De Synology DiskStation DS925+ is de eerste van een grote refresh van Synology NAS-systemen

Synology is de laatste jaren fors bezig het assortiment uit te breiden, zowel richting de enterprise-markt als met producten voor thuisgebruikers. Tegelijkertijd verliest het de core business waarmee het met afstand de grootste speler in het segment werd niet uit het oog: network attached storage oftewel nas-systemen. De Synology DiskStation DS925+ is de eerste van een hele reeks die we de komende tijd mogen verwachten. (In Azië zijn de nieuwe systemen al op de markt, Europa moet nog volgen.)
Synology DiskStation DS925+: overeenkomsten en verschillen met de DS923+
De 5-serie of 5-plus-serie zoals we ze maar even zullen noemen trapt af met de DiskStation DS925+, opvolger van de DS923+. Volgens een woordvoerder van Synology was dat het populairste model, vandaar dat die als eerste wordt opgevolgd.
Het vertoont veel overeenkomsten met die voorganger: ruimte voor vier sata disks of drives (uitbreidbaar naar 9 stuks met de DX525 expansie) en twee m.2 ssd's , 4 GB werkgeheugen (uitbreidbaar naar maximaal 32 GB), twee netwerkaansluitingen en twee 5 gigabit usb-poorten.
Toch zijn er belangrijke verschillen. Zo maakt de AMD R1600 processor van de voorloper plaats voor de V1500B van dezelfde leverancier. Die heeft een lagere kloksnelheid en minder hoge single-threaded prestaties, maar wel vier in plaats van twee rekenkernen. Daarmee moet de DS925+ flink krachtiger zijn bij complexere toepassingen en multitasking. Niet onbelangrijk voor wie het apparaat ook inzet als server voor office-toepassingen van het bedrijf. Een ander verschil is dat de mogelijkheid het systeem uit te breiden met een 10 gigabit-netwerkkaart is verdwenen. De DS923+ had die wel.
Daar staat tegenover dat de snelheid van de netwerkaansluitingen is verhoogd. Die is nu 2,5 gigabit, versus 1 gigabit bij het eerdere model. Synology was lang conservatief op dit vlak, maar beweegt nu een flink eind met de markt mee. 2,5 gigabit switches kosten nauwelijks meer dan 1 Gbps-exemplaren en ook bij pc's is zo'n aansluiting inmiddels gemeengoed. Hoewel de opgegeven lees- en schrijfsnelheid van de DS925+ niet hoger ligt dan die van de DS923+, hoef je bij het nieuwe model niet meteen te investeren in een aparte netwerkkaart. De extra bandbreedte moet het mogelijk maken video in hogere kwaliteit te streamen: de voorganger kon 40 camera's bedienen met 720p-resolutie, de nieuwkomer kan hetzelfde aantal met 1080p-resolutie aan.
Een kleinere aanpassing is de vervanging van de esata-aansluiting door usb-c, voor het verbinden met de DX525 uitbreidingseenheid. Dat is zo gek niet, want esata is als standaard antiek te noemen. Hoe snel de usb-c verbinding is, is de vraag. Dat deze alleen werkt voor het aansluiten van een uitbreidingsunit en niet voor elke willekeurige usb-opslag, ligt wel in de lijn der verwachting.
Synology DiskStation DS225+: nieuwe Plus-instapper
De DiskStation DS224+ is zo oud nog niet, dus het zou ons niet verbazen als de DS225+ pas relatief laat op de markt komt, vergeleken met sommige andere van de nu op Computex getoonde modellen. Dát hij eraan komt, staat wel vast. Heel veel veranderingen lijken er ook niet te zijn.
Het nieuwe 2-bay model model gebruikt dezelfde Intel Celeron J4125 processor, een quad-core exemplaar, vergezeld van 2 gigabyte werkgeheugen. Ook bij de DS225+ is dat maximaal naar 6GB te upgraden.
De belangrijkste nieuwigheid bij deze refresh is de netwerkaansluiting. Eén van de twee 1 gigabit-poorten maakt plaats voor een 2,5 Gbps-exemplaar. Voor de rest blijft alles, voor zover we op dit moment kunnen vaststellen, bij het oude. Wel claimt Synology een behoorlijke nettotoename in prestaties, voor lezen/schrijven van respectievelijk 226/224 MB/s naar 281/217 MB/s.
