Nieuws   |   Monitoren

Philips Evnia moet een bredere doelgroep van gamers aanspreken met onderscheidend design

Philips Evnia moet een bredere doelgroep van gamers aanspreken met onderscheidend design
Met Philips Evnia wil de fabrikant gamers aanspreken die wat anders zoeken dan wat alle andere fabrikanten van gamingmonitoren leveren.

Volgens diverse onderzoeken is iets meer dan de helft van gamers vrouw. Ook is een flink percentage van gamers de 30 ruimschoots gepasseerd. Toch richten fabrikanten van producten voor gamers zich vooral op de stereotype doelgroep: jong en man. Philips Evnia wil als nieuw gamingmerk een breder publiek aanspreken. Inclusief en divers betekent, zoals meer en meer bedrijven zich realiseren, ook potentieel een grotere afzetmarkt. Commercie en wereldverbetering kunnen zo best hand in hand gaan. Tijdens een groot introductie evenement in Parijs liet Philips de eerste Evnia producten zien. Hier geven we een eerste indruk.

Philips Evnia: geen roze of verwaterde versies

Veel eerdere producten voor vrouwelijke gamers laten zich eenvoudig in twee categorieën vangen: 'hetzelfde als voor de traditionele gamer, maar dan roze' en 'een verdunde, simpeler versie met een zacht prijsje'. De eerste producten laten zien dat daarvan bij Philips Evnia geen sprake is.

Om met de monitoren te beginnen - het bedrijf achter het nieuwe merk, MMD, is per slot van rekening monitorspecialist: er zijn maar liefst drie topmodellen. De prijs én de specificaties maken duidelijk dat hier geen water bij de wijn is gedaan.  Deze nieuwe schermen zijn de Philips Evnia 42M2N8900, een 42-inch (107 cm) oled-scherm met 138 Hz verversingsfrequentie, de Philips Evnia 34M2C8600, een gebogen 34-inch (86,4 cm) qd-oled ultrawide monitor met 175 Hz beeldsnelheid en de Philips Evnia 34M2C7600MV. Deze laatste is ook een gebogen 34-inch scherm, maar dan op basis van lcd met een miniled backlight en een snelheid van 165 Hz. Alle drie gaan ruimschoots meer dan 1000 euro kosten - hieronder volgen meer details.

Evnia 7000-8000.jpg

Naast deze topmodellen in de 8000- en 7000-serie komt het merk ook met een aantal lager gepositioneerde gaming monitoren. Daarvan toonde het een enkel model in de 5000-serie, maar er moet ook een (nog) betaalbaardere 3000-serie komen. 

Evnia positioning.jpg

Zoals gezegd blijft het niet bij monitoren alleen. Met een tweetal gaming headsets, twee gaming toetsenborden, twee gaming muizen en een muismat met rgb-verlichting kan de gamer die niet per se iets in 'zwart met rood' op het bureau wil een complete set in dezelfde stijl aanschaffen. Ook hiervan zijn een luxe 7000-serie en een midrange 5000-serie aangekondigd. 

Belangrijk om te vermelden is dat er ook een softwarepakket komt voor het wijzigen van instellingen aan de Evnia producten. Deze Philips Precision software maakt het mogelijk instellingen online ('in de cloud') op te slaan en op elke locatie te downloaden. De gedachte is dat je op die manier altijd kan beschikken over je favoriete instellingen. 

Philips Precision software.jpg

Design: anders dan andere gaming producten 

Dat brengt ons op de vormgeving. Zoals gezegd, geen roze, maar een interessante kleurstelling van wit, zilver en grijstinten kenmerkt de topmodellen van de nieuwe gaming monitoren. De modellen in het middensegment zijn donkerder grijs, in (voor zover we konden zien) twee grijstinten.

De randapparatuur volgt die kleuren, waarbij wederom de luxere versies in wit en zilver zijn uitgevoerd en de middensegment modellen in grijstinten. Consequent doorgevoerd zijn accenten met hoekige vlakken. Bij de monitoren bijvoorbeeld aan de achterkant, bij de muizen en toetsenborden op scrollwielen.

Evnia design study

Ook rgb-verlichting in de vorm van een led-strip komt op alle apparatuur terug, naast speciale Ambiglow-verlichting op de 7000- en 8000-serie monitoren.

De meest luxe Philips Evnia monitoren zijn voorzien van Ambiglow, een soort van Ambilight

Philips Evnia 42M2N8900: groot formaat OLED

Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur welk topmodel van Evnia het 'echte' topmodel is, dus we beginnen maar gewoon met de grootste. De Evnia 42M2N8900 is gebaseerd op een 42 inch w-oled scherm van LG Display. Het is voorzien van een speciale coating die reflecties moet tegengaan. Onze eerste indruk is dat die behoorlijk effectief is, het scherm spiegelt aanzienlijk minder dan een standaard oled tv. Tegelijkertijd biedt het scherm het kenmerkende oneindige contrast van oled en de grote kleurenrijkdom die inherent is aan deze techniek.

