Review   |   Smartphones

Oppo Reno 8 Pro en Xiaomi 12T Pro review: tweestrijd van Chinese flagship killers

Oppo Reno 8 Pro en Xiaomi 12T Pro review: tweestrijd van Chinese flagship killers
De OPPO Reno 8 Pro en de Xiaomi 12T Pro zijn beide recent geïntroduceerde 'flagship killers': smartphones met uitstekende specificaties en een aantrekkelijker prijs dan de duurste topmodellen.

Als recensent van smartphones ben je al snel geneigd te zeggen dat opvolgers van smartphones weinig verschillen ten opzichte van hun voorgangers. Niet in de laatste plaats omdat het veelal een waarneembaar feit is. Maar het is inmiddels ook een beetje een dooddoener. Dit is overigens geen kritiek op smartphonereviewers; ook wij hebben hier ons wel eens schuldig aan gemaakt. Hoewel dit met goede bedoelingen gebeurt, betekent het tegelijkertijd dat er ruimte is om het eens anders aan te pakken. Vandaar deze vergelijkende review tussen de Oppo Reno 8 Pro en de Xiaomi 12T Pro. 

Waarom deze twee merken? Zowel Xiaomi als Oppo zijn in Nederland nog in opkomst, maar het zijn grote spelers op de smartphonemarkt. Niet alleen in thuisland China, maar ook wereldwijd. Zij lijken flink te profiteren van het lastige parket waarin Huawei zich bevindt, dat sinds de Amerikaanse sancties zijn marktaandeel ziet slinken. Wereldwijd is Xiaomi momenteel de nummer drie op de smartphonemarkt, vlak achter Samsung en Apple, met een markaandeel van veertien procent. Oppo staat met een aandeel van tien procent op de vierde plek.

Waarom deze twee toestellen? Beide zijn recent geïntroduceerd, vergelijkbaar geprijsd en zitten in het interessante 'net onder de top' segment. Het zijn geen peperdure vlaggenschepen, maar ze zijn wel beduidend beter gespecificeerd (en prijziger) dan toestellen uit het middensegment. De Xiaomi 12T Pro is een afgeleide van de Xiaomi 12-serie, de huidige topmodellen van dat merk. De Oppo Reno 8 Pro is het luxere model van de twee Reno 8-toestellen die het merk momenteel voert. 

Oppo Reno 8 Pro en Xiaomi 12T Pro

Xiaomi 12T Pro vs OPPO Reno 8 Pro: vergelijkbare prijs, verschillend design

Met hun combinatie van goede specificaties en een wat verteerbaardere prijs dan de 1000+ euro die je voor een modern topmodel neertelt, is het kortom niet gek als je oog op een van deze twee toestellen is gevallen. De Oppo Reno 8 Pro heeft een prijskaartje van 749 euro. De Xiaomi 12T Pro is met 50 euro net even wat duurder. In beide gevallen krijg je daarvoor een toestel met 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslag.

Beide smartphones lijken, zoals bijna onvermijdelijk is, van voren erg op elkaar, met de frontcamera in het midden. Aan de achterkant zijn de verschillen veel groter. De Oppo Reno 8 Pro heeft een opmerkelijk design, waarbij de achterkant vervaardigd is uit één stuk glas. De camerahobbel golft heel subtiel omhoog. Dat is beslist niet het geval bij de Xiaomi 12T Pro, waarbij de camera's zicht- en voelbaar uitsteken.

De Oppo Reno 8 Pro en Xiaomi 12T Pro hebben beide een plat scherm, zonder aflopende randen zoals je nog weleens ziet bij de duurste smartphones. Dat bevalt ons prima: doordat de schermranden niet schuin aflopen, tik je ook niets per ongeluk aan. Die aflopende randen leunen nog wel eens op je handpalm, wat voor onbedoelde aanrakingen kan zorgen bij smartphones met zo'n scherm.

Bij de Oppo Reno 8 Pro is ook de achterzijde plat. Gecombineerd met scherpe hoeken op de randen, een groot contrast met het camera-eiland, zorgt dat ervoor dat het toestel niet altijd lekker in de hand ligt. Vooral de hoeken voelen hard aan in je handpalm. Bij de Xiaomi 12T Pro heb je daar dankzij een lichte bolling van de gladde achterkant minder last van. Daardoor hou je dit toestel langer comfortabel vast.

