Review   |   Smart Home

Nuki Smart Lock 3.0 review: terecht de marktleider

Nuki Smart Lock 3.0 review: terecht de marktleider
Met de Nuki Smart Lock 3.0, een 'slim slot' kan je op afstand en zonder sleutel mensen binnenlaten.

Nuki is een van de bekendste namen op vlak van slimme deursloten. Het gaat hier om een smart toestel dat je toevoegt aan je voordeur. Je kunt dan de deur openen en vergrendelen via een app op je smartphone. Maar eerlijk gezegd: als je het daar bij houdt, is een slim deurslot niet echt sneller of handiger dan je sleutel gebruiken. Dat kunnen we je nu al vertellen. Waarom er toch een overwegen? Dat leggen we uit in deze review van de Nuki Smart Lock 3.0.

Nuki Smart Lock 3.0 versies en uitvoeringen

De Smart Lock 3.0 die we hier bekijken is met 149 euro de goedkoopste Nuki. Het verscheen eerder dit jaar als opvolger van de Nuki 2.0. Die was met 229 euro een stuk duurder. De lagere prijs van de nieuwe versie is mogelijk door een paar ingrepen, zoals het gebruik van kunststof in plaats van metaal voor sommige onderdelen. Er is daarnaast een Smart Lock 3.0 Pro van maar liefst 269 euro. Die is uitgerust met een aantal significante extra’s. Om het bovendien nog iets ingewikkelder te maken: er zijn verschillende accessoires beschikbaar voor de Nuki-sloten, zoals een keypad of een fob-sleutelhanger. Die zaken worden soms gebundeld met een slot, wat af en toe voordeliger is dan als je alles apart aanschaft. Hou er in elk geval rekening mee als je prijzen online zit te vergelijken. Er lijken wel heel veel soorten bundels te bestaan.

Nuki Smart Lock 3.0Een belangrijk esthetisch verschil tussen de twee versies: de Smart Lock 3.0 is er enkel in het wit, de Pro-versie kun je krijgen in het wit of zwart. Onze voordeur is wit, dus die witte editie vonden we net een verbetering ten opzichte van de zwarte 2.0-versie. Heb je echter een donkere afwerking aan de binnenkant van de deur en wil je het subtiel houden? Dan moet je haast wel de duurdere Smart Lock 3.0 Pro nemen.

Smart Lock 3.0 vs Smart Lock 3.0 Pro

De goedkope Smart Lock 3.0 mist ook een belangrijke functie die je eigenlijk wel ga willen. Deze Nuki verbindt enkel via Bluetooth met je mobiel toestel. Een aantal functies vereisen echter een verbinding met je WiFi-netwerk. Onder meer als je het slot wil koppelen met een smarthomesysteem of de Google Assistant of als je het slot onderweg wil bedienen. Die koppeling naar het WiFi-netwerk vereist een extra Nuki Bridge, kostprijs 99 euro. De Smart Lock 3.0 Pro heeft echter WiFi ingebouwd en vereist geen Bridge.

Kortom, de Pro-versie is eigenlijk voordeliger als je voor de totale ervaring gaat. Waarom toch met een Bridge werken? Misschien omdat WiFi aan de voordeur onbetrouwbaar is. De Bridge verbindt over Bluetooth en heeft daarbij een groot bereik. In ons geval staat hij niet zo ver, maar wel achter een muur in een andere kamer. Connectieproblemen zijn er nooit.

Waarom een slim slot?

Een slot als de Nuki Smart Lock wordt pas echt interessant als je met een complexere situatie zit (zoals een uitgebreid gezin), derden op bepaalde momenten toegang wil geven tot je woning (een klusjesman bijvoorbeeld) of je het slot wil integreren in een ruimer smarthomeverhaal. Bij dat laatste koppel je een slot aan een smarthome hub (van Homey of SmartThings bijvoorbeeld). Doe je dat, dan kun je zaken automatiseren. Zoals de voordeur om middernacht automatisch op slot laten gaan. Of het licht in de gang inschakelen zodra de deur ontgrendeld wordt. Ten slotte heeft de fabrikant ook de AirBnB-markt ontdekt, en promoot het slimme sloten als een makkelijke manier om vakantiegangers tijdelijk toegang tot een pand te geven.

