Life
Review   |   Persoonlijke verzorging

Philips Lumea IPL 9900 lange termijn review: comfortabel haarvrij met SkinAI

De Philips Lumea IPL 9900 is een uitstekend alternatief voor scheren, waxen of andere ontharingsmethoden - en bovendien pijnloos. 
De Philips Lumea IPL 9900 is een uitstekend alternatief voor scheren, waxen of andere ontharingsmethoden - en bovendien pijnloos. 

De Philips IPL-apparaten onder de naam Lumea zijn al heel wat jaren een bekend fenomeen onder de "thuisonthaarders". Het nieuwste model is de Philips Lumea IPL Hair Removal 9900, die als belangrijk nieuwtje een voorziening heeft met de naam SkinAI. Deze functie zit in een aparte app, en is in staat om op basis van foto's die je maakt, je huid te analyseren en op basis daarvan de instellingen van de IPL aan te passen. Daarnaast maakt de app het gebruik eenvoudiger met tips en stap-voor-stap instructies. 

Philips Lumea IPL 9900 verpakkking

Goedkoop is deze Lumea niet, hij kost afgerond 600 euro. Daarvoor krijg je er wel nog een apart aparaatje voor gezichtsontharing bij. Het blijft een hoop geld, al biedt Philips de mogelijkheid het in termijnen aan te schaffen. Bovenal is een laserbehandeling óók niet gratis. De vraag die natuurlijk bovenal naar bovenkomt is of deze Lumea zo goed werkt als Philips belooft - en of het een alternatief is voor laseren. Reden voor mij om dit uitgebreid en langdurig te testen. De reden voor die langdurigheid is simpel: het duurt even voor je resultaat ziet, én ik vond het belangrijk om ook te kunnen vertellen hoe het apparaat bevalt wanneer je eenmaal de haargroei onder bedwang hebt. 

Dit is de Philips Lumea IPL Hair Removal 9900

De Lumea IPL Hair Removal apparaten zijn zoals gezegd al vrij bekend onder - met name - vrouwen. Net als alle IPL-onthaarders werken de Philips Lumea's met intens, pulserend licht. Dat verklaart direct de aanduiding IPL. Meer over het verschil tussen IPL en laser lees je verderop.

Philips Lumea IPL 9900

De Lumea IPL Hair Removal 9900 is op dit moment de meest luxe uitvoering. Het apparaat belooft haargroei (tijdelijk) te stoppen, door haarzakjes te bestralen met pulserend licht met hoge intensiteit. Dat ziet er in de praktijk uit als lichtflitsen. Het effect van die lichtflitsen is dat de haarzakjes als het ware in slaap worden gebracht. Dat zorgt eerst voor vertraging van de haargroei en uiteindelijk stopt deze volledig. Daarvoor moet je het apparaat wel herhaaldelijk gebruiken over een langere periode. Wanneer je eenmaal het punt hebt bereikt dat de haargroei stopt, moet je de behandeling nog af en toe met grotere tussenpozen herhalen. Zo blijven de haarzakjes in slaap. 

Philips Lumea IPL 9900

Het eindresultaat moet hetzelfde zijn als wanneer je naar de salon gaat voor een laserbehandeling, alleen: je hoeft er de deur niet voor uit. Je doet het gewoon thuis, op de bank, in bed: waar en wanneer jij het maar wilt. Zo hoef je geen rekening te houden met afspraken of tijd te maken om ergens naartoe te gaan. Je doet het geheel in je eigen tijd. Dat plaatst de hoge prijs ook in perspectief: een laserbehandeling is ook duur, maar dit apparaat schaf je maar één keer aan. Daarnaast biedt Philips ook de mogelijkheid het met maandelijkse bedragen te kopen. Daarbij betaal je 17 maanden lang 34,95 euro per maand.

Wat is het verschil tussen laser en IPL?

Mensen spreken vaak over ‘laser’ als ze het over IPL-apparaten als de Philips Lumea IPL Hair Removal 9900 hebben. Begrijpelijk, want zowel laser als IPL werkt met licht. Toch is de werking anders. Laser is een zogenaamde coherente lichtbron, een bundel van eenkleurig, sterk stralend licht. IPL is meerkleurig, gefilterd licht dat pulseert: het flitst op hoge frequentie aan en uit.