Close-up: de Oppo Reno 8 Pro en de Xiaomi 12T Pro, respectievelijk links en rechtsIn het camera-eiland aan de achterkant zitten bij zowel de Reno 8 Pro als de 12T Pro drie camera's. Bij Xiaomi zie je wat je krijgt, dankzij een duidelijke designtaal en een fratsenloos ontwerp. Bij de Reno 8 Pro moet je even goed kijken, omdat de cirkels van de lenzen in de cameramodule door hun grootte misleidend zijn. Dat straalt wellicht uit dat dit toestel uitgerust is met uitmuntende lenzen. Mogelijk is dat ook zo, daar komen we verderop in deze recensie op terug. Wat ons betreft is dit niet de manier om dat naar de consument te communiceren.

Een minpunt voor beide modellen: ze zijn allebei helaas niet waterdicht.

Beeld en geluid: overeenkomsten, maar ook verschillen tussen Reno 8 Pro en 12T Pro

De oled-schermen van beide telefoons vertonen veel overeenkomsten. Ze zijn nagenoeg even groot, zijn goed afleesbaar in direct zonlicht en bieden scherpe en vooral kleurrijke beelden. De Xiaomi 12T Pro is op papier net even scherper (het scherm telt meer pixels), in de praktijk zie je dat niet per se terug. 

Links: Oppo Reno 8 Pro. Rechts: Xiaomi 12T ProDaarnaast geven ze je de keuze uit een beeldsnelheid van 60 of 120 hertz. De Xiaomi kan zelfs terugvallen op 30 hertz voor statische beelden (zoals foto’s en berichten). Over het algemeen ogen bewegende beelden zeer soepel, mits apps 120 hertz ondersteunen. Dat is niet altijd het geval en helaas is het dan niet mogelijk deze snelheid te forceren. Soms val je dus gedwongen terug op 60 beelden per seconde. Dat kan mettertijd wel een beetje irritant worden, omdat de beeldervaring hierdoor niet consistent is.

In het kader van entertainment leggen we ook nog even de speakers onder de loep. Zowel de Oppo Reno 8 Pro als de Xiaomi 12T Pro hebben stereospeakers, die in de basis prima klinken. Stemmen zijn helder en nergens klinkt de weergave schel. Wat opvalt: de Xiaomi 12T Pro klinkt, mogelijk door de Dolby Atmos ondersteuning, een stuk ruimer en gedetailleerder dan de Reno 8 Pro, die een bescheiden klank ten gehore brengt. De Oppo klinkt bovendien iets meer afgemeten, waardoor je er sneller een setje draadloze oordoppen bij pakt.

Xiaomi 12T Pro vs Oppo Reno 8 Pro: allebei een flinke accu én meegeleverde snellader

Voor de accuduur is een lagere beeldsnelheid juist gunstig. Hoe hoger de beeldverversing, hoe hoger het energieverbruik. Wanneer een telefoon (dynamisch of handmatig) kan schalen tussen snelheden, kan die op bepaalde momenten dus energie besparen. Echt nodig is dat niet; de Xiaomi 12T Pro gaat met gemak een dag mee (langer als je niet gamet), terwijl de Oppo Reno 8 Pro op z’n minst het einde van de dag haalt. Opladen voor beide toestellen gaat snel. De Reno 8 Pro heeft met ongeveer drie kwartier weer een volle accu, maar de Xiaomi 12T Pro is met slechts twintig minuten nog een stuk rapper.

Opmerkelijk: beide fabrikanten stoppen standaard een lader voor het toestel in de doos. Dat is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Sony, Apple, Google en Samsung bieden opladers alleen los aan. Dit doen ze verwijzend naar het milieu, maar je hoeft niet heel cynisch te zijn om het kostenvoordeel voor de fabrikanten te zien. Zeker omdat de Reno 8 Pro en de 12T Pro eigen snellaadtechnieken hebben, is het wel zo prettig dat Oppo en Xiaomi een lader in de doos doen. Voordeel van deze krachtige usb-c laders is dat je ze ook kan gebruiken voor laptops en tablets.

