Nieuws   |   Tools

Parallels Desktop 17 belooft soepele Windows ervaring op M1 Macs

Parallels Desktop 17 belooft soepele Windows ervaring op M1 Macs

De overstap van Apple naar zelf ontworpen M1-processors op basis van de ARM-architectuur leverde een heel mooie prestatieverbetering op. Tegelijk was er onaangenaam nieuws voor Apple-gebruikers die werken met zowel macOS als Windows toepassingen. Dat was (en is, vooralsnog) met machines op basis van Intel processors eenvoudig, dankzij de Boot Camp feature die Apple standaard hierop biedt. De nieuwe generatie systemen op basis van M1-processors heeft die voorziening niet meer. 

Dat is ook niet zo gek, want de manier waarop de processors in de nieuwste Macs werken, is heel anders dan die in de exemplaren met zogeheten x86-architectuur. Apple heeft veel werk gemaakt van voorzieningen om x86 macOS-toepassingen te laten werken op M1 machines; het besturingssysteem van de concurrent laten werken, was kennelijk een brug te ver. Een derde partij moest soelaas bieden: in april van dit jaar kondigde Parallels, dat al sinds 2006 de Desktop software levert om Windows (en Linux) toepassingen op Apple-systemen te laten werken, versie 16.5 aan. Die bood ondersteuning voor de M1. Nu komt het met Parallels Desktop 17, die naar eigen zeggen een aanmerkelijk soepeler werking biedt voor het draaien van Windows-toepassingen op macOS. Wij kregen een demo en spraken met de makers.

Klaar voor Windows 11 én macOS Monterey

De versie die vanaf vandaag beschikbaar is, is grotendeels geheel opnieuw ontworpen, zo vernamen we. Misschien het grootste nieuws is dat deze versie geschikt is voor zowel Windows 11 als het nog uit te brengen macOS Monterey, dat de huidige Big Sur versie moet gaan opvolgen. Geschikt betekent dat Parallels Desktop 17 deze toekomstige besturingssystemen virtueel kan laten werken. Huh, wat?!

Virtuele machinerie

Om dat te begrijpen, moeten we even snel uitleggen wat voor software Parallels Desktop is. Deze software is een soort intermediair tussen de toepassing die je wilt gebruiken, en het besturingssysteem van de computer waarop je die toepassing wilt draaien. Dat doet het met een zogenaamde virtuele machine omgeving: geen fysieke computer, maar software die er een imiteert - inclusief alle onderdelen ervan, van processor, videokaart en geheugen tot netwerk- en usb-aansluitingen. In jargon heet dat virtualisatie. Parallels Desktop vormt zo als het ware een laag tussen de 'echte', fysieke computer, en de software die je wilt installeren - te beginnen met een besturingssysteem. Op dat besturingssysteem kan je vervolgens de toepassingen installeren die je wilt gebruiken, als ware het een gewone computer.

Ubuntu onder macOS Windows 10 VM onder macOS macOS VM onder macOS (jawel, Inception is er niets bij)

Dat mag eenvoudig klinken, het is alles behalve simpel. Er is een vertaalslag nodig om de software te laten werken, van iets eenvoudigs als een aanslag van een toets of een muisklik tot iets complex als een berekening die resulteert in het weergeven van een video. Virtualisatie levert onherroepelijk een vertraging op, en die wordt groter als er ook nog emulatie moet plaatsvinden. Zoals wanneer een x86-toepassing moet draaien op een ARM-architectuur. De truc is die vertraging zo klein mogelijk te houden - en dat is waar Parallels Desktop claimt grote stappen in te hebben gemaakt.

Gastheren en gasten

Terug naar de nieuwe mogelijkheden van Parallels Desktop. Werken met Windows 11 en Monterey is indrukwekkend, want Windows 11 werd in juni pas aangekondigd, Monterey is nog niet beschikbaar. Voor de meeste mensen is echter interessanter wat werkt met de huidige besturingssystemen. Parallels Desktop 17 draait per definitie alleen op Apple computers. Op modellen met een Intel-processor werkt het met alle macOS-versies vanaf High Sierra; op M1 Macs moet het minimaal Big Sur zijn. Logisch, want dat is de eerste versie van macOS voor deze processors.