Laser heeft als voordeel dat het preciezer werkt: het focust op de haarzakjes en werkt daardoor sneller. Ook werkt laser met alle huidtinten: de IPL-techniek werkt niet met hele donkere huidtinten en is ook niet geschikt voor blonde, witte en grijze haren. 

Bij IPL zijn meer behandelingen nodig, maar die kan je met een apparaat als de Lumea IPL in het comfort van je eigen huis doen. Ook is deze behandeling minder agressief: bij laseren zal je eerder last hebben van een gevoelige huid, wat behandeling met verdovende of verzachtende crèmes vereist.

 

Wat zit er in de doos

Philips levert de Lumea IPL 9900 met 4 opzetstukken. Zo is er een opzetstuk voor het lichaam (benen, armen, rug en al de plekjes waar de huid niet dun of fragiel is), een voor onder de oksels, eentje voor het gezicht en als laatste, maar zeker niet minste, een voor de schaamstreek. Verder zit er nog een kleine haarverwijderaar bij voor “peachfuzz”, de donshaartjes. Dat is feitelijk een heel compact scheerapparaat en werkt dus niet met IPL.

Het apparaat werkt op een accu, dus een lader is uiteraard nodig. Die zit erbij, inclusief een leuk roze tasje om alles in op te bergen. Het apparaat past er precies in. Er zitten speciaal aan de zijkant van de binnenkant opbergvakjes om de accessoires en oplader in kwijt te kunnen.

Voor de oksels gebruik je het opzetstuk waar een arm omhoog wordt afgebeeld. Voor de schaamstreek staat er op het opzetstuk een afbeelding van een onderlichaam met een slip aan. Het gezicht wordt gedaan met het opzetstuk met een gezicht erop en als laatste is er een opzetstuk zonder een afbeelding erop. Die gebruik je voor de rest van het lichaam waar geen dunne of fragiele huid zit. 

Philips Lumea IPL 9900

De opzetstukken schuiven er heel makkelijk af en net zo makkelijk ook weer op. De juiste manier van ze erop plaatsen is met het plaatje omhoog. Jet moet wel een beetje voorzichtig zijn, want je wilt ze niet laten vallen, maar het is zeker gebruikersvriendelijk.

De Philips Lumea IPL Hair Removal 9900: design en gewicht

De Lumea 9900 is een vrij groot en zwaar apparaat, met een gewicht van 460 gram. Het wordt geleverd in een roze en roségouden kleur (laat dat nou net mijn favoriete kleur zijn) en ziet er erg mooi uit. Het is erg praktisch dat het draadloos te gebruiken is, zeker als je bijvoorbeeld je gezicht wilt behandelen voor de spiegel, maar er geen stopcontact in de buurt is. 

Philips Lumea IPL 9900 lader (detail)

Het handvat ligt goed in de hand, waardoor je er over het algemeen erg fijn mee kunt werken. Het enige nadeel voor mij was dat na een sessie mijn hand en arm toch wel moe waren door het gewicht van de Lumea zelf. 

Wat je misschien niet verwacht, is dat een apparaat dat met licht werkt ook geluid produceert. De lichtbron produceert kennelijk genoeg warmte, dat die moet worden afgevoerd met een ventilator. Die hoor je, al valt het geluid erg mee. Alsof je heel zachtjes föhnt. Naarmate je hem langer gebruikt, wordt de lucht die eruit stroomt warmer – en de bovenkant ook.

De bedoeling is dat je voor elk lichaamsdeel een ander opzetstuk gebruikt, maar ook een andere “flits hoogte”. Die flitshoogte bepaal je met een knopje op het apparaat, met een vergrootglas erop. Philips noemt deze functie de SmartSkin-sensor. Je zet het apparaat volledig op je huid en drukt vervolgens op het knopje. Het apparaat herkent dan wat voor soort huid je hebt en welke stand het beste moet zijn om te gebruiken. Je zou het een ingebouwde bescherming kunnen noemen. Door het vinkje in te drukken bevestig je dat je die bepaalde stand wilt gebruiken.

Philips Lumea IPL 9900

Verder zit er nog de aan en uit knop op natuurlijk en een knop voor links en rechts om de standen 1 t/m 5 te kunnen kiezen.

De peachfuzz verwijderaar

Het bijgeleverde kleine apparaatje voor peachfuzz doet net als de Lumea zelf heel goed waar ze voor gemaakt is. Je doet de batterijen erin, trekt de dop eraf en draait de onderkant naar de “aan” stand. Goed om te weten is dat de “aan” stand hier een I is en de uitstand een 0. Je gaat vervolgens rustig met het kopje over de gewenste plek/huid waar je haren wilt verwijderen en je ziet al snel dat de donshaartjes verdwijnen. Het fijne aan dit pocket size apparaatje is dat het geheel pijnloos, snel en efficiënt werkt. Wie wil dat nou niet? 

