Externe bijdrage   |   Huishoudelijk

Nieuwe techniek om woningen te verwarmen en koelen: de warmtepomp

Nieuwe techniek om woningen te verwarmen en koelen: de warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel. Deze maakt gebruik van natuurlijke warmtebronnen zoals lucht, water of de grond om je huis te verwarmen en te koelen. Warmtepompen verminderen het gasverbruik aanzienlijk. Dat is gunstig voor het milieu en je energierekening. Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar, elk met hun eigen voordelen. Hieronder lees je meer over onder andere de techniek en kosten van hybride en all-electric warmtepompen, en slimme toepassingen ervan.

Soorten warmtepompen: hybride en all-electric

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een traditionele cv-ketel. De warmtepomp verzorgt het grootste deel van de verwarming door warmte uit de buitenlucht te halen, terwijl de cv-ketel bijspringt als het extreem koud is of voor het verwarmen van water. Dit type warmtepomp is geschikt voor bestaande woningen die nog niet volledig van het gas af kunnen of willen. Het is een goede tussenstap naar verduurzaming en verbruikt aanzienlijk minder gas dan een cv-ketel alleen.

Een all-electric warmtepomp werkt zonder cv-ketel en zorgt volledig voor de verwarming van je huis en het warme water. Deze systemen zijn ideaal voor nieuwbouwwoningen of goed geïsoleerde bestaande woningen. Een all-electric systeem is volledig onafhankelijk van gas en maakt gebruik van elektriciteit, vaak in combinatie met zonnepanelen, om het huis duurzaam te verwarmen. Hoewel de investering hoger kan zijn, zijn de besparingen op termijn aanzienlijk omdat het gasverbruik volledig wordt geëlimineerd.

Meest populaire bron en afgiftesysteem: lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp is de meest populaire en toepasbare opties voor Nederlandse woningen. Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om water te verwarmen voor je centrale verwarming en tapwater. Dit systeem is zowel beschikbaar in hybride als all-electric uitvoeringen en is relatief eenvoudig te installeren, vooral in bestaande woningen. Een lucht-water warmtepomp is een betaalbare en praktische keuze voor veel huizen. Met name wanneer je geleidelijk wilt overstappen naar duurzamere energiebronnen. De efficiëntie is afhankelijk van de buitentemperatuur, maar zelfs in koudere maanden levert het systeem nog steeds warmte.

Kosten van een warmtepomp

De kosten van een warmtepomp variëren afhankelijk van het type en de omvang van de installatie. Voor een lucht-water warmtepomp liggen de prijzen gemiddeld tussen de 8.000 en 15.000 euro. Afhankelijk van de capaciteit en de situatie in huis. Hybride systemen zijn vaak iets goedkoper dan all-electric installaties. Hoewel de initiële investering fors kan zijn, bieden warmtepompen aanzienlijke besparingen op de energierekening, vooral wanneer het gasverbruik drastisch verminderd wordt​.

Dat komt ook omdat de Nederlandse overheid nu (nog) de aanschaf van duurzame verwarmingssystemen met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) stimuleert. Voor lucht-water warmtepompen kun je bijvoorbeeld een subsidie aanvragen die kan oplopen tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van het specifieke model en de energie-efficiëntieklasse.

Slimme toepassingen van warmtepompen

Veel moderne warmtepompen zijn uitgerust met slimme technologie. Allereerst is het bijvoorbeeld erg handig dat ze eenvoudig op afstand bediend kunnen worden via een app. Dit biedt de mogelijkheid om je energieverbruik optimaal te beheren. Daarnaast zijn sommige warmtepompen aan andere duurzame systemen in huis te koppelen. Denk aan zonnepanelen (zeker als gebruik van eigen opgewekte energie financieel interessanter wordt door de stopzetting van de salderingsregeling in 2026) en ventilatiesystemen.

Tot slot is het ook goed om te weten dan warmtepompen die zowel kunnen verwarmen als koelen, bijdragen aan het comfort in huis. In de zomer kan het systeem de warmte uit je huis verwijderen en het koelen, zonder dat je extra energie-intensieve airconditioning nodig hebt.