Wanneer is het verbergen van je IP-adres cruciaal voor online veiligheid?
Een IP-adres is een unieke cijfercode waarmee jouw digitale apparaat wordt geïdentificeerd. Zonder dit adres weten websites niet waar ze de informatie naartoe moeten sturen. Het IP-adres bevat onder meer informatie over jouw locatie en je internetprovider. De locatie is bij benadering, dus het gaat niet om exacte woonadressen. Hoewel je IP-adres dus niet direct persoonlijke gegevens prijsgeeft, kan het wel degelijk verstandig zijn om je IP-adres te verbergen.
Een IP-adres achterhalen
Om te beginnen kunnen IP-adressen regelmatig veranderen. Als je verhuist, of als je via een ander netwerk gaat internetten, verandert je IP-adres ook. Het is dus niet per se onlosmakelijk verbonden met je apparaat. Dat zou je wel zo kunnen instellen, als je dat wenst. Om te achterhalen wat op dit moment je IP-adres is, kun je gewoon ‘wat is mijn ip’ typen in je zoekbalk.
Ook anderen kunnen jouw IP-adres vrij eenvoudig achterhalen. Meestal vergt het niet meer dan het aanklikken van een link of advertentie of het bezoeken van een website. Ook door het invullen en verzenden van online formulieren, deelname aan online forums en social media krijgen servers en sites je IP-adres in handen. Dit is overigens wettelijk toegestaan, zolang de eigenaren van deze sites en servers er geen criminele activiteiten mee uitvoeren. Wat ze wel kunnen doen, is jou bijvoorbeeld op basis van je IP-adres de toegang tot bepaalde webinhoud ontzeggen. Ook wordt je IP-adres gebruikt om je gepersonaliseerde advertenties te laten zien.
Criminele activiteiten
Er kan ook misbruik gemaakt worden van IP-adressen. Zo vormt het voor veel hackers een handig vertrekpunt om jouw fysieke locatie te achterhalen. In combinatie met je naam of gebruikersnaam kunnen ze je volgen op social media. Met de informatie die ze daar vinden, maken ze het plaatje compleet. Als criminelen weten waar je woont, en op social media lezen wanneer je met vakantie gaat, is een inbraak gauw gepland.
In plaats van daadwerkelijk naar je huis te komen, kunnen ze natuurlijk ook vanaf afstand schade aanrichten. Zo kunnen ze zich met jouw IP-adres tot je internetprovider wenden. Via phishing proberen ze deze ertoe te verleiden nog meer informatie over jou prijs te geven.
Verder kunnen hackers gerichte DDoS-aanvallen uitvoeren. Ze overspoelen je website dan met zoveel verkeer, dat je website overbelast raakt en niet meer te bereiken is. DDoS-aanvallen worden ook binnen games uitgevoerd om de tegenstander op een achterstand te brengen.
Dan bestaat er ook nog de mogelijkheid dat een hacker jouw IP-adres gebruikt om er strafbare feiten mee te plegen. Dit is ook een vorm van identiteitsdiefstal. De hacker koopt via jouw IP-adres bijvoorbeeld wapens en drugs. En als de autoriteiten er lucht van krijgen, komen ze als eerste bij jou uit.
Tot slot vinden IP-adressen, net zoals e-mailadressen, wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens, gretig aftrek op het dark web. Op zichzelf zijn ze misschien niet zoveel waard, maar wel in combinatie met deze andere gegevens.
Een IP-adres verbergen
Er zijn dus verschillende redenen waarom je je IP-adres zou willen verbergen. Om te beginnen biedt dit je veel meer online privacy. Verder verkleint het de kans om doelwit te worden van DDoS-aanvallen en social engineering. Je voorkomt ermee dat derden je online activiteiten volgen en daarop actie ondernemen, zoals geografische blokkades of bandbreedtebeperking. En als je via openbare netwerken surft en daarbij ook nog eens op vertrouwelijke accounts inlogt, is het verbergen van je IP-adres gewoonweg cruciaal. Met een VPN heb je dat zo voor elkaar, omdat alleen het IP-adres van de VPN-server getoond wordt. Als er geen VPN beschikbaar is, kun je kiezen voor een proxyserver. Tor is ook een beproefde manier om je online identiteit verborgen te houden. Voor ultieme bescherming kun je verschillende manieren combineren, of een VPN kiezen die Onion over VPN biedt en het Tor-netwerk met VPN-bescherming combineert.