Nuki ziet ook toepassingen in de tijdelijke kamer- en huisverhuur (zoals via AirBnB) voor de Smart Lock 3.0.

Om het anekdotisch te maken: een jaar geleden installeerde ik een slim slot, omdat ik het beu was om steeds vanuit de werkkamer op de eerste verdieping de trap af te stormen om de voordeur te openen. Met drie kinderen die tijdens het spelen vaak binnen- en buitenlopen, gebeurde dat soms wel heel veel. In combinatie met een Ring-deurbel die automatisch een foto op de smartphone toont van wie aanbelt, kreeg ik zo een manier om snel te zien wie er voor de deur stond én kon ik de deur vanuit de werkkamer desgewenst openen.  Bovendien had ik mezelf al een paar keer buitengesloten. Sleutels vergeten overkomt iedereen wel eens, maar de smartphone, die heb ik altijd bij me. De conclusie was snel gemaakt: laten we een slim deurslot proberen. Dat was overigens niet zonder bedenkingen: het is niet alsof alle smarthome-producten uitblinken qua beveiliging.

Om die reden koos ik destijds een Nuki 2.0. Het product leek degelijk en was compatibel met het Homey-domoticaplatform. Die eerdere ervaring maakte het eenvoudig om de Nuki Smart Lock 3.0 te testen. De Nuki 3.0 is qua montage namelijk identiek aan de oudere versie. Daardoor kon ik het nieuwe slot gewoon op het bestaande montageblad vastklikken. Als je nu fronst bij het woord ‘montageblad’: dat leggen we je zo uit.

Voor je een slim slot koopt....

Voordat je een slim slot koopt, is het verstandig te onderzoeken of je er überhaupt wel een kunt plaatsen. Een pluspunt aan Nuki is dat het bedrijf veel uitleg geeft en een online installatiecheck voorziet. Toch bestaat de kans dat je een gok moet wagen, zeker bij oudere woningen met sloten die net niet conventioneel zijn. Officieel heb je een slot nodig met een cilinder die ook aan de binnenkant te bedienen is (dus niet enkel met een hendel of kruk) én met een nood- en gevarenfunctie. Dat laatste wil zeggen dat je het slot kunt blijven bedienen aan de buitenkant, ook als er een sleutel aan de binnenkant insteekt. Daar zouden we aan toevoegen dat het doordraaien van de sleutel zodat de deur openspringt, niet extreem veel kracht mag vereisen.

Nuki Smart Lock 3.0 binnenkant

Installatie van de Nuki Smart Lock 3.0

Bij de eigenlijke montage van het slot zorgt de Nuki-app voor uitstekende begeleiding. Tekeningen en heldere tekst maken het proces om het slimme deurslot aan te brengen behoorlijk pijnloos. Volgens de fabrikant kun je de Smart Lock 3.0 aanbrengen zonder sporen achter te laten op de voordeur. Dat klopt grotendeels. Om het slot te monteren, plaats je eerst een van de twee montagebladen aan binnenkant. Je doet dit rond de cilinder die uit de deur piept. Naargelang de vorm van deze cilinder (europrofiel, rond of ovaal) kies je een van de twee bladen.

Nuki Smart Lock 3.0 geïnstalleerd

Een van deze twee bladen komt met een zelfklevende sticker om het montageblad op je deur te bevestigen. Bij het andere blad zijn er drie kleine schroefjes die het blad vastklemmen op de uitstekende cilinder. In ons geval stak die cilinder net niet genoeg uit, wellicht omdat onze houten voordeur dikker is dan normaal. Het sierplaatje verwijderen was de oplossing. Hierdoor kon het montageblad de cilinder beter vastgrijpen. Dat klinkt eenvoudig, maar dat sierplaatje dient ook om de schroeven van het sierplaatje aan de buitenkant te verankeren. Enfin, met wat improvisatiewerk lukte het wel. We vermoeden dat het bij de meeste voordeuren vlotter zal gaan.

