Zo kun je een alarmsysteem automatiseren met Tuya en Woox
Onlangs zijn we aan de slag gegaan met een aantal smart security producten van Woox. De fabrikant heeft slimme verlichting, sensoren, beveiligingscamera’s en vele andere slimme producten in het assortiment. Al deze smart home-producten kan je bedienen met de Woox Home-app. Die app is gebaseerd op de Tuya-app. De Woox producten maken dan ook gebruik van het Tuya Smart-platform.
Daardoor werken ze samen met bijvoorbeeld smart home-producten van LSC Smart Connect (Action) en slimme producten van winkels als HEMA, Lidl, Kruidvat. Ook fabrikanten als TCL, Archos en Marmitek gebruiken Tuya als basis. Die producten werken dus ook samen met die van andere merken, die dit platform gebruiken. Je kunt de apps van de diverse fabrikanten gebruiken, maar je kan ook alle producten onderbrengen in de apps van Tuya: Tuya Smart en Smart Life. Hier kun je alle producten die met het Tuya-platform te maken hebben door elkaar gebruiken. Van deze twee is Smart Life veruit de populairste en die raden we dan ook aan.
Of je nu de fabrikant-apps gebruikt of die van Tuya, om producten met elkaar samen te laten werken moet je aan de slag met smart regels. In dit artikel laten we je zien hoe deze smart regels werken en hoe je kunt automatiseren met Tuya. Dat doen we aan de hand van een aantal producten van Woox, maar dit artikel kun je gebruiken voor ieder merk dat werkt via het Tuya-platform. De basis is altijd hetzelfde.
Wat zijn smart regels voor Tuya Smart?
De Smart Security Kits van Woox zijn uitgebreide pakketten met diverse producten. Installeren van de afzonderlijke producten is vaak een fluitje van een cent. Ze werken dan ook direct. Voor inbraakbeveiliging willen we alleen niet allemaal losse producten gebruiken, maar deze met elkaar verbinden in één geheel. Zo moet de led-schijnwerper niet alleen gaan branden wanneer er beweging gedetecteerd wordt, maar ons ook op de hoogte brengen met een notificatie op de smartphone. Een deur- en raamsensor moet bij eventuele calamiteiten niet alleen een notificatie sturen, maar ook een sirene laten afgaan. Voor een bewegingssensor tenslotte is het handig dat er bij beweging ook een lampje gaat branden.
Al deze mogelijkheden zijn direct na installatie niet beschikbaar. Je moet eerst koppelingen maken om de producten met elkaar te laten samenwerken. Dat doet je via de Woox Home-app, of de andere Tuya-apps, met het middelste tabblad onderaan in de app. Bij Woox heet dit tabblad ‘Slim’, bij andere apps kan het Smart, Scene of een andere naam hebben. Het principe is overal hetzelfde. Op dit tabblad staan Automatisering en Tap-to-Run. Met Automatisering kan je producten aan elkaar koppelen. Met Tap-to-Run groepeer je producten en kan je met één druk op de knop meerdere acties uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan: alle lampen tegelijk aan. Beide leggen we in dit artikel uit.
De eerste keer kunnen de mogelijkheden overweldigend zijn. Wat niet meehelpt is de vertaling. Die is bij deze apps vaak gebrekkig. Sommige stukjes zijn in het Nederlands, dan weer in het Engels of het is een combinatie van beide. En is het dan Nederlands, dan is het soms nog niet te snappen. Werk aan de winkel voor de vertaalmensen dus!
Het als-dan principe
De smart regels en automatiseringen van de Woox Home-app en de vergelijkbare Tuya-apps werken allemaal volgens het als/dan-principe. Jij kiest een conditie en selecteert daar vervolgens een taak bij. Enkele voorbeelden:
- Als de bewegingssensor beweging detecteert, dan gaat het licht aan.
- Wanneer de led-schijnwerper beweging detecteert, wordt er een notificatie gestuurd.
- Verliest een deur- en raamsensor contact, dan gaat de sirene af.
Bij iedere koppeling die je wilt maken, moet je logisch nadenken over ‘als’ en ‘dan’. Jij kiest een conditie bij ‘als’. Vervolgens selecteer je de actie op deze conditie met ‘dan’. Om te beginnen gaan we naar het tabblad slim, kiezen voor automatisering en drukken rechts bovenaan op het plusje om te starten. We zullen beginnen met het uitleggen van de verschillende voorwaardes (condities).
Hier vind je de volgende mogelijkheden die de basis vormen voor automatisering met Tuya:
- Launch Tap-to-Run: Voer meerdere acties uit met één druk op de knop.
- When weather changes: Verbind een actie aan het weer.
- When location changes: Ook wel geofencing genoemd; gebruikt je telefoon voor locatie.