Philips Lumea IPL 9900 donshaar scheerapparaatje

De app: wat doet deze en hoe ziet het eruit?

Het apparaat verbindt zich met de app wanneer je begint met je behandeling. Als allereerste moet je het apparaat selecteren, dat is in dit geval de Lumea 9900. De volgende stap is wanneer en of je herinnert wilt worden aan je behandeling. Vervolgens ga je alle stappen na, zoals het kiezen van je huidskleur en welke zones je graag wilt behandelen. Gelukkig is de app erg makkelijk in gebruik en legt het zichzelf uit.

Voor je de app kan gaan gebruiken, moet je dat stappenplan een keer door. Daar zit ook een Skin-Selfie analyse bij, voor als je gezichtshaar wilt verwijderen. Ook als je dat niet van plan bent, zoals ik.

De SkinAI is een aparte functie die ingebouwd is in de app zelf. Hierin heb je drie opties, waarvan de eerste die Skin-selfie analyse is. Die analyseert op basis van selfie van je gezicht de huid op je gezicht en houdt de conditie van je huid bij en hoe die zich ontwikkelt. De “Lichaamshaarvermindering” is er voor het bijhouden van de voortgang van je ontharing op andere lichaamsdelen. Ook deze analyseert en detecteert waar er nog haren zitten op het behandelde gebied. Waar nog haar zit wordt dan gehighlight op de foto. Tot slot is er nog de “Audio Flits-teller”, die telt de flitsen die zijn losgelaten. Deze functie kun je activeren door een nieuwe behandeling te starten. 

Mijn hair removal journey met de Lumea IPL 9900 met SkinAI

Zondag 9 april 2023 ben ik begonnen met het gebruik van de Lumea 9900. Eerst heb ik natuurlijk aandachtig de gebruiksaanwijzing gelezen en vervolgens de bijbehorende app gedownload. De app is essentieel als je deze behandeling wilt doen. Het is namelijk erg belangrijk dat je deze stap voor stap precies opvolgt, temminste, als je een mooi resultaat wilt natuurlijk. 

Stap 1: Kies de kleur die het beste je huidskleur en lichaamshaarkleur omschrijft. 
Stap 2: Test de huid. Deze stap had ik al de dag ervoor gedaan, dus dit hoefde ik niet meer te doen, maar wees hier niet luchtig over. Het is erg belangrijk dat je je huid test want niemand wilt een allergische reactie en/of een verbrande huid.
Stap 3: Zorg dat je goed glad geschoren bent. Waxen kan ook, maar dan moet je 24 uur wachten voor je de behandeling kunt doen. Voor mij waren dat mijn benen en mijn oksels. Ik heb ze in de douche geschoren en meteen na het douchen ben ik verder gegaan met de rest van de behandeling. 
Stap 4: Bevestig het gewenste opzetstuk.
Stap 5: Door de SmartSkin-sensor te raadplegen kom je te weten welke instelling het beste bij je huid past (druk het knopje met het vergrootglas in). Je kan de sterkte ook met de hand instellen, maar dat is natuurlijk juist niet de bedoeling. Laat de Lumea het werk doen!
Stap 6: Zet de Lumea op de huid. Wanneer de Lumea in een hoek van 90 graden op de huid ligt, druk haar dan stevig aan.
Stap 7: Wacht tot op de achterkant van het apparaat een witte lichtbalk oplicht, boven het woord ‘Ready’ dat daar staat. Dan is het klaar voor gebruik. 
Stap 8: Vervolgens druk je de knop aan de voorkant in om de lichtflitsen los te laten. Dat moet je dicht bij elkaar doen. Dit zorgt voor een effectief resultaat. Voor grote lichaamsoppervlakten kan je “Schuif en flits” gebruiken. Je houdt de flitsknop dan ingedrukt en schuift over het te behandelen lichaamsdeel.
 
Dit regime volg je vier keer om de twee weken en vervolgens vier keer om de vier weken.

