Voor de Google Pixel 7 en 7 Pro hoef je niet naar Duitsland te rijden - alles over de introductie in Nederland
Wil je een Android smartphone, dan heb je ook in Nederland keus te over. Maar wil je een exemplaar met de pure Google ervaring, dan is het lastiger. Zeker sinds het stilletjes verscheiden van ‘Android One’. De beste manier is een Pixel toestel van Google zelf. Alleen, die waren tot voor kort niet officieel verkrijgbaar hier te lande. Daar komt nu verandering in: de nieuwe Google Pixel 7, Pixel 7 Pro, én de eerder dit jaar geïntroduceerde Google Pixel 6a zijn dan alle officieel te koop. Op een 'Made by Google' event kondigde het bedrijf de nieuwe smartphones aan, met nog een paar andere producten. Die komen nog niet naar Nederland en bespreken we apart. Hier lees je alles over de nieuwe Pixel 7 en 7 Pro.
Waarom een Google Pixel smartphone?
Voor we ingaan op de nieuwe toestellen, toch even die vraag: waarom zou je met zoveel keuze aan Android smartphones een Pixel willen? Daar zijn meerdere antwoorden op. Een hele eenvoudige is, dat Pixel-toestellen als eerste de nieuwe Android-versie krijgen. Met een Pixel heb je dus altijd de nieuwste mogelijkheden, direct van Google. Bovendien krijgen Pixels doorgaans functies en apps die niet of pas later naar Android voor andere fabrikanten komen. Daar komt bij dat Google fameus lang ondersteuning biedt op deze toestellen, met 3 jaar Android-upgrades en 5 jaar beveiligingsupdates. Overigens biedt Samsung tegenwoordig een jaar langer Android-upgrades op onder meer de Galaxy S-toestellen.
Maar er zijn meer redenen. Zo zijn de Pixel smartphones befaamd vanwege hun camera’s. Dankzij vroege en lange investeringen in kunstmatige intelligentie is Google een voortrekker op het gebied van computational photography. Dat houdt in dat Pixel toestellen met behulp van slimme algoritmes foto’s maken, die fraaier zijn dan alleen op basis van de gebruikte sensor en lens mogelijk zijn.
Met de ontwikkeling van een eigen 'Tensor' smartphone chip, geïntroduceerd in de Pixel 6 en 6 Pro, heeft die kunstmatige intelligentie een flinke boost gekregen. Er zit erg veel rekenkracht in de nieuwste Pixels, met bijzondere mogelijkheden als gevolg. Zo is er ‘Magic Eraser’ om ongewenste personen of objecten naadloos uit foto’s te verwijderen. Ook kan je onscherpe foto’s alsnog scherp krijgen dankzij deze rekenkracht.
Die Tensor chip, waarvan in de nieuwe Pixels de tweede generatie zit, maakt nog veel meer mogelijk. Kunstmatige intelligentie algoritmes helpen bij het verbeteren van geluidskwaliteit, brengen meer opties naar de Google assistent, helpen bij het snel herkennen van muziek en nog veel meer. En dat alles zonder dat er data naar een server in de cloud wordt gestuurd. Tegenwoordig bouwen ook MediaTek en Qualcomm rekenkracht voor AI in, maar Google kan als maker van hardware én software veel meer optimaliseren. Daarmee zijn Pixel toestellen vergelijkbaar met iPhones van Apple, dat hetzelfde voordeel heeft.
Google Pixel 7 en 7 Pro
Dat brengt ons op de nieuwe Google Pixel 7 en 7 Pro. Net als vorig jaar introduceert Google een basismodel en een luxere versie. Beide hebben dezelfde krachtige chip. Die moet volgens Google een ervaring leveren die echt nuttig is in het dagelijkse leven: een ‘behulpzame’ telefoon.
Daarbij moeten we wel opmerken dat een aantal van die handige mogelijkheden nog niet naar Nederland komt. De reden is dat de vereiste ondersteuning van de Nederlandse taal (in jargon: een taalmodel) ontbreekt. Dus dingen als transcriptie van stemberichten, automatisch beantwoorden van telefoonoproepen en hulp bij het navigeren door complexe menu’s van bedrijven: daarop moeten we nog wachten.
Pixel 7 vs Pixel 6: subtiele verschillen
Ook zonder die zaken brengen de nieuwe Pixel toestellen de nodige verbeteringen. Zo zijn er een nog verder ontwikkelde camera, meer rekenkracht en een langere accuduur. Op het vlak van functionaliteit introduceert Google een ontgrendeloptie met gezichtsherkenning (face unlock) en wegfilteren van omgevings- en windgeluid bij telefoongesprekken. Die laatste functie komt wel pas later dit jaar beschikbaar.