Android 12: MIUI vs. ColorOS

Puur kijkend naar de specificaties lijkt de Xiaomi 12T Pro tot nu toe een streepje voor te hebben. Hoe zit dat met de software? Een software-ervaring is ontzettend persoonlijk. Wat de één fijn vindt, vindt de ander onprettig. Over het algemeen kun je stellen dat van deze twee toestellen Oppo's ColorOS het dichtst bij de traditionele Android-ervaring blijft, terwijl Xiaomi… zich voor MIUI goed heeft laten inspireren door het iOS-besturingssysteem dat je op een iPhone aantreft, om het zo maar even te benoemen. Beide smartphones draaien nog op Android 12, terwijl Android 13 reeds beschikbaar is. Er zijn echter nog niet veel leveranciers die al Android 13 bieden.

Beide Android-skins, zoals MIUI en ColorOS genoemd worden, zijn verder kleurrijk en razendsnel. Zo op het oog lijkt het ene systeem niet sneller te zijn dan het andere. Qua snelheid en prestaties gaan ze dus gelijk op. Dan kan het aankomen op het uiterlijk van de software-omgevingen. Houd je meer van het traditionele Android, dan is ColorOS een goede optie. Wil je eens wat anders, geef Xiaomi dan een kans.

Qua interface verschillende Oppo Reno 8 Pro en de Xiaomi 12T Pro flink van elkaar, wat al zichtbaar is bij de snelle instellingen.Opvallend aan het systeem van Xiaomi is dat de notificatiebalk en systeeminstellingen (het snelle menu) uit elkaar getrokken zijn. Dat is natuurlijk al jaren zo, maar nieuwe Xiaomi-gebruikers moeten hier wel even scherp op zijn. Daarnaast biedt Oppo uit de doos een afwijkende optie aan wanneer je over het thuisscherm naar beneden veegt. In plaats van het oproepen van de meldinglade, maak je zo een zoekopdracht aan. De eerste paar keer is dat irritant, maar gelukkig kun je dit uitschakelen en instellen dat je de meldinglade omlaag wil trekken wanneer je veegt.

Niet heel lang geleden hadden zowel Xiaomi als Oppo geen heel goede reputatie op het vlak van software ondersteuning voor hun toestellen. Met de 12T Pro en de Reno 8 Pro laten ze zien dat dat beeld achterhaald is. De Xiaomi 12T Pro krijgt drie jaar aan Android-upgrades en vier jaar aan beveiligingsupdates. Oppo belooft twee upgrades van het besturingssysteem en eveneens vier jaar beveiligingsupdates. Ter vergelijking, Google zelf geeft op de eigen Pixel 7-serie drie Android-upgrades en vijf jaar lang beveiligingsupdates, Samsung spant momenteel de kroon en geeft op zijn Galaxy S en Z series vier updates van Android en ook vijf jaar beveiligingsupdates.

Instellingen en applicaties

Een opvallend verschil aan de skins van de beide merken is de indeling van de instellingen. Xiaomi gooit de boel flink om, wat desoriënterend kan zijn voor een doorgewinterde Android-gebruiker. Gelukkig staat bovenin de vertrouwde zoekbalk, waardoor je alsnog snel vindt wat je zoekt. De eerste indruk kan desondanks een beetje warrig zijn. Oppo scoort op dat gebied beter, door een omgeving aan te bieden die in elk geval aanvankelijk aanvoelt als een warm bad. Echter, wanneer je eenmaal de instellingen echt induikt, word je ook hier overspoeld met allerlei toeters en bellen waar je net niet naar op zoek was. Ook dat geeft een rommelige indruk, helemaal wanneer je de opgeruimde indelingen van oude OnePlus- en nieuwe Pixel-modellen gewend bent. Het is op z’n minst wennen, in beide gevallen.

Beide fabrikanten leveren hun smartphones met flink wat apps. Uiteraard treffen we de Google-apps aan, omdat Google dat nou eenmaal verplicht. Oppo installeert ook alvast apps aan als Netflix en TikTok. Dat zal ongetwijfeld handig zijn voor een deel van de doelgroep, maar niet iedereen zit op vooraf geïnstalleerde software te wachten. Gelukkig is een deel van dat aanbod te verwijderen, maar dat vergt dus een handeling van jou als gebruiker. Xiaomi maakt het erg bont met het aantal apps dat al aanwezig is uit de doos. Ook hiervan kan je er veel verwijderen, maar optimaal is het niet. Na het uitpakken moet je dus wat tijd nemen om de toestellen goed naar je hand te zetten.

