Value
Review   |   Verlichting

Innr slimme lampen, bridge en schakelaars review: dit ecosysteem vormt een betaalbaar, serieus alternatief voor Philips Hue

Innr slimme lampen, bridge en schakelaars review: dit ecosysteem vormt een betaalbaar, serieus alternatief voor Philips Hue
Het Innr ecosysteem is een betaalbaar alternatief voor dat van Philips Hue, met als voordeel dat Zigbee en Wifi-lampen vanuit één app te bedienen zijn.

In het verleden heb ik vaker met de slimme lampen van Innr te maken gehad. Aanvankelijk stelde de fabrikant voor de slimme lampen gewoon via de bridge en app van Philips Hue te bedienen. Ze maken immers gebruik van hetzelfde Zigbee-protocol, dus dat is geen enkel probleem. Sinds enige tijd is dat echter aan het verschuiven. In 2021 introduceerde Innr de huidige app en een bridge. Begin dit jaar kwam het ook met eigen schakelaars, de Innr Smart Button en de Innr Remote Control. Daarmee begint het op een heus eigen ecosysteem te lijken. Uitgelezen moment dus om te bekijken of dit Innr systeem net zo goed bevalt als het duurdere alternatief van marktleider Philips Hue. Dat gaan we uitzoeken in deze review.

Innr en Hue

Het verhaal van Philips Hue en Innr is al vanaf de oprichting van Innr met elkaar verweven. Het eveneens Nederlandse bedrijf is opgezet door twee ex-managers van Philips. De belofte van Innr om het ‘comfort van slimme verlichting beschikbaar te maken voor iedereen’ lijkt daarmee te verwijzen naar Philips (Signify) te zijn, dat de prijzen van zijn Hue-lampen op topniveau houdt. Daarmee vergeleken zijn de slimme lampen van Innr een stuk goedkoper, terwijl ze een vergelijkbare ervaring en kwaliteit beloven.

In eerste instantie maakte het bedrijf slimme lampen met het Zigbee-protocol als basis. Hetzelfde protocol dat ook Philips Hue, IKEA Tradfri, AduroSmart en Lidl Smart Home gebruiken. Dat betekent dat je de lampen ook onderling kunt uitwisselen en door elkaar kunt gebruiken. Het maakt niet uit op welke bridge van welk merk je de lampen installeert, het werkt allemaal met elkaar. Tegenwoordig heeft Innr ook Wifi-lampen in het assortiment, waarvoor geen bridge vereist is. In deze review gaan we met een setje producten van Innr aan de slag. Te weten ,de Innr Bridge (39,95 euro), de Innr Smart Button (19,99 euro), de Innr Remote Control (19,99 euro), het Innr Wifi Bulb White & Colour E27 2-pack (29,95 euro) en het Smart Filament bulb vintage 2-pack (47,99 euro).

Het Innr ecosysteem is een betaalbaar alternatief voor dat van Philips Hue, met als voordeel dat Zigbee en Wifi-lampen vanuit één app te bedienen zijn.

Innr bridge of niet? Zigbee vs Wifi

Het grote verschil tussen Wifi-lampen en Zigbee-lampen? Zigbee-lampen verbind je met een tussenstation tussen router en lamp. Bij Innr is dat dus de Innr Bridge. Deze bridge creëert een eigen mesh-netwerk. Dat betekent dat de lampen allemaal onderling verbonden zijn. Wifi-lampen zijn altijd alleen met de router verbonden, niet met elkaar. Het zorgt ervoor dat een Zigbee-netwerk verder kan reiken, en ook dat het niet afhankelijk is van je router. Valt de wifi uit, dan doen je lampen het nog.

