Achtergrond   |   Desktop PC's

Na lange periode van tekorten zijn Raspberry Pi minicomputers weer goed verkrijgbaar

De Raspberry Pi is er ook in zeer kleine varianten, zoals de hier getoonde Zero. Ook daarvoor zijn weer bijpassende behuizingen en andere accessoires.
De Raspberry Pi is er ook in zeer kleine varianten, zoals de hier getoonde Zero. Ook daarvoor zijn weer bijpassende behuizingen en andere accessoires.

De Raspberry Pi is sinds zijn introductie in begin 2012 bijzonder populair gebleken. Oorspronkelijk werden deze zogeheten single-board computers ontwikkeld voor educatieve doeleinden. Al snel maakte het kleine apparaatje echter furore in de maker community. Slimme hobbyisten zetten de Pi, zoals hij vaak liefkozend genoemd wordt, in voor uiteenlopende doeleinden - van thuisautomatisering tot speelhalkasten. Sinds het originele model zijn er diverse nieuwere en verschillende varianten bijgekomen.

Elektronica voor Jou is specialist in levering van de Raspberry Pi varianten, én gerelateerde producten, van Arduino controllers tot sensoren en nog veel meer. Het bedrijf laat weten dat na een lange periode van tekorten de Raspberry Pi versies eindelijk weer goed leverbaar zijn: goed nieuws voor hobbyisten die aan de slag willen met een Pi-project!

Raspberry Pi varianten

Van de oorspronkelijk Raspberry Pi Model B stamt inmiddels een ware familie aan opvolgers en varianten af. Dat begon ooit met de eenvoudiger Model A, maar inmiddels valt er veel meer te kiezen. Hieronder zie je een kort overzicht van courante opties.

Raspberry Pi 4 Model B

Dit is de meest directe opvolger van de oorspronkelijke Pi, inmiddels toe aan de vierde generatie. Die stamt uit 2019 en is voorzien van een aanzienlijk krachtiger processor dan het origineel. Waar die draaide op een single-core 700 megahertz 32-bits Broadcom BCM2835 met maixmaal 512 MB werkgeheugen, gebruikt de Pi 4 een BCM2711. Dat is een 64-bits quad-core processor met een kloksnelheid van 1,5 gigahertz. Hij is verkrijgbaar in uitvoeringen met 1 tot 8 gigabyte werkgeheugen. Daarmee is het een bijzonder krachtige, veelzijdige basis voor allerlei projecten.

Raspberry Pi 3 Model B en B+ 

Ook de voorganger van de Pi 4 is nog goed verkrijgbaar. Deze gebruikt een iets minder snelle processor, de Broadcom BCM2837. Waar de Pi 4 zogeheten Cortex-A72 kernen heeft (de krachtiger cores van ARM), werkt de processor van de Pi 3 met Cortex-A52 rekenkernen. Die zijn wat minder potent en draaien bovendien op lagere snelheid op de Pi 3-varianten. Bij de Pi 3 Model B is dat 1,2 GHz, bij de Pi 3 Model B+ een iets snellere 1,4 GHz. Beide hebben 1 gigabyte werkgeheugen.

Raspberry Pi 3 Model A+

De Pi 3 is er ook in een bijzonder compacte variant, afstammeling van de oorspronkelijke Raspberry Pi Model A. Deze Raspberry Pi Model A+ heeft half zoveel werkgeheugen, maar is aanzienlijk kleiner dan de Model B. Ondanks het compacte formaat heeft hij de kenmerkende functies van de Raspberry Pi, zoals een microSD-kaartsleuf, een volledige 40-pins IO-header, dual-band WiFi 5 en een audio-aansluiting. Via interne headers kan je een cameramodule en/of een touch display aansluiten. Alleen een vaste netwerkaansluiting ontbreekt.

Raspberry Pi Zero W, WH & 2W

De allerkleinste versies van de Pi zijn de Raspberry Pi Zero modellen. Die zijn er in drie varianten: Zero W, Zero WH en Zero 2W. De eerste twee zijn voorzien van een Broadcom BCM2835 processor, dezelfde als in de oorspronkelijke Pi. Wel draait deze op de Zero modellen op 1 gigahertz in plaats van 700 megahertz. Het verschil tussen de Zero W en de Zero WH is dat de laatstgenoemde een voorgesoldeerde GPIO-header heeft. Bij de gewone Zero W moet je zelf solderen om die te plaatsen. De Pi Zero 2 W ten slotte is de gemoderniseerde variant. Deze heeft een zogeheten system-in-package design en onder meer dezelfde processorkernen als op de Raspberry Pi 3 Model B. Een quad-core 64-bit chip dus, zij het op iets lagere snelheid van 1 GHz in plaats van 1,2 GHz.

Raspberry Pi 400

Een bijzondere telg in de Raspberry Pi-familie is de Raspberry Pi 400. In deze uitvoering is de Pi namelijk opgenomen in een toetsenbordcomputer. Er is ook een bijbehorende Raspberry Pi muis. Je hoeft alleen een beeldscherm aan te sluiten, en je kan aan de slag. In tegenstelling tot bij de andere Pi's is dus geen aparte behuizing nodig.

Raspberry Pi Pico

Dan zijn er nog de Pico-bordjes van Raspberry Pi. In tegenstelling tot de 'gewone' modellen die hiervoor beschreven zijn, zijn de Pico Pi's geen all-round computers. Het zijn microcontrollers, bestemd om allerlei elektronica aan te sturen. Vergelijkbaar met een Arduino, zeg maar. Er is wederom een W-variant en een Pico H-variant. Het verschil is echter groter dan alleen de headers bij laatstgenoemde: deze is namelijk gebaseerd op de oorspronkelijke (en ook nog verkrijgbare) Pico controller. De Pico W is een modernere opvolger, uitgerust met WiFi voor het maken van draadloze verbindingen.

Het begint met een Pi...

Een Raspberry Pi is zoals gezegd de basis voor allerlei projecten. Maar je zal meer nodig hebben om die te gaan bouwen. Zo heb je bij een Pi minimaal een voeding en een microSD-geheugenkaartje nodig. De voeding moet een voldoende krachtige, stabiele usb-voeding zijn. En het microSD-kaartje moet ook degelijk zijn, want daarop komt het besturingssysteem van de Pi. Daarnaast is een behuizing - een kastje om de Pi netjes in de monteren - ook wel handig. 

Dan hebben we het nog niet gehad over alle zaken die je kan aansluiten op de Pi. Niet alleen op de standaardaansluitingen, maar ook op die fameuze 40-pins general purpose input/output header. Daarmee kan je microcontrollers en nog veel meer zaken aansturen en bedienen. Elektronica voor jou heeft een groot assortiment om mee aan de slag te gaan - én de nodige inspiratie in de vorm van projecten om zelf uit te voeren.

De meeste van de hierboven genoemde Raspberry Pi producten zijn inmiddels weer goed leverbaar. Met de vakantie in aantocht een uitgelezen moment om aan de slag te gaan met een mooi project en zo je eigen weerstation, netwerkopslag of smart home bediening te maken!