Nieuws   |   Netwerkopslag

QNAP versnelt McAfee virusscanner op NAS-apparaten

QNAP McAfee 3.2 werkt sneller door gebruik van multithreading - maar alleen op relatief krachtige NAS-systemen van het merk. (Bron beeld: QNAP)
QNAP McAfee 3.2 werkt sneller door gebruik van multithreading - maar alleen op relatief krachtige NAS-systemen van het merk. (Bron beeld: QNAP)

Met QNAP McAfee houd je malware overal buiten de deur, ook op je NAS. De nieuwste versie QNAP McAfee 3.2 versie van de AV-tool is volgens de fabrikant een stuk sneller en veelzijdiger geworden.

Virusscanner op een NAS?

Laten we eerst met de hamvraag beginnen: een virusscanner op de NAS, is dat zinvol? Dat hangt een beetje af van wat voor zaken je op je NAS bewaart, en welke systemen je gebruikt om die bestanden te verwerken. Gaat het om infecteerbare bestanden (naast uitvoerbare programma's ook bijvoorbeeld documenten in diverse formaten en zelfs foto's)? Verwerk je die hoofdzakelijk op Windows-computers? Dan is de noodzaak zonder meer aanwezig. Zowel deze bestandstypen als dit besturingssysteem zijn immers het meest geliefde doel voor makers van malware.

Het voordeel van een AV-pakket op de NAS is, dat alles wat daarop bewaard is met regelmaat gescand wordt. Ook bestanden die bijvoorbeeld van externe bronnen afkomstig zijn. Denk aan een gebruikersaccount waarmee iemand bestanden kan uploaden. Niet een heel vreemd scenario als je bijvoorbeeld met meerdere mensen aan een project werkt. De kans is dan aanwezig, dat er ongemerkt besmette bestanden in je workflow geïntroduceerd worden. Maar ook als je automatisch bestanden naar je NAS kopieert als back-up, is een scanner op de NAS zinvol. Het is op zijn minst een extra controle.

Door regelmatig relevante folders, zoals gedeelde mappen en 'missiekritische' mappen te scannen met een virusscanner op de NAS zelf, pik je besmettingen er uit voordat ze verder verspreid worden op het netwerk.

Geen vervanger voor AV-pakket op pc

Tegelijkertijd is een op de NAS draaiende scanner géén vervanging voor een AV-pakket op je Windows-pc. Waar een scanner op de pc in real-time werkt, is een NAS-scanner namelijk taakgebaseerd. Je loopt dus altijd het risico dat er net tussen geplande scans op de NAS iets tussendoor glipt. Uiteraard is het risico een stuk groter, als je helemaal niet scant op je netwerkopslag. Bovenal voorkom je dat er in je NAS-archieven ongemerkt en jarenlang besmette bestanden sluimeren.

Nieuw in QNAP McAfee 3.2

Dat gezegd hebbende, keren we terug naar de aankondiging van QNAP. Deze fabrikant laat weten met de komst van QNAP McAfee 3.2 de volgende verbeteringen doorgevoerd te hebben in de AV-tool voor hun NAS-systemen:

  • Update van virusdefinities: Met de mogelijkheid om de frequentie van automatische updates te kiezen, kunnen gebruikers er nu voor zorgen dat hun NAS beschermd is tegen opkomende dreigingen.
  • Slim scannen: De functie Smart Scan detecteert en slaat eerder gescande bestanden op intelligente wijze over, waardoor het scanproces wordt geoptimaliseerd voor een hogere efficiëntie en minder systeembelasting.
  • Scannen met meerdere threads: Door gebruik te maken van de verwerkingskracht van robuuste CPU's verdeelt de NAS scantaken in meerdere threads, waardoor parallelle verwerking mogelijk is en de scansnelheid drastisch wordt verbeterd. (Deze functie wordt alleen ondersteund door processoren met meer dan vier threads.)
  • Beheer van geïnfecteerde bestanden: Wanneer McAfee Antivirus geïnfecteerde bestanden detecteert, kunnen gebruikers een reeks specifieke acties ondernemen om de dreiging te beperken. Deze acties omvatten Herstellen, Herstellen en uitsluiten, Quarantaine, Repareren, en Verwijderen.

De nieuwe QNAP McAfee versie is beschikbaar voor alle NAS'sen van het merk die draaien op tenminste QTS 5.0.0 of QuTS hero h5.0.0. Mocht je de scanner eerst eens uit willen proberen, dan is een 30-dagen proefversie beschikbaar.