Motorola kondigt drie verschillende Edge 20 smartphones aan: Edge 20, Edge 20 Lite en Edge 20 Pro - update
Dat een fabrikant direct drie versies van een nieuw toestel introduceert, is niet bijzonder - Samsung en Apple gingen Motorola voor. Toch weet Motorola zich met de nieuwe Edge 20 modellen te onderscheiden. Zo hebben alle drie de uitvoeringen een 'volwassen' camera met 108 megapixels, en hebben alle drie een luxe oled-scherm van minimaal 90 Hz. Natuurlijk zijn er ook verschillen, om te beginnen in de prijs.
Update 30-7: de volledige specificaties zijn na publicatie beschikbaar gekomen, en in dit bericht te vinden.
High-end, maar betaalbaar - en gewoon betaalbaar
Motorola spreekt zelf over een terugkeer in het highend segment. De meest luxe Edge 20 Pro is met een adviesprijs van 699,99 euro ook zeker geen impulsaankoop, maar vergeleken met de topmodellen van Apple, Samsung en Sony valt dit alleszins mee. Zoals verderop te zien is, vallen de specificaties dan weer zeker niet tegen.
De mainstream Edge 20 moet 499,99 euro gaan kosten, de 'instap' Edge 20 Lite is met 349,99 euro nog een stuk voordeliger.
Edge 20 design: doorzichtig en met veganistisch leer
Alle nieuwe Edge 20 modellen hebben een opvallend design, met een achterzijde in doorzichtig plastic, waarin het camera eiland duidelijk afgebakend is. De rest van de achterzijde is in verschillende kleuren vormgegeven, met patronen die veranderen afhankelijk van hoe het licht invalt. De kleurstellingen zijn als volgt. Voor de Edge 20 Lite: Electric Graphite en Lagoon Green*; voor de Edge 20 Frosted Grey, Frosted White en Frosted Emerald*; voor de Edge 20 Pro Midnight Blue, Iridescent White en Blue Vegan leer*.
De modellen met een * bij de naam zijn vooralsnog alleen te koop via de site van Motorola, zo begrijpen we. De laatste optie van de Edge 20 Pro verdient extra aandacht: deze heeft als enige achterzijde geen reflecterend patroon, maar een afwerking in wat het bedrijf met veel gevoel voor de tijdsgeest 'veganistisch leer' noemt, oftewel een materiaal dat eruit ziet en aanvoelt als leer, maar dat niet is. Het heeft een eigen textuur, waardoor het merkbaar anders in de hand moet liggen.
Verder opmerkelijk aan het design: alle modellen zijn behoorlijk dun, waarbij de Edge 20 de kroon spant met een dikte van 6,99 mm. Ja, wij zouden dat ook 7 mm noemen, maar dik is het nog altijd niet. De Pro en de Lite zijn met circa 8 mm niet veel dikker. Motorola is afgestapt van het gebruik van een aan de randen gebogen paneel, dat mag ook wel even genoemd worden.
Camera's: topmodel Edge 20 Pro met prisma en optische zoom, maar allemaal met 108 megapixels
Zoals we al opmerkten rust Motorola alle Edge 20 modellen uit met een 108 megapixel hoofdsensor. Deze maakt gebruik van pixel binning: 9 pixels werken samen in één 'superpixel' met een omvang van 2,1 micrometer. Deze techniek moet een zeer hoge lichtgevoeligheid mogelijk maken en zagen we natuurlijk al elders, onder andere bij Samsung en Xiaomi. In de Edge 20 en de Edge 20 Pro is het ook mogelijk de volledige resolutie te benutten, wat overdag bij voldoende licht zeer gedetailleerde beelden kan opleveren. Motorola belooft dat de camera's tot een afstand van 3 cm scherpe macrofoto's kunnen maken.
Ook aanwezig op alle varianten is een 32 megapixel front camera, die zijn opnames maakt door een zogeheten pinhole in het oled-paneel.
Verschillen zijn er bij de extra camera's. De Edge 20 Pro is het meest uitgebreid, zoals je zou verwachten: deze heeft een 16-megapixel groothoekcamera en een 8-megapixel zoomcamera, met 5x optische zoom dankzij een gedraaid prismasysteem. In combinatie met digitale zoom belooft Motorola een 50x zoombereik. De Edge 20 heeft eveneens een 16-megapixel groothoek, maar een 3x optische zoom zonder periscoopsysteem. De Edge 20 Lite ten slotte heeft een 8-megapixel groothoek en een 2 megapixel 'dieptesensor' voor bokeh-effecten.
Motorola geeft hoog op van de foto- en videofunctionaliteit. De Edge 20 Pro en Edge 20 hebben 'audio zoom' om alleen het geluid van het object te registreren en omgevingsgeluid weg te filteren. Deze toestellen zijn ook in staat tot super slow motion opnames met 960 beelden per seconde in 'high definition' - dus vermoedelijk in elk geval 720p.
Edge 20 beeldschermen: OLED all around
Alle drie de Edge 20 varianten hebben een 6,7 inch (17 cm) oled scherm met een fhd+ resolutie. Verschil is er voor zover op dit moment bekend alleen in de verversingsfrequentie: de Edge 20 Lite heeft een 90 Hz scherm, de Edge 20 en Edge 20 Pro kunnen 144 beelden per seconde tonen voor een nog soepeler schermervaring. Alle toestellen zijn in staat om 10-bits kleur met een dci-p3 kleurbereik te produceren, voor verzadigde en nauwkeurige kleurreproductie.
Edge 20 verschillen onder de motorkap
De grootste verschillen tussen de Edge 20, Edge 20 Lite en Edge 20 Pro zitten wellicht onder de motorkap. Hoewel alle toestellen 5G ondersteunen, verschillen de gebruikte processors. De Edge 20 Pro heeft de meest krachtige, een Qualcomm Snapdragon 870. Inderdaad, een iets ouder model dat ertoe zal hebben bijgedragen dat de prijs binnen de perken is gebleven. Volgens Motorola was deze 'snel genoeg', en wie zijn wij om het daarmee oneens te zijn. De Edge 20 heeft een iets minder snelle, maar nog altijd potente Snapdragon 778G, de Edge 20 Lite ten slotte een MediaTek Dimensity 720.
Qua werkgeheugen en opslag is de Lite er met 6 GB van het eerste, de Edge met 6 GB of 8 GB. De Pro heeft 12 GB ram. De hoeveelheid opslag is 128 GB bij de Edge 20 Lite, 128 GB of 256 GB bij de Edge 20, en 256 GB bij de Edge 20 Pro.
Ook in de accucapaciteit zijn er verschillen. De Pro heeft een accu van 4500 mAh, de 'gewone' Edge krijgt 4000 mAh en de Lite maar liefst 5000 mAh. Alle drie de toestellen ondersteunen 30 watt snelladen, TurboPower 30 in het jargon van Motorola. Hiermee moet je in 10 minuten voldoende kunnen opladen voor een dag gebruikstijd. Het bedrijf belooft dat je 30 uur op 5G kunt werken met de Edge 20 Pro, voordat je de snellader moet aansluiten.
Kijkend naar overige connectiviteit meldt Motorola in elk geval bij de twee duurdere toestellen dat deze over WiFi 6 beschikken - bij de Lite blijft dat nog ongewis. Op moment van schrijven geldt dat voor meer zaken - van Bluetooth versie tot dual-sim support, de aan- of afwezigheid van microsd-sleuven en 3,5 mm aansluitingen: er zijn nog de nodige hiaten in de informatie. Wanneer beschikbaar, vullen we die aan.
Bron: Motorola