De keuze aan besturingssystemen die je vervolgens kan draaien onder Parallels Desktop 17 is aanmerkelijk groter. Op Intel Mac systemen is dat elke Windows versie sinds Windows 2000, macOS sinds Lion (versie 10.7 uit 2011), plus een hele trits Linux distributies. In alle gevallen gaat het hier dus, voor alle duidelijkheid, om de x86-versies van deze besturingssystemen (in 32- of 64-bits versies). Op M1 Macs is de keuze kleiner, want hierop draaien alleen ARM64-versies van besturingssystemen. Dat zijn momenteel versies van Windows 10 en 11, macOS Monterey, en Linux Ubuntu 20.04, Debian 10.7, Kali Linux 2021.1 en Fedora Workstation 33-1.2.

Windows on ARM to the rescue

ARM-versies van Windows waren niet zo heel lang geleden welhaast ondenkbaar, maar Microsoft is de laatste jaren hard aan het werk aan juist die versies. Feitelijk werkt het al veel langer aan Windows-versies voor deze architectuur, maar dat was altijd voor nichetoepassingen. Het krachtiger worden van ARM-processors heeft het platform aantrekkelijker gemaakt - zoals Apple met de M1 zeer overtuigend heeft laten zien, maar ook Microsoft zelf probeert te illustreren met een apparaat als de Surface Pro X.

Dankzij de ontwikkeling van Windows on ARM was het mogelijk voor Parallels om Windows-toepassingen te laten werken op Apple pc's, waarbij het uiteraard zelf nog heel veel ontwikkelwerk moest doen. 

Dat heeft de nodige vruchten afgeworpen. Zo herkent Windows 10 onder Desktop 17 de status van de accu, en kan het besturingssysteem batterijbesparing inschakelen wanneer de accu van de Mac bijna leeg is. Tot dusver draaide Windows 10 onder Parallels Desktop altijd alsof het op netstroom werkte. Dat was uiteraard niet optimaal op MacBooks. Een andere verbetering is een nieuwe virtuele tpm-chip. Die maakt het mogelijk om Bitlocker in Windows 10 te gebruiken voor beveiligde opslag van bestanden. Ook SecureBoot is hierdoor mogelijk. Overigens geldt de tpm-vereiste van Windows 11 niet voor virtuele machines, dus daarvoor maakt deze functie geen verschil.

Parallels Desktop 17 verbeteringen voor Linux

Linux-gebruikers kunnen ook de nodige verbeteringen tegemoet zien. Zo voorziet Parallels Desktop 17 in ondersteuning van meerkanaals audio onder Linux, van belang voor bijvoorbeeld film soundtracks. Ook wordt aangesloten apparatuur nu goed herkend onder Linux. Een mooie vernieuwing is ondersteuning voor dynamische resoluties: de weergaveresolutie van een Linux virtual machine past zich automatisch aan het vensterformaat aan.

Ubuntu voor ARM onder Parallels 17 Er is veel verbeterd aan de audiomogelijkheden voor Linux onder Parallels Desktop 17

Welke toepassingen werken?

Parallels meldt een aantal toepassingen die sowieso werken onder Desktops 17. Office-toepassingen Word, Excel en Powerpoint, evenals de Edge browser, werken naar verluidt probleemloos in combinatie met Windows 10 met ARM Insider Preview. Maar ook meer veeleisende toepassingen als ontwikkelomgeving Visual Studio en tekenprogramma Corel Draw 2021, 3D-ontwerppakket Corel Draw en een game als Rocket League draaien. Getuige de demo die we kregen, draaien ze ook soepel. In het algemeen geldt dat vrijwel alle 32-bits x86-toepassingen goed werken. Het aantal 64-bits x86-toepassingen dat werkt, neemt gestaag toe. De vertegenwoordiger van Parallels vertelde ons dat Microsoft er zelf weinig over naar buiten brengt, maar dat er continu wordt gewerkt aan betere werking van 64-bits applicaties. Met zichtbaar resultaat, begrepen we.

Nu al moeten 'duizenden' toepassingen probleemloos werken onder Parallels Desktop 17, aldus de makers. Wie wil weten of een specifieke toepassing werkt, krijgt het advies om het zelf te proberen: het bedrijf biedt een 14-dagen probeerversie gratis aan op de eigen site.

Prestatieverbeteringen

Zoals gezegd belooft Parallels een grote prestatieverbetering van Desktop 17 versus 16.5. Zo moet de resume-functie, waarbij een virtuele machine uit slaapstand komt, 38% sneller werken op alle ondersteunde Mac-computers. Een meer tot de verbeelding sprekende beloofde verbetering is een zes- à zevenvoudige toename van OpenGL-prestaties. Dat is van groot belang van grafische toepassingen - zoals AutoCAD, maar ook games.