Hoe meer Zigbee-producten je gebruikt, des te sterker het Zigbee-netwerk is (al stuurt niet elk Zigbee product het signaal door - schakelaars doen dat doorgaans bijvoorbeeld niet, omdat het te veel stroom kost). Ook zorgt het voor minder verkeer op je draadloze thuisnetwerk. Dat heeft tegenwoordig vaak al genoeg te doen met alle slimme apparaten in huis. Voordeel van wifi-lampen is dan weer dat ze een stuk makkelijker te installeren zijn. Je verbindt ze rechtstreeks met je wifi-netwerk, zonder tussenkomst van een bridge. Ze zijn goedkoper in de aanschaf, maar het energieverbruik ligt veelal een (klein) stukje hoger vergeleken met Zigbee-lampen.

Link een Innr Wifi kleurenlamp, rechts een Innr Zigbee filament lamp

Innr app: Wifi en Zigbee door elkaar

Het fijne van de Innr-app is dat het niet uitmaakt of je Wifi-lampen of Zigbee-lampen gebruikt. Beide protocollen kun je door elkaar gebruiken in de app. Daardoor lijkt het één geheel, al gaat het om twee afzonderlijke technieken.

Toch raden we eigenlijk aan om te kiezen voor één protocol en ze niet door elkaar te gebruiken, wat vaak de betrouwbaarheid en samenwerking bij routines niet ten goede komt. We missen bij het door elkaar gebruiken ook eenheid, waarbij de lampen gewoon niet gelijktijdig reageren.

Wil je toch perse Wifi-lampen en Zigbee-lampen door elkaar gebruiken? Doe dit dan niet in dezelfde kamer, maar kies bijvoorbeeld Wifi-lampen in de keuken en Zigbee-lampen in de woonkamer. Dit zal de nodige ergernis besparen. Laat ze in elk geval niet met hetzelfde commando aan- of uitgaan, want dat gaat niet synchroon.

Innr app: overzicht van je hele huis Innr app: bediening per kamer Innr app: kleuren selecteren Innr app: selecteren van scène voor lamp Innr app: routines maken Automatiseren in de Innr app Automatiseren met een timer Innr app: stembediening is mogelijk

Installatie: een fluitje van een cent

Om te beginnen pakken we de Innr Bridge, een klein apparaatje dat als basis dient voor het Zigbee-netwerk. Dit vierkante doosje bevat drie statuslampjes, een usb-c-aansluiting en een resetknop. Simpeler kan haast niet. Je voegt de Bridge gemakkelijk toe door de qr-code achterop het apparaatje te scannen met de Innr app. Je kunt overigens tot 30 Zigbee-apparaten aansluiten op de Innr Bridge. Dat lijkt minder dan bij Philips Hue, dat spreekt van tot 50 apparaten. Echter, bij Hue 'telt' een schakelaar zoals de Hue Dimmer Switch 'voor vier apparaten'. Bij Innr, zo vernamen we, is dat niet zo. 

Toevoegen van een Innr lamp doe je door de QR-code op de lamp te scannen

Dat installeren met een qr-code werkt bij alle Innr producten zo. Hierdoor gaat het installeren opvallend snel. Producten worden razendsnel gevonden. Hierdoor is het installeren echt een fluitje van een cent. Alles bij elkaar waren we hooguit vijf minuten bezig om de slimme lampen en slimme schakelaars uit te pakken en te verbinden. Simpel en snel: de installatie van deze smart home producten is in elk geval écht slim.

En toen was er licht

Start de Innr-app op en alles is eigenlijk in één oogopslag duidelijk. Je maakt een virtueel huis aan, waaronder routines staan en kamers met de aanwezige lampen. Bij installatie van elke lamp geef op in welke kamer deze geplaatst is. Door simpelweg op een lamp te klikken en te bewerken kun je dit ook achteraf aanpassen. Klik op het schuifje van de kamer om alle lampen aan of uit te zetten of klik de kamer zelf aan om alle individuele lampen in die kamer te bekijken en te bedienen. Zo kun je per lamp de wittinten of eventuele kleuren selecteren.

