Review   |   Speakers

Teufel Boomster (2021) review: zo goed kan een Bluetooth-speaker klinken

Teufel Boomster (2021) review: zo goed kan een Bluetooth-speaker klinken
De nieuwe Teufel Boomster is een elegante verschijning, die in vrijwel elk interieur wel een plekje zal weten te vinden.

Bluetooth-speakers heb je in soorten en maten, maar boven de 200 euro wordt het vergelijkingsmateriaal schaars. Dan zit je namelijk in het gebied van wifi multiroom streaming speakers, toch een ander klassement. Niet veel merken zijn zo eigenwijs om de verbindingsmogelijkheden beperkt te houden en meer budget in de geluidsweergave te stoppen. Om zo uit te komen op een bluetooth-speaker van net geen 370 euro. Dat kost de recent geïntroduceerde, nieuwste incarnatie van de Teufel Boomster, onderwerp van deze review. 

Voor we die beginnen, een woord van lof: de Boomster is bijna geheel zonder 'single use plastics' verpakt. Afgezien van een paar plastic zakjes arriveert hij veilig en stevig in louter karton. Keurig.

Teufel Boomster review: gestroomlijnde tafelradio

Teufel noemt de Boomster wel een ghettoblaster, maar dat is als een nachtegaal die trots verwijst naar verwantschap met een velociraptor. Dit gestroomlijnde, bijna aaibare apparaat heeft welgeteld één ding gemeen met de op de schouder getorste monstrositeiten van weleer: er zit een handvat aan. Verder is het eerder een elegant vormgegeven tafelradio. Beetje retro met zijn metalen grille en de rood oplichtende letters erachter, maar ook lekker modern met geïntegreerde rubberen knoppen en zacht gloeiende witte en blauwe ledjes. Hij past, zeker in het fraaie, licht gebroken wit waarin wij 'm ontvingen, zo in vrijwel elk interieur. Alleen het wat groot uitgevallen, glimmende logo voorop doet afbreuk aan de wife (v/m) approval factor.

Teufel Boomster (2021) Teufel Boomster (2021) Teufel Boomster (2021) Teufel Boomster (2021) bovenzijde, met handvat Teufel Boomster (2021) - de bediening gaat met in zacht rubber verpakte toetsen Teufel Boomster (2021) - het handvat is lekker stevig Teufel Boomster (2021) - ook de achterkant is strak Teufel Boomster (2021) - de aansluitingen zijn met rubberen klepjes tegen vocht beschermd Teufel Boomster (2021) - servicepoort links, oplaadpoort rechts Teufel Boomster (2021) - links 3,5 mm AUX, rechts opladen

Het is daarmee een far cry van de editie van vorig jaar. Die zag er beduidend bruter uit, met een half open ontwerp waarin de basspeaker en radiatoren vrij toegankelijk waren voor de elementen. Ook zagen we daar nog rood geaccentueerde steunen aan de onderkant, achterop een rij klepjes en een dik T-logo gestanst op de zijkant. Niets van dat alles bij deze nieuwe Boomster. Geen oneffenheidje ontsiert de glooiende lijnen van zijn behuizing, die zelfs voldoende waterdicht is om een lichte regenbui te overleven. Ook in de badkamer moet je 'm veilig kunnen neerzetten. Alleen niet op de badrand, of kijk je soms geen films? 

In tegenstelling tot de oude Boomster is door die waterdichtheid de accu bij deze nieuwe niet te vervangen. Er een trits dikke D-cellen induwen kan al helemaal niet meer. Denk je om die reden: die vorige Boomster klinkt zo gek nog niet? Dan is het handig om te weten dat je die op moment van schrijven nog met een fikse korting kunt bestellen.

Radio en meer

Als we 't een tafelradio noemen, bedoelen we daar niks lelijks mee. Je moet het letterlijk nemen: de Boomster is niet alleen een bluetooth-speaker, hij heeft ook radio aan boord. Fm en dab+ zijn beide present. Daarvoor zit achterop toch nog een element van die ghettoblaster van weleer: een hele lange telescoopantenne.