Na het aanbrengen van het montageblad steek je een sleutel in het slot. Deze blijft permanent zitten en zal door de Nuki worden omgedraaid als je het slimme deurslot bedient. Eerst moet je wel het slot op het montageblad en sleutel plaatsen. Dat is gewoon een kwestie van het erop te klikken.

Het positieve is dat de bestaande slotinfrastructuur onaangetast blijft. Je blijft dus gewoon je (andere) sleutels gebruiken en bij eventuele verzekeringskwesties is er minder kans op discussie.

En met een draaiknop?

Er zijn natuurlijk voordeuren zonder sleutel aan de binnenkant. Die hebben daar een draaiknop. Ook dan kun je – mogelijk – de Smart Lock 3.0 gebruiken. Dat vraagt wel iets meer research en werk. Eerst zal je de sierknop moeten verwijderen. Op de as die dan zichtbaar wordt, plaats je een geschikte adapter. Het is niet meer dan een stukje plastic dat Nuki zelfs gratis opstuurt. Het zorgt ervoor dat het Nuki-slot op de as van de cilinder kan ingrijpen. Je moet enkel uitpluizen welke adapter je nodig hebt, want dat asje kan dikker of dunner zijn en rond, vierkant of zeshoekig. Er is een online tool om het juiste hulpstukje op te sporen.

Uiteraard ontbrak mijn slot van een Duitse fabrikant in het officiële lijstje, maar even nameten leerde dat de gebruikte as overeenkwam met die van Yale. De felroze adapter aanbrengen was in een minuut geklaard.

De binnenkant van de Nuki zit in elk geval slim in elkaar, en past zich helemaal aan om de adapter of een sleutel vast te grijpen. Het is bij ons nog nooit gebeurd dat een draaibeweging van de Nuki mislukte, noch bij de oude 2.0-versie, noch bij de nieuwe Smart Lock 3.0 die we hier bespreken. Wel merkten we op een bepaald moment dat het slot de voordeur niet langer uit het slot kon laten springen. Dat kwam omdat de voordeur bijna heel de dag in de vlakke zon staat, en de olie in het driepuntsslot wat uitgedroogd was. Even wat fijne olie aanbrengen in het mechanisme loste het probleem op. Dit probleem ontdekten we wel aan de verkeerde kant van de deur, net toen we geen huissleutel op zak hadden. Op dat moment vonden we zo’n slim slot niet zo slim.

De slimme kant van de Nuki Smart Lock 3.0

De Smart Lock 3.0 is uiteraard een ‘slim’ slot. Dat betekent dat de fysieke montage nog maar een eerste stap is. Daarna moet je het slot configureren, wat vereist dat je jouw smartphone via Bluetooth koppelt aan de Nuki. Dat doe je allemaal in de Nuki-app, die je opnieuw goed bij de hand neemt. Het gaat allemaal heel vlot, net als het koppelen van het slot aan de optionele bridge. Eens je alles geregeld hebt, kun je op de Nuki het Bluetooth-pairen uitschakelen. Dat voorkomt dat iemand anders zijn telefoon als beheerder koppelt, maar als je jouw smartphone verliest moet je alles van nul instellen. Dat is even afwegen. Dat pairen kan trouwens enkel aan de binnenkant van de deur en vereist dat een knop op het slot vijf seconden wordt ingedrukt. Het is niet zo dat een voorbijganger op straat in zijn Bluetooth-settings de Nuki ziet verschijnen.

Je rondt de configuratie af met een aantal instellingen. Zoals hoe vaak de sleutel moet roteren om de deur te vergrendelen (360° of 720°) en wat er gebeurt als je swipet over de buitenkant van de Nuki. De cirkel aan de bovenkant van de slimme slot is immers aanraakgevoelig én een drukknop. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat als je veegt, de deur vergrendeld wordt. Ooit gebruikt? Hier niet. Je kunt die cirkel namelijk ook gewoon draaien, en dan beweeg je handmatig de sleutel aan de binnenkant. Even makkelijk en het spaart de batterij. Zeker als je laat thuiskomt en de rest van het gezin niet wil wakker maken is dit de betere optie. De motor van de Nuki mag niet ongelooflijk luid zijn, in een doodstil huis hoor je het wel.

