Duurzaamheid, camera ontwikkeling en de 6310
Focus op duurzaamheid
Die associatie ontgaat Nokia ook niet. Sterker, het bedrijf zet er vol op in om deze verwachting ook voor de moderne toestellen waar te maken, en naar de wensen van deze tijd te vertalen. Daarbij moet je bovenal denken aan duurzaamheid. Die komt momenteel tot uitdrukking in de combinatie van degelijkheid - een toestel kan lang meegaan, met de XR20 als voorbeeld bij uitstek - en een lang updatebeleid. Op basis van die twee zaken moet een Nokia toestel prima vier jaar bruikbaar zijn.
Daarnaast levert het bedrijf bewust geen lader mee bij de nieuwste toestellen, met als gedachte dat de koper die vaak toch al heeft. De Clerck geeft direct toe dat dit niet uniek is: Apple doet dit bijvoorbeeld ook. Bovendien kan je er een manier in zien om de marge te verhogen: zelfde prijs, maar dan geen lader. Dat is bij Nokia niet het geval, bezweert De Clerck. Sterker, als een klant ervoor kiest alsnog een lader te kopen via Nokia, dan keert het bedrijf de marge hierop uit aan een instelling die zich inzet op het gebied van duurzaamheid. In Nederland is dat de Clear Rivers stichting, die plastic in rivieren bestrijdt.
HMD Global zet ook op andere aspecten van de Nokia smartphones in op duurzaamheid. Zo werkt het aan recycling en hergebruik van toestellen, en heeft het een externe partij in de arm genomen om de focus op duurzaamheid te bewaken. Daarbij wordt elk aspect van het productieproces onderzocht om te zien of het ‘vergroend’ kan worden, inclusief toeleveranciers. Hoewel De Clerck moet toegeven dat er nog verbeteringen te behalen zijn, heeft deze werkwijze ook al veel opgeleverd, vertelt hij. Dat gaat zo ver als controle op hoe componenten worden aangeleverd. Ook de externe producenten moeten voldoen aan criteria, die steekproefsgewijs worden gecontroleerd. Op niet-naleving staan flinke boetes.
De inspanningen om duurzamer te produceren kregen in juni van dit jaar erkenning in de toekenning van een EcoVadis Gold Label. EcoVadis is een zeer groot bedrijf dat ondernemingen beoordeelt op duurzaamheid, waarbij niet alleen wordt gekeken naar productie en grondstofgebruik, maar ook naar mensenrechten en werknemerstevredenheid. Met deze waardering zit Nokia naar eigen zeggen in de bovenste 6% van beoordeelde bedrijven.
Camera blijft een punt van aandacht
Natuurlijk zijn duurzame producten toe te juichen, maar veel consumenten kijken - helaas maar waar - in de eerste plaats naar design, functionaliteit en prestaties. De camera is een van de belangrijkste functies van een smartphone. Nokia heeft in het verleden een paar fameuze cameraphones gehad - denk aan de 808 Pureview - en deed recent nog een interessante poging met de Nokia 9, een toestel met 5 camera’s op de achterzijde. Toch blijft de fotokwaliteit nog wat achter bij de toppers in de markt, zoals De Clerck ook desgevraagd beaamt.
De kwaliteit van foto’s is tegenwoordig minstens zoveel een kwestie van software als van lens, sensor en processor. Het ontwikkelen van die software is een uitdaging, maar de overname van Valona Labs in juli vorig jaar bracht de nodige know-how in huis om verbeteringen op dit vlak te brengen, vertelt De Clerck. De eerste resultaten daarvan zullen nog even op zich laten wachten, maar ook bestaande toestellen moeten in de toekomst betere foto’s kunnen maken met behulp van updates, naar we begrijpen. Voor de echte grote volgende stap moeten Nokia-liefhebbers nog even geduld hebben.
Dat doen we dan ook maar, want de combinatie van een Android One toestel zonder tierelantijnen, met goede specificaties en snelle, lang doorlopende updates wordt nog aantrekkelijker met een camera die kan concurreren met de toppers in de markt.
Waarom de 6310 niet naar Nederland komt
Een laatste gesprekspunt was de nieuw aangekondigde 'retrophone' 6310 - een verwijzing naar een van de meest fameuze toestellen van Nokia. Helaas komt deze nieuwe incarnatie niet naar Nederland. De reden hiervoor is simpel, vertelt De Clerck: dit toestel is '2G only' en de 2G-netwerken worden in Nederland - en vele andere Europese landen - zo langzamerhand uitgeschakeld. In landen als India en Rusland, en op het Afrikaanse continent, zijn er nog genoeg 2G-netwerken waarop dit toestel kan werken. Ook daar roept de 6310 warme herinneringen op.
Die afzetmarkt is ook een reden om de nieuwe 6310 niet te voorzien van een 4G-chip en de daarbij behorende antennes: hierdoor blijft hij goedkoper en kan hij voor 49 euro op de markt komen. Een 4G-uitvoering zou tientallen euro's duurder zijn, aldus De Clerk. De retro 8110 en 3310 zijn inderdaad duidelijk duurder. De Clerck houdt de deur open naar een 4G 6310: "er was ook ooit een 6310i", zegt hij met een glimlach. Vooralsnog zijn er geen concrete plannen, maar de 3310, 6300 en 8110 zijn er wel met 4G, dus misschien moeten 6310i fans maar eens in de pen klimmen ;)