Review   |   Opslag extern

Kingston XS2000 review: 4 supersnelle terabytes bij de hand

Kingston XS2000 review: 4 supersnelle terabytes bij de hand
De Kingston XS2000 externe SSD is zeer geschikt om grote hoeveelheden data snel bij de hand te hebben.

Solid state drives zijn inmiddels gemeengoed als opslagvorm voor laptops en desktop pc's. Harde schijven zijn daarmee verwezen naar het tweede plan, voor wie écht veel ruimte nodig heeft, of gewoon als back-up. Maar ook de bekende externe usb-harde schijf ligt steeds minder vaak voor de hand. Opslag buiten de pc en laptop gaat net zo hard over naar ssd. Externe ssd's zijn steeds groter en steed betaalbaarder, getuige ook de Kingston XS2000 die we vandaag bespreken. Met doorvoersnelheden tot 20 gigabit per seconde is de verbinding met de buitenwereld razendsnel. Althans, in theorie. Die verbinding is toch wel een aandachtspunt, al kan Kingston daar weinig tot niets aan doen...

Kingston XS2000

De Kingston X2000 is een compacte externe solid state drive, oftewel ssd. Hij is om twee redenen opmerkelijk: in de eerste plaats door de capaciteit waarin je hem kan kopen, tot 4 terabyte. Bij introductie was dat overigens nog 2 terabyte, maar de techniek staat niet stil. De dichtheid van flashgeheugenchips neemt almaar toe, dus inmiddels kan Kingston nog meer opslag in hetzelfde compacte apparaatje stoppen. 

We noemen 'm al twee keer compact, dus hoe klein hebben we het over? De XS2000 is nog geen 1,5 cm dik, iets meer dan 7 cm lang en 3,8 cm breed. Dat komt neer op een inhoud van net geen 50 milliliter. Met andere woorden, deze ssd is niet veel groter dan een stevige usb-stick. Hij past dus zo in je broekzak, handtas, of accessoirevakje van je laptoptas. Het is een van de kleinste externe ssd's die je kunt kopen, zeker met genoemde opslagruimte.

Kingston XS2000 externe SSD

Hij is uitgevoerd in aluminium, en Kingston levert een rubberen harnasje mee, waarmee hij (nog) schokbestendiger moet zijn. De XS2000 is sowieso aangenaam robuust, en ook stof- en spatwaterdicht. 

20 gigabit per seconde

Een belangrijke claim to fame van de Kingston XS2000, naast de capaciteit, is zijn snelheid. Die is mogelijk dankzij een zogenaamde USB 3.2 Gen 2x2 aansluiting. Wij verzinnen het ook niet - dat doet het USB-IF. Als alternatieve aanduiding hebben ze daar de term SuperSpeed 20 bedacht, voor 20 gigabit per seconde. Dat is de theoretische maximale doorvoersnelheid van deze ssd. Ter vergelijking: standaard usb 3.0-aansluitingen doen 5 gigabit per seconde. De XS2000 moet dus vier keer zo snel zijn. In theorie.

Kingston XS2000 externe SSD

Om die snelheid te bereiken is wel een laptop of desktop pc nodig met een corresponderende, snelle aansluiting. Laat dat nou een uitdaging zijn. Laptops met deze aansluiting zijn er, voor zover wij hebben kunnen uitvinden, niet. De snelste usb-aansluitingen op laptops leveren 10 gigabit per seconde, de helft van de snelheid van de XS2000 dus. Daarmee haal je niet alles eruit, wat erin zit. Bij kant-en-klare desktop-pc's is het beeld niet veel rooskleuriger. Afgezien van wat obscure en peperdure workstation pc's (met prijzen die richting de vijf cijfers kunnen gaan) komt USB 3.2 Gen 2x2 amper voor.

Er is een uitzondering, en dat zijn gaming pc's en zelfgebouwde pc's. Mits voorzien van een voldoende luxe moederbord, bieden die veelal wél de snelle usb-aansluiting. Maar het is nogal een niche. Wil je een bestaande pc zelf voorzien van deze aansluiting, dan kan dat - met een lastig verkrijgbaar inbouwkaartje. 

Er zijn meerdere redenen voor deze zeldzaamheid. In de eerste plaats is er maar een handvol producten, die deze aansluiting nodig heeft. Allemaal snelle externe ssd's zoals deze Kingston XS2000. Daarnaast was er een tijdlang een tekort aan onderdelen, wat samenhing met een zekere wereldwijde epidemie. Reden voor veel fabrikanten om het te houden bij een wat oudere usb-versie, die voor de meeste mensen snel genoeg was. Dan is er nog het bestaan van Thunderbolt. Dat maakt aan de ene kant nog hogere snelheden mogelijk maakt (tot 40 gigabit per seconde), maar houdt het voor usb tot dusver bij 10 gigabit. Laptopfabrikanten rusten hun laptops liever uit met Thunderbolt, dan met nog een aparte, relatief dure usb-verbinding die minder veelzijdig is.

