Review   |   Opladers en powerbanks

Xtorm FS5451 Powerbank 67W review: snelladen voor je laptop

De Xtorm FS5451 is een flinke powerbank, maar als je bedenkt dat hij twee keer een laptop kan opladen, valt het eigenlijk nog best mee.
De Xtorm FS5451 is een flinke powerbank, maar als je bedenkt dat hij twee keer een laptop kan opladen, valt het eigenlijk nog best mee.

Powerbanks heb je in soorten en maten, maar groter dan de Xtorm FS5451 Powerbank 67W heb ik ze nog niet gezien. Hij heeft voldoende capaciteit om een gemiddelde laptop twee keer op te laden. Dat doet hij bovendien heel rap, want hij levert maar liefst 67 watt. Doordat er meerdere uitgangen op zitten, kan je ook tegelijk een laptop, smartpone en tablet laden. Met die wetenschap valt de omvang eigenlijk nog best mee.

Xtorm FS5451: 40% kleiner?!

De Xtorm FS5451 volgt een eerder model van dit merk op, dat nog aanzienlijk groter was. De accu's in deze powerbank zijn volgens de fabrikant 40% kleiner, terwijl de capaciteit hetzelfde is. Die duidt de fabrikant als 45.000 mAh, oftewel pakweg negen keer de capaciteit van een moderne smartphone. 

Xtorm FS5451 Fuel Series 5 Powerbank 67W

Nu is milli-ampère uur eigenlijk geen goede aanduiding voor capaciteit. Wattuur is een betere indicatie, maar weinig fabrikanten van smartphones geven die. Xtorm doet dat wel, zij het in de kleine lettertjes. De Xtorm FS5451 heeft een capaciteit in wattuur van 166 Wh. Ter vergelijking, de grootste accu's die je in laptops aantreft zijn 99 Wh. Dat heeft ook een reden: grotere accu's zijn door de meeste luchtvaartmaatschappijen niet toegestaan. Je mag ze dus niet meenemen het vliegtuig in. Niet alleen niet in ingecheckte bagage (daar mag je nooit een powerbank in meenemen), maar ook niet in je carry-on. 

Dat is wel iets om rekening mee te houden. De Xtorm FS5451 mag mee in de auto, de trein en de camper, maar wil je ermee vliegen, dan kan je maar beter heel goed controleren of je gekozen vlucht zo'n grote accu aan boord toestaat. Daar kan Xtorm niets aan doen. Het bedrijf biedt een keur aan kleinere powerbanks voor wie ermee wil vliegen. Zo heeft het ook de Xtorm FS5271, met dezelfde laadsnelheid en aansluitingen. Hij is alleen iets compacter en heeft een kleinere capaciteit van 27.000 mAh. 

De Xtorm FS5451, onderwerp van deze review, is in verhouding wel voordeliger. Voor maar 20 euro meer dan de FS5271 krijg je 18.000 mAh meer. Hij meet net geen 18 cm in lengte, is net geen 10 cm breed en 3 cm dik. Met een gewicht van 722 gram weegt hij ongeveer half zoveel als een doorsneel laptop. Ook met een hoge energiedichtheid zijn accu's nu eenmaal relatief zwaar. Ter vergelijking: de FS5271 weegt 598 gram - niet eens zo heel gek veel minder.

Een mooie combinatie

Voor deze test leverde Xtorm ons naast de FS5451 ook de Xtorm XEC067 'Laptop Charger GaN² Ultra aan, en een Xtorm CX2070 USB-C PD laadkabel. Die vormen een mooie combinatie met de FS5451.

De Xtorm FS5451 Fuel Series 5 Powerbank 67W doet het goed met de Xtorm XEC067 GaN² lader en CX2070 USB-C 100W laadkabel.

De XEC067 is een echt zeer kleine lader (hij weegt maar 89 gram), die toch 67 watt kan leveren. Dat is mogelijk door gebruik van gallium-nitride, een extreem efficiënte halfgeleider. Die efficiëntie wil zeggen, dat de lader heel weinig warmte verliest bij het omzetten van 230W wisselstroom in 67 watt gelijkstroom. Hij wordt dus niet heel warm, een nadeel van veel oudere, kleine laders. Deze lader heeft zowel een usb-c als een usb-a uitgang. Je kan er dus gelijktijdig twee apparaten mee opladen; het vermogen wordt dan wel verdeeld. Je hebt tot 18 watt voor de usb-a poort als je die zelfstandig gebruikt. Gebruik je beide aansluitingen tegelijk, dan is er 45 watt voor de usb-c en 12 watt voor de usb-a. Voldoende om een laptop en smartphone met normale snelheid op te laden. 

