Review   |   Camera's

Gebruik van de Foscam VD1 in de praktijk

Foscam VD1 smartphone app

Er zijn twee manieren om de VD1 te beheren: een smartphone app en de Foscam VMS software. We bespreken ze apart, maar ze hebben één ding gemeen. Dat is dat ze beide ingericht zijn om meerdere Foscam camera's te beheren. Dat draagt niet bij aan de overzichtelijkheid. Zo is er een instellingenscherm voor de app, maar ook voor de (geselecteerde) camera cq. deurbel. Soms is het zoeken naar een bepaalde instelling. Zo regel je een koppeling met Google assistant in de app-instellingen, niet bij de deurbelinstellingen. Logisch, want die koppeling werkt op het niveau van je Foscam-account. Als je de VD1 op zichzelf aanschaft, kan dit best verwarrend zijn.

Foscam VD1 app: na inloggen zie je dit statische beeld Camerabeeld met overlay... ...en zonder Foscam VD1 app - camera-instellingen Aanpassingsmogelijkheden per camera Geavanceerde instellingen van de camera Foscam VD1 app - app-instellingen Je kan desgewenst de weergave aanpassen - licht, donker of een kleurtje. De smart home koppelmogelijkheden zijn beperkt. Overzicht van oproepen

De smartphone app vereist dat je erop inlogt met een wachtwoord of vingerafdruk. Vanwege de privacy-aspecten van een beveiligingscamera begrijpelijk, maar ook niet heel gebruiksvriendelijk. Na het inloggen zie je geen 'live' beeld van de camera, maar een statische snapshot van de camera('s). Om het live camerabeeld te zien, moet je op een afspelen-icoontje drukken. Daarmee kom je dan ook in een scherm waar je de instellingen van de camera kunt bereiken. Maar dat kan ook weer via het overzichtsbeeld, met een druk op de drie horizontale puntjes. 

In de app kan je veel instellingen aanpassen - zie de screenshots. Voor bepaalde zaken moet je in de Foscam VMS software zijn. In dit beheerspakket kan je nog veel meer regelen. Zoals kleuraanpassingen van het beeld, of het instellen van detectiezones, of het regelen van opnames op andere locaties.

Foscam VD1 in Foscam VMS

Foscam VMS (video management system) is feitelijk de standaard software van Foscam voor het beheer van beveiligingscamera's. In de standaardweergave kan je al het beeld van vier exemplaren tegelijk tonen. De VD1 is neem daarin een bescheiden hoekje in beslag. Heb je alleen deze deurbel, dan voelt het wat overweldigend aan.

Daarbij helpt niet, dat de instellingen ook in dit pakket all over the place zijn. Neem de opnamelocatie voor de videobeelden van de VD1. Dat kan op de pc waarop VMS geïnstalleerd is, via ftp,  op een netwerkopslag (nas), op een microsd-kaart in de camera en in de Foscam Cloud. Bijna elk van die locaties moet je ergens anders configureren. Op een nas moet je regelen in de nas-software. Opname op microsd- of ftp gaat via de instellingen van de camera. Opname op de pc via de voorkeurinstellingen van VMS. Voor de cloud is er een apart tabje.

Foscam VMS Foscam VMS - alerts Foscam VMS Foscam VMS - Cloud playback Foscam VMS - ophalen van opnames van SD-kaart duurt lang Foscam VMS - bij weinig opnames staat het overzicht er met een paar seconden ...bij veel opnames duur het een paar minuten Foscam VMS - instellingen voor de toepassing zitten hier Foscam VMS - en die voor de camera hier Foscam VMS - camera-instellingen Foscam VMS - netwerkinstellingen Foscam VMS - video-instellingen Foscam VMS - privacy gebieden definiëren Foscam VMS - privacy gebied in de praktijk: een zwart vlak Foscam VMS - beeldinstellingen Foscam VMS - bewegingsdetectie instellingen Bewegingsdetectiegebied definiëren Foscam VMS - automatiseringsmogelijkheid - hier kan je triggers instellen bij bepaalde gebeurtenissen. Foscam VMS - opslaglocaties voor sd-kaart en ftp stel je hier in Foscam VMS - hier kan je instellen dat er ook 2 seconden uit de buffer wordt weggeschreven

Ook ophalen van opnames van geheugenkaart kan op meerdere manieren. Zo kan je vanuit de opname-tab een datum selecteren en dan op 'search' klikken. Afhankelijk van het aantal opnames duurt dit even, of heel lang. Een snellere methode is 'sd card' selecteren uit het snelmenu. Daarmee open je een verkenner-venster met opnames op datum gerangschikt. Alleen kan je ze vanaf daar niet afspelen, je moet ze eerst kopiëren naar een lokale drive. Voor één video gaat dat snel. Voor een groot aantal, extreem langzaam.