Qua design borduren de Pixel 7's voort op de Pixel 6, met een 'balk' waarin de camera's verwerkt zijn. Die zorgt ervoor dat het toestel stabiel op z'n rug ligt, zonder te wiebelen op een camera-eiland. Het design van de toestellen van dit jaar is volgens Google verfijnd. De Pixel 7 heeft een camerabalk van geborsteld aluminium, bij de Pixel 7 Pro is dat gepolijst, glanzend aluminium. Vorig jaar was deze nog van glas en plastic.
Op het vlak van de specificaties zijn er meer overeenkomsten dan verschillen met de Pixel 6. Die verschillen zijn subtiel. De Tensor G2 moet sneller zijn, waarbij Google vooral voorbeelden aanhaalt van eigen toepassingen. Puur kijkend naar de kloksnelheid van de chip is het verschil bescheiden, maar kloksnelheid zegt uiteraard niet alles. Het beeldscherm van de toestellen moet 25% helderder zijn. Opvallend is dat Google een kleurdiepte van 24-bits opgeeft, voor een palet van 16,7 miljoen kleuren. Veel smartphone camera's bieden 30-bits kleuren, voor ruim 1 miljard kleurnuances. Dat is van belang voor het weergeven van hdr-video. Voor het opnemen daarvan heeft de Pixel 7 juist goede papieren, waarover meer hieronder. Hoewel de Pixel 7 een wat kleinere accu heeft dan de Pixel 6, belooft Google voor beide een extreem lange werktijd. Mits je gebruik maakt van 'extreme battery saver modus' zou 72 uur haalbaar moeten zijn.
Daarnaast krijgen beide modellen een andere ultragroothoekcamera, met een nog grotere beeldhoek. De 7 Pro heeft in die camera een extra autofocus-module voor macro-opnames, én een nieuwe, aparte zoomcamera. Ook op het vlak van de camerasoftware is er meer mogelijk, waarover hieronder meer.
Camera verbeteringen
Voor de hoofdcamera gebruiken de Pixel 7 en 7 Pro dezelfde sensor en lens als de Pixel 6. Lange tijd vertrouwde Google volledig op de eigen software en gebruikte het relatief verouderde camera’s in de Pixels. Die tijd is sinds de Pixel 6 voorbij. De camera in de Pixel 7 en 7 Pro is volgens de fabrikant wel verder verbeterd, door toepassing van een nieuwe digitale signaal processor voor foto's en video's. Deze handelt veel van de slimme trucs af, zoals Night Sight voor avondfotografie. Voorheen gebeurden die 'in software', maar door de nieuwe dsp moeten dit soort functies nu sneller werken. Hierdoor moet je bijvoorbeeld (nog) sneller goede foto’s in het donker kunnen maken.
Daarnaast zorgt de nieuwe processor voor betere herkenning en reproductie van huidtinten, waarbij Google benadrukt dat ook mensen van kleur nu goed op de foto moeten komen. Het kondigde eerder al deze Real Tone functie aan, die op de Pixel 7 toestellen verder is doorontwikkeld. Ook mensen met een visuele beperking moeten met de nieuwe Pixels selfies kunnen maken, dankzij een slimme assistent die met steminstructies vertelt hoe het toestel te positioneren voor een geslaagde selfie. Deze functie heet Guided Frame.
Meer zoom op de Pixel 7 Pro, nieuwe ultragroothoek
Voor zoom beschikt de Pixel 7 over 2x crop zoom, waarbij alleen het midden van de sensor wordt gebruikt om een zoomeffect te geven. Dankzij AI-algoritmes moet het beeld ondanks een lagere hoeveelheid lichtinformatie (door de kleinere pixels) er toch net zo goed uitzien als wanneer het met de volledige sensor is genomen. Google noemt dit Super Res Zoom. Op de Pixel 7 levert die tot 8x vergroting. Bij de Google Pixel 7 Pro werkt deze functie ook op beeld van de aparte zoomcamera, die zelf 5x zoom biedt. Met Super Res Zoom wordt dat dus 10x zoom. Verder zoomen kan tot maximaal 30x, waarbij de slimme beeldstabilisatie weer wordt ingezet voor stabiele foto’s. Interessant is dat de Pixel 7 Pro bij zoombereiken tussen 2x en 5x het beeld van beide camera’s combineert en een optimaal plaatje berekent.
