Windows 11 uitproberen? Doe het via de officiële weg om malware te vermijden
Wie Windows 11 wil uitproberen, moet lid zijn of worden van het Windows Insider programma. Daarmee kan je toekomstige versies van Windows installeren, voordat ze officieel beschikbaar zijn. Uiteraard moet je er dan rekening mee houden, dat het nog niet 'af' is, voorzover software ooit 'af' is. Er kunnen dus bugs en foutjes in zitten, waardoor onverwachte of zelfs vervelende zaken kunnen optreden. Aan de andere kant, je ziet dan wel als een van de eersten iets waar de meeste mensen later pas kennis van nemen.
Verleidelijk, niet alleen voor gebruikers
Om Windows kan je bijna niet heen in het dagelijks leven, tenzij je jezelf in een Apple bubble hebt weten te plaatsen, dus zo'n blik in de toekomst is verleidelijk. Daar maken criminelen nu handig gebruik van, blijkt volgens een bericht van security-bedrijf Kaspersky. Kaspersky, bekend van zijn anti-virus software, heeft geconstateerd dat kwaadwillenden via diverse wegen links verspreiden naar software die claimt de probeerversie van Windows 11 te zijn, maar dat niet is.
Zoals we in het persbericht lezen: ""Doordat gebruikers te enthousiast zijn om het nieuwe besturingssysteem te proberen, zullen ze waarschijnlijk minder aandacht besteden aan het proces en mogelijk bestanden downloaden van bronnen van derden - iets wat wij adviseren om nooit te doen. En cybercriminelen bieden hun diensten maar al te graag aan," aldus Anton V. Ivanov, beveiligingsexpert bij Kaspersky."
De aard van de malware verschilt flink, zo meldt de security expert. Er zijn relatief onschuldige voorbeeld zoals downloaders en adware, die ongewenste software op je systeem plaatsen of advertenties tonen. Maar er zijn ook zogenaamde Trojaanse paarden, die achterdeurtjes in je systeem openzetten, zodat het voor dubieuze doeleinden kan worden ingezet. Zoals ddos-aanvallen, spam versturen of deel uitmaken van een botnet.
Probeer Windows 11 via de koninklijke weg
Wil je met Windows 11 aan de slag, bewandel dan dus de koninklijke weg: word lid van het Insider-programma en download het via de kanalen van Microsoft. Klink nooit op linkjes in mail of chatprogramma's die aanbieden het nieuwe besturingssysteem uit te proberen. Dat is en blijft hoe dan ook het beste advies: klik niet op links in mails en chatprogramma's, tenzij je a) zeker weet dat ze naar betrouwbare domeinen gaan en b) afkomstig zijn van bekenden die je vertrouwt.
Vermijd je liever elke risico, wacht dan gewoon af tot je Windows 11 officieel kunt installeren - Microsoft zal gebruikers van Windows 10 ongetwijfeld snel op de hoogte brengen wanneer het beschikbaar is. Uiteindelijk zal je er niet omheen kunnen het te installeren. Wil je gewoon een indruk van wat Windows 11 gaat brengen, dan kan je dat bijvoorbeeld hier bij Techzine lezen.