De Xtorm CX2070 is een usb-c laadkabel, maar wel een bovengemiddelde. Met 1 meter is hij niet bijzonder lang, maar in combinatie met een powerbank is dat eerder een voordeel. Hij kan bovendien tot 100 watt transporteren, aanzienlijk meer dan doorsnee usb-c kabels. De kabel is voorzien van een gevlochten mantel, en de stekkers hebben een met metaal versterkte behuizing. 

Xtorm CX2070 USB-C 100W laadkabel

Wat ook mooi is, is dat Xtorm de producten levert in voornamelijk hergebruikt karton. Afgezien van een enkel bindertje zit er weinig in dat niet zo bij het oud papier kan. De behuizing van de Xtorm FS5451 zelf is grotendeels van hergebruikt plastic gemaakt. Dat is een compliment waard.

Drie snelle aansluitingen

Voor het laden van apparaten beschikt de Xtorm FS5451 over drie snelle aansluitingen. Twee keer usb-c, en een keer usb-a. Eén usb-c aansluiting levert 67 watt, de tweede 27 watt. De usb-a poort kan nog altijd 18 watt bieden, door ondersteuning van Qualcomm Quick Charge 3.0. De twee usb-c poorten werken volgens het usb power delivery protocol. Die universele standaard wordt door vrijwel alle laptops en veel smartphones ondersteund. 

Xtorm FS5451 Fuel Series 5 Powerbank 67W

Om het uitgangsvermogen van de poorten uit elkaar te houden, heeft Xtorm de rechter usb-c voorzien van een bijschrift met '67 W' en de linker van '27 W'. Die opdruk, onder de aansluitingen, is alleen héél erg klein. Mijn ogen, die zo onderhand een leesbril nodig hebben (maar ik ben nog in ontkenning) kunnen het niet ontcijferen. In elk geval niet zonder flink omgevingslicht. Die opdruk mag wel wat contrastrijker. 

Het vermogen per aansluiting hangt af van hoeveel apparaten je aansluit. Gebruik je beide usb-c aansluitingen, dan levert links 27 watt, rechts 40 watt. Sluit je alleen de linker usb-c en de usb-a aan, dan delen die beide 15 watt. Dat is niet veel, maar bijvoorbeeld prima om draadloze oortjes of een smartwatch te laden. Gebruik je de rechter usb-c en en usb-a, dan levert de eerste 45 watt, en de tweede 18 watt. Apparaten die een zeer lage stroomsterkte vereisen kan je laden door de power-knop 5 seconden in te drukken.

Xtorm FS5451 Fuel Series 5 Powerbank 67W

De 67 watt-aansluiting dient ook om de powerbank op te laden, met maximaal 67 watt. Een display op de zijkant geeft het percentage aan waarmee deze gevuld is. Als er niet is aangesloten, druk je op een knop ernaast om het te doen oplichten. Van 0 naar 100% laden kost 3,5 uur, wat gezien de capaciteit redelijk vlot is.

Xtorm FS5451 in de praktijk

Ik heb de Xtorm FS5451 de nodige tijd gebruikt als extra accu om te zien hoe die in de praktijk bevalt. Feitelijk is dat eenvoudig samen te vatten: het doet precies wat het belooft. Tenminste, nagenoeg. Met behulp van een usb-c meter kan je zien welk wattage de powerbank daadwerkelijk aflevert. Aan een ASUS Zenbook S 16 OLED laptop levert de powerbank ruim 60 watt. Een Pixel 9 Pro laadt op met pakweg 25 watt. De meeste andere smartphones die ik heb liggen houden het bij rond de 18 watt.

De Xtorm FS5451 Powerbank 67W laadt een ASUS Zenbook S 16 met ruim 60 watt op

Dat ligt niet zozeer aan de FS5451 als wel aan de toestellen. Goedkopere modellen laden niet sneller dan dat, en de duurdere gebruiken vaak propriëtaire laadtechniek, zoals SuperVOOC. Met een standaard power delivery lader zijn die een stuk langzamer. Helaas had ik geen snelladende smartphones met power delivery tot mijn beschikking, zoals een Motorola Edge 40 of 50 Pro of Ultra.

De Xtorm FS5451 Powerbank 67W laadt een Pixel 9 Pro met pakweg 25 watt op

De capaciteit van de FS5451 is ontzagwekkend. Een lege smartphone met 5000 mAh accu opladen resulteert niet in een grote dip in de resterende capaciteit. De claim dat je een laptop twee keer kan bijtanken, kunnen we ook staven. Als de Xtorm helemaal leeg is, duurt het wel even voor hij wel vol is, maar dat valt te verwachten. Met de Xtorm XEC067 laadde onze test laptop met ruim 60 watt op, althans, voor een groot deel. Naarmate de accu voller raakt, neemt de laadsnelheid af. Dat is normaal, en wel zo gezond voor de levensduur van accu's.