Daarnaast beschikken zowel de Pixel 7 als de Pixel 7 Pro over een vernieuwde ultragroothoek camera met een 0.5x zoombereik. Deze heeft nu een 20% grotere beeldhoek en kan dus nog meer registreren voor landschaps- en groepsfoto’s. Ook werkt deze nu, op de 7 Pro tenminste, als macrocamera. Dat kan vanaf een afstand van 3 centimeter. Hoewel de beide Pixel 7's dezelfde ultragroothoeksensor hebben, heeft alleen de 7 Pro volgens Google een extra autofocus-module, die de macro-opnames mogelijk maakt.
Voor video-opnames zet Google ook de Tensor chip in. Deze kan in realtime 4K video met 60 beelden per seconde voorzien van een cinematografische ‘low depth of field’. Hierdoor oogt video alsof deze met professionele video-apparatuur is geschoten, vergelijkbaar met de portretmodus die we al langer kennen van de fotocamera in smartphones. Daarnaast zorgt de chip voor beeldstabilisatie in dezelfde kwaliteit. Bovendien legt de camera nu 10-bit hdr-video vast, voor grotere kleurnuances en een dito contrast. Google brengt deze functionaliteit ook naar de Snapchat, TikTok en YouTube apps.
Meer features: face unlock, spraakherkenning en transcriptie, slimmer telefoneren
Google benadrukt de beveiliging van de nieuwe toestellen, die is gebaseerd op een aparte chip (de Titan M2), die weer is afgeleid van vergelijkbare chips die het in datacenters gebruikt. Deze chip zorgt voor versleuteling van data en veilige opslag van wachtwoorden en biometrische gegevens. Volgens Google voldoet de Titan M2 aan dezelfde hoge eisen die overheden en banken stellen.
Onderdeel van de beveiliging is ook ontgrendeling met behulp van gezichtsherkenning. Dat is op zich geen nieuwe feature, Samsung biedt het bijvoorbeeld ook, al werkt het niet zo snel en soepel als Apple FaceID. De reden is dat Samsung, en Google in de Pixel 7 ook, geen aparte lasersensor gebruikt voor de gezichtsherkenning. Daardoor kan je deze ook niet gebruiken voor bijvoorbeeld contactloos betalen. Een vingerafdruk blijft daarvoor vereist - hiervoor zit naar verluidt ook een nieuwe chip in de Pixel 7. Google gebruikt wel de Tensor rekenkracht voor snelle en accurate gezichtsherkenning. We zijn benieuwd naar de praktijk.
Verder biedt de Pixel 7 een hoop nieuwe mogelijkheden op basis van spraakherkenning. Zo moet het automatisch spraakberichten kunnen transcriberen, zodat je ze als tekstbericht kunt lezen. Het moet mogelijk zijn om het toestel voor je te laten antwoorden en ‘robottelefoontjes’ (met name in de VS een plaag) te omzeilen. Ook moet het je helpen om door telefoonmenu’s te navigeren, waarbij je de opties op je scherm te zien krijgt, in plaats van dat je moet wachten tot de keuze die je moet hebben is opgenoemd. Zoals gezegd zullen veel van die zaken nog niet werken in Nederland, bij gebrek aan het vereiste taalmodel. Welke wel werken, moeten we gaan ondervinden.
Prijs en beschikbaarheid Google Pixel 7 en 7 Pro (en Pixel 6a en Google Buds)
Dat kan zoals gezegd binnenkort, want dan liggen de Pixel 7 en 7 Pro in de winkel in Nederland. België valt vooralsnog helaas buiten de boot, met als kleine pleister op de wonde dat met de komst naar Nederland het verkrijgen van een Pixel misschien toch iets eenvoudiger is geworden. Google werkt in Nederland vooralsnog samen met T-Mobile en Belsimpel voor de verkoop. De Pixel 7 krijgt een adviesprijs van 649 euro voor de versie met 128 GB opslagruimte en 749 voor de variant met 256 GB. De Pixel 7 Pro wordt 899 euro voor de 128 GB uitvoering, de variant met 256 GB gaat 999 euro kosten.
Naast de nieuwe Pixels komt ook de Pixel 6a naar Nederland. Die werd eerder dit jaar al in andere delen van de wereld geïntroduceerd. Hij heeft de eerste generatie Tensor processor en moet de Pixel-ervaring voor een toegankelijke prijs bieden: 459 euro gaat hij kosten.