- Schema: Stel een tijdschema in wanneer bepaalde acties actief moeten zijn.
- When device status changes: Wanneer een apparaatstatus verandert.
Aan de slag met Tuya Smart regels
We geven vijf voorbeelden van smart regels met Tuya en Woox. Aan de hand van screenshots leggen we stap-voor-stap uit waar je op moet drukken in de app. Zo krijg je een goed beeld hoe je zelf met de automatiseringen en smart regels aan de slag kunt om je eigen smart home beveiliging voor thuis te creëren. Bovendien leer je zo hoe je zelf kunt automatiseren met Tuya.
1) Led-schijnwerper moet notificatie naar smartphone sturen bij detecteren beweging
Situatie: De led-schijnwerper hangt buiten op de oprit of in de tuin. Deze gaat automatisch branden als hij beweging detecteert. Jij als gebruiker krijgt hier echter geen bericht van. Dat willen we veranderen. Is er onraad in de tuin en gaat de led-schijnwerper branden? Dan willen we daar zelf een notificatie van ontvangen op de smartphone.
Stap-voor-stap in de app:
De conditie: Wanneer beweging wordt gedetecteerd en de lamp gaat branden - een statusverandering van het apparaat.
- Ga naar het tabblad Slim
- Selecteer bovenaan Automatisering
- Druk rechtsboven op het plusje
- Kies voor ‘When device status changes’
- Selecteer de R5113 Smart LED Floodlight
- Selecteer On/Off
- Kies voor On
De conditie is ingesteld, oftewel de voorwaarde (de ‘als’). Nu gaan we de taak (de ‘dan’) selecteren. Welke taak moet uitgevoerd worden als aan de voorwaarde is voldaan?
De taak: Stuur een notificatie naar de smartphone
- Druk op ‘Send Notification’
- Kies voor Push-berichten naar telefoon
- Druk op volgende
Je krijgt nu een overzicht te zien van de ingestelde conditie en de ingestelde taak. Je kunt eventueel onderaan nog een tijdsegment instellen. Daarmee stel je in dat deze smart regel alleen op bepaalde tijdstippen actief is. Kies je hier niets, dan staat er volledige dag en is deze automatiseringsregel altijd actief. Druk op ‘Opslaan’ en je bent klaar met je eerste automatiseringsregel!
2) Bewegingssensor zet lamp aan bij detecteren beweging
Situatie: Zodra er iemand een ruimte binnenkomt gaat het licht automatisch aan. De lamp moet na een bepaalde periode automatisch weer uitschakelen.
Stap-voor-stap in de app:
De conditie: Wanneer de bewegingsdetector beweging heeft gedetecteerd - weer een statusverandering, dus.
- Ga naar het tabblad Slim
- Selecteer bovenaan Automatisering
- Druk rechtsboven op het plusje
- Kies voor ‘When device status changes’
- Selecteer de PIR sensor van Woox (of een ander merk als je dit gebruikt)
- Kies voor ‘PIR-status’
De 1e taak: Zet een lamp aan.
- Kies voor ‘Run the device’
- Selecteer de lamp
- Kies voor ‘Schakel’
- Selecteer ‘Aan’ en kies Opslaan
- Selecteer ‘Volgende’
De lamp gaat nu aan, maar nog niet uit. Dat is niet de bedoeling. Na een vooraf ingestelde periode moet de lamp vanzelf weer uitschakelen. Helaas blijft de lamp niet branden zolang er beweging is. De time-out van de bewegingssensor gooit hier roet in het eten. Dus moeten we een vaste tijd instellen, die voldoende lang is om niet in het donker te eindigen.
De 2e taak: Stel een tijd in hoe lang de lamp moet blijven branden.
- Druk op het plusje bij ‘Task’ om een tweede taak toe te voegen
- Kies voor ‘Vertraging’
- Gebruik de verticale schuifjes om een tijd te selecteren
- Druk op volgende
Nu is het tijd om te kiezen wat de lamp moet doen na de ingestelde tijd.
De 3e taak: Schakel de lamp weer uit.
- Druk op het plusje bij ‘Task’ om een derde taak toe te voegen
- Selecteer ‘Run the device’
- Selecteer de lamp
- Kies voor ‘Schakel’
- Selecteer ‘Uit’ en kies Opslaan
- Selecteer Volgende
Wanneer je het goed hebt gedaan heb je één ingestelde conditie en drie uitgevoerde taken. Deze worden altijd van boven naar beneden uitgevoerd. De lamp gaat aan, deze blijft branden volgens de ingestelde tijd ( de vertraging) en gaat vervolgens weer uit. Druk op ‘Opslaan’ om je automatiseringsregel te bewaren en te gebruiken.