De Xtorm FS5451 is overigens voorzien van circuits om de lader en aangesloten apparaten te beschermen tegen kortsluiting, overladen en oververhitting. In gebruik heb ik niets gemerkt van dat de lader of aangesloten apparaten warm (of warmer dan normaal) werden. Een handige voorziening is dat je ook 'pass-through' kan laden: dan laadt de FS5451 op, terwijl je een ander aangesloten apparaat oplaadt. Daarbij ben je wel beperkt tot 27 watt via usb-c, want alleen de 67W-aansluiting doubleert voor uit- én invoer.

Qua look & feel is het een apparaat dat prettig aanvoelt, met een textuur en materiaal die voor grip zorgen. Het gewicht is wel een dingetje, dit is geen lader die je standaard in je tas stopt. Als je weet dat je langere tijd buiten bereik van een stopcontact bent, dan neem je 'm mee. Of zoals ik onlangs had, toen de elektriciteit er een dag uit lag vanwege installatie van een slimme meter. Op zo'n moment ben je blij met een lader als deze, omdat je gewoon kan doorwerken.

Conclusie

De Xtorm FS5451 Powerbank 67W is een powerbank waarmee je rustig een dag - of meer - buiten bereik van stopcontacten kan blijven, ook als je hard aan het werk bent op je laptop. Veel laptops hebben al genoeg aan 45 watt. Heb je er zo een, dan kan je tegelijk je laptop en je smartphone laden. Heb je een laptop die sneller kan laden, dan hengelt de FS5451 een ruime 60 watt naar binnen. Wie bijvoorbeeld een MacBook Air heeft, laadt met deze powerbank sneller op, dan met de standaard meegeleverde lader. 

Voornaamste keerzijde van deze laadgigant is dat hij behoorlijk groot en vooral zwaar is. Zeker, ongetwijfeld kleiner en lichter dan de voorgaande generatie, maar pakweg driekwart kilo is niet gering in de tas. Wie reist met de auto of camper zal er minder om malen. Daarnaast zijn dat (en de trein, uiteraard) ook wel de vervoersmiddelen waar je aan moet denken bij deze powerbank. De meeste vliegtuigmaatschappijen zullen 'm resoluut weigeren, dus je kan 'm maar beter niet meenemen op vliegreis. Dan ben je hem namelijk kwijt. Als dat een beletsel voor je is, heeft Xtorm de FS5271, met dezelfde aansluitingen en laadsnelheid, maar minder capaciteit. Nog altijd ruim genoeg om een laptop en een smartphone bij te tanken, alleen niet zo vaak als met de FS5451. 

Een verbeterpunt voor een volgende versie zou zijn, dat de powerbank ook best zou mogen opladen via beide usb-poorten. Zo kan je bijvoorbeeld de powerbank dan bijtanken met 27 watt, terwijl die toch een aangesloten laptop met 45 watt bijlaadt. Aan de andere kant, bij licht gebruik kan je de accu van een laptop prima op peil houden met 27 watt, en laadt je de Xtorm lekker vlot weer vol met 67 watt. Maar goed, opties zijn altijd fijn om te hebben.

Over de prijs hebben we het niet gehad, maar die valt eigenlijk erg mee. Afgerond 120 euro betaal je ervoor, en dat is gezien de capaciteit en de laadsnelheid heel niet duur. Een vervangende accu voor een laptop kost al gauw een vergelijkbaar bedrag. Dan is dit toch een heel wat veelzijdiger oplossing. De FS5271 is relatief gezien meer aan de prijs, want die kost 100 euro.

Aanrader December 2024

Xtorm FS5451 Powerbank 67W 'Fuel Series 5'

Xtorm FS5451 Powerbank 67W 'Fuel Series 5'
Afmetingen 17,8 x 9,7 x 3 cm
Gewicht 722 g
Aansluitingen USB-C 67W (in/uit)
USB-C 27W
USB-A 18W
Capaciteit 45.000 mAh / 166 Wh
Protocollen USB Power Delivery
Quick Charge 3.0
Laadtijd 3,5 uur
Laden 67 W / 27 W / 18 W
27W + 40W (USB-C 1 en USB-C 2)
45 + 18W (USB-C 2 en USB-A)
15W verdeeld over USB-C 1 en USB-A, 45W USB-C 2
Bijzonderheden Display
Power-knop (5 s. indrukken = low power mode laden)
Adviesprijs € 119
Koop bij

Xtorm

MediaMarkt