De Enco X2 die Oppo met Dynaudio ontwikkelde is een stuk prijziger dan de andere twee nieuwe Enco TWS in-ears
Om maar meteen met de deur in huis te vallen beginnen we met dat vlaggenschip: de Oppo Enco X2. Van de drie nieuwe Oppo Enco hoofdtelefoons is dit degene met de meest uitgebreide features. Deze nieuwe oortjes van Oppo zijn ontwikkeld in samenwerking met Dynaudio, een Deense luidsprekermaker. We hebben al vaker geschreven over de samenwerking tussen IT-merken en high-end audiomerken. Dynaudio zien we bijvoorbeeld ook terug op sommige laptops van MSI. De gedachte is dat de hifi-experts kunnen zorgen voor hogere geluidskwaliteit. In elk geval straalt iets van het aura van de specialist af op de relatieve nieuwkomer in de audiomarkt, die ook Oppo is. De implicatie is dat je van de Oppo Enco X2 hi-fi geluid mag verwachten.
Opvallend aan de Enco X2 is dat er twee drivers in zitten, een 11 mm 'dynamische' driver en een 6 mm 'planar diafragma' driver. Hierdoor moet deze tws in-ear headset een groot frequentiebereik kunnen weergeven. Oppo benadrukt de low-latency codec voor de bluetooth-verbinding, wat deze in-ears een interessante optie voor gamers kan maken.
Verder beschikken de Enco X2 uiteraard over actieve ruisonderdrukking (anc) . De Enco X2 moet wind, stemmen en vervoergeluiden kunnen reduceren or wegnemen. Daarnaast is het ook slimme ruisonderdrukking, want hij past zicht automatisch aan, wanneer je in een andere omgeving met ander geluid terechtkomt.
Veertig uur luisterplezier
Ook belangrijk bij draadloze earphones is de batterijduur. Niemand heeft zin om constant bezig te zijn met het opladen van zijn of haar oortjes. De Enco X2 kan zowel in de oplaadcase als aan de kabel worden opgeladen. Een volgeladen paar oortjes en oplaadcase zorgen voor veertig uur luisterplezier. Daarnaast is vijf minuten laden goed voor twee uur luisteren.
Het vlaggenschip is logischerwijs ook meteen het duurste model van de drie nieuwe Oppo Enco hoofdtelefoons. Hij is vanaf nu verkrijgbaar voor 199 euro.
Oppo Enco Air2 Pro: TWS met ANC voor 79 euro
Dat is een stuk meer dan de Oppo Enco Air2 Pro. Hiervoor betaal je minder dan de helft, namelijk 79 euro. Dat is een scherpe prijs, want hierin is actieve ruisonderdrukking (noise-cancelling) inbegrepen. Daarmee is het een van de laagst geprijsde tws-setjes die we hebben gezien met die functie. Na de eerdere Oppo Enco Free2 lijkt het merk vastbesloten een 'anc-prijsbreker' te blijven. De anc is natuurlijk wel wat minder geavanceerd dan die van de Enco X2. Maar goed, daar betaal je dus ook een stuk meer voor.
Ook de accu van de Enco Air2 Pro gaat minder lang mee. Toch kun je er nog wel een hele dag, zo’n 28 uur, mee door. Dat is inclusief tussendoor opladen in de oplaadcase. Zonder oplaadcase gaan de oortjes zo’n zeven uur mee. Ook deze earphones hebben een snellaadmogelijkheid. Na 10 minuten opladen, gaat de Oppo Enco Air2 Pro weer twee uur mee.
Het instapmodel van de Oppo Enco hoofdtelefoons
Tot slot is er nog het instapmodel van de Oppo Enco hoofdtelefoons. Deze kost nog een tientje minder, namelijk 69 euro. Dat is fors goedkoper dan de Oppo Enco Air bij introductie was. De Oppo Enco Air2 is qua specificaties het kleinere broertje van de Pro-versie. Hij gaat net wat minder lang mee, heeft geen anc, maar is wel enorm licht. Ieder oortje weegt slechts 3,5 gram, iets wat volgens Oppo ongeëvenaard is. Ook is de pasvorm anders: de Air2 Pro gaat in de gehoorgang, de Air2 hangt aan de oorschelp.
De vorm biedt wel ruimte aan een grote driver, van 13,4 millimeter. Daarnaast biedt Oppo een soort equalizer-functie: je kan met de Enco Air 2 twee Enco Live Sound Effects toepassen. Op deze manier kun je de bass versterken of de stemmen juist helderder laten klinken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het luisteren naar een podcast.