10.000 mAh accu
5 W zonnepaneel
Robuustheid Camera: IP66
Fabrikantinfo Lees meer bij Foscam
Adviesprijs € 109,95
Koop bij Foscam