Zowel Oppo als Xiaomi leveren ongevraagde de nodige extra apps mee. Bloatware, zoals we dat ook wel noemen.

Processor: luxe midrange bij Reno 8 Pro versus echt premium bij 12T Pro

Hoewel de beide toestellen zeer vergelijkbaar geprijsd zijn, valt in de lijst specificaties in elk geval één groot verschil op. De Xiaomi 12T Pro heeft namelijk een premium processor aan boord, terwijl het kloppend hart van de Oppo Reno 8 Pro technisch gezien een midrange variant is, zij het wel eentje uit de hoogste regionen. Qua prestaties is de processor van de Reno 8 Pro vergelijkbaar met het Qualcomm-topmodel van 2020. Er is niet mis met die processor, want die is nog steeds krachtig en stuurt twee jaar later nog altijd een hoop verschillende apparaten aan. Maar puur qua rekenkracht heeft de Xiaomi 12T Pro met zijn processor een streepje voor. De grote vraag is: wat merk je daar van?

Nou, vrij weinig eigenlijk. Bij het uitvoeren van dagelijkse taken reageren de toestellen vrijwel even snel. Hier en daar zien we dat de Oppo wellicht net, maar dan ook echt nét, wat achterloopt, maar van een groot verschil kunnen we simpelweg niet spreken. We hebben tevens verschillende games getest, zoals Pokémon Go en Call of Duty Mobile. De eerste titel vraagt heel veel van smartphones, door zijn constante internetverbinding, het scherm dat blijft aanstaan en de hoeveelheid handelingen die je uitvoert. Call of Duty Mobile gebruiken we vooral om grafisch veel uit de hardware te persen. En in beide gevallen zijn we onder de indruk van de prestaties.

Beide processors lijken beter te presteren dan Googles eigen Tensor-chipset in de nieuwe Pixel 7-lijn. Niet alleen worden die toestellen snel erg warm, ook komen we daar zo nu en dan wat gestotter tegen. Daarvan is op zowel de Oppo Reno 8 Pro als de Xiaomi 12T Pro geen sprake.

Mooie foto’s maken, overdag en in de avond

Alleen op het gebied van de camera merkten we soms iets van het verschil tussen de processors. Die zijn immers ook verantwoordelijk voor de beeldverwerking, en daar kan een paar jaar veel uitmaken. De Xiaomi 12T Pro maakt zijn foto’s merkbaar sneller dan de Oppo Reno 8 Pro. Snelheid is natuurlijk niet alles, maar als we het over verschillen hebben, dan is dit er één. Gelukkig kunnen we in beide gevallen stellen dat de fotokwaliteit zeer goed is, of je nu in de avond of overdag fotografeert. Bekeken op een smartphonescherm ontlopen de foto's elkaar weinig. Bekijk je ze op een groot beeldscherm of ga je groot afdrukken, dan is de camera van de 12T Pro duidelijk de betere van de twee. Hieronder kan je wat foto's zien die we met beide toestellen namen, waarbij we ook foto's met de Google Pixel 7 Pro hebben gemaakt voor de vergelijking.

Wat bovendien goed is om te weten: de camera-apps op de smartphones zijn gelijk aan elkaar. Het is niet zo dat het ene toestel meer functies aanbiedt dan het andere, dus dan komt het aan op de kwaliteit van de drie verschillende lenzen.

Camerasysteem Xiaomi 12T Pro

Het camerasysteem van de Xiaomi 12T Pro liegt er niet om. De hoofdsensor met optische beeldstabilisatie telt maar liefst 200 megapixels, maar dat vertelt natuurlijk slechts een deel van het verhaal. Software speelt een minstens zo grote rol in de camerakwaliteit als de sensor en lens. Verder biedt dit toestel een groothoeklens van acht en een macrolens van twee megapixels. Waar de hoofdsensor sterke, gedetailleerde foto’s produceert, zien we dat de overige twee lenzen kwalitatief een stuk minder goed zijn. Kleuren komen niet overeen met de werkelijkheid en de randen zijn zachter dan je zou willen.