Innr filament Zigbee lamp

De Innr filamentlampen kunnen verschillende wittinten weergeven. Die kies je via scenes als Werken of Lezen, waarbij je helder (blauw) licht kunt gebruiken, of Relax, Nachtlampje of Familie Tijd. Bij die laatste stralen de lampen warmer (geler) licht af. Het werkt allemaal ontzettend simpel en razendsnel. De geteste filamentlampen zijn met 350 lumen niet heel fel, maar met hun klassieke uitstraling dan ook vooral bedoeld voor voor meer sfeer in huis. Dat werkt uitstekend, zeker als je kiest voor warmere wittinten.

Innr Wifi kleurenlamp

De Innr Wifi kleurenlamp heeft meer opties. Naast verschillende scenes kun je ook de kleurtemperatuur naar wens instellen. Dat geldt ook voor kleur, die je selecteert op een handige cirkel. Het licht is niet te vergelijken met dat van de meeste goedkope wifi-lampen. Het benadert nagenoeg Philips Hue, met warme kleuren en fijne wittinten. Met 806 lumen zijn deze Innr lampen ook voldoende helder. Bij veel merken gaat de helderheid bij kleurweergave fors omlaag; dat is hier niet het geval. Uitzondering is de kleur rood. Dat blijkt moeilijk weer te geven en lijkt meer op roze.

Innr Wifi kleurenlamp

Wel is het zo dat de Zigbee-lampen aanzienlijk sneller reageren op een commando dan de Wifi-lampen. Het is dan ook goed om te weten dat Innr deze kleurenlampen ook met het Zigbee-protocol in het assortiment heeft. Overigens zijn beide geteste lampen van een zeer degelijke bouwkwaliteit en voelen ze absoluut niet goedkoop aan. Kortom, kwaliteitslampen qua getoonde tinten en kleuren.

Automatiseren

Via de app heb je ook automatiseringen tot je beschikking. Deze staan in nauw verband met de routines die je op het beginscherm ziet staan. Het is handig om eerst bij routines bepaalde lampen te selecteren. Kies bijvoorbeeld de routine ‘Goedemorgen’ om aan te geven welke lampen bij het opstaan moeten inschakelen. Bij het tabblad Automatisering geef je vervolgens aan wanneer en op welke manier een routine in- of uitgeschakeld wordt. Er staan al standaard enkele regels in die je gewoon in kunt vullen, maar je kunt ook zelf automatiseren. Dat kan via timers, op basis van zonsopkomst en zonsondergang, wakker worden en ga slapen.

Leuk is de speciale vakantiestand, waarbij lampen aan- en uitgaan alsof er iemand thuis is. Ook hier zijn de sleutelwoorden opnieuw ‘simpel en snel’. Innr heeft heel goed gekeken naar een gebruiksvriendelijke interface. Een kind kan de was doen. Wie dat wil, kan de slimme lampen ook gebruiken met de slimme assistenten Google Assistent, Siri Shortcuts of Amazon Alexa. Zo kun je met stembediening de lampen in- of uitschakelen, de helderheid aanpassen of een kleur kiezen. Ook Samsung SmartThings en Athom Homey worden ondersteund.

Innr Smart Button en Innr Remote Control

Bedienen met een app is allemaal leuk en aardig, maar er gaat weinig boven een grote fysieke knop. Daarvan bracht Innr er twee uit, de Innr Smart Button en de Innr Remote Control. Beide kan je magnetisch bevestigen aan de muur, maar ook afnemen en bijvoorbeeld naast je op de bank leggen.

De Smart Button is enkel een slimme knop, maar weet door een enkele keer te drukken of door te dubbelklikken toch nog vier programmeerbare functies te herbergen. Een enkele keer drukken is aan of uit, bij dubbelklikken (tot 3x) kun je bijvoorbeeld helderheid of scenes instellen. De Remote Control is meer een afstandsbediening. De grote knop in het midden schakelt de verlichting aan of uit, de pijltjestoetsen herbergen maar liefst vijf verschillende scenes. Met de knoppen boven en onder wijzig je  de helderheid. Je hebt dus meer opties met de Remote Control dan met de Smart Button.

