Slimme Nobi lamp moet hulp bieden bij ongeval in huis, mét oog op de privacy van de gebruikers
Elke dag komen er 280 ouderen op de spoedeisende hulp terecht. Het gaat dan puur en alleen om valpartijen. De slimme lamp Nobi is door zijn Belgische makers ontwikkeld als preventief oogje in het zeil thuis voor die risicogroep. Deze lamp kan signaleren wanneer iemand valt en dan hulp inschakelen. Daarnaast moet de lamp op termijn zelfs vallen kunnen voorkomen. Zo willen de makers een bijdrage leveren aan het (langer) zelfstandig laten wonen van ouderen.
Nobi
Hoewel zeker niet alle ouderen het privacywijs zullen zien zitten om een slimme lamp in huis te halen, heeft Nobi een heel duidelijk doel: zorgen dat mensen die vallen spoedig hulp krijgen. Ben je immers eenmaal gestrekt, dan is het zeker als je ouder bent niet makkelijk om weer overeind te komen. Nobi kan dankzij kunstmatige intelligentie vallen detecteren, maar ook zelfs vallen voorkomen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de lamp ook vallen kan voorspellen.
Die kunstmatige intelligentie is mogelijk doordat zich in het apparaat een Nvidia-processor bevindt. Die is speciaal ontwikkeld voor ai-rekenwerk en is in staat om (ruim) een biljoen berekeningen per seconde uit te voeren. Die berekeningen bestaan uit het analyseren van beelden, die de Nobi lamp maakt van zijn omgeving. Is er geen val gedetecteerd, dan overschrijft hij de beelden weer. Dat alles gebeurt lokaal. Nobi verstuurt geen beelden via het internet, om zo de privacy te waarborgen.
Gezien de in de lamp aanwezige technologie heeft hij een flink formaat. Voor een goed overzicht wordt hij, zo lijkt het, standaard aan het plafond bevestigd. In elke kamer eentje.
Slimme lamp met valdetectie
Nobi zal bij een val na 30 seconden vragen of de persoon in orde is. Krijgt de lamp een negatief antwoord, dan zal hij een noodcontact oproepen, dat vooraf is ingesteld. Dat gaat onder andere via sms, maar met de Nobi-app kan iemand ook de beelden zien (mits de eigenaar/bewoner hiervoor toestemming heeft gegeven). Nobi is ook in staat om de voordeur te openen, mits voorzien van een slim, elektronisch slot. Alles om hulp zo snel mogelijk toegang te verlenen.
Naast noodsituaties moet de lamp ook praktisch zijn in het dagelijks gebruik. Zo laat hij een zacht licht schijnen wanneer je rechtop gaat zitten in bed. Hij verwacht dat je dan gaat opstaan en geeft je wat licht om veilig te bewegen, tot je weer naar bed gaat. Nobi kan ook slaapanalyse toepassen. De bewoner kan deze data delen met een medische expert voor extra inzichten.
Wie als oudere zelf iets wil doen om deze lamp niet voor noodgevallen te hoeven gebruiken, kan op valpreventietraining gaan. Daarnaast zijn er andere preventieve maatregelen, van voldoende bewegen en extra vitamine D slikken, tot antislipmatten onder kleden - al is het advies om kleden liever te vermijden. Ook een regelmatige oogcontrole is aangeraden.
Zelfstandigheid voor ouderen
Daarnaast is er dus Nobi. Deze slimme lamp is uitgebreid getest in woonzorgcentra en ziekenhuizen, met een positief oordeel. Ook de ouderen die hem getest hebben, zijn enthousiast. De lamp draagt immers bij aan langer zelfstandig blijven, en daarmee een groter gevoel van vrijheid. Tegelijkertijd hoeven familie en vrienden zich minder zorgen hoeven te maken dat je uren (of langer) hulpeloos gevloerd bent.
Gezien de in de lamp aanwezige rekenkracht zou aanschaffen een dure grap worden. Nobi haal je dan ook in huis via een abonnement. Voor een gemiddeld appartement moeten de kosten daarvan ongeveer 116 euro per maand bedragen. Naar verluidt werken de makers samen met verzekeraars om die kosten te dekken - voorkomen is immers niet alleen beter dan genezen, maar vaak ook een stuk goedkoper.