Hoe zit het nu met de rest van het gezin? Die voeg je makkelijk toe als gebruikers. Dat doe je door hen elk een gepersonaliseerde code te sturen. Ze voeren deze in de Nuki-app in en krijgen daarmee toegang tot het slot. Per gebruiker kun je bepalen of ze de deur op afstand kunnen openen (of enkel als ze bij de deur zelf staan) en wanneer ze via de Nuki-app het slot kunnen ontgrendelen. Voor je partner ga je allicht geen beperkingen instellen, maar misschien wel voor grootouders of kennissen die maar sporadisch binnen moeten zijn. Het gebruikersgedeelte zit slim in elkaar, in elk geval.

Altijd binnen

Die draaiknop op de Nuki is trouwens je garantie dat je altijd je deur kunt openen. Mocht je ongerust zijn dat in een noodgeval je de deur niet kunt openen omdat toevallig de batterij leeg is – op deze manier kun je altijd de deur openen. Ook met een sleutel aan de buitenkant kan je de voordeur altijd ontgrendelen. Dat was een bekommernis hier in het gezin, dus het was wel positief om te ontdekken dat een lege batterij je niet voor problemen stelt.

Dat de accu van de Smart Lock 3.0 leeg is, zal je ook niet zo vaak overkomen. Zelfs met ons intensieve gebruik van de Nuki (10+ keren per dagen openen) lijken de batterijen toch een maand of twee mee te gaan. De app begint gelukkig ruimschoots op tijd te waarschuwen dat je er nieuwe in moet steken. Het enige scenario dat we kunnen bedenken waarbij je onverwacht met een lege Nuki wordt geconfronteerd, is wanneer je na langere tijd op vakantie terugkeert. Best een huissleutel meenemen voor je op wereldreis vertrekt, dus. Overigens is ook dit een reden om voor de Pro-versie te gaan. Die heeft een oplaadbare accu. De gewone editie die wij testten werkt met vier AAA-batterijen.

Hoe ver wil je gaan?

Je kunt de Smart Lock op verschillende manieren gebruiken. Mijn persoonlijke voorkeur is toch dat je nog een handeling moet uitvoeren om de deur te openen. Specifiek, de app openen en eventueel bevestigen dat de deur geopend mag worden.

De Nuki-app biedt echter veel meer mogelijkheden. Verbazend veel zelfs. Je ziet goed dat Nuki als pionier veel ervaring heeft opgedaan in dit segment.

Het is onder meer mogelijk om Smart Actions in te stellen. Dat komt neer op geofencing. Dan wordt de deur automatisch vergrendeld als je meer dan 100 meter van huis bent en voor je geopend als je weer de zone rond je woning betreedt. Dat is de theorie; in de praktijk vond ik deze functie maar wisselvallig werken. Het vereist onder meer dat je de Nuki-app uitsluit van de stroombesparingsfunctie op je smartphone. Ook nodig is een zeker vertrouwen in zo’n automatische functie. Dat vind ik in een drukke stadsomgeving toch emotioneel link. Het automatische ontgrendelen lijkt wel op basis van gps-data te werken, niet met Bluetooth om te checken of je in de buurt bent. De Nuki-sloten lijken dus niet vatbaar voor de recent ontdekte BLE Relay-aanval, wat ook door het bedrijf bevestigd wordt.

Accessoires voor de Nuki Smart Lock 3.0: keypad, fobs en meer

Gelukkig voor het zakenmodel van Nuki heeft het bedrijf nog een resem accessoires bedacht die je kunt toevoegen om het slot te bedienen. Zo is er een keypad, een kleine 10-cijferig toetsenbord dat je buiten kunt bevestigen om de Nuki te (ont)grendelen. Je kunt tot 200 codes van zes cijfers aanmaken, inclusief codes die maar tijdelijk werken. Dat kan handig zijn om die klusjesman tijdelijk toegang te geven of bij je tweede carrière als AirBnB-huisbaas. Nuki heeft ook gedacht aan brutale inbrekers, die eerst zo’n keypad zouden stelen en dan via support hem laten ontgrendelen (“want ik ben de code kwijt). Je moet een factuur doorsturen vooraleer ze je verder helpen.