Over games gesproken: de ontwikkelaars beloven 28% betere prestaties van DirectX 11 graphics. Het laten werken van DirectX 11 op Parallels is een enorme uitdaging. Ook aan DirectX 12 wordt gewerkt, maar dit is zo mogelijk nog moeilijker. 

Gebruikers van Windows 10 zullen waarderen dat Windows 10 Insider Preview tot 33% sneller opstart onder Parallels Desktop 17 op Macs met een M1-chip, en dat de virtuele machines in deze versie tot 20% snellere schijfprestaties bieden. Dat klinkt weinig spannend, maar heeft forse impact op hoe soepel een systeem lijkt te werken. Laadtijden hebben daar veel impact op. Ook het gevirtualiseerde netwerk moet sneller zijn, tot 60%, op machines met Big Sur en nieuwere macOS versies, op Macs met een Intel processor.

Snellere graphics, veel games speelbaar

Een groot deel van de soepeler ervaring van de nieuwe Parallels Desktop versie komt voort uit het geheel vernieuwde grafische stuurprogramma. De driver die Parallels tot dusver hiervoor gebruikte is geschrapt en ingeruild voor code die werd geïdentificeerd in het Apple framework. Deze krijgt in macOS altijd voorrang en dat zorgt voor grote prestatieverbetering. Het schermbeeld 60 keer per seconde (of meer!) vernieuwen is nu mogelijk. Dat zorgt voor soepeler animaties van vensters en menu's, betere videoweergave en betere prestaties van 2D-beelden in games. Veel games werken met 60 fps. Op een extern beeldscherm is in theorie zelfs 144 Hz mogelijk, vernamen we.

Coherence modus verbeterd

De meeste mensen zullen Parallels Desktop 17 niet als eerste gebruiken voor games (al blijft het een mooie mogelijkheid), maar om andere, serieuzere Windows toepassingen op een Mac te draaien. Parallels heeft daarvoor iets wat Coherence modus heet. Daarmee is de virtuele machine bijna onmerkbaar aanwezig; als gebruiker klik je een pictogram van een Windows app en deze start op. 

De nieuwe Parallels versie maakt deze modus nog wat beter, door Windows tijdens afsluiten, updaten en aanmelden in een venster te draaien - eerder moest dat beeldvullend. Met de nieuwste versie wordt je workflow dus minder verstoord, want vensters kan je gewoon minimaliseren of op de achtergrond zetten.

Parallels Coherence modus: Word draait in een VM Maar gedraagt zich als een venster Hier komt de aap uit de mouw

Wat is er nog meer nieuw in Parallels Desktop 17?

De lijst met aanpassingen en verbeteringen is dermate groot, dat de ruimte hier niet toereikend is. Voor bedrijven zijn er veel verbeteringen toegevoegd die het gebruik en beheer van Parallels Desktop op de werkvloer vereenvoudigen. Voor eindgebruikers is prettig dat 10 gigabit usb (usb 3.2 gen 2) nu wordt ondersteund, waardoor snelle externe opslag op hogere snelheid zal werken.

Ook de uitbreiding van drag & drop van content tussen verschillende besturingssystemen is vermeldenswaard: je kan nu alle denkbare tekst en afbeeldingen eenvoudig kopiëren en plakken vanuit bijvoorbeeld een Word-bestand onder Windows naar Quick Note onder macOS Monterey - of bijvoorbeeld Pages onder Big Sur. Dan zijn er nog de nodige toevoegingen aan Parallels Toolbox, een set utilities die apart verkrijgbaar is, maar ook onderdeel uitmaakt van Desktop.

Hieronder zie je een video met daarin de voornaamste verbeteringen van Parallels Desktop 17 volgens de makers.

Prijzen en beschikbaarheid

Parallels Desktop 17 is vanaf nu beschikbaar in diverse vormen. Een upgrade vanaf de zelfstandige Desktop 16.5 licentie kost 49,99 euro, een volledige nieuwe zelfstandige licentie (geldig tot Desktop 18) kost 99,99 euro. In abonnementsvorm betaal je 79,99 euro per jaar voor een nieuw abonnement. Huidige abonnementhouders krijgen Parallels Desktop 17 zonder extra kosten. Zoals gezegd kan je het pakket gratis 14 dagen uitproberen.