Prestaties Kingston XS2000 in de praktijk

Het maakt van ssd's zoals deze Kingston XS2000 zoals gezegd een nicheproduct. Wie er echt behoefte aan heeft, zal de extra moeite doen om er gebruik van te kunnen maken. Daarbij moet je in de eerste plaats denken aan mensen die werken met echt grote hoeveelheden data. Voor 4K-video bijvoorbeeld kan je geen opslag genoeg hebben. Dan is zo'n externe snelle ssd een nuttig gereedschap. 

Kingston XS2000 externe SSD

Voor het overzetten van data blijkt de Kingston XS2000 ook echt snel. Aangesloten op een 20 gigabit usb-poort zien we met een zogenaamde synthetische benchmark een pieksnelheid van 1830 megabyte per seconde. De leessnelheid komt nog wat hoger uit en tikt bijna de 1900 MB/s aan. Dat gaat inderdaad in de richting van vier keer zo snel als een 5 gigabit usb-verbinding. 

Daarbij moeten we wel wat kanttekeningen maken. Wanneer we een grote hoeveelheid data wegschrijven naar de XS2000, zakt de snelheid flink in, naar slechts 262 MB/s. Ook in de PCMark10 storage test, een representatieve en intensieve benchmark voor het in kaart brengen van opslagprestaties, blijft de snelheid achter. In de 3DMark Gaming opslagtest valt het dan wel weer mee, daar halen we 153 MB/s.

Om dit enigszins in perspectief te plaatsen: de XS2000 is hiermee sneller dan de 10 gigabit Samsung T7, maar blijft achter bij de Western Digital WD Black P50, die wel beschikt over een 20 gigabit usb-verbinding. De reden voor de inzakkende snelheid kunnen we  niet met zekerheid achterhalen, maar het zou ons niet verbazen als de kleine omvang ermee te maken heeft. Die laat weinig ruimte voor koeling, en een intensief gebruikte ssd kan behoorlijk wat warmte produceren. Als die niet goed kan worden afgevoerd, heeft dat gevolgen voor de prestaties. De genoemde WD P50 is dan ook beduidend groter.

Het maakt de XS2000 vooral geschikt om af en toe data naartoe te backuppen en die vervolgens snel uit te kunnen lezen, maar minder als een externe uitbreiding van snelle interne opslag. 

Conclusie

De Kingston XS2000 is een zeer compacte, zeer snelle externe ssd. Door zijn formaat is hij uitzonderlijk, want het is een van de kleinste in zijn soort. Dat maakt het een eenvoudig mee te nemen extern opslagapparaat. Hij is bovendien behoorlijk gunstig geprijsd, met een prijs per gigabyte van net geen 11 cent voor de 4TB-uitvoering.

De keerzijde is dat de schrijfprestaties niet zo consistent zijn. Bij langdurige belasting zakken die flink in. Daardoor is het niet per se de beste keuze om bijvoorbeeld als uitbreiding van de interne opslag te gebruiken. Er direct op werken met grote videobestanden is niet het beste gebruiksscenario. Eerder is het een uitstekende manier om bestanden op te bewaren die je wel snel beschikbaar moet hebben.

Naast het formaat is de prijs het sterkste punt van de Kingston XS2000. Een externe 2,5 inch harde schijf kost pakweg een kwart van wat je voor de XS2000 moet neertellen, maar is natuurlijk veel langzamer én minder duurzaam. Het voornaamste nadeel heeft hij gemeen met al zijn 20 gigabit soortgenoten: er zijn nog maar weinig computers met een geschikte aansluiting. 

Goede Deal December 2022

Kingston XS2000

Kingston XS2000 in een oogopslag
Capaciteit 500 GB
1000 GB (1 TB)
2000 GB (2 TB)
4000 GB (4 TB)
Afmetingen 6,95 x 3,3 x 1,4 cm
Gewicht 58 gram
Waterdicht IP55
Aansluiting USB type-C
SuperSpeed 20 (USB 3.2 Gen. 2x2)
Garantie 5 jaar
Testresultaten Sequentiële schrijfsnelheid
64GB/2MB block
262 MB/s (1830 MB/s piek)

Sequentiële leessnelheid
64GB/2MB block
1889 MB/s

PCMark 10 
Quick Score: 816
Quick Bandwidth: 102 MB/s
Full Score: 758
Bandwidth: 126 MB/s

3DMark Gaming Storage
Score: 872
Bandwidth: 153 MB/s

Testresultaten i.s.m. TechTesters.eu
Prijs v.a. € 432 (4 TB)
Koop

Bol.com