Philips Evnia 42M2N8900

Het is echt een monitor en geen omgekatte televisie. Dat is te zien aan de andere aansluitingen, waaronder displayport en usb-c met 90 watt voeding, en de in hoogte verstelbare voet. Vergeleken met een oled-tv moet de monitor minder input lag hebben en dus nog sneller reageren op je acties in de spelwereld. Ook biedt Philips een 'overklok' beeldsnelheid van 138 beelden per seconde, iets sneller dan de max van oled tv's van 120 Hz.

Philips Evnia 42M2N8900 Hoewel we het scherm maar met een enkele game hebben gezien, zag het beeld er daarvan uitstekend uit. Eerlijk is eerlijk, het eerste slechte oled-scherm moeten we nog tegenkomen. Op dit moment zijn er nog niet veel aanbieders van oled-gaming monitoren op dit formaat, alleen Asus schiet ons te binnen.

Philips Evnia 42M2N8900Philips rust het scherm uit met Ambiglow, een tegenhanger van Ambilight, dat bekend is van Philips televisies. De werking is vergelijkbaar, met een aantal zeer fel schijnende leds op de achterzijde, die de kleuren van het beeld op de achterliggende muur kunnen afstralen. Dat zorgt voor een natuurlijker overgang tussen beeld en omgeving, zo vindt althans de fabrikant en de vele Ambilight fans die er ontegenzeggelijk zijn. Desgewenst kan je Ambiglow ook laten meekleuren met muziek en nog op diverse andere manieren instellen.

Philips Evnia 34M2C8600: ultrawide QD-OLED

Het tweede luxemodel uit de Evnia-lijn is een 34-inch ultrawide model op basis van Samsungs qd-oled technologie. Daarmee is Philips na Alienware en Samsung de derde monitorfabrikant die deze techniek toepast. Qua specificaties is het scherm vergelijkbaar met die concurrenten. Het heeft een beeldsnelheid van 175 hertz en het kenmerkende contrast van oled. 

Philips Evnia 34M2C8600

Wellicht mede door integratie van Ambiglow rgb-verlichting is het gebogen scherm niet bijzonder dun. In tegenstelling tot het 42-inch model is hier geen antireflectie coating aanwezig, waardoor het meer spiegelt. Dat is iets om rekening te houden bij het opstellen. 

Philips Evnia 34M2C8600 achterkant

Gezien de eigenschappen moet dit scherm een zeer geschikte optie zijn voor battlefield-achtige shooters met een breed speelveld. De extra breedte vertaalt zich daar potentieel in een grotere kijkhoek (mits instelbaar in de game), waardoor je tegenstanders eerder ziet. Ook voor snelle racegames moet de hoge beeldsnelheid zorgen voor extra details en een hogere snelheidsbeleving. 

Philips Evnia 34M2C8600

Philips Evnia 34M2C7600MV

Het derde vlaggenschip van de nieuwe Evnia-lijn is de 34M2C7600MV. Deze 34-inch monitor heeft een lcd-paneel op basis van va-techniek, wat voor een hoog contrast moet zorgen. In hdr gaat dat een hele stap verder, want daar kan het scherm gebruik maken van het full array local dimming backlight, dat met 1152 individuele dimming zones (minileds) behoorlijk nauwkeurig de helderheid kan aanpassen aan het schermbeeld. Dat betekent potentieel een zeer hoog contrast, wat zorgt voor realistischere, meeslepende beelden.

Philips Evnia 34M2C7600MV

Gezien de basiseigenschappen van deze monitor ligt het voor de hand dat deze vooral interessant is voor spelers van open world games en role playing games als Assassin's Creed. Die hebben niet per se de hoogste beeldsnelheden nodig, maar trekken je als speler de gamewereld in met gedetailleerde graphics en uitvoerige verhaallijnen. Ook voor race games in het open world genre (Need for Speed, Forza Horizon) klinkt dit als een interessant beeldscherm.

Ook dit scherm is voorzien van Ambiglow rgb-verlichting aan de achterzijde, naast een led-strip over het midden van de achterkant. Van de drie topmodellen moet de 34M2C7600MV als eerste op de markt verschijnen, in december 2022. 

Philips Evnia 27M2C5500W

De laatste van de vier beeldschermen die Philips toonde in de nieuwe lijn is de Evnia 27M2C5500W. Dit is een 27-inch (68,6 cm) beeldscherm met een sterke curve (1000R). Het heeft een qhd-resolutie en een verversingsfrequentie van 240 beelden per seconde. De paneeltechniek is 'Fast VA', wat volgens de makers moet zorgen voor zowel snelle responstijden en een hoog contrast.

Philips Evnia 27M2C5500W

Compleet nieuw gamingmerk

Evnia is een compleet nieuw gamingmerk, zo benadrukte een woordvoerder van Philips in gesprek over de introductie. Het zal op termijn Momentum vervangen, met een transitieperiode waarin modellen van beide lijnen naast elkaar bestaan. 