Ook is er geen optische zoomfunctie, al kun je dankzij die krachtige hoofdsensor toch zonder verlies van al te veel kwaliteit inzoomen door middel van uitsnedes. Verder valt op dat de optische beeldstabilisatie goed werkt, aangezien we geen bewogen foto’s zijn tegengekomen. Ook fotograferen in de avond werkt heel fijn; met die modus actief krijg je een scherp en kleurrijk beeld van je omgeving. Echter, wanneer er minder zon (of licht) is en het niet donker genoeg is voor de avondmodus, levert de beeldsensor wel in op het dynamische bereik. Dat is minder sterk, waardoor kleuren niet helemaal lekker uit de verf komen. Hoewel Xiaomi goed in deze test naar voren komt, kan het Google met zijn beeldbewerkingsopties op de Pixel 7 (Pro) niet evenaren.

Dankzij de snelle Qualcomm chip heeft de 12T Pro op het gebied van video een streepje voor. Zo kan je ermee filmen in 8K (al zouden wij niet weten waarom je dat zou doen) en kan je 4K-video met 60 beelden per seconde vastleggen. De Reno 8 Pro houdt het bij 4K30.

Camerasysteem Oppo Reno 8 Pro

Datzelfde moeten we eigenlijk ook meteen concluderen over de Oppo Reno 8 Pro. Dit toestel heeft een primaire sensor van vijftig megapixels, en vergelijkbaar gespecificeerde camera's voor groothoek en macro als de 12T Pro. De hoofdsensor maakt prima kiekjes, zij het wat minder scherp dan die van de 12T Pro. De groothoek- en macrolens stellen ook hier flink teleur. Alleen wanneer er genoeg (dag)licht is, zijn de resultaten bruikbaar, zij het niet bepaald goed. Opvallend is dat de groothoeklens snel inlevert op het dynamische bereik en dus de kleur, maar voor sociale media moet de kwaliteit er nog mee doorkunnen.

De hoofdcamera zal de camera zijn die je het vaakst gaat gebruiken, wanneer je voor dit toestel kiest. Die kleuren ogen natuurgetrouw, terwijl de details scherp in beeld komen. De voorwaarde is wel dat je genoeg licht tot je beschikking hebt. Avondfotografie is eveneens top en rijk in details; daar kun je dus goed op leunen. In tegenstelling tot de 12T Pro heeft de Reno 8 Pro wel wat moeite met bewegende objecten in foto’s; die legt het systeem namelijk iets waziger vast.

Conclusie

De vergelijking tussen de Xiaomi 12T Pro en Oppo Reno 8 Pro valt sterk uit in het voordeel van het toestel van Xiaomi. Op papier is de 12T Pro 50 euro duurder, maar online vind je beide voor vergelijkbare prijzen. Xiaomi levert dan het betere toestel qua fysieke eigenschappen. Hoewel het design wat simpel is, ligt het apparaat veel lekkerder in de hand dan de Reno 8 Pro. De hoeken rusten veel zachter in je handpalmen, iets wat bij de Oppo met zijn scherpe hoeken helaas niet het geval is. Daarnaast is de processor van de 12T Pro krachtiger, al merk je daar in de praktijk niet per se iets van. Wat je wel merkt, is de betere fotokwaliteit en de snellere werking van de hoofdcamera.

Software zal altijd een persoonlijk ding zijn, maar hier hebben we een lichte voorkeur voor de Reno 8 Pro. Oppo's ColorOS ligt qua ervaring dichter bij het pure Android, dat wat ons betreft beter is dan de diverse skins van de fabrikanten. De MIUI-schil van Xiaomi heeft veel weg van iOS; dat moet maar net je ding zijn. ColorOS geeft een overzichtelijkere ervaring, terwijl MIUI veel zaken en instellingen door elkaar husselt. Ook installeert Xiaomi (nog) meer apps vooraf op de 12T Pro en is het notificatiescherm onhandig losgekoppeld van de instellingen.

De oled-schermen en secundaire camerasystemen ontlopen elkaar weinig of niet. Qua gebruikerservaring zul je daar weinig verschil merken. Xiaomi wint uiteindelijk vooral op punten: betere specs, een grotere accu die sneller kan laden. Maar ook een jaar langer Android upgrades. Die zaken rechtvaardigen de iets hogere prijs, al hoef je die in de praktijk zoals gezegd niet te betalen.