Wat we achterop ook aantreffen: twee rubberen klepjes. Achter een gaat een usb-poort schuil, waar je bijvoorbeeld je smartphone mee kunt opladen. Dat gaat met 10 watt: niet echt QuickCharge 3, maar je kan ermee uit de voeten. Hou er wel rekening mee dat de 7500 mAh van een opgeladen Boomster zo voor de helft in een lege smartphone kan verdwijnen.

Achter het andere klepje vinden we naast de aansluiting voor de lader - waarover verderop meer - een 3,5 mm ingang. Handig als je nog eens een apparaat zonder bluetooth wilt aansluiten. 

18 uur spelen, jammer van de lader...

Teufel Boomster (2021) - lader en afstandsbedieningTeufel meldt dat de Boomster het 18 uur uithoudt op een acculading. Dat is misschien nog wel pessimistisch, want na vier uur spelen daalde de accuduur slechts van 70 naar 50 procent. Heel fijn, want met deze accuduur kan je de lader zelfs voor een weekendje weg gewoon thuislaten.

Beter doe je dat ook, want voor het opladen levert Teufel een, sorry dat we het zeggen, oerlelijke standaard zwarte power brick mee. Het is maar goed dat de Boomster het zo lang op een acculading doet, want dat ding wil je zo min mogelijk in je huiskamer zien. In een tijd dat zelfs laptopfabrikanten erin slagen iets te maken van zo'n voedingsadapter, moet Teufel hiermee toch eens naar een tekentafel.

...en de afstandsbediening

Teufel Boomster (2021) - afstandsbedieningIets vergelijkbaars gaat op voor de afstandsbediening. Leuk dat ie erbij zit, maar gut, had hier niet ook even een designer naar kunnen kijken? Dertien-in-een-dozijn uit de voordeelbak van AliExpress, zo ziet het eruit. Hij doet het, je kan er elke functie van het apparaat mee bedienen. Daar is dan ook alles mee gezegd. Gezien het formaat is de kans groot dat je 'm binnen een paar maanden kwijt bent. Toch jammer. 

Harde woorden, maar we hebben het hier wel over een apparaat van 370 euro met relatief beperkte functionaliteit. Voor iets meer dan de helft van dat bedrag levert Apple bij de Apple TV een afstandsbediening waar je oma van 90 niet alleen mee overweg kan, maar direct een ereplek op het dressoir tussen de familiefoto's voor inruimt.

Teufel Boomster review: lekker luisteren vanaf stand 7

Genoeg gezeurd, je schaft de Teufel Boomster niet aan om naar de lader of de afstandsbediening te staren. Die koop je omdat je overal goede geluidskwaliteit bij je wilt hebben. In de huiskamer, badkamer, keuken, onderweg in de auto en op je bestemming: nooit meer overgeleverd aan telefoonspeakers of metaligklinkende bluetooth-meuk uit de voordeelfolder. 

Om te kijken of de Boomster dat levert, hebben we er een weekje naar geluisterd. Precies zoals hierboven beschreven, op allerlei plekken, binnens- en buitenshuis. Daarbij hebben we een standaard speellijst gebruikt met een keur aan genres en uitdagende nummers, en verder gewoon waar we de laatste tijd veel naar luisteren. Muziek die je goed kent, dan hoor je al snel of het goed zit - of niet.

Teufel Boomster (2021)

Buren voor de deur

Voor we op de details ingaan: de Boomster is in staat tot een formidabel geluidsniveau. Zet je 'm gewoon naast je, dan is volume stand 5 afdoende. Vanaf 10 kan je een flinke kamer vullen. Vanaf 15 wordt het pijnlijk. Kort erna (16 is de max) staan de buren voor de deur. Het goede nieuws is dat er ook bij dat geluidsniveau geen sprake is van vervorming. 