Foscam VMS is duidelijk software die al lang in ontwikkeling is, waar steeds een stukje functionaliteit aan wordt toegevoegd. Je kan er heel veel mee doen, maar het is ook een doolhof. Daar komt bij dat het echt gemaakt is voor beheer van meerdere camera's. Voor een enkele deurbel is het overkill en niet gebruiksvriendelijk. Gelukkig kan je het doorgaans bij de smartphone app houden.

Foscam Cloud

Zoals geschreven heb je geen aparte abonnementsdienst nodig om de VD1 te gebruiken. Opnemen kan op allerlei manieren. Terugkijken van video is echter niet zo simpel. Alleen met een microsd-kaartje in de camera kan je dat relatief eenvoudig doen. Je moet dan een opnamemoment terugzoeken in de app en de betreffende opname downloaden. Dat vergt een paar handelingen en kost wat tijd. Maar, het werkt. Bij gebruik van een ftp-server als opnamelocatie lukte ons dit in elk geval niet. Dat is sowieso een wat verouderde en weinig veilige opslagmethode.

Met een abonnement op de Foscam Cloud gaat het aanmerkelijk soepeler. Bij elk alarm (van beweging of bel) krijg je een melding, compleet met direct te bekijken video en een snapshot daarvan. Zonder abonnement krijg je die afbeelding er niet bij en is de melding minder snel. Met een cloud abonnement is het ook mogelijk om persoonsherkenning te activeren voor de camera, voor intelligentere bewegingsdetectie. Zo krijg je bijvoorbeeld geen meldingen meer als er een takje van een naastgelegen boom in beeld beweegt. Ook is het met de Foscam Cloud-dienst om 'privacy te beveiligen', aldus het bedrijf.

Al bij al is de VD1 een stuk prettiger in gebruik mét cloud, dan zonder. Een cloud abonnement kost minimaal 39,99 per jaar, of 3,99 euro per maand. Daarvoor krijg je 3 dagen opslag van opnames. Dat houdt niet over: Google bewaart voor 5 euro per maand opnames 30 dagen. Dat kost bij Foscam 12,99 euro per maand, of 129,99 euro per jaar. Ter vergelijking, Google levert voor 100 euro per jaar 60 dagen bewaartermijn van gebeurtenissen, én 10 dagen continuopname. Foscam biedt twee abonnementen voor continue opname, van 7 en 30 dagen. Deze kosten respectievelijk 69,99 euro en 199,99 euro per jaar.

Foscam VD1 in gebruik

We hebben de Foscam VD1 over een langere periode gebruikt. Daarin zijn een paar firmware updates geïnstalleerd, en een behoorlijke hoeveelheid updates van Foscam VMS. Ook hebben we een periode de Foscam Cloud dienst uitgeprobeerd. Kortom, ruim voldoende ervaring voor een gedegen oordeel. 

Foscam VD1 beeldkwaliteit

Wat zonder meer bevalt aan deze deurbel, is de beeldkwaliteit. De grote beeldhoek zorgt ervoor dat je eigenlijk altijd wel ziet wie er voor de deur staat. Ook als iemand in een hoekje staat, of heel dicht op de deur. De combinatie van lens en sensor zorgt voor een gestoken scherp plaatje. Door de hoge resolutie kan je nog een beetje digitaal 'inzoomen' in de app, zonder dat het meteen heel korrelig wordt. Ook belangrijk is dat er bijna altijd wel voldoende contrast in het beeld zit. Er zijn nog details zichtbaar in donkere delen, en ook bij fel tegenlicht is er nog een fatsoenlijk plaatje. In het donker doet de ir-verlichting goede dienst.

In het donker werkte een naburige straatlantaarn wel behoorlijk verstorend. Die 'verblindde' de ir-camera. Daardoor was een deel van het beeld niet bruikbaar. Door een van de andere opzetstukken te gebruiken, zouden we de bel iets meer kunnen afwenden van die lichtbron. Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor het zichtveld. Die afweging is aan de gebruiker.

Het moeilijkst heeft de camera het in schemerlicht. Het is dan nog te licht voor de ir-lampjes, maar het nog beschikbare licht is ook niet meer echt afdoende. De beste oplossing is vermoedelijk: een lamp boven de deur, die aanspringt bij beweging wanneer de schemering zijn intrede doet. Zoiets heeft Foscam overigens in andere vorm in het assortiment, maar dat is geen deurbel.