De ontwikkeling van Evnia begon in april 2021, zo vernamen we, met een discussie over de mogelijkheid een nieuw gamingmerk te introduceren onder de Philips-vlag. Daarbij was de insteek van meet af aan om iets anders dan andere bedrijven te doen. Dat was ook een praktische afweging: de markt voor gaming monitoren is overvol, dus als nieuwe speler moet je je onderscheiden.

De manier om dat te doen begon met design, ingegeven door gesprekken binnen MMD en met inbreng van de vele gamende partners binnen het bedrijf. Daaruit volgde de gedachte om producten te maken die niet per se 'gaming' schreeuwden in hun design, en in het verlengde daarvan volgde veel kwalitatief onderzoek onder potentiële gebruikers. Het resultaat is Evnia, een gaminglijn voor niet-stereotype gamers. 

Met een krachtige video met het verhaal van Sylvia 'QueenArrow' Gathoni, een Keniaanse esporter die Tekken op topniveau speelt, zette Philips de toon bij de presentatie. Gathoni, naast inmiddels afgestudeerd jurist nog altijd esporter, is bepaald geen stereotype jonge, witte, mannelijke gamer. Met Evnia wil Philips meer gamers zoals zij aanspreken, mensen die zich vaak moeten invechten in wat voor buitenstaanders een weinig verwelkomende in-crowd kan zijn. Maar ook gamers die inmiddels wat ouder zijn, kinderen hebben en niet meer zo warm lopen voor agressief vormgegeven creaties in zwart met neon kleuraccenten. 

Of het merk daarin succesvol gaat zijn, is afwachten. Puur kijkend naar de specificaties zijn de getoonde modellen niet uniek - al is er ook niet heel veel concurrentie op dat vlak. Een handvol merken brengt ook witte gaming monitoren uit, zowel Samsung als Alienware hebben producten die in het vaarwater van Evnia zitten. Philips geeft het merk in elk geval de tijd, het opbouwen van een merk gaat ook niet zomaar. Veel van de getoonde producten komen pas over een tijdje op de markt. Kortom, de komende tijd zullen er nog de nodige berichten over Evnia gaan volgen.

Prijs en beschikbaarheid

Zoals gezegd verschijnt de Philips Evnia 34M2C7600MV als eerste op de markt. Deze ultrawide met minileds moet in december beschikbaar komen. De prijs die we op het introductie evenement hoorden is fors, bijna 2000 euro - maar zeer waarschijnlijk zal die bij introductie anders zijn, zo vernamen we. Dat is dus nog even afwachten.

Dat geldt ook voor de 42M2N8900 en de 34M2C8600. Beide moeten in januari 2023 in de winkel belanden. Ook hiervan zijn de prijzen nog niet definitief, maar ze zullen in lijn liggen met hun tegenhangers van de concurrentie - met een meerprijs vanwege de Ambiglow, vermoedelijk. De 27M2C5500W gaat naar verluidt 549 euro kosten, maar ook die prijs is nog niet zeker. Wanneer dit model verschijnt, is nog niet bekend.

De randapparatuur ten slotte zal pas in juni 2023 op de markt komen. De modellen op het evenement waren alle nog handgemaakt, en er is gerede kans dat er nog het een en ander gaat veranderen. 

Update 24-10-2022: Philips laat weten dat de Evnia 34M2C7600MV een adviesprijs krijgt van 2069 euro. De 42M2N8900 gaat 1959 euro kosten, de 34M2C8600 1849 euro. De 27M2C5500W wordt een stuk minder duur met een adviesprijs van 579 euro.

Philips Evnia 34M2C7600MV in een oogopslag
Kleur Wit met zilver
Afmetingen 80,7 x 39,9-54,9 x 29 cm
Gewicht 10,35 kg
Beeldscherm 34 inch (86,4 cm) VA LCD, 1500R
Mini-LED backlight met 1152 zones
UW-QHD (3440x1440 pixels), 110 PPI
Audio 2x 5W luidsprekers
DTS
Aansluitingen HDMI 2.1 x2
DisplayPort 1.4 
USB-C (DP Alt-modus, 90W PD)
USB-A 5 Gb/s x4
USB-B 5 Gb/s 
Snelheid 165 Hz
2,5 ms GtG
Adaptive sync (Freesync) 48-165 Hz
HDR VESA DisplayHDR 1400
Helderheid SDR: 720 nits
HDR: 1400 nits (10% venster)
Contrast 3000:1
KLeurweergave sRGB 140%
AdobeRGB 92,9%
DCI-P3 97%
10-bits (1,07 mld. kleuren)
Ergonomie 15 cm hoogte verstelbaar, -20/20 graden zwenken, -5/20 graden kantelen
Bijzonderheden Ambiglow RGB-verlichting
Multiview (PbP/PiP)
KVM
Adviesprijs € 2069