Nieuws   |   Televisies

Nieuwe Philips OLED TV's in 986 en 936-series zetten in op beter beeld met behulp van AI

Nieuwe Philips OLED TV's in 986 en 936-series zetten in op beter beeld met behulp van AI
De Philips OLED986 (hierboven) en OLED936 maken gebruik van AI voor beeldverbetering.

De nieuwe serie oled-tv's zijn voorzien van de nieuwste generatie oled-paneel, die een 20 procent hogere piekhelderheid kan weergeven. Dat moet een verbetering opleveren op een zwak punt van oled-techniek: de weergave in een heldere omgeving. Die wil nog wel eens een uitdaging zijn. Ook een ander pijnpunt van oled, het inbranden van stilstaand beeld, is door Philips aangepakt. Een speciale anti-burn-in techniek controleert 32.400 afzonderlijke zones op stilstaand beeld. Wordt dat gedetecteerd, dan reduceert het scherm de helderheid in de betreffende zone. Dit systeem moet volgens Philips in 95% van de gevallen inbranden voorkomen. Wat onderscheidt de OLED+986 en OLED+936 nog meer?

Kunstmatige Intelligentie voor beter beeld

De beeldkwaliteit van televisies is al de nodige jaren erg goed. Zelfs mainstream toestellen leveren uit de doos al een behoorlijk goed plaatje, dankzij nauwkeurige afstelling en features zoals Film Maker modus, dat het oorspronkelijke bronsignaal ongemoeid laat. Wat resteert, is het verbeteren van bronmateriaal dat nog niet aan de hoogste eisen voldoet. Met behulp van kunstmatige intelligentie is dat ook daadwerkelijk mogelijk.

Philips bouwt in de 986- en 936-series een nieuwe generatie chip in - de 5e generatie P5 Intelligent Dual Picture Engine, om precies te zijn - die in staat is om met AI-technieken zulk 'inferieur' materiaal op te waarderen. Dat kan op diverse manieren. Zo kan AI Machine Learning Sharpness beeld selectief verscherpen: niet op het volledige beeld en de complete film of aflevering, maar op specifieke delen van afzonderlijke frames. Dat kan bovendien met verschillende instellingen, afhankelijk van de inhoud van het beeld. Het AI-algoritme kan dankzij machine learning typen beelden herkennen en daar - als het goed is - passende verscherping op toepassen.

Een andere beeldverbeteringstechniek op basis van AI is de AI Smart Bit Enhancement 2.0-functie. Deze kan kleurinformatie toevoegen, om relatief grove kleurovergangen te verfijnen. Daardoor kan het de kenmerkende streepvorming bij dat soort kleurovergangen (banding in jargon) doen verdwijnen, zo belooft Philips.

Spelen met (omgevings)licht

Meer verbeteringen met behulp van AI moet de Perfect Natural Reality-technologie brengen. Deze evolutie van Philips' beeldverwerking kan nu standaardbeelden omzetten naar 'hdr-achtig beeld met 30% natuurlijkere scherpte'. Voor die frase hebben we maar even het persbericht geciteerd. We hebben onze twijfels over het resultaat van dit soort verbeteringstechnieken op basis van resultaten uit het verleden, maar wellicht gaat het ons nog verrassen.

Nuttiger klinken de Ambient Intelligence en de HDR10+ Adaptive functies. Deze koppelen de AI-kunsten aan de in de toestellen aanwezige sensor voor omgevingslicht. Daardoor kunnen tv's uit de 986- en 936-serie de weergave aanpassen aan het omgevingslicht én de hdr-impact behouden. Bij de HDR10+ Adaptive functie kan dat zelfs per scène van de film.

HDMI 2.1, Ambilight en meer

Uiteraard hebben de beide series televisies nog veel meer in de mars - te veel om op te sommen in dit bericht. We houden het dus bij de belangrijkste zaken naar onze mening.

De eerste daarvan is toch wel de hdmi 2.1-ondersteuning van de toestellen. Hierdoor kunnen ze overweg met variabele frame rates (48-120 Hz) en zijn ze compatible met Freesync en G-sync. Dat maakt deze nieuwe Philips tv's zeer interessant voor gaming, in combinatie met de nieuwste generatie Xbox of Playstation, of een game pc. 

Daarnaast, het is bijna een open deur maar toch: uiteraard zijn de nieuwe oled tv's van Philips voorzien van Ambilight rondom het scherm. Deze verlichting die de kleuren van het beeld laat doorstralen op de achterliggende muur blijft een onderscheidend aspect van dit merk, en consumenten blijven ervoor warmlopen.

Ambilight werkt ook samen met de Dolby Atmos weergave die beide series beheersen. Zowel de 936 als de 986 oled-tv's zijn voorzien van een Bowers & Wilkins soundbar. Bij het luxere model is daar nog een aparte 'Tweeter-on-top' luidspreker voor hoge tonen aan toegevoegd. Door die apart te plaatsen moeten de hoge tonen zuiverder tot hun recht komen. Lees op HiFi.nl meer over de audiokwaliteiten van de nieuwe Philips OLED936 en OLED986 tv's.

Philips OLED936 Philips OLED936 Philips OLED936 Philips OLED936 (detail) Philips OLED936 (detail) Philips OLED936 (detail) Philips OLED986 Philips OLED986 Philips OLED986 (detail) Philips OLED986 (detail) Philips OLED986 (detail - Tweeter-on-Top) Philips OLED986 en OLED936 afstandsbediening

Philips OLED+986 en OLED+936 modellen en prijzen

De Philips OLED+986 komt vooralsnog in één uitvoering op de markt, een 65-inch (165 cm) model met een adviesprijs van 4449 euro. Vanaf begin oktober kan je hem kopen.

De Philips OLED+936 komt beschikbaar in drie formaten: 48 inch (122 cm), 55 inch (140 cm) en 65 inch (165 cm). Deze gaan respectievelijk 1999 euro, 2499 euro en 3499 euro kosten. De 936-modellen verschijnen vanaf september in de winkels.