Review   |   Camera's

Foscam VD1 Video Deurbel review: deurbel en beveiligingscamera in één

Foscam VD1 Video Deurbel review: deurbel en beveiligingscamera in één
De Foscam VD1 is smal genoeg om op de meeste kozijnen te passen. Toch zit er een 4-megapixelcamera, microfoon en speaker in.

Videodeurbellen zijn in navolging van de Ring van Amazon en de Nest van Google een snel groeiende productgroep. Was zoiets ooit voorbehouden aan bewoners van luxere flats en appartementencomplexen, tegenwoordig installeer je er zo zelf een. Een bezwaar van veel van deze apparaten is dat je een abonnementsdienst nodig hebt om er volledig gebruik van te maken. Zo niet, aldus Foscam, de Foscam VD1. Dit bedrijf heeft wel een betaalde cloud-dienst, maar gebruik daarvan is optioneel. Daarnaast moet de VD1 zich met zeer uitgebreide videobewakingsmogelijkheden onderscheiden. Wij voelden de Foscam VD1 over een langere periode aan de tand.

Foscam VD1: onopvallend design

Foscam levert de VD1 heel compleet, in een nette verpakking. In de doos vind je naast de deurbel zelf ook al het benodigde bevestigingsmateriaal. Daar zitten ook de nodige opzetstukken tussen, om hem wat verder van het kozijn te laten uitkomen of onder een hoek te plaatsen. Verder is er een usb-kabel aanwezig om van voeding te voorzien tijdens het instellen en testen. Daarmee kan je hem ook met een netwerkkabel aansluiten. Standaard verbind je hem gewoon via wifi.

De VD1 is bedoeld om te gebruiken in combinatie met een klassieke deurbel oftewel gong. Hij werkt zowel met mechanische als elektrische bellen. In de toekomst komt er ook een Foscam gong beschikbaar. Die moet je gewoon in een stopcontact prikken, de verbinding is dan draadloos. Helaas was die tijdens onze testperiode nog niet beschikbaar.

De Foscam VD1 zelf is met 4,5 centimeter een relatief smal kastje. Zeker in vergelijking met sommige bekendere videodeurbellen. Daarmee past hij ook op een kleiner kozijn. Met een diepte van 2,5 cm is hij ook in dat opzicht bescheiden. Hij is 11,5 cm hoog en deels in zwart, deels zilverkleurig uitgevoerd. Het heeft een net, onopvallend design, waarmee deze bel naast elke voordeur past.

Foscam VD1 Foscam VD1 Foscam VD1 De Foscam VD1 is lekker compact - hier naast een huisdeursleutel ter vergelijking Achterop de Foscam VD1 zitten de aansluitingen voor USB-C en een micro-SD geheugenkaartlezer Alle verschillende montageplaatjes van de Foscam VD1 en de USB-C kabel Foscam VD1 video deurbel

4 megapixels, microfoon en speaker

De VD1 heeft een behoorlijk gespecificeerde camera aan boord. Het is een 4-megapixel exemplaar, dat beelden in qhd (2560x1440) kan registreren. Desgewenst zijn lagere resoluties ook mogelijk. De sensor tuurt door een lichtsterke (f2.0) lens met een grote kijkhoek. Die is diagonaal 170 graden, horizontaal 152 graden en verticaal 91 graden. Dat is een dermate grote hoek, dat enige fisheye vertekening onvermijdelijk is. Dat is niet erg, want het gaat erom dat de persoon aan de deur goed in beeld komt.

De camera stelt scherp vanaf 1,9 mm, waardoor hij het hele beeld scherp vastlegt. Doordat de sensor hdr-registratie ondersteunt, kan hij ook bij fel tegenlicht mensen nog goed in beeld krijgen. Anders zou daar weinig meer dan een silhouet van overblijven. 's Nachts registreert hij met behulp van infraroodleds tot een afstand van 5 meter, in zwart-wit. 

Een videodeurbel is weinig zinvol als je er niet door kan praten. Dat kan dan ook met de Foscam VD1, hij heeft zowel een ingebouwde speaker als een microfoon. 

Opname en detectie

De Foscam VD1 kan op meerdere manieren beelden vastleggen. In een in de camera te plaatsen microsd-kaart (maximaal 128 GB), via een ftp-verbinding, op een netwerkopslag (nas-apparaat of netwerk videorecorder), op een pc met Foscam VMS software, en in de Foscam Cloud. Standaard neemt de camera niet continu op, al kan hij dat wel. Dit is een goed moment om erop te wijzen dat dat niet is toegestaan. Tenzij de camera op privéterrein hangt; van de openbare weg mag je geen continue opnames maken, vanwege de privacy van passanten. Voor installatie van een videodeurbel of beveiligingscamera is het raadzaam dit stappenplan van de AP eens door te nemen.