Ten slotte komen ook de Pixel Buds A-series en de Pixel Buds Pro hier in de winkel te liggen, voor respectievelijk 99 en 219 euro. Wil je een luxe draadloze lader, waarop je Pixel verticaal te gebruiken is, dan kan je de Pixel Stand voor 79 euro kopen. Een officieel Pixel hoesje gaat 29 euro kosten.
Google Pixel 7 in een oogopslag | |
Kleuren | Obsidiaan, Sneeuw, Citroengras |
Afmetingen | 15,6 x 7,3 x 0,87 cm |
Gewicht | 197 g |
Beeldscherm | 6,3 inch (16 cm) OLED 2400x1800 pixels, 416 PPI 90 Hz verversingsfrequentie 1000 nits (HDR) / 1400 nits (piekhelderheid) 8-bits (16,7 mln kleuren) Corning Gorilla Glass Victus |
Geluid | Stereo speakers 3 microfoons Ruisonderdrukking |
Camera's | Hoofdcamera 50 MP Samsung GN1, 1/1.31", 1,2 µm pixels, f/1.85, 82°, PDAF, beeldstabilisatie Ultragroothoek 12 MP, 1,25 µm pixels, f/2.2, 114°, lenscorrectie, LDAF Selfie 10,8 MP, 1,22 µm pixels, f/2.2, fixed focus, 92.8° Video-opnames: 4K 60 fps, 10-bit HDR, timelapse, 240 fps slow-motion |
Accu | 4355 mAh > 24 uur accuduur < 72 uur accuduur (Extreme Battery Saver) 30W snelladen: 50% in 30 minuten Qi draadloos laden (tweerichting) |
Aansluitingen | USB-C 10 Gbit/s (USB 3.2 Gen 2) |
Draadloos | 5G / 4G / 3G WiFi 6E Bluetooth 5.2 NFC Dual-band GNSS, GPS, Glonass, Galileo, QZSS |
Waterdicht | IP68 stof- en waterdicht |
Sensoren | Nabijheid, omgevingslicht, versnelling, gyroscoop, kompas, barometer |
Processor | Google Tensor G2 Titan M2 security coprocessor |
Geheugen | 8 GB LPDDR5 werkgeheugen 128 GB / 256 GB USF 3.1 opslag |
Adviesprijs | € 649 (128 GB) € 749 (256 GB) |
Google Pixel 7 Pro in een oogopslag | |
Kleuren | Obsidiaan, Sneeuw, Hazel |
Afmetingen | 16,2 x 7,7 x 0,89 cm |
Gewicht | 212 g |
Beeldscherm | 6,7 inch (17 cm) OLED 3120x1440 pixels, 512 PPI 10-120 Hz verversingsfrequentie 1000 nits (HDR) / 1500 nits (piekhelderheid) 8-bits (16,7 mln kleuren) Corning Gorilla Glass Victus |
Geluid | Stereo speakers 3 microfoons Ruisonderdrukking |
Camera's | Hoofdcamera 50 MP Samsung GN1, 1/1.31", 1,2 µm pixels, f/1.85, 82°, PDAF, beeldstabilisatie Ultragroothoek met macrofocus 12 MP, 1,25 µm pixels, f/2.2, 114°, lenscorrectie, LDAF Zoom 48 MP, 0,7 µm pixels, f/3.5, 20,6°, 5x optische zoom, PDAF, beeldstabilisatie Selfie 10,8 MP, 1,22 µm pixels, f/2.2, fixed focus, 92.8° Video-opnames: 4K 60 fps, 10-bit HDR, timelapse, 240 fps slow-motion |
Accu | 5000 mAh > 24 uur accuduur < 72 uur accuduur (Extreme Battery Saver) 30W snelladen: 50% in 30 minuten Qi draadloos laden (tweerichting) |
Aansluitingen | USB-C 10 Gbit/s (USB 3.2 Gen 2) |
Draadloos | 5G / 4G / 3G WiFi 6E Bluetooth 5.2 NFC Dual-band GNSS, GPS, Glonass, Galileo, QZSS |
Waterdicht | IP68 stof- en waterdicht |
Sensoren | Nabijheid, omgevingslicht, versnelling, gyroscoop, kompas, barometer |
Processor | Google Tensor G2 Titan M2 security coprocessor |
Geheugen | 12 GB LPDDR5 werkgeheugen 128 GB / 256 GB USF 3.1 opslag |
Adviesprijs | € 899 (128 GB) € 999 (256 GB) |