Life
Nieuws   |   Thermostaten

'Nederlandse huizen warmen sneller op dan huizen elders in Europa' - aldus Tado

'Nederlandse huizen warmen sneller op dan huizen elders in Europa' - aldus Tado
Volgens onderzoek van Tado kan je beter niet in Friesland of Noord-Hollandse huizen wonen tijdens een hittegolf. Alsof een huis vinden nog niet lastig genoeg was.

Er hangen inmiddels in genoeg Nederlandse huizen Tado thermostaten die continu de temperatuur in de gaten houden, dat het bedrijf uitspraken kan doen over het effect van hittegolven op het binnenklimaat hier te lande. Dat blijkt niet mee te vallen: bij een hittegolf  (buiten 30 graden, binnen 20 graden) warmt een gemiddeld Nederlands huis 3,6 graden op in drie uur tijd. Dat is fors meer dan in andere West-Europese landen. In Duitsland of Italië stijgt de temperatuur binnenshuis onder dezelfde omstandigheden maar 2,2 graden in dat tijdsbestek. In Oostenrijk en Hongarije wordt het zelfs maar half zo warm, met een stijging van 1,7 graden Celsius in drie uur.

Overigens kan het nog slechter dan in Nederland, want in Engeland, Denemarken, Noorwegen en Zweden stijgt de temperatuur in huis nog sneller, met 4,9 graden in de eerste twee genoemde landen. Ierland spant de kroon met een stijging van 5,3 graden in drie uur tijd.

Tado hittegolf onderzoek Europa

Ligt de oorzaak in de leeftijd van de huizen?

De vraag is waar dat verschil aan ligt. Wie zoals ondergetekende voornamelijk in Nederlandse oudbouw heeft gewoond, denk wellicht meteen aan de fameus slechte isolatie van Nederlandse oudbouw. In Scandinavië is bouwen met muren van een enkele laag bakstenen en enkelglas bijkans bij wet verboden, dus misschien zijn huizen daar juist ontworpen om snel op te warmen (maar niet snel af te koelen). Tado richt zich wijselijk alleen op Nederland en Engeland in zijn onderzoeksrapport, dat oude woningen noemt als mogelijke verklaring. Ruim 60% van de woningen in Nederland stamt van vóór 1980, zo schrijft men, en die woningen zijn gevoeliger voor het opnemen en verliezen van warmte, blijkbaar. Het Verenigd Koninkrijk telt nog meer oude woningen, wat de nog hogere temperaturen in huis bij hittegolven daar zou verklaren. 

Huizen in Friesland en Noord-Holland warmen het snelste op

Binnen Nederland hebben woonachtigen in Friesland en Noord-Holland het in elk geval het zwaarst volgens het onderzoek - in Friesland heeft zeg maar een Engels binnenklimaat bij hittegolven, want daar neemt de temperatuur in huis gemiddeld 4,7 graden toe bij een hittegolf. In Noord-Holland is dat met 4,3 graden niet veel beter. Overigens valt op dat de toename in heel Nederland juist bij provincies aan de kust relatief hoger is: ook in Groningen en Zeeland stijgt de binnentemperatuur met 4 graden in drie uur, en Zuid-Holland blijft daar maar een tiende graad bij achter. In Limburg ondertussen houdt men het hoofd betrekkelijk koel met een stijging van 2,7 graden.

Tado hittegolf onderzoek Nederland

Tado wijst erop dat mensen sneller de airco zullen aanzetten als de temperatuur binnenshuis te snel stijgt, maar vermeldt niet of de aan- of afwezigheid van airconditioning is meegenomen in het onderzoek. Dat hebben we nog maar even nagevraagd. Wanneer er antwoord komt, zullen we dit bericht bijwerken.

Update 14:40 - we vernamen dat in dit onderzoek alleen huizen zonder airconditioning zijn meegenomen.