Meteen na de eerste behandeling zag ik vrij weinig. Mijn huid was de volgende dag wel een beetje gevoelig, maar dat was het dan ook. Het resultaat van de eerste behandeling zag ik pas na twee weken, toen ik de volgende behandeling mocht doen. Ik zag heel duidelijk dat er al minder haargroei was en dat de eerste behandeling dus goed haar werk had gedaan. Na de tweede behandeling zag je dat de haargroei nog minder werd en zo is dat eigenlijk met alle behandelingen gegaan.

Ik volg nu al sinds april 2023 het regime en ben hier dan ook erg streng in. Ik heb tot op heden nog steeds een heel klein beetje haargroei op de huid waar het bot van mijn schenen is en aan de onderkant van mijn oksel. Verder is het overal weg. Onderstaande foto's geven een goede indruk van hoe effectief de behandeling met de Lumea IPL 9900 is. Let op: dit is steeds gefotografeerd vóór ik aan de slag ging. De laatste foto's laten het beste zien dat het haar niet meer terugkomt.

 

Na de eerste serie behandelingen moet je in het eerste jaar elke vier weken een touch-up doen.

Wat doet SkinAI?

SkinAI speelt een belangrijke rol in het volgen van deze behandeling. De SkinAI is een onderdeel van de app die bij de Philips Lumea hoort en ik vind het een bijzonder handig foefje. 

Philips Lumea IPL 9900 app met SkinAIMet behulp van de SkinAi kan je precies te weten komen wat voor huid je hebt, wat voor behandeling je nodig hebt, welk niveau flitsen vereist is en je kan bijhouden hoe ver je in je behandeling bent. Ook houdt de SkinAI bij hoeveel lichtflitsen je al hebt losgelaten op het te behandelen lichaamsdeel en de duur van de behandeling. 

De SkinAI is daarmee toch wel erg handig, want zonder deze functie zou je een soort schatting moeten maken van het type huid dat je hebt en zou je zelf moeten tellen hoeveel flitsen je hebt losgelaten, en hoever je precies in je regime bent.

Een verbeterpunt is dat SkinAI niet registreert wáár de Lumea precies heeft geflitst, alleen hoeveel flitsen er al geweest zijn.

De hamvraag: doet de behandeling met de Philips Lumea IPL 9900 pijn?

Ik kan in alle eerlijkheid vertellen dat de behandeling met de Philips Lumea IPL 9900 geen pijn doet, mits je de stappen correct opvolgt. De tweede keer dat ik de IPL gebruikte, had ik mezelf in de ochtend geschoren, maar door tijdgebrek pas ’s avonds laat mijn oksels behandeld. Dat was niet heel handig. Doordat ik pas 15 uur later ging behandelen, waren er natuurlijk al haartjes terug aan het groeien. De haartjes die al terug gegroeid waren, werden eigenlijk gewoon weggebrand en zo rook het ook. Dat was niet heel prettig. Dus, pro-tip: behandel meteen na het douchen! 

Onder normale omstandigheden voelen de lichtflitsen een beetje warm, maar dat duurt slechts een seconde of minder. Het lijkt in het begin misschien een beetje eng of voelt een beetje onwennig, maar dat gevoel verdwijnt heel snel. 

Conclusie

De Philips Lumea IPL 9900 is een erg fijn apparaat, dat pijnloos je haren verwijdert, of liever gezegd: ervoor zorgt dat ze niet terugkomen. Dat kan je bovendien gewoon thuis doen. Daarmee is het wat mij betreft een heel geslaagd product, want ik hou zelf helemaal niet van scheren.

Als er een minpunt is, dan is het dat sommige plekken in mijn geval kennelijk niet helemaal goed te behandelen zijn; desondanks is het een enorme winst vergeleken met scheren of andere ontharingsmethoden. Inmiddels gebruik ik de Lumea IPL 9900 ruim anderhalf jaar. Na zo'n lange gebruikstest kan ik zonder meer stellen dat ik 'om' ben. Sterker, dat was ik na een paar maanden al, maar ook op de écht lange termijn werkt dit gewoon: IPL is een uitstekend alternatief voor laseren, waxen of scheren. 

Uitstekend Februari 2025

Philips Lumea 9900 IPL (BRP958/00)

Philips Lumea 9900 IPL (BRP958/00) in een oogopslag
Kleur Rosé
Gewicht ca. 460 g
Geschikt voor Lichaam, gezicht, oksels, schaamstreek
Bijzonderheden SkinAI, peachfuzz verwijderaar meegeleverd
Prijs € 589
Koop bij Bol.com