Foscam VD1 dagopname Foscam VD1 IR-opname

Foscam VD1 als beveiligingscamera

Natuurlijk is de VD1 primair een videodeurbel, maar door de functionaliteit van app en software ligt het voor de hand hem ook als beveiligingscamera te beoordelen. Daarbij is de vraag natuurlijk eigenlijk: is een videodeurbel een alternatief voor een beveiligingscamera? Het korte antwoord wat ons betreft: nee, dat is het niet. Bij een beveiligingscamera is de positie van groot belang, maar bij een deurbel heb je daar weinig aan in te brengen. Links of rechts van de deur, een beetje hoger, een beetje lager, dat is het wel. Daar komt bij, dat mensen een deurbel niet zien als een camera. Er gaat dus ook geen afschrikwekkend effect vanuit. 

Toch is er zeker iets voor te zeggen, om een deurbel op te nemen als onderdeel van een serie beveiligingscamera's. Als aanvulling dus. Juist omdat men er niet op let, ziet hij momenten waarop mensen zich onbespied wanen. Bijvoorbeeld: belletjetrekkende of op de deur bonzende jeugd, nogal een ding in deze buurt. Of die frequente passant, die niet opruimt achter zijn hond. De buren die steeds peuken in een perkje voor de deur gooien. Of ernstiger, een poging tot inbraak via de voordeur. Zaken waarbij je anders niet zou weten wie je moet aanspreken, daar krijg je met een videodeurbel-als-beveiliging toch zicht op.

Privacy regels

We wijzen er nog maar eens op: opnames maken van de openbare ruimte is niet zonder meer toegestaan. De VD1 kan dat wel doen, maar beter start je alleen een opname op specifieke momenten. Als iemand aanbelt bijvoorbeeld, of wanneer er een beweging is in een van de twee instelbare detectiezones. In de versie van de software die wij testen was geen mogelijkheid gezichten van toevallige voorbijgangers automatisch te 'blurren', zoals de Autoriteit Persoonsgegevens eigenlijk vereist. Dat zou natuurlijk ook haaks staan op de functionaliteit van beveiligingscamera. Bij afname van de clouddienst is er wel een mogelijkheid om de start van een opname te koppelen aan herkenning van een persoon (in plaats van alleen 'beweging'. Ook biedt de clouddienst 'beveiliging van privacy', aldus het bedrijf.

Foscam VD1 als videodeurbel

Natuurlijk is de VD1 primair een videodeurbel, geen beveiligingscamera. Op dat vlak doet hij een aantal dingen goed, en een aantal zaken moet eigenlijk toch beter. Wat prima werkt, is het videodeel: je ziet wie er voor je deur staat, wanneer er wordt aangebeld. Of je nu thuis bent of niet. Zoals beschreven is de beeldkwaliteit prima, en door de grote hoek van de lens heb je een goed overzicht.

Waar de VD1 minder goed bevalt, is op het audiogebied. Dat heeft een aantal kanten. In de eerste plaats is communicatie via smartphone app en de deurbel zeer wisselvallig. Geluid van buiten wordt uitstekend geregistreerd, maar de spreker aan de andere kant van de lijn - jij als afwezige huiseigenaar dus - komt vaak niet of slecht door. Dat is frustrerend.

Daarnaast is er de notificatie dát er wordt aangebeld. Eigenlijk wil je die altijd horen, ook als je telefoon op stil of 'niet storen' staat. Het is alleen niet mogelijk om dat zo in te stellen. Bovendien volgt de notificatie duidelijk met een vertraging - als je thuis bent, hoor je de bel eerder dan er bericht op de app verschijnt. Bij afname van de clouddienst is die vertraging aanmerkelijk korter.

Opnames terugkijken

Heb je iemand aan de deur gemist (of heeft de camera een opname gemaakt naar aanleiding van een beweging), dan krijg je een melding. Bij gebruik van de cloud-dienst kan je de opname direct bekijken in de app. Heb je die niet, dan is het iets omslachtiger. Dan moet je de opname eerst downloaden vanaf het microsd-kaartje. Dat gaat vrij vlot, maar hangt natuurlijk ook af van de uploadsnelheid van je internetverbinding. Afhankelijk van wat er opgenomen is, zijn de video's tussen de 4 en 10 MB groot. 

