Raspberry Pi concurrent Orange Pi 5 Pro belooft hogere snelheden in nog kleinere DIY-computers
Beide merken zijn inmiddels op hun vijfde generatie van SBC beland. De nieuwe Orange Pi 5 Pro is opgebouwd rond een redelijk moderne Arm-chip van Rockchip. Het Chinese Rockchip maakt voornamelijk SoC’s voor ingebouwde apparatuur, tv-boxen, tablets, en allerlei SBC’s.
Orange Pi 5 Pro: met HDMI 2.1
De nieuwe Orange Pi printplaatpc is gebaseerd op de RK3588S SoC van Rockchip. Dit is een iets minder uitgebreide versie van de RK3588, die het bedrijf eind 2020 al aankondigde. Er is met name wat verlies in de hoeveelheid verbindingsopties; de prestaties van de chip zijn hetzelfde. Dit maakt het een vrij sterke chip met acht rekenkernen en ondersteuning voor lpddr4x of lpddr5 werkgeheugen. Ook is er een NPU aanwezig om AI-taken te kunnen versnellen. De chip ondersteunt bovendien HDMI 2.1 en is in staat om 8k video met 60 beelden per seconde af te spelen. Een voordeel van de Orange Pi 5 Pro is dat deze gebruik kan maken van eMMC of NVMe ssd-opslag. Dit wordt vaak gezien als een stabielere optie dan het gebruik van een sd-kaartje om een besturingssyteem op te draaien.
De RK3588S werd voorheen al gebruikt in de Radxa ROCK 5C SBC. Uit testen van deze chip blijkt dat deze veel hogere prestaties levert dan de Broadcom BCM2712 in de Raspberry Pi 5. Vergeleken met de eerder uitgebrachte Orange Pi 5 Plus is de nieuwe SBC een stapje kleiner, met een formaat van 89 x 56 x 1,6 mm. Dit maakt de 5 Pro makkelijker te gebruiken in veel DIY-projecten.
Software voor de Orange Pi 5 Pro
De Orange Pi 5 Pro werkt met Linux en Android. Er zijn verschillende varianten van Orange Pi OS. Deze zijn gebaseerd op onder andere OH, Arch, en Droid Open WRT. Deze verschillende varianten zijn geschikt voor verschillende doeleinden zoals netwerkprojecten, een volledige Linux-desktop, of Android applicaties. De grootste zwakte van de Orange Pi computertjes is de software en driver-ondersteuning. Hier steekt Rockchip zelf niet heel veel moeite in en vanuit Arm is de ondersteuning ook summier. Zeker wanneer het over open source ondersteuning gaat.
Vergeleken met Raspberry Pi is de software-ondersteuning en compatibiliteit dan ook minder goed, wat het uitdagender maakt om de volledige kracht en functies van deze miniatuur computertjes te benutten. Toch moet de ondersteuning van de gebruikte chip inmiddels redelijk goed zijn. De grote broer van de RK3588S is al ruim 3 jaar op de markt, en de Orange Pi 5 Plus maakte al gebruik van die chip. Inmiddels wordt de chip ondersteund in de mainline van de Linux kernel.
Prijs en beschikbaarheid
Orange Pi heeft nog geen exacte releasedatum gegeven, ook een prijs is nog niet bekendgemaakt. Wel is het waarschijnlijk dat de prijs niet veel zal verschillen met de Orange Pi 5 Plus. De gebruikte chip is namelijk kleiner en goedkoper dan zijn voorganger. Wel zal de Orange Pi 5 Pro gebruik maken van het nieuwere lpddr5 werkgeheugen; de 5 Plus had nog lpddr4. De Orange Pi 5 Plus is in Nederland beschikbaar vanaf 129 euro voor het 4GB-model. De kans is groot dat de prijs van de Orange Pi 5 Pro rond deze prijs zal liggen, mogelijk iets lager.