Innr Smart Button, Innr Bridge, Innr Remote Control Innr Smart Button Innr Remote Control Innr Bridge, Innr Remote Control, Innr Smart Button Innr Remote Control Innr Smart Button Innr Smart Button Innr Smart Button Innr Smart Button Innr Remote Control Innr Remote Control Innr Remote Control Innr Remote Control Innr Remote Control Innr Remote Control Innr Remote Control Innr Smart Button Innr Smart Button Innr Smart Button Innr Smart Button

Werkt ook met wifi!

Je maakt het er misschien niet direct uit op, want op de doos staat in grote letters “Zigbee”, maar je kunt deze slimme schakelaars ook gewoon gebruiken voor de Innr wifi-lampen. Beide protocollen werken dus met deze slimme schakelaars. Je kunt zelfs met één schakelaar zowel een Wifi- als Zigbee-lamp tegelijk in- of uitschakelen, maar dan zie je dat beide protocollen toch verschillen in snelheid. Zoals geschreven is het storend als lampen niet tegelijk in- of uitschakelen na hetzelfde commando.

Het gematteerde wit van de Innr Smart Button ziet er wat luxer uit dan het glimmende wit van de Innr Remote Control. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar echte eyecatchers zijn het allebei niet. Dat hoeft wat mij betreft ook niet, een ouderwetse schakelaar in de wand is nu ook niet altijd het toonbeeld van design. Hoe dan ook, de werking van beide schakelaars is goed. Beide slimme schakelaars werken uitstekend en zijn helemaal naar wens te programmeren.

Het ecosysteem van Innr

Innr bood al prima slimme lampen aan, maar daarin was het zeker niet de enige. Zowel met Zigbee als met Wifi is er heel wat concurrentie.  Wat het Innr systeem uniek maakt is dat het met zowel Wifi-lampen als Zigbee-lampen overweg kan. Niet alleen via de zeer gemakkelijk en overzichtelijke Innr-app, maar ook met de slimme schakelaars die met beide protocollen overweg kunnen. Zelfs tegelijk!

Zoiets hebben we wel eens gezien in de Tuya Smart Life-app, maar de kwaliteit die Innr biedt overstijgt die van de meeste Tuya-producten. De Innr lampen weten misschien die van Philips Hue net niet te benaderen qua helderheid en kleuren, maar ze komen wel dicht in de buurt. En dat voor een prijs die pakweg de helft lager ligt.

Natuurlijk mis je wel functies als Spotify-sync, entertainment of de uitgebreide scenes van Hue. Mocht je die echt willen hebben, dan zal je toch voor de bridge en app van Philips Hue moeten gaan. Dan nog kan je prima kiezen voor de lampen en schakelaars van Innr.

Innr filament Zigbee lamp Innr filament lamp en bridge Innr bridge Innr bridge Innr bridge met adapter Innr filament lamp Innr filament lamp Toevoegen van een Innr lamp doe je door de QR-code op de lamp te scannen

Conclusie

Met een eigen bridge en schakelaars biedt Innr een eigen ecosysteem. Dat zorgt voor meer onafhankelijkheid van grote broer Philips Hue. De app heeft wat minder opties dan die van de veel duurdere concurrent, maar is wel erg gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik. Het is heel fijn meegenomen dat de app en de slimme schakelaars zowel met Wifi als Zigbee overweg kunnen. Hierdoor kan je per kamer voor een andere techniek - en prijsklasse - kiezen. Luxe en snelle Zigbee-verlichting in de woonkamer en de slaapkamer, wat eenvoudiger wifi-lampen in de keuken en op zolder, bijvoorbeeld.

Bij twijfel zouden wij wel de Zigbee-lampen adviseren. Vanwege de betrouwbaarheid, snelheid en het mesh-netwerk waarin de lampen elkaar versterken. Deze optie is wel een stukje duurder dan wifi-lampen, dus het blijft aantrekkelijk om voor een combinatie te gaan. Innr biedt een serieus, volwassen en aanzienlijk goedkoper alternatief voor Philips Hue. Daarmee is het wat ons betreft een blijvertje in de markt.