Optioneel kan je de Nuki Smart Lock 3.0 met een keypad ontgrendelen, waarvoor je tot 200 codes kunt aanmaken.

Handiger is een fob, een sleutelhanger met een knopje waarmee je een gekoppeld slot kunt ontgrendelen. Een sleutelvervanger dus. Dat kan handig zijn, zeker bij huidige veiligheidssloten waar je soms 50 euro of meer voor het aanmaken van een reservesleutel betaalt. Via de app zijn alle fobs die je bezit te beheren, inclusief de rechten van een fob schrappen als je hem kwijt bent. Het is bovendien mogelijk om de sleutelhanger enkel functioneel te maken op bepaalde momenten of voor een bepaalde periode. Je zou er eentje aan een schoonmaakster kunnen geven, die enkel de Nuki bedient tijdens de afgesproken uren.

Met een fob kan je de Nuki Smart Lock 3.0 ook ontgrendelen, eventueel alleen op gezette tijden.

Onze grootste klacht is dat de 39-euro kostende fobs toch niet zo duurzaam lijken te zijn. Na enkele maanden stopte één van onze twee exemplaren met functioneren. Ook een nieuwe batterij kon ‘m niet reanimeren. Hoewel we de fob niet bijzonder zachtaardig behandelden, was het nu ook niet zo dat de behuizing er zwaar beschadigd uitzag.

Nuki Smart Lock 3.0 fobEr is daarnaast een Nuki-deursensor van 39 euro, die detecteert of de deur open of gesloten is. Dat lijkt misschien een vreemde toevoeging, maar in sommige situaties kan het nuttig zijn. Bijvoorbeeld om op afstand te checken of de deur wijd open is blijven staan. Het lijkt me vooral zinvol als je de Nuki in een groter smarthomeverhaal plaatst. In dat geval kan je vermoedelijk ook werken met deursensors van derden, die mogelijk goedkoper zijn.

Smart home integratie

De Smart Lock 3.0 is een goede keuze als je een woning slim wil maken. Nuki is zowat de grootste leverancier van slimme deursloten en het bedrijf heeft ook oog voor integratie. Dat maakt dat je meestal wel je platform van keuze kunt verbinden met het Nuki-slot.

Vanuit Nuki worden IFTTT, Google Assistent en Apple HomeKit ondersteunt. Er is daarnaast ook een api (programmeer interface) die derden gebruikt hebben om bruggen te bouwen naar heel wat domoticaplatforms, waaronder Crestron, Control4, Home Assistant, Homey en SmartThings. We hebben enkel ervaring met de Homey-integratie en die werkt prima. Zo hebben we het openen van de voordeur als een knop op een dashboard voorzien dat zichtbaar is op een op een iPad aan de keukenmuur. Het zou ook mogelijk zijn om een fysieke slimme knop te maken, die hetzelfde doet.

Conclusie

Als je een slim deurslot overweegt, is de Nuki Smart Lock 3.0 een uitstekende keuze. De app is zeer gelikt, er is nagedacht over nuttige functies en veiligheid, en je kunt heel makkelijk accessoires toevoegen. We stellen in het bijzonder het uitgebreide gebruikersbeheer op prijs, waardoor je heel fijnmazig toegang kunt verlenen aan anderen. Tijdelijk of permanent, doorlopend of op bepaalde tijdstippen, dat kun je per gebruiker, fob of keypadcode instellen.

De relatief lage prijs van de Smart Lock 3.0 is wel wat misleidend. De meeste mensen zullen toch de functies wensen waarvoor een wifi-verbinding nodig is. Daarvoor moet je de relatief prijzige Bridge aanschaffen. Dan is het toch beter meteen de duurdere Pro-versie aan te schaffen. Alleen als het wifi-bereik bij de voordeur slecht is, kan je beter voor de Smart Lock 3.0 met de bridge gaan.

Aanrader Augustus 2022

Nuki Smart Lock 3.0