Koppeling met Google Nest Hub

Omdat op moment van schrijven de afzonderlijke 'chime' oftewel gong van Foscam er nog niet is, wilden we kijken of een Google Nest Hub een alternatief was. Dat is niet het geval. Je kan hiermee wél het camerabeeld tonen ('hey Google, stream voordeur', bijvoorbeeld). Een notificatie of geluid dat er wordt aangebeld, is er niet. Dat het je met een Google Nest Camera natuurlijk wel. Ook is het in de smartphone app niet mogelijk om een 'als, dan' schema in te stellen - bijvoorbeeld, 'als er wordt aangebeld, laat dan apparaat x iets doen'. Wanneer de Foscam Chime er is, moet dit laatste daarmee wel mogelijk zijn. In Foscam VMS kan je dit wel doen, via de camera-instellingen, onder 'Alarm linkage'. Maar de manier waarop is verre van gebruiksvriendelijk en zal voor de meeste gebruikers ronduit abracadabra zijn.

Het tonen van het camerabeeld werkt alleen met een Google Nest Hub. Met andere Google assistant apparaten met scherm, zoals een Lenovo Smart Clock, werkt dit niet. Ook is het niet mogelijk om de Android app in landschapstand te gebruiken, wat handig zou zijn op een tablet, al alternatief voor een assistant met scherm. 

Conclusie

We hebben de Foscam VD1 een flinke periode gebruikt. Het een veelzijdig product, met meer mogelijkheden dan een doorsnee videodeurbel. Bovendien wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling, zowel van de camera als de software. Dat blijkt alleen al uit het aantal updates. Tijdens de testperiode hadden we een aantal keer contact met de ondersteuning van het bedrijf, die altijd snel en vriendelijk reageerde. Dat mag ook vermeld worden.

De vraag is hoe gelukkig je wordt van de VD1 als videodeurbel. Voor veel mensen is hij enerzijds te veel van het goede: de uitgebreide beveiligingsfunctie en integratie in een beveiligingsecosysteem. Anderzijds zijn er basale zaken die niet voldoende soepel werken: communicatie via de app met iemand die voor de deur staat, smart home koppelingen, of gewoon een instelling aanpassen. De VMS software is te complex voor wie alleen een deurbel wil. De app tegenhanger is ook niet bijzonder gebruiksvriendelijk, en biedt niet alle mogelijkheden van VMS.

Daarnaast is onze ervaring dat het apparaat toch een stuk prettiger werkt met de cloud dienst, dan zonder. Ja, je heb meer opnamemogelijkheden dan met vrijwel elke andere videodeurbel. Alleen, geen daarvan is erg gebruiksvriendelijk. Voor een beveiligingscamera allicht afdoende, voor een deurbel niet toereikend. Ook missen we meer en eenvoudiger smart home integraties. 

Daarmee is de Foscam VD1 naar onze mening vooral interessant voor wie een uitgebreidere beveiligingsinstallatie wil aanleggen. Daar vormt de VD1 een mooie aanvulling op, en is het een flink voordeel dat je alles in één omgeving kunt beheren. Voor de technisch meer onderlegde gebruiker die zoiets zelf aanlegt, zullen de ruwe kantjes op het vlak van de gebruikerservaring ook minder zwaar wegen. Wil je gewoon een slimme deurbel waar je geen omkijken naar hebt, dan is de VD1 allicht niet de beste keuze voor jou.

Foscam VD1 Video Deurbel in een oogopslag
Afmetingen 11,5 x 4,5 x 2,5 cm (LxBxH)
Camera HD CMOS sensor, 2688x1520 pixels
Glazen f/2.0 lens, 1,9 mm brandpuntsafstand
Kijkhoek: 170° diagonaal, 152° horizontaal, 91° verticaal
Video H.265/H.264 compressie, tot 25 fps
2K (2560x1440), 1080p (1920x1080), 720p (1280x720)
HDR, nachtmodus (5 meter nachtzicht)
Audio AAC-compressie
Ingebouwde microfoon en speaker
Full-duplex real-time 2-weg audio
Netwerk Ethernet RJ45 via USB-C, WiFi 5 (802.11ac, comp. met 802.11b/g/n)
2,4 en 5 GHz, WPA, WPA2
Opslag MicroSD (tot 128 GB)
Foscam NVR
NAS
Foscam Cloud Plan
Geleverd met Power kit, leveller, bevestigingsplaat, connector, deurbel draadverlengers, schroevendraaier, schroeven en anti-diefstalschroeven.
Omgeving Waterdicht IP65
Temperatuur -20 tot 50°C, 20%-80% luchtvochtigheid
Adviesprijs € 169,95