Synology DiskStation DS425+: ook naar 2,5 gigabit
Iets vergelijkbaars gaat op voor de DiskStation DS425+, het broertje met ruimte voor 4 disks en 2 m.2 ssd's heeft en houdt dezelfde processor als voorloper DS423+. Dat is dus ook dezelfde J4125 van de DS224+ (en DS225+). Ook de hoeveelheid geheugen is hetzelfde, standaard 2 GB, uitbreidbaar naar 6 GB.
Ook hier is de toevoeging van een 2,5 gigabit netwerkpoort de enige upgrade die we zien. Ook hier stelt Synology wel een flinke snelheidstoename in het vooruitzicht, denkelijk toch samenhangend met de snellere netwerkaansluiting, van 226 MB/s voor lezen en schrijven naar 278 en 281 MB/s respectievelijk.
Synology DiskStation DS725+: voor wie wil uitbreiden
De Synology DiskStation DS72x+ is de serie voor wie klein wil beginnen, maar de opties wil openhouden. Het is de goedkoopste nas van het bedrijf die geschikt is voor de hierboven getoonde 5-bay DX525 uitbreiding. In combinatie daarmee kan de DS725+ 7 drives aansturen.
Dit systeem volgt de DS723+ van 2023 op. In tegenstelling tot de DS925+ krijgt deze 2-bay nas geen andere processor: dat blijft de dual-core AMD R1600. Standaard is er nu wel 4 GB werkgeheugen, twee keer zoveel als de voorloper had. Dit is ook hier uitbreidbaar tot 32 GB en net als bij de DS925+ is het ecc-geheugen met foutcorrectie.
Verder houdt de DS725+ de optie voor plaatsing van een nvme m.2 ssd voor ssd caching om lees- en schrijfsnelheden te verhogen. Ook hier maakt een van de twee 1 Gbps netwerkaansluitingen ruimte voor een snellere 2,5 Gbps-uitvoering. De DS925+ heeft er overigens twee. Hoewel de DS725+ naar verluidt over een mini PCI-express sleuf beschikt, is nog niet bekend of upgraden met een 10 Gbps netwerkkaart mogelijk is voor dit model (dat was wel zo voor de voorganger).
Synology DiskStation DS1525+: grote broer van de DS925+
De DiskStation DS1525+ volgt de DS1522+ op, die uit medio 2022 stamt. Net als de DS925+ is de belangrijkste vernieuwing hier een overstap van de AMD R1600 naar de AMD V1500B processor. Met twee keer zoveel rekenkernen kan de DS1525+ acht taken simultaan afhandelen (2 threads per kern) in plaats van vier. Dat is een substantiële winst voor wie bijvoorbeeld meerdere virtuele machines draait. Synology houdt de standaard hoeveelheid meegeleverd geheugen op 8 gigabyte ecc-ddr4, uitbreidbaar tot maximaal 32 GB.
De 5-bay DS1525+ krijgt net als de DS925+ twee 2,5 Gbps netwerkaansluitingen, waar de voorloper 2x 1 Gbps had. Deze kunnen desgewenst samenwerken (link aggregation) om verdubbeling van de bandbreedte. Wie wil, kan upgraden naar een 10 Gbps netwerkkaart - de DS1525+ heeft hiervoor een uitbreidingspoort, en de E10G22-T1-Mini uitbreiding staat op de lijst accessoires op de productpagina van Synology.
Op het vlak van uitbreidingen heeft de DS1525+ nog een streepje voor op de DS925+, want dit systeem kan niet één, maar twee DX525 5-bay uitbreidingen aansturen. Daarmee komt het totaal aantal disks potentieel op 15, wat de naam van dit systeem verklaart.
Synology DiskStation DS1825+: de overtreffende trap
Het grootste DiskStation-model dat Synology toonde in Taiwan in de nieuwe DiskStation serie is de DS1825+, opvolger van de DS1821+ die sinds eind 2020 te koop is. Ondanks de relatief grote tijdspanne tussen de twee modellen krijgt de nieuwe versie geen andere processor, dat blijft een AMD V1500B. Dezelfde als in de DS925+ en de DS1525+, met andere woorden. De hoeveelheid standaard geleverd werkgeheugen neemt wel toe, van 4 GB naar 8 GB ecc ddr4. Dit is verder uitbreidbaar tot 32 GB.
De DS1825+ biedt ruimte aan 8 schijven en is uitbreidbaar met twee DX525's, voor een maximum van 18 disks. Versnelling met nvme m.2 ssd's (2 stuks) is ook mogelijk, evenals een optioneel te installeren 10 gigabit netwerkadapter.