Ook fijn: de Boomster gaat ook bij hoog volume, ondanks zijn naam, geen moment boomen. De bas is strak en eerder bescheiden dan overdreven aanwezig. Met de regelaar kan je daar 6 dB vanaf halen of juist aan toevoegen. In dat laatste geval zal ook de meest verstokte hardbass-liefhebber tevreden pogo'end wegstuiteren. Heb je een meer mainstream smaak, dan hoef je wat ons betreft die basregelaar niet aan te raken.

Het mindere nieuws is dat de weergave bij laag volume wat iel klinkt. De Boomster komt pas echt lekker uit de verf als ie een beetje aanwezig mag zijn. Vanaf stand 7 ongeveer wordt het geluid hoorbaar voller met een betere weergave van het hele frequentiebereik.

Van pop...

Zoals gezegd heeft de Boomster wat vermogen nodig om de aanwezige speakers - twee tweeters, twee midrange drivers en een woofer - tot hun recht te laten komen. Met het volume voldoende opengedraaid blijkt hij een heel aangename geluidsbron, die zich verrassend neutraal gedraagt en daardoor een breed scala aan genres tot hun recht laat komen.

Of we nu Thriller van Michael Jackson of Fight Fire With Fire van Metallica opzetten, de Boomster verrast met een hoge mate van detail en een opmerkelijk breed geluidsbeeld voor zo'n solospeakertje. Daarbinnen zijn afzonderlijke instrumenten ook nog te plaatsen. Heathens van Twenty One Pilots klinkt passend dissonant, met een strakke baslijn. Wrecked van Imagine Dragons klinkt als de warme tranentrekker dat het is, Skin van Rag'n'Bone Man lekker droog, everything i wanted van Billie Eilish donker en gruizig. Kortom, pop op de Boomster is precies wat het moet zijn. Je kan er moeiteloos uren naar luisteren. Geen vervelende eigenschap voor een tafelradio.

...tot hiphop en klassiek

Teufel Boomster (2021) - bas erbijZet je, denkend aan de kwalificatie die Teufel hanteert, Straight Outta Compton op, dan blijkt de Boomster een stuk capabeler dan het beoogde voorbeeld van weleer. Je waant je eerder in een hippe club dan in een achterbuurt, zeg maar. Bij nader beluisteren blijkt dit genre ook wel een tandje meer bas te kunnen gebruiken. Dat is er fluks bijgezwengeld met een druk op de iele knopjes van de afstandsbediening of gewoon rechtstreeks op de Boomster zelf.

Schakelen we naadloos over naar het derde Brandenburgse concert van vriend Johann Sebastian, dan houdt de Boomster zich heel aardig staande. Het klinkt wat meer omfloerst dan ideaal, maar voor de achtergrond bij het zondagse ontbijt kan het ermee door. Bij een Nocturne van Chopin blijkt weer dat een beetje meer volume de weergave van de Boomster goed doet, al hebben we ook dit stuk wel eens beter gehoord. Klassiek ligt de Boomster allicht niet het meest. Wil je toch die kant op, dan adviseren we iets met wat body en bombast. De Carmina Burana, daar gaat de Boomster - in modern idioom - heel lekker op. Of vice versa. 

Teufel Boomster: bluetooth uit, radio aan

We zouden het bijna vergeten, maar de Teufel Boomster is ook een radio. Met fm en dab+, zelfs, dus analoog én digitaal. Beide werken heel aardig. De ontvangst is dankzij de enorme antenne heel behoorlijk. Toch zal dat mede afhangen van waar je je bevindt. Binnenshuis is digitale radio niet altijd even goed te ontvangen - de ene zender kwam beter door dan de andere. Soms zie je 'No dab' waar je een station verwacht. Dan is de ontvangst niet goed genoeg.

Met een druk op 'voorwaarts' scan je in de dab-stand het hele spectrum af. Doe je dat in de fm-modus, dan zoek je automatisch het eerstvolgende station. Omdat de Boomster voor fm ook met rds overweg kan, zie je ook bij fm de zendernaam in het display. Toch voelt de radiofunctie wat beperkt. Je kunt per radiotype maar drie voorkeuzezenders opslaan. Er is geen wekker- of snoozefunctie, dus wakker worden met muziek of ermee gaan slapen behoort niet tot de opties. Als je je smartphone niet naar het strand mee wilt nemen, heb je met de radio een alternatieve geluidsbron, maar een volwaardige vervanger voor een 'echte' radio is het niet.

Teufel Boomster (2021) - radio aan

Party Mode en TWS

Op de valreep nog twee zaken die de Teufel Boomster claimt te beheersen, Party Mode en TWS. Party Mode is de aansprekender aanduiding van Teufel voor multipoint bluetooth. Daarmee kunnen twee bronnen tegelijk met hetzelfde apparaat verbinding maken. We testten het met zowel twee smartphones als met een smartphone en een laptop. Het eerste werkte naar behoren: afspelen van YouTube op smartphone 2 pauzeert afspelen van Spotify op smartphone 1 en vice versa. Proberen we hetzelfde met de laptop als tweede bron, dan komt de smartphone er niet doorheen, maar hapert wel de YouTube weergave. Aangezien Windows en Bluetooth zelden een prettige combinatie vormen, geven we hier Windows maar de schuld van. 

TWS staat voor true wireless, net zoals bij het bekende type in-ear hoofdtelefoon. Hiermee kan je twee Boomsters aan elkaar koppelen en vervolgens als 'true stereo pair' en dus enkele eenheid bedienen. Met slechts een enkele Boomster tot de beschikking konden we dat niet uitproberen. Mocht je vermogend genoeg zijn om ze als paar aan te schaffen, dan zal dit beslist een extra dimensie aan de weergave opleveren. Mocht je dit overwegen, bedenk dan dat een setje Stereo M speakers van dit merk voor niet heel veel meer geld te koop is.

Conclusie

De Teufel Boomster van 2021 is een heel ander apparaat dan zijn voorganger. Gelikter, waterdichter, nog twee tientjes duurder. Gebleven is de geluidskwaliteit. Hij klinkt gewoon goed. Veel beter dan doorsnee bluetooth-speakers, die dan ook meestal een stuk goedkoper zijn. Ook beter dan instap multiroom wifi streaming speakers, zeker bij hoge volumes.

Voor deze prijs mag je ook kritisch zijn. De grootste zwakte van de Boomster is zijn weergave bij een laag volume. Dan doet hij zijn naam bepaald geen eer aan. Het zou flauw zijn 'm een Squeaker te noemen vanwege het afwezige laag aan het begin van de volumeregeling, maar feit is dat hij pas echt goed klinkt als hij bijna te hard staat om er doorheen te praten. Niet de beste optie voor achtergrondmuziek, dus. Daarnaast vallen de lader en de afstandsbediening uit de toon. Die passen niet bij dit fraaie, gestroomlijnde apparaat.

Kan je met die zaken leven, dan resteert de stevige prijs. Investeer je puur in geluidskwaliteit, of ook in meer functionaliteit. Dat is een beetje de keuze. Wil je Spotify Connect, AirPlay, multiroom audio en een ecosysteem, dan is dit niet de speaker voor jou. Met de Boomster haal je een stukje eenvoud in huis: verbinden, spelen. Geen gedoe met apps of instellingen. Waar je 'm ook neerzet of mee naartoe neemt, je bent verzekerd van goed geluid. De lange speelduur op de accu maakt het gebruik nog wat zorgelozer. Dat is wat ons betreft zeker ook wat waard.

Teufel Boomster (2021)

Lees ook de review van onze collega's op HiFi.nl.

Teufel Boomster (2021) in een oogopslag
Afmetingen 37 x 18 x 14,8 (B x H x D)
Gewicht 3,75 kilo
Totaal vermogen 42 watt RMS
Luidsprekers 2x 2 cm tweeter
2x 6,5 cm midrange
1x 11 cm woofer
Frequentiebereik 44 - 20.000 Hz
Aansluitingen Bluetooth 5.0
3,5 mm jack
Bluetooth aptX, TWS, Party-modus (multipoint)
Radio FM, DAB+
Accu 7500 mAh
18 uur speelduur
Watericht IPX5
Adviesprijs € 369,99
Kopen Zwart