Wat wel kan, is registreren wanneer er iemand voor jou aan de deur staat. Standaard neemt de VD1 30 seconden op na het indrukken van de deurbel. Daar kan je maximaal 5 minuten van maken. Ook is het mogelijk tot twee seconden vóór het indrukken van de deurbel op te slaan - de camera bewaart die standaard in zijn buffer.

Verder kan je de VD1 configureren als beveiligingscamera. Je kan een gebied (in maximaal twee delen) definiëren in het camerabeeld; detecteert de camera daar beweging, dan maakt hij een opname. Feitelijk is 'beweging': kleurverandering van een pixel. Bij afname van een cloudabonnement krijg je daar meer intelligentie bij, en kan de camera bijvoorbeeld personen herkennen en daarop aanslaan. Het beveiligingsaspect is iets waarmee Foscam zich onderscheidt (al bieden sommige andere fabrikanten vergelijkbare functionaliteit).

Foscam VD1 installatie

De installatie is relatief eenvoudig. Foscam levert een speciale kabel mee, waarmee je de VD1 met een computer kan verbinden. Die kabel heeft aan een kant een usb-c aansluiting, en aan de andere kant zowel een usb-a stekker als een aftakking naar een ethernet netwerkpoort. Op de achterkant van de camera zit, onder een rubberen luikje, de corresponderende usb-c ingang. Daarmee voorzie je de camera van stroom met een telefoonlader, of met een voldoende krachtige poort op je pc of laptop. 

Om de camera te gebruiken, moet je deze toevoegen aan een Foscam account. Dat zal je dus moeten aanmaken. Dat kan online, maar ook bij het eerste gebruik van de Foscam app. Die is beschikbaar voor iOS en Android. Ben je eenmaal ingelogd op de app, dan is het toevoegen van de VD1 eenvoudig. Hiervoor scan je met de camera van je telefoon de qr-code achterop de deurbel.

Daarna kan je de deurbel aanzetten, deze meldt zich met een 'Hello Foscam'. In de app kan je vervolgens je wifi-netwerk selecteren en het wachtwoord invoeren. Die zet de app om in een qr-code. Scan deze met de Foscam camera, en deze neemt het wachtwoord over. Een stemmelding vertelt het wanneer de netwerkverbinding is gelegd. In de app is de camera vervolgens toegevoegd en direct te gebruiken. Deze tweede stap kan overigens ook in combinatie met de Foscam VMS software, dan toont deze de qr-code.

Monteren van de Foscam VD1

Foscam VD1 montageplaatjeWat resteert is de montage. Heb je al een bestaande deurbel, dan is dat bijzonder eenvoudig. De Foscam VD1 is bepaald niet kieskeurig waar het op de voeding aankomt: hij werkt op zowel gelijkstroom als wisselstroom, met respectievelijk 5-30 volt en 8-24 volt. Het moet dus wel gek lopen, wil je oude deurbelvoeding er niet mee werken.

Heb je, zoals in ons geval, nog geen deurbel, dan is het wat meer werk. We lieten een 8V beltrafo bij de meterkast monteren en een voedingskabel trekken naar de voordeur. Daarbij lieten we een aansluiting voor een aparte gong achterwege, met de gedachte dat de VD1 een signaal stuurt naar de app op de smartphone als er iemand voor de deur staat. Die hebben we toch altijd bij ons. Bovendien is het mogelijk een Google assistant apparaat als 'bel' te laten fungeren, en moet er op termijn een draadloze gong komen. Een laatste overweging was dat een aparte bel nog best wat kost, en extra bedrading en een plek aan de muur vereist. 

Aan (bijna) alles gedacht

Foscam VD1 op z'n plekMet de voedingskabel naar het deurkozijn op zijn plaats, is het monteren van de Foscam VD1 eenvoudig. Foscam levert al het benodigde materiaal mee, inclusief een boormal, handig voor niet-houten kozijnen. Er zijn diverse brackets om de camera wat verder van het kozijn te plaatsen, of onder een horizontale of verticale hoek te hangen. Bovendien zitten de diverse mogelijk benodigde schroeven met verschillende lengte ook in de doos. Zelfs aan een schroevendraaier voor de veiligheidsschroeven is gedacht. Die draai je onderin de deurbel, en moeten het lastig maken de bel zo maar van het kozijn te trekken.

Het enige wat je nodig hebt is een mini-kruiskop voor de schroeven waarmee je de bel met de draden van de beltrafo verbindt. Bij ons testmodel waren die net te klein voor het kruiskopje aan de andere kant van de meegeleverde schroevendraaier, maar Foscam verzekert ons dat het bij de versie die in de winkel ligt gewoon past. Bij het monteren viel verder eigenlijk alleen op dat je aardig wat kracht moet zetten om de bel op de houder te schuiven. Afgezien daarvan, geen centje pijn.