De enige andere upgrade naast het werkgeheugen lijkt de twee netwerkaansluitingen te betreffen, die van 1 Gbps naar 2,5 Gbps gaan. Waar de DS1821+ vier aansluitingen had, beschikt de DS1825+ er over twee.
Vermoedelijk had Synology een uitdaging met de positionering van dit model, want het heeft ook de DS1823xs+ al in het assortiment. Dit is ook een 8-bay systeem, maar voorzien van een krachtiger V1780B processor en een ingebouwde 10 Gbps-aansluiting.
Aan het andere uiterste: ultieme opslag voor enterprise
Waar de DiskStation-serie, zeker de lager gepostioneerde modellen, zeer toegankelijk is voor thuisgebruikers en kleine kantoren, timmert Synology net zo hard aan de weg aan de andere kant van de markt. Voor de enterprise introduceerde het deze Computex de PAS7700, een volledig op flashopslag gebaseerd systeem met dubbel uitgevoerde AMD Epyc 7443P processors.
Dit systeem kan tot 1,65 petabyte aan opslag en tot 2 terabyte aan werkgeheugen bieden. Het heeft vier 100 Gbps netwerkaansluitingen en 12 25 Gbps-aansluitingen. Het is bestemd voor bestannd- en objectopslag, voor toepassingen met miljoenen invoer/uitvoer bewerkingen per seconde. Denk aan het gelijktijdig starten van 1000 virtuele desktops wanneer de werknemers van een groot bedrijf rond hetzelfde tijdstsip inloggen. Synology demonstreerde precies dat scenario tijdens de introductie om te laten zien dat de PAS7700 dit probleemloos aan kan.
Dit rackmount systeem completeert het enterprise-aanbod van het bedrijf, dat nu oplossingen bied voor opslag op file, block en object niveau. Vorig jaar introduceerde het al de GS6400 voor grid storage, dit jaar kondigt het ook de GS3400 aan voor dat doeleinde. Hiermee positioneert Synology zich als concurrent voor bedrijven als NetApp, pakweg 15 jaar geleden nog een uitdager in deze markt, maar inmiddels een gevestigde naam.
Waar de PAS7700 gebaseerd is op nvme ssd-opslag, zal Synology ook de PAS3600 introduceren op basis van sata ssd's.
Synology's eigen SSD's en HDD's
De PAS7700 maakt gebruik van een volgens Synology zelf ontworpen U.3 NVMe SSD en op de beurs toonde het bedrijf een zeer compleet aanbod aan eigen SSD's en HDD's. De afgelopen periode zal velen niet ontgaan zijn dat Synology voor de komende DiskStation Plus-systemen zoals hierboven getoond vooralsnog alleen eigen opslag aanbeveelt.
Dat houdt in de praktijk in dat sommige functies alleen beschikbaar zijn met die eigen opslag, en gebruik van opslag van andere merken op zijn minst tot waarschuwingen in de DiskStation Manager software zal leiden. Het heeft de nodige ophef veroorzaakt, niet in de minste plaats omdat het nieuws zonder context naar buiten kwam.
Op de beurs spraken we hier de nodige tijd over met een woordvoerder van Synology. Die stelde zeer nadrukkeljik dat deze stap niet genomen is om de verkoop van eigen opslag te promoten. Volgens Synology ziet het bedrijf zich al langere tijd geconfronteerd met klanten die problemen hebben, die worden veroorzaakt door gebruik van drives die niet aan de richtlijnen van Synology voldoen. Omdat het die problemen niet kan oplossen, maar er wel op wordt aangesproken, is nu de keuze gemaakt in eerste instantie alleen eigen opslag aan te bevelen. Voor sommige toepassingen (zoals SSD caching) kunnen ook echt alleen de eigen producten van Synology gebruikt worden.
De belangrijke aanvulling is dat Synology naar eigen zeggen in gesprek is met fabrikanten van opslag om het proces te starten om meer producten te certificeren. Zolang die voldoen aan de richtlijnen van het bedrijf, moet dat gewoon mogelijk zijn, zo stelt de woordvoerder die wij spraken. Het lijkt dan ook aannemelijk dat op termijn ook weer schijven van merken als Western Digital en Seagate gebruikt kunnen worden in de nieuwe 5-serie DiskStations. Wanneer dat is, kon men ons niet vertellen.