Externe bijdrage   |   Software

Tips en Trucs voor Professionele Videobewerking

Tips en Trucs voor Professionele Videobewerking

Basistips voor het verbeteren van de kwaliteit van je videomateriaal

  • Een montageplan maken

Als je aan je werk begint zonder een duidelijk plan, kan het zijn dat dingen niet gaan zoals je verwacht. Professionals maken altijd een montageplan en monteren de video volgens dit plan. Vraag jezelf af: Welke fragmenten moeten worden gemonteerd? Welk effect wil je uiteindelijk bereiken? Hoeveel minuten kan de video duren? Hoeveel tijd is er nodig om een bepaalde invalshoek te bereiken of een onderwerp te onthullen?

Verdeel vervolgens elk beeld in seconden. Markeer de momenten voor ondertiteling, muziek en grafische overlays op de tijdlijn. Als je alle momenten van tevoren markeert, bespaar je tijd en weet je precies waar je moet beginnen met het bewerken van je video.

  • Verlichting en kleur aanpassen

Bij het samenvoegen van frames is het belangrijk om rekening te houden met hun verlichting en kleur. Ze mogen niet drastisch van elkaar verschillen. Als het ene fragment bijvoorbeeld in warme tinten is opgenomen en het volgende in koude kleuren, moet dit worden gecorrigeerd. Zo'n verschil springt meteen in het oog en bederft de algemene indruk. Let ook op de combinatie van licht. Als het eerste beeld helder is en het tweede donker, moet er een neutraal beeld tussen worden geplaatst.

Daarom kun je zelfs video's opnemen met een iPhone - het belangrijkste is dan om de kleuring van alle beelden te corrigeren.

  • Lange secties snijden

Een van de principes van bewerken is om alleen het essentiële over te laten. In video's is het niet nodig om veel tijd te besteden aan het in detail uitleggen van een bepaalde scène of situatie. Maak je video dus kort, bondig en bondig. Laat alles zien wat je kunt laten zien in plaats van het in woorden te beschrijven. Soms is het moeilijk om beelden in te korten, vooral als je zoveel tijd en energie in de video hebt gestoken, maar het is noodzakelijk. Je video zal zinvoller en effectiever zijn met korte delen.

  • Vergeet de pauzes niet

Om te voorkomen dat verschillende ideeën elkaar te snel opvolgen, is het belangrijk om te pauzeren tussen de ideeën die je wilt presenteren. Dit maakt het makkelijker voor het publiek om je toespraak te volgen. Als je filmt, wacht dan een seconde voordat je een idee introduceert en laat nog een seconde over aan het einde van je presentatie. Dit maakt het makkelijker om de video in elkaar te zetten. Je kunt een videobewerkingsprogramma downloaden zoals AVS Video Editor of Movavi Video Editor.

  • Gebruik titels of illustraties

Hoe maak je een videomontage die de aandacht van je kijkers trekt? Gebruik visuele media. Ze zijn altijd nuttig om uw video's begrijpelijker te maken. Ze stellen je in staat om de kijker te begeleiden en te sturen in de ontwikkeling van je ideeën. En dan hebben we het over grafieken, diagrammen, titels, foto's, animatie en het video-naar-video formaat.

  • Gebruik niet veel soorten overgangen

Wanneer je je bewerkingssoftware opent, wil je vaak allerlei overgangen aan je video's toevoegen. Het resultaat is een video die consistentie mist. Concentreer je op één of twee soorten overgangen. Gebruik bijvoorbeeld een eenvoudige fade naar wit of draai het beeld als een kubus om belangrijke momenten te benadrukken.

  • Gebruik muziek verstandig

Muziek kan je video opvrolijken. Je hoeft echter niet de hele video door muziek te spelen, want dat kan de kijker vervelen. Gebruik muziek aan het begin en het einde van de video. Je kunt ook korte muzieknummers toevoegen om van het ene idee over te gaan naar het volgende. Zelfs als een idee in een iets uitgebreidere vorm wordt gepresenteerd, is muziek een manier om de kijker betrokken te houden. Het is een manier om te zeggen: "Zolang de muziek speelt, blijf bij me en volg mijn idee tot het einde".

Aan de andere kant moet je voorkomen dat je muziek gebruikt die is gemaakt met bewerkingssoftware die veel wordt gebruikt in de muziekindustrie. Er is een grote hoeveelheid muziek op YouTube die je gratis kunt downloaden om je video's te verbeteren.

  • Trek de aandacht met veranderingen in het beeld

Vermijd in het algemeen te lange en statische shots, die de kijker zouden vervelen. Na 10-15 seconden beginnen mensen zich te vervelen.

Om de aandacht weer te trekken, verander je het kader om bepaalde punten te benadrukken. Bij sommige programma's kun je je beeld ook verplaatsen in de video.

  • Schermelementen wijzigen

Wanneer een videomaker een video maakt, is hij vaak bezig met het veranderen van elementen van het beeld. Probeer bijvoorbeeld de helderheid te verhogen of kleurnuances toe te voegen. Zorg ervoor dat deze aanpassingen in de hele video terugkomen.

  • Houd het proces eenvoudig

Internetgebruikers geven de voorkeur aan video's die eenvoudig, oprecht en authentiek zijn. Video's die "te veel" doen, met te veel overgangen, te veel jingles, te veel beeldwisselingen, zijn saai om naar te kijken. Het gaat er niet om dat je je videobewerkingsvaardigheden laat zien, het gaat erom dat je je ideeën presenteert. Daarom kan zelfs een video die met een smartphone is gemaakt zonder nabewerking viraal gaan.

  • Leer van de professionals

Er zijn talloze gratis videobewerkingstutorials voor beginners te vinden op het internet en op YouTube. Ze helpen je om je vaardigheden te verbeteren, leren je over verschillende soorten videobewerking en geven je gewoon wat interessante ideeën!

Conclusie

We hebben een aantal geheimen gedeeld over hoe je video-inhoud van hoge kwaliteit maakt en je voorbereidt op het montageproces. Naarmate je ervaring vordert, kun je al onze tips uitproberen en je eigen trucjes vinden om mee te werken. Dit is een langdurig proces dat je niet moet onderschatten, want hier worden de meest unieke en mooie dingen gecreëerd.