Toch is het lastig de toestellen zonder voorbehoud aan te raden. Dat komt doordat Google kort na introductie van deze twee smartphones de eigen, vernieuwde Pixel 7 en Pixel 7 Pro op de markt bracht. In de review refereerden we er om die reden her en der al aan. De Pixel 7 met vergelijkbare opslag als de Reno 8 Pro en de 12T Pro kost hetzelfde, maar levert een betere software-ervaring, waarbij met name de camera (veel) betere plaatjes aflevert. Weliswaar mis je bij de Pixel 7 een 120 Hz scherm en gaat de accu wellicht iets minder lang mee, maar ook qua constructiekwaliteit (zo is de Pixel 7 stof- en waterdicht) en langetermijn ondersteuning wint dit toestel het van deze twee. 

 

OPPO Reno 8 Pro in een oogopslag
Kleuren Glazed Green, Glazed Black
Afmetingen 16,1 x 7,4 x 0,73 cm
Gewicht 183 g
Beeldscherm 6,67 inch (16,9 cm) OLED
2412x1080 pixels (394 PPI)

120 Hz verversingsfrequentie
360 Hz Touch Sampling rate (gaming mode)

Helderheid: 500 nits (typisch), 800 nits HDR, 950 nits piek
100% DCI-P3 (Vivid mode)
100% sRGB (Gentle mode)
10-bit (1,07 mld. kleuren)

In-display vingerafdruksensor
Corning Gorilla Glass 5
Geluid Stereo speakers 
Camera's Hoofdcamera (Sony IMX766)
50 MP, 1/1.56",  f/1.8, 7 lenselementen, 86°

Ultragroothoek
8 MP, 1/4", f/2.2, 112°

Macro
2 MP, 1/5", f/2.4, 89°

Selfie / front (Sony IMX709)
32 MP, 1/2.74", f/2.4, 90°, AF
Accu & laden 2x 2250 mAh / 17,5 Wh
80W SuperVOOC snelladen
80W lader meegeleverd
Draadloos 5G / 4G / 3G / 2G, dual-sim
WiFi 6
Bluetooth 5.3 (codecs: SBC, AAC, LHDC, aptX HD, LDAC)
NFC
Geheugen 8 of 12 GB LPDDR5 werkgeheugen
256 GB UFS 3.1 flashopslag
Processor MediaTek Dimensity 8100-MAX
Waterdicht Geen IP-rating
Adviesprijs v.a. € 749

 

Xiaomi 12T Pro in een oogopslag
Kleuren Black, Silver, Blue
Afmetingen 16,3 x 7,6 x 0,86 cm
Gewicht 205 g
Beeldscherm 6,67 inch (16,9 cm) OLED
2712x1220 pixels, 446 PPI

120 Hz verversingsfrequentie
480 Hz touch sampling rate
AdaptiveSync: 30/60/90/120 Hz

Helderheid: 500 nits (typisch), 900 nits HDR
Contrast: 5.000.000:1
12-bit (68 mld kleuren)
TrueColor display, DeltaE ~ 0,38

Dolby Vision, HDR10+
In-screen vingerafdruksensor
Corning Gorilla Glass 5
Geluid Twee speakers (Harman Kardon)
Dolby Atmos
Camera's Hoofdcamera
200 MP, 1/1.22", 2.56µm 16-in-1 super pixel size, f/1.69, 8 lenselementen, 85°, OIS
8K video, HDR10+ video

Ultragroothoek
8 MP, 1/4", 1.12µm pixels, f/2.2, 120°

Macro
2 MP, 1/5", 1.75µm pixels, f/2.4

Selfie / front
20 MP, 1/3.47", 0.8µm pixels, f/2.24, 78°
Accu & laden 5000 mAh
120W HyperCharge snelladen
Xiaomi AdaptiveCharge
120W lader meegeleverd
Draadloos 5G / 4G / 3G / 2G, dual-sim
WiFi 6
Bluetooth 5.3
NFC
Geheugen 8 of 12 GB LPDDR5 werkgeheugen
128 of 256 GB UFS 3.1 flashopslag
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Waterdicht Geen IP-rating
Adviesprijs v.a. € 799