De Oppo Find N, de eerste vouwbare telefoon van Oppo, is vooralsnog alleen te koop in China
Als het gaat om vouwbare telfoons, hebben we vooralsnog twee varianten gezien. Een smartphone die openklapt naar tabletformaat, en een 'clamshell' toestel dat openklapt naar een reguliere smartphone. De Oppo Find N volgt het eerste model, dat we bijvoorbeeld ook kennen van de Samsung Galaxy Z Fold. Volgens Oppo is het toestel het resultaat van vier jaar ontwikkeling en zes generaties aan prototypes.
Oppo Find N beeldscherm
Bij een opvouwbare smartphone draait natuurlijk alles om het beeldscherm, of liever: de beeldschermen. In het geval van de Fold N heb je in dichte toestand een 5,49-inch (13,94 cm) scherm met 18:9-verhouding tot je beschikking. Klap je de telefoon open, dan openbaart zich een 7,1 inch (18 cm) display met een verhouding van 8,4:9. Oppo noemt dat landschapsmodus, maar het benadert natuurlijk aardig een vierkant. Volgens het bedrijf heeft het 60% meer oppervlak dan een standaad 6,5-inch display.
Het binnen beeldscherm bestaat uit 12 lagen (Oppo noemt het een 'Serene-display'). Onderdeel daarvan is een laag 0,3 mm dun Flexion UTG, zeer dun glas. Dat is de helft dunner dan "gewoon smartphoneglas", maar volgens Oppo nog altijd zeer sterk. En door de geringe dikte eenvoudiger te buigen. Het scherm kan 200.000 keer vouwen, aldus de makers.
Het ltpo-display heeft een dynamisch aanpasbare verversingssnelheid. Die kan variëren van 1 tot 120 Hz. Afhankelijk van wat je aan het doen bent, is het dus ofwel zeer energiezuinig (lage snelheid), ofwel zeer soepel qua weergave (hoge snelheid). De touch sampling rate is 1000 Hz: het scherm meet 1000 keer per seconde of en waar het wordt aangeraakt. Dat zorgt voor een responsieve werking. Daarnaast biedt het scherm 10.240 verschillende helderheidsniveaus, met een piekhelderheid van 1000 nits.
Oppo Find N scharnier
Centraal voor het vouwmechanisme is een scharnier dat uit niet minder dan 136 onderdelen bestaat. De waterdruppelvorm lost volgens Oppo een aantal pijnpunten op aan vouwbare schermtechniek. Door het vergroten van de hoek van de vouw van het scherm, is er een 'buffer' in opgebouwen toestand. Daardoor is de vouw minder zichtbaar wanneer je het scherm openklapt. Volgens Oppo '80% minder', al lijkt ons dat lastig te kwantificeren. Een ander voordeel van het door Oppo ontworpen mechaniek, is dat in dichte toestand er geen ruimte zit tussen de twee helften. Dat moet betere bescherming tegen krassen bieden.
Met het scharnier kan het toestel vrij staan met geopend scherm, in een hoek van 50-120 graden. In een hoek van 90 graden werkt het als het ware als statief, en kan je met de camera in het omhoog staande deel bijvoorbeeld timelapse opnames maken.
Nadruk op software
Om het extra scherm optimaal te benutten heeft Oppo naar eigen zeggen veel aandacht aan software besteed. Zo kan je meerdere apps naast elkaar weergeven ('zij-aan-zij multitasking'). Daartoe kan je het scherm in tweeën splitsen door met twee vingers langs het midden van het toestel te bewegen. Apps moeten hiervoor wel geschikt zijn. Ook kan je een volledig venster 'zwevend' maken, door er met vier vingers in te 'knijpen'. Dat lijkt ons nog wel een uitdaging.
Als je de Find N opent, stuurt het toestel de inhoud van het buitenscherm 'naadloos' door naar het binnenste scherm. Ook voor schakelen van binnen naar buitenscherm is het mogelijk je toepassing weer over te zetten.
Ten slotte heeft Oppo een 'FlexForm modus' ingebouwd om het toestel te gebruiken in half-opengeklapte stand, waarbij een deel plat op tafel rust en een deel omhoog staat. Als ware het een mini-laptop. Daarvoor is er bijvoorbeeld een aangepaste notitie-app, waarmee je aantekeningen kunt maken zonder het toestel vast te houden.
Camera's
Oppo levert de Find N met drie camera's. De hoofdcamera heeft een 50 megapixel Sony IMX766-sensor. Daarnaast is er een 16 megapixel ultragroothoek en een 13 megapixel zoomcamera. Er zijn twee selfiecamera's, zowel op het buiten- als op het binnenscherm. Met een nieuwe interface kan je in opengeklapte toestand foto's maken op een deel van het binnendisplay, en het andere gebruiken om gemaakte foto's te bekijken, te delen of te verwijderen. Ook kan je het scherm gebruiken om een preview te laten zien aan zowel de fotograaf als aan de gefotografeerde. Last but not least kan je de hoofdcamera gebruiken voor selfies, waarbij je een handgebaar kan maken om af te drukken.
Overige eigenschappen
Nog niet alle details zijn bekend - zoals afmetingen en gewicht. Wel kunnen we melden dat de Oppo Find N zal beschikken over een Qualcomm Snapdragon 888. Qua werkgeheugen zal er tot 12 GB beschikbaar zijn, qua opslag tot 512 GB. De opslag is van het snelle UFS 3.1-type. De accu is een 4.500 mAh exemplaar. Opladen kan met Oppo's SuperVOOC techniek van 33 watt. Daarmee kan je in een half uur 55% capaciteit laden, en in 70 minuten naar 100%. Draadloos laden kan met 15W, waarbij je een ander product - bijvoorbeeld een in-ear headset - weer met 10W draadloos kan laden op de Find N.
De Oppo Find N heeft een vingerafdruklezer in de aan/uitknop en twee ingebouwde speakers.
Prijs en beschikbaarheid Oppo Find N
Vooralsnog is de Oppo Find N vanaf 23 december te koop - maar alleen in China. Er zijn twee uitvoeringen, een 8GB+256GB versie voor omgerekend 1073 euro en een 12GB+512GB variant voor omgerekend 1255 euro. Dat valt best mee vergeleken met de prijzen van hier verkrijgbare opvouwbare telefoons, maar houdt uiteraard geen rekening met zaken als invoerrechten en belastingen. Of en wanneer de Oppo Find N naar